YEREL HABERLER - 10 Mart 2012 Cumartesi 12:16

ORDU`DA MADEN VAR, RUHSATI YOK

A
A
A
ORDU`DA MADEN VAR, RUHSATI YOK

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Oktay Ekşi’nin Ordu ili sahillerinde uranyum bulunduğu şeklindeki soru önergesine cevap verdi.
Bakanlık, verdiği cevapta Ordu sahillerinde verilmiş bir ’uranyum ruhsatı’ bulunmadığını belirtirken, Mesudiye ve Gölköy’de mermer yatağı olduğunu ancak mermerlerin ’çok sert ve zor kesildiği’ için ’cila alma yeteneğinin’ düşük olduğunu kaydetti. Bakanlık, Aybastı, Akkuş ve Gölköy’de ise kömür damarı bulunduğunu, henüz verilmiş bir ruhsat olmadığını vurguladı.
HENÜZ ’ARAMA RUHSATLARI’ YOK
Ekşi’nin bilim insanlarının belirlemelerine ve hazırladığı raporlardaki bilgilerine istinaden verdiği soru önergesinde "Ordu ilinin sahillerindeki kumlarda stratejik önem taşıyan nadir toprak elementleri (NTE) demir mineraliyle uranyum tespit edildiği doğru mudur?" şeklindeki soruya "Maden İşleri Genel Müdürlüğü kayıtlarına göre Ordu ili dahilinde verilmiş uranyum NTE (nadir toprak elementleri), demir, manyezit madeni ruhsatları bulunmamaktadır" şeklinde cevap verildi. Cevapta ayrıca, Maden Tetkik Arama (MTA) Enstitüsü tarafından henüz araştırma yapılmadığı için bir uranyum rezervi bulunmadığı belirtildi.
Soru önergesindeki "Perşembe’nin Efirli Sahillerinde ve Ünye’nin batısındaki kumsallarda tespit edilen demir ve manyezit minerallerinin rezervleri ne kadardır?" şeklindeki soruya ise, "Samsun-Çarşamba-Çobanyatağı’nda yüzde 3.54, Ünye batısında yüzde 5.11 ve Efirli’de yüzde 5.77 manyetit tenörlü 159 milyon ton (Görünür+Muhtemel) Fe304 (demir oksit) kum kaynağı saptanmıştır. Bu da yaklaşık 6 milyon 719 bin 600 ton konsantre Fe304 ve 4 milyon 875 bin metal Fe miktarına karşılık gelmektedir. Ayrıca yapılan teknolojik çalışmalarda konsantre cevherde TiO2 (titanyum dioksit) ve AI2O3 (Aluminyum oksit) yüzdesinin yüksek oluşu teknolojik sakınca oluşturmaktadır. Sahil plaser minerallerinin ekonomik olarak işletilebilen minimum rezerv ve tenörü çeşitli faktörlere göre değişmekte olup, bu rakamlar ancak yapılacak fizibilite etütleri ile ortaya konabilmektedir" cevabı verildi.
MERMER VAR AMA ’ZOR KESİLİYOR’
Enerji ve Tabii kaynaklar Bakanlığı, Ekşi’nin, "Mesudiye’nin Aşıklı, Keşköy, Kızılağaç, Çaltepe, Çiftliksarıca köylerinde önemli miktarda mermer rezervi olduğu doğru mudur? Doğru ise rezerv miktarı tahmini ne kadardır?" şeklindeki sorusuna verdiği cevapta bölgede mermer yatakları olduğunu kabul etti ancak ’çok sert ve zor kesilir’ olduğu için ’cila alma yeteneğinin’ düşük olduğunu belirtti. Cevapta, şu bilgilere yer verildi: "MTA Genel Müdürlüğü tarafından 1988 yılında Ordu-Mesudiye civarında mermer arama amaçlı çalışmalar yapılmıştır. Mesudiye-Çaltepe (Herüse) köyü civarında yüzeylenen travertenlerde yürütülen ön etütlerde yaklaşık 20 metre kalınlığında 37.5 milyon m3 traverten kaynağı, Gölköy-Çatalarmut köyü civarındaki genç kireçtaşlarının teknolojik analiz verilerine göre cila alma yeteneği düşük 20 milyon m3 kaynak, Mesudiye-Köşeköy, Topçam-Aşıklı ve Gölköy civarındaki siyenit türü kayaçlar mermer yönüyle incelenmiştir. Yapılan değerlendirmelerde bu bölgedeki pembe-mor renkli siyenitlerin mineralojik yapısına bağlı olarak çok sert olduğu ve zor kesildiği, teknolojik analizlerde yer yer cila alma yeteneğinin düşük olduğu belirlenmiştir."
AYBASTI’DA KÖMÜR VAR
