GENEL - 07 Mart 2012 Çarşamba 17:40

TÜRK NEFROLOJİ DERNEĞİ BAŞKANI PROF.DR. GÜLTEKİN SÜLEYMANLAR:

A
A
A
TÜRK NEFROLOJİ DERNEĞİ BAŞKANI PROF.DR. GÜLTEKİN SÜLEYMANLAR:

Türk Nefroloji Derneği Başkanı Prof.Dr. Gültekin Süleymanlar, Türkiye’de böbrek hastası sayısının sekiz milyonu bulduğunu söyledi.
Türk Nefroloji Derneği Başkanı Prof.Dr. Gültekin Süleymanlar, Türkiye’de 2,2 milyon kişinin son dönem böbrek yetmezliği riskiyle karşı karşıya olduğunu belirterek, böbrek hastalığının en önemli nedeninin diyabet ve tansiyon olduğuna dikkati çekti. Türkiye’de şeker hastası sayısının son 10 yılda iki kat arttığını anlatan
Prof.Dr. Süleymanlar, şöyle konuştu: "2002’de yüzde 7 olan görülme sıklığı 2012’de yüzde 14’e yükseldi. Tansiyon hastası sayısı da hızla artıyor. Türkiye’de yaklaşık 17 milyon tansiyon hastası var, ancak bunların yüzde 60’ı farkında bile değil. Böbrek hastalıklarını azaltmak için öncelikle şeker ve tansiyonla mücadele etmek gerekiyor."
Türkiye’de toplam böbrek hastası sayısının 8 milyonu bulduğunu kaydeden Prof. Dr. Süleymanlar, sözlerine şöyle devam etti: "Her 6- 7 kişiden birinin böbrek hastası olduğu bir toplumda yaşıyoruz. Bizde böbrek hastalığı görülme sıklığı yüzde 15,7. Avrupa’da ise bu oran yüzde 11. Bizdeki böbrek hastalarının yüzde 5,2’si ciddi boyutta böbrek hastası. Diğer bir ifadeyle 2,2 milyon kişinin böbrek fonksiyonları, en az yüzde 50 azalmış durumda ve bu hastalar böbrek yetmezliği riski ile karşı karşıya. Bunun
dışında 19 bin kişi de Sağlık Bakanlığı’nın organ bekleme listesinde bulunuyor."
Böbrek hastalıklarında en önemli nedenin şeker hastalığı olduğuna vurgu yapan Süleymanlar, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Türkiye’de şeker hastalığının görülme sıklığı yüzde 14’e çıktı. 2002’de bu oran yüzde 7 civarındaydı. Şeker hastalığı görülme sıklığı 10 yılda ikiye katlamış durumda. Özellikle Tip2 diyabet çok sinsi ve yavaş ilerlediği için hasta hastalığının farkında değil. Bir şeker hastasının ileride ciddi bir böbrek hastalığıyla karşılaşabileceğini bilmesini istiyoruz. Bu nedenle şeker hastalarının yılda bir defa böbreklerini kontrol ettirmesi gerekiyor. Böyle vakalar çok daha sıkı takibe alınırsa diyaliz ihtiyacı
duyan hasta sayısı azalır."
Böbrek hastalıklarının ikinci sebebinin tansiyon olduğuna dikkati çeken Süleymanlar, "Ülkemizde tansiyon hastası sayısı hızla artıyor. Her 3 yetişkin insandan biri tansiyon hastası. Türkiye’de 17 milyona yakın tansiyon hastası var ama bunların yüzde 60’ı hastalığından haberdar değil. Önce bu hastaların farkında olmalarını sağlamamız gerekiyor. Onlara risk altına olduklarını anlatmamız geriyor. Basit bir idrar ve kan tahliliyle doktor kontrolünden geçerek böbrek hastalığının önüne geçebilirler. Tansiyon
etkili tedavi edilirse, düzenli takibi yürütülürse ve erken teşhis edilirse börek hastalığı gelişimi önlenir" diye konuştu.
ANTİBİYOTİKTE KULLANIMINDA AVRUPA ŞAMPİYONUYUZ
Böbrek hastalıklarının önüne geçmek için ağrı kesici ve antibiyotiklerin kullanımının da azaltılması gerektiğini kaydeden Prof.Dr. Süleymanlar şunları söyledi:
"Ülkemizde kontrolsüz ağrı kesici kullanımı çok fazla. En fazla tüketilen ilaçların başında ağrı kesiciler geliyor. Antibiyotik kullanımında ise Avrupa şampiyonuyuz. İlaç bütçemizin önemli bir kısmı antibiyotiklere gidiyor. Antibiyotiklerin bir kısmının karaciğere bir kısmının da böbreklere zarar verdiğini bilmemiz gerekiyor. Bunların dışında sigaradan uzak durmak ve tuz kullanımını azaltmak böbrekleri korumak için gerekli."
BÖBREK GÜNÜ ETKİNLİKLERİ
