GENEL - 07 Mart 2012 Çarşamba 11:29

KADINLARA `GENÇ KALMA` ÖNERİLERİ

A
A
A
KADINLARA `GENÇ KALMA` ÖNERİLERİ

Medical Park Ordu Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Ebru Piroğlu, genç kalmak ve uzun yıllar sağlıklı bir yaşam sürmek isteyen kadınların her şeyden önce sağlıklı besinleri bilinçli olarak tüketmeleri gerektiğini belirterek, yaşlanmaya karşı beslenme yolları hakkında bilgiler verdi.
Bilinçli ve dengeli beslenmenin uzun yıllar sağlıklı kalmada olumlu etkisi olduğunu belirten Diyetisyen Ebru Piroğlu, karmaşık diyetler uygulanmasına gerek olmadığını vurguladı. Kadınların beslenme konusunda yapacakları çok basit birkaç değişiklikle bile gençliğini koruyabileceğini ve yaşam süresini uzatabileceğini kaydeden Piroğlu, "İşe günlük beslenmenize daha fazla meyve, sebze ve tahıl ekleyerek başlayabilirsiniz. Çünkü bu tür besinler bol miktarda lif, kalsiyum, demir, magnezyum ve vücudun düzenli
çalışmasını sağlayan vitaminler içerir. Günlük kalori ihtiyacınızın yüzde 30’unu geçirmez ve bol bol da su tüketirseniz, kırışıklıklara ve hastalıklara meydan okumanız işten bile değil" dedi.
KADINLARA YAŞLANMAYI GECİKTİRİCİ ÖNERİLER
Diyetisyen Ebru Piroğlu, kadınlara yaşlanmayı geciktirici şu önerilerde bulundu:
"- Kan şekerini hızlı ve aşırı derecede yükselten besinlerden, haşlanmış patates, dondurma, cornflakes, haşlanmış mısır, tahıl gevrekleri, beyaz ekmek, kızarmış patates, bal, pirinçten uzak durun.
- Yenilen yemekler güne eşit olarak bölünmeli ve en az 3 ana ve 2-3 küçük öğün şeklinde alınmalıdır. Böylece gün boyunca metabolizma kendini yavaşlatmaz, yenilen besinleri yakar.
- Basit şekerli gıdalar yani toz ve küp şeker, bal, reçel, tatlılar, beyaz unlu gıdalar ve beyaz ekmek dikkatli kullanılmalıdır. Bunların yerine meyve, tahıl, tahıl ekmeği, baklagiller tercih edilmelidir.
- Beyaz ekmek yerine tam buğday unu, çavdar unu ile yapılan esmer ekmek tercih edilmelidir.
- Fast-food yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Bu yiyecekler, damar sertliği yapan kötü yağlarla doludur.
- Beyaz pilav yerine bulgur ve esmer pilav tercih edilmelidir. Beyaz pirincin rafine edilerek posasının çıkartılmış olmasına karşın esmer pirinç ve bulgur posadan zengindir.
- Karbonhidratların günlük tüketimi toplam kalorinin yüzde 50-60’ı olmalıdır. Kilo başına 4-5 gram karbonhidrat tüketimi normal iken, sporcularda bu oran 8-12 grama kadar çıkabilmektedir. Bu şekilde kan şekerinde düzenlilik, kas glikojen depolarının doygunluğu sağlanmış olur.
- Basit şekerler kana 15-20 dakikada karışırken, bileşik karbonhidratların sindirimleri daha uzun olup, bu süre 3-4 saati bulabilir.
- Karbonhidratların kan şekerinizi ne kadar yükselttiğinin göstergesi, ’glisemik indeks’tir. Glisemik indeksi yüksek karbonhidratlar (beyaz ekmek, beyaz unlu gıdalar, şeker ve şeker katkılı gıdalar, havuç, patates, mısır, muz, kavun, incir, üzüm, dut) kana tamamen ve hemen karıştıklarından kan şekerinde ani yükselmelere, ani insülin yanıtlarına yol açarlar ve pek tercih edilmemelidir."
Bunlar Da İlginizi Çekebilir