Bakanlık, Ekşi’nin önergesine verdiği cevapta, Aybastı ilçesinde ’kömür’ olduğunu kabul ederek, şu şekilde bilgi verdi: "MTA Genel Müdürlüğü tarafından Aybastı yakınlarında önceki yıllarda yapılan çalışmalar sonucunda kömür oluşumları tespit edilmiştir. Kömür damarları, başlıca andezitik türlerden meydana gelmiş olan bir volkanik formasyon içerisinde olup kömür 3 damar halinde görülmektedir. Diğer taraftan, Maden İşleri Genel Müdürlüğü kayıtlarına göre Aybastı, Akkuş ve Gölköy ilçeleri dahilinde kömür madeni işletme ruhsatı bulunmamakta olup maden arama ruhsatları söz konusudur."
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Selçuk Balcı Başkentli sanatseverlerle buluştu Karadenizli sanatçı Selçuk Balcı, Ankara’da düzenlenen konserde hayranları ile buluştu. Karadenizli sanatçı Selçuk Balcı, CSO Ada Ana Salon’da sevenleri ile buluştu. Sanatseverler konsere büyük ilgi gösterdi. Balcı, konser öncesi İHA muhabirine yaptığı açıklamada, "Yıllardır çalmıyorduk bu konseptte. Biraz heyecan yaptım ben. Günlerce hazırlığı sürdü. Provasına İstanbul’a gidip geldim. İnsanları güzel bir müzik şöleni bekliyor. Güzel de bir seyircimiz var. İnşallah güzel geçecek. Heyecanlıyız, bekliyoruz. Orkestrayı biraz daha büyüttük. İçinde yaylılar var. Bakır üflemeli enstrümanlar var. Hepsi yazılı çizili. Bende böyle bir konsept olduğu zaman, her zaman böyle çıkmadığımız için sahneye biraz daha heyecan yapıyorum açıkçası. Ama güzel bir müzik yolculuğu olacak. Ben gelen herkese çok teşekkür ediyorum. Böyle bir müzik yolculuğumda, böyle bir durum içerisinde beni yalnız bırakmadıkları için sağ olsunlar var olsunlar" dedi. Şubat ayında yeni parça çalışmaları olacağını söyleyen Balcı, "Şubat ayında yeni parçalarım olacak. Stüdyo çalışmalarım olacak, stüdyo aşamalarım olacak. Ama ne zaman çıkacağına dair kesin bir bilgi veremiyorum. Çünkü elimde kayıt var ama daha klibini çekmedik. Klip çekeceğim, onun için de karların erimesini bekliyorum. Çünkü eleştiri alıyorum, bütün kliplerim karlı diye eleştiri almaya başladım. O yüzden karlar eridikten sonra baharda çekeceğim klipleri. Başkentin asil ve müziksever seyircisini yürekten kutluyorum. Özellikle bu salondaki etkinlikleri hiçbir zaman kaçırmıyorlar. Ben de onlara hitap edeceğim için mutluyum. Sevinçliyim, güzel bir konser bizi bekliyor" diye konuştu.
İstanbul Kartal’da ambulans ile cip kafa kafaya çarpıştı: 3 yaralı İstanbul Kartal’da hasta taşıyan ambulans ile bir cipin kavşakta çarpışması sonucu meydana gelen kazada ambulanstaki hasta ve 2 sağlık personeli yaralandı. Çarpışmanın şiddetiyle devrilen ambulans vinç yardımıyla kaldırılırken, bölgede trafik yoğunluğu oluştu. Kaza, saat 20.40 sıralarında Atalar Mahallesi Çanakkale Caddesi üzerinde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, Z.G. idaresindeki ambulans, hasta nakli gerçekleştirdiği sırada kavşakta T.A. yönetimindeki 34 FDV 271 plakalı Nissan marka ciple kafa kafaya çarpıştı. Çarpışmanın şiddetiyle savrulan ambulans, devrilerek yan yattı. Kazada ambulansta bulunan hasta ile Acil Tıp Teknisyeni (ATT) K.E. ve Paramedik U.T. yaralandı. Kazayı gören vatandaşların ihbarı üzerine olay yerine çok sayıda sağlık, itfaiye ve polis ekibi sevk edildi. Olay yerine kısa sürede ulaşan ekipler, devrilen ambulanstaki yaralıları çıkartarak ilk müdahaleyi olay yerinde yaptı. Yaralılar, bölgeye gelen diğer ambulanslarla çevredeki hastanelere sevk edilerek tedavi altına alındı. Yaralıların sağlık durumlarının iyi olduğu öğrenildi. Kaza nedeniyle Çanakkale Caddesi’nde trafik akışı bir süreliğine durma noktasına geldi. Yan yatan ambulans vinç yardımıyla, cip ise çekiciyle yoldan kaldırıldı. Belediye ekiplerinin temizlik çalışmasının ardından trafik normale dönerken, polis ekipleri kazayla ilgili geniş çaplı inceleme başlattı.