GENEL - 20 Mart 2012 Salı 17:10

SURİYE`DEN KAÇIP TÜRKİYE`YE SIĞINANLARIN SAYISI HER GEÇEN GÜN ARTIYOR

A
A
A
SURİYE`DEN KAÇIP TÜRKİYE`YE SIĞINANLARIN SAYISI HER GEÇEN GÜN ARTIYOR

Suriye’de yaşanan çatışma ortamından kaçıp Türkiye’ye sığınanların sayısı 16 bin 653’ye ulaştı.
Suriye’de gerilim tırmanırken, ülkeden kaçışlar da devam ediyor. Şiddetini her geçen gün arttıran çatışmalar nedeniyle ülkelerini terk etmek zorunda kalan Suriyeliler Türkiye’ye sığınıyor. Kendi imkanlarıyla Türkiye-Suriye sınırına ulaşan Suriyeliler, Hatay’ın Reyhanlı ilçesine bağlı Kavalcık köyünün dağlık sınır bölgelerinde Türk askerlerince karşılanıyor. Burada yapılan kontrollerin ardından Hatay’ın Altınözü, Reyhanlı ve Yayladağı ilçelerinde kurulan çadır kentlere yerleştirilen sığınmacıların başta
barınma olmak üzere yiyecek, sağlık, güvenlik, sosyal aktivite, eğitim, ibadet, tercümanlık, haberleşme ve diğer tüm ihtiyaçları Türk Kızılayı tarafından karşılanıyor.
Dün geceden bu yana Türkiye’ye sığınan 190 Suriyeli kendi istekleriyle ülkelerine geri dönüş yaparken, 459 kişi ise dağlık sınır noktalarından Türkiye’ye giriş yaptı. Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından yapılan açıklamaya göre bugüne kadar Türkiye’ye 29 bin 760 Suriye vatandaşının giriş yaptığı, 13 bin 137’sinin de yaşanan çatışmalara rağmen ülkelerine geri dönmeyi tercih ettiğinin altı çizildi. Şu anda Hatay genelinde 14 bin 464 Suriye vatandaşı bulunduğu, bunun yanında
Gaziantep’in Nurdağı ve İslahiye ilçelerinde bin 77 ve Kilis’te de bin 21 olmak üzere toplam 16 bin 562 Suriyeli sığınmacının Türkiye’de barındırıldığı kaydedildi. 28’i refakatçi, 33’ü hasta ve yaralı olmak üzere toplam 61 kişinin de hastanede bulunduğu ifade edilirken, hastanede kalanlarla birlikte Suriyeli sığınmacı sayısının 16 bin 623 olduğu belirtildi.
Çadır kentlerde yeni yaşamlarına alışmaya çalışan çocuklar için oluşturulan 68 sınıf ve 128 şubede okul çağındaki bin 121’i kız, bin 29’u da erkek olmak üzere toplam 2 bin 150 Suriye vatandaşına okul öncesi, ilk ve ortaöğretim eğitimi verildiği ifade edildi. Öte yandan kaldıkları çadır kentlerde gazetecilere konuşan Suriyeliler, ülkelerinde yaşanan gelişmeleri endişeyle takip ettiklerini ve artık akan kanın durmasını istediklerini belirttiler.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Hentbol Kadınlar Süper Ligi Final Serisi’nde eşitlik sağlandı Hentbol Kadınlar Süper Ligi 2023-2024 sezonunun final serisi ikinci maçında Armada Praxis Yalıkavak, Yenimahalle Belediyesi’ni 35-26 yenerek seride durumu 1-1’e getirdi. Hentbol Kadınlar Süper Ligi 2023-2024 sezonunun final serisi ikinci maçında Armada Praxis Yalıkavak, Bodrum Binnaz Karakaya Spor Salonu’nda Yenimahalle Belediyesi ile karşı karşıya geldi. İlk yarıyı 17-13 önde kapatan Armada Praxis Yalıkavak, karşılaşmadan 35-26 galip ayrılarak seride durumu 1-1 yaptı. Serinin üçüncü maçı 24 Mayıs Cuma günü Ankara Gazi Mustafa Kemal Atatürk Spor Salonu’nda saat 17.00’de oynanacak. Şampiyonluk Etabı final serisi beş müsabakalık seride üç galibiyet üzerinden oynanıyor. Seride üç maçı kazanan takım Kadınlar Süper Ligi Şampiyonu, diğer takım ise Kadınlar Süper Ligi ikincisi olacak. Erkekler Süper Ligi’nde Beykoz Belediyesi üçüncü oldu Erkekler Süper Ligi Sıralama Etabı Üçüncülük serisinde rakibi Spor Toto’ya 2-0’lık üstünlük sağlayan Beykoz Belediyesi, Erkekler Süper Ligi’ni üçüncü olarak tamamladı. Beykoz R. Şahin Köktürk salonunda oynanan ilk maçı 31-29, bugün oynanan ikinci maçı da 32-26’lik skorla kazanan Beykoz Belediyesi, Erkekler Süper Lig üçüncüsü oldu. Müsabaka sonrasında yapılan tören ile Beykoz Belediyesi’ne plaket ve madalyaları THF Asbaşkanı Salim Öztürk takdim etti. Spor Toto ise Köyceğiz Belediyesi - Nilüfer Belediyesi serisinin galibiyle dördüncülük maçına çıkacak. Bu seride ilk maç kural hatası nedeniyle iptal olurken, bugün oynanan ikinci maçı 33-34 Nilüfer Belediyesi kazandı. Seride takımlar 22 Mayıs Çarşamba günü saat 13.00’te Köyceğiz Spor Salonu’nda karşılaşacak. Erkekler Süper Ligi Yedincilik-Sekizincilik serisinde ise rakibi Konya BBSK’yı iki maçta da yenen İzmir BBSK, Erkekler Süper Ligi’ni yedinci sırada tamamladı.