YEREL HABERLER - 05 Mart 2012 Pazartesi 12:05

AYDIN’DA HAMİLELER NEY İLE NORMAL DOĞUMA HAZIRLANIYOR

A
A
A
AYDIN’DA HAMİLELER NEY İLE NORMAL DOĞUMA HAZIRLANIYOR

Aydın Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Sağlık Bakanlığı’nın politikaları doğrultunda hamile bayanlara ve baba adaylarına yönelik ilginç bir çalışma başlattı. Ülke genelinde pek çok anne adayının doğum sancısı korkusu ile normal doğum yerine, sağlık açısından tavsiye edilmeyen sezaryenle doğumu tercih etmesi nedeniyle Aydın’da Doğuma Hazırlık ve Eğitim Sınıfı oluşturuldu. Uzman ekipler tarafından doğum ve rahatlama eğitimi alan anne adayları dalga adı verilen doğum sancı geldiğinde ney müziği ve kendilerine öğretilen nefes egzersizleri ve çeşitli taktiklere rahatlıyorlar. Eğitimi oldukça faydalı bulan hamile adayları ise, derslere katıldıktan sonra hamileliğe bağlı pek çok sıkıntıdan kurtulduklarını belirttiler.
Aydın’da geçen yıl hizmete açılan Bebek Dostu Hastane unvanına sahip Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi, sağlık hizmetlerinin yanında anne ve baba adaylarına ‘Doğuma Hazırlık Eğitimi’ vermeye başladı. Bu konuda eğitim görmüş uzman ekipler tarafından hamileliğin ilk aylarından itibaren isteyen her anne-baba adayının ücretsiz olarak eğitim gördüğü Aydın Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Doğuma Hazırlık Sınıfı, anne adaylarının hem bilinçlendiği hem de rahatladığı bir ortam haline geldi. Gebeliğin oluşumu ve doğuma hazırlık ilkelerinden, gebelikte beslenme, gebelikte karşılaşılan problemler, gebelikte değişen psikolojik durum ve cinsel yaşam, annelik ve babalık psikolojisi, bebek bakım ve emzirmeye kadar pek çok konuda eğitimin verildiği hastanede, anne adayları ney ile normal doğuma hazırlanıyor.
“NORMAL DOĞUM EN SAĞLIKLI OLANI”
Sağlık Bakanlığı’nın yaptığı araştırmalara göre halen doğum sancısı korkusu nedeniyle sezaryen ile doğum yapanların sayısının küçümsenmeyecek oranda olduğu ve bunun da sağlıklı olmadığını belirten Aydın Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Başhemşiresi Semra Diribaş, anne adaylarının doğal olarak doğum yapmalarını tavsiye ettiklerini söyledi. Bunun yanında toplumdaki yaşam tarzının ataerkil aileden çekirdek aileye geçmesi nedeniyle pek çok anne ve baba adayının çocukları olduğunda ne yapacaklarını bilmediğini ve doğru bilinen pek çok yanlışın da bu eğitimlerle önüne geçildiğini kaydedildi. Hamileliğin anne ve baba adaylarını hem duygusal olarak hem de yaşam tarzı bakımından değiştirdiğini yaşanan sorunların da eğitimle çözüldüğünü belirten Diribaş, Doğuma Hazırlık Sınıfı’nda verilen eğitimlere dünyanın en güzel duygusu olan anne-baba olmanın sıkıntıdan uzaklaşıp keyfe dönüştüğünü söyledi. Bayanların doğum sancısı korkusu ile normal doğum yerine sezaryeni tercih etmesinin son derece yanlış olduğunu da belirten Başhemşire Semra Diribaş, “Her şeyin doğal olanı sağlıklıdır. Bizler anne adaylarına doğal olan normal doğumu tercih etmelerini tavsiye ediyoruz. Bunu yaparken de doğum sancıları ile nasıl baş edilebileceğini, hatta annelik duygusunun bir göstergesi olan bu sancının nasıl keyfe dönüşeceğini öğretiyoruz. Eğitimlerimiz sonunda anne adayları doğum korkusunu yenip, varsa sezaryen düşüncesi bundan da vazgeçiyor” dedi.
Eğitimlerin çok faydasını gördüklerini ve eğitimler sonucu rahatladıklarını belirten hamilelerden Serpil Gölşat ve Berna Güleçoğlu, uygulamadan dolayı hastane yönetimine teşekkür ettiler.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir