YEREL HABERLER - 23 Mart 2012 Cuma 13:37

TOKAT`TA ``ARAP BAHARI`` KONFERANSI

A
A
A
TOKAT`TA ``ARAP BAHARI`` KONFERANSI

Selçuk Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Stratejik Düşünce Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Yasin Aktay, ``Artık Arap coğrafyasında Türkiye modeli diye bir kavram ortaya çıkmıştır ve Arap baharında Türkiye etkisi bariz bir şekilde ortadadır`` dedi. Tokat Valiliği, Tokat Belediyesi, Gaziosmanpaşa Üniversitesi ve Tokat Kent Konseyi işbirliğinde düzenlenen Tokat Kültür Günleri kapsamında ``Arap Baharı, Ortadoğu`da Neler Oluyor`` konulu konferansa Selçuk Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Stratejik Düşünce Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Yasin Aktay ve İstanbul Şehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Coşkun Çakır`ın konuşmacı olarak katıldı. Başkan Aktay, her baharın bir yazı, yazın sonbaharı, sonbaharın kışı olduğunu söyledi. İslam dünyasının diktatörler zamanında bağımsızlık görüntüsü altında yalancı bir bahar yaşadığını kaydeden Aktay, kişisel gözlemlerine göre Arap baharının kendiliğinden gerçekleştiği yönünde olduğunu belirterek, ``Ancak bu olaylar olduktan sonra uluslararası güçler bu süreci takip etmişlerdir. Bu konuda Türkiye çok önemli bir şansı yakalamıştır. Yapılan bir ankete göre bölge ülkeleri ve AB ülkeleri arasında en fazla örnek alınan, sevilen ülke Türkiye`dir. Artık Arap coğrafyasında Türkiye modeli diye bir kavram ortaya çıkmıştır ve Arap baharında Türkiye etkisi bariz bir şekilde ortadadır`` diye konuştu.
Konferansa Tokat Valisi Şerif Yılmaz, Tokat Belediye Başkanı Adnan Çiçek, Cumhuriyet Başsavcısı Özkan Gültekin, Gaziosmanpaşa Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin, İl Emniyet Müdürü Osman Balcı, kurum müdürleri ve davetliler katıldı.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Malatya CHP Genel Başkanı Özel: "Muhalefet çivi çakma makamı değildir, çiviyi kimin çakacağına millet karar verir" Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel, 6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremlerin üçüncü yılında Malatya’da çeşitli ziyaret ve programlara katıldı. Malatya’da çeşitli temaslarda bulunan CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Nikah Sarayı’nda Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından Malatya’ya kazandırılan yatırımların temel atma törenine katıldı. 6 Şubat’ta büyük bir acıya tanıklık edildiğini ifade eden Özel, "6 Şubat depremi şüphesiz dünya afetler tarihine geçecek bir depremdir. Asrın felaketi denmesi boşuna değildir. Bu depreme hazırlıksız yakalandığımızı kabul etmemiz gerekiyor. Bu, devletin ve milletin ortak bir kusurudur" dedi. "Hükümet mazeretsiz şekilde hazırlıksız yakalandı" 21 yıldır iktidarda olan hükümetin depremde yaşanan hasardan sorumlu olduğunu dile getiren Özel, 1999 depremlerinin ardından toplanan deprem vergilerini gündeme getirdi. Bugüne kadar yaklaşık 41 milyar dolar deprem vergisi toplandığını belirten Özel, "İmar aflarından 26 milyar dolar, özelleştirmelerden ise 65 milyar dolar gelir elde edilmiş. Toplamda 132 milyar dolar kaynak var. Depremden önce bu kaynaklarla yıkıp yeniden yapılabilirdi. Depreme hazırlanmak için her şey varmış ama maalesef hükümet, mazeretsiz şekilde memleketi hazırlıksız yakalamış" ifadelerini kullandı. "Muhalefet çivi çakma makamı değildir" Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın muhalefete yönelik eleştirilerine de değinen Özel, "Cumhurbaşkanı, ‘Muhalefet deprem bölgesine bir çivi bile çakmadı’ diyor. Muhalefet çivi çakma makamı değildir. Çiviyi kimin çakacağına millet karar verir. Muhalefetin görevi, o çivinin düzgün çakılıp çakılmadığını denetlemektir" şeklinde konuştu. CHP’li belediyelerin deprem bölgesine yaptığı yardımlar Deprem yardımlarının AFAD bünyesinde toplandığını hatırlatan Özel, CHP’li belediyelerin katkılarına ilişkin şu bilgileri paylaşarak, "AFAD kayıtlarına göre CHP’li belediyeler tarafından 10 deprem iline 9 bin araç gönderildi. 28 bin 521 personel görev aldı, 7 bin 200 tır sevk edildi. Sadece Malatya’ya 668 araç, bin 487 personel ulaştı. 661 tır malzeme dağıtıldı ve 13 mobil mutfak kuruldu" dedi. Özel, konuşmasının devamında mücbir sebep haline değinerek, esnafın siftah yapamadan dükkan kapattığını ifade etti. Depremzedelerin konut teslimi sırasında boş senet imzalamak zorunda bırakıldığını öne süren Özel, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a deprem konutlarının ücretsiz verilmesi çağrısında bulundu.