8 Mart Dünya Böbrek Günü dolayısıyla bu hafta içerisinde bir dizi etkinlik gerçekleştireceklerini anlatan Süleymanlar, sözlerini şöyle tamamladı: "Toplumun bu konularda bilinçlendirilmesi gerekiyor. Okullarda ve alışveriş merkezlerinde etkinlikler yapacağız. Broşürler, tişörtler ve şapka dağıtacağız. Bilgilendirici televizyon programlarına katılacağız. Önemli olan hastalığın ortaya çıkmadan önlenmesidir."
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Samsun Başkan Doğan: "17 ilçemizde eşit hizmet ilkesi ile yol çalışmalarımızı sürdürüyoruz" Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan, Ayvacık’ta 4 mahallenin yol sorununu bitiren 12 kilometrelik grup yolunda incelemeler yaptı. Başkan Doğan, 17 ilçede eşit hizmet ilkesi ile yol çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi. Büyükşehir Belediyesi, Ayvacık ilçesinde de yoğun bir çalışma takvimiyle ulaşım sorunlarını çözüme kavuşturuyor. Seçimden bu yana Ayvacık ilçesinde sathi ve beton olmak üzere toplamda 61 kilometre yol çalışmasına imza atan belediye; Yeniköy Terice, Zafer ve Fatih Sultan Mehmet olmak üzere 4 mahalleyi birbirine bağlayan 12 kilometrelik grup yolunu tamamlayarak mahallelerin ulaşım çilesini sonlandırdı. Bir dizi ziyaret ve inceleme için Ayvacık’ta bulunan Halit Doğan, yapımı tamamlanan 12 kilometrelik beton yol projesini inceledi, mahalle sakinleri ile buluştu. Her ilçeye eşit hizmet götürdüklerini dile getiren Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan, "Her bir ilçemizi merkez görüp eşit hizmet ilkesi ile yol çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Ayvacık’ta 4 mahallemizi ilgilendiren grup yolunda çalışmalar başladığında kış mevsimiydi, yine hep birlikte buradaydık. Şimdi yine burada birlikte yolumuzun bitişine tanıklık ediyoruz. Çalışmalarımızı bugüne değil gelecek endeksli planlıyoruz. Sorunu çözdüğümüz noktada uzun yıllar ulaşım sorun olmasın istiyoruz. Zemin güçlendirmeden genişletmeye yolda kullandığımız malzemeden işçiliğe her detayda buna dikkat ediyoruz. Grup yolumuz tüm hemşehrilerimize hayırlı uğurlu olsun. Ulaşım ağının önemini bilerek 17 ilçemizde ekiplerimizin de özverisi ile çalışmalarımızı yoğun bir şekilde sürdürmekte kararlıyız" dedi.
Bursa Bursa’da Sarıkamış şehitleri rahmet ve minnetle anıldı Sarıkamış Harekâtı’nın 111. yıl dönümü çerçevesince Bursa İl Millî Eğitim Müdürlüğü koordinesinde düzenlenen programda şehitler dualarla yâd edildi. Sarıkamış Harekâtı sırasında Allahuekber Dağları’nda şehit düşen kahraman askerleri için Tayyare Kültür Merkezinde anma programı düzenlendi. Program, protokol üyeleri ve konukların "Cesaretin Adı Sarıkamış" konulu resim sergisini gezmesiyle başladı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından, harekâtın 111. yılı anısına okunan 111 hatim için dua edildi. Duygu dolu anların yaşandığı program, Çınar Anadolu Lisesi öğrencileri tarafından sahnelenen "Cesaretin Adı Sarıkamış" adlı gösterinin ardından sona erdi. Çınar Anadolu Lisesi Okul Müdürü Ahmet Maman, Sarıkamış’ın sadece bir hüzün değil, aynı zamanda bir destan olduğunu vurguladı. Maman konuşmasında, Mehmetçiğin vatan uğruna gösterdiği fedakârlığa dikkat çekerek şunları söyledi; "111 yıl önce Sarıkamış’ta yaşananlar, doğaya karşı verilmiş trajik bir mücadele olmanın ötesinde, milletimizin vicdanına kazınmış eşsiz bir direniş destanıdır. Karın bile donduramadığı bu fedakârlık karşısında bugün bizler, şehitlerimizin bıraktığı kutsal emanete ebediyen sahip çıkacağımıza söz veriyoruz." Bursa İl Millî Eğitim Müdürlüğü tarafından organize edilen ve Çınar Anadolu Lisesi tarafından hazırlanan programa; Bursa Vali Yardımcısı Kadir Sertel Otcu, Bursa İl Millî Eğitim Müdürü Gürhan Çokgezer, Çınar Anadolu Lisesi Okul Müdürü Ahmet Maman, eğitim yöneticileri, öğretmenler, öğrenciler ve çok sayıda vatandaş katıldı.