GENEL - 28 Mart 2012 Çarşamba 12:30

RUS EDEBİYATI BULUŞMALARI "PUŞKİN" İLE BAŞLADI

A
A
A
RUS EDEBİYATI BULUŞMALARI "PUŞKİN" İLE BAŞLADI

Türk Rus Kültür Vakfı tarafından düzenlenen ``Rus Edebiyatı Buluşmaları`` Aleksandr Sergeyeviç Puşkin ile başladı.
Türk Rus Kültür Vakfı Başkanı Fatih Baltacı, Marmara Üniversitesi Sultanahmet Rektörlük binasında gerçekleştirilen etkinlikte yaptığı konuşmada, Aleksandr Sergeyeviç Puşkin`in Rus edebiyatının en parlak meşalesini tutturmuş bir şair olduğunu belirterek, "Ünlü Türk şairi Yahya Kemal Beyatlı`nın dediği gibi, bir milletin şiiri, çağlar boyunca elde ele gezen bir meşaledir. Puşkin, ölümünden 175 yıl sonra böyle bir dinleyici kitlesini kendine çekebilmektedir" dedi.
Türk Rus Kültür Vakfı`nın en büyük gayelerinden birinin Rus ve Türk toplumları arasında evrensel bir dil olan sanat aracılığıyla kültür köprüleri kurmak olduğunu söyleyen Fatih Baltacı, "Sanat aracılığı ile iki ülke arasında daha büyük dostluklar inşa edeceğiz" dedi.
Etkinliğe katılan Karadeniz Ekonomik İşbirliği Parlamenter Asamblesi Türk Grubu Başkanı İsmail Safi ise, yaptığı konuşmada Türkiye ile Rusya arasındaki ekonomik ilişkilere dikkat çekerek, iki ülke arasında sosyal ve kültürel ilişkilerin de var olduğunu ifade etti. Safi, "Puşkin Anadolu`dan Erzurum`a kadar gelmiş bir şairdir. Puşkin bizim ortak kültürümüzün bir ürünü olmuştur`` dedi.
Tüm Rusya Puşkin Müzesi Müdürü Prof. Dr. Sergey Nekrasov da konuşmasına, ``Puşkin olmasaydı Rus edebiyatı ve dili olamazdı`` diye başladı. Puşkin`in yetenekleriyle tüm dünya halklarının kalbine girdiğini vurgulayan Nekrasov, 1837`de hayatını kaybeden Puşkin için 1879`da faaliyete geçen müzenin Rusya için çok önemli olduğunu kaydetti.
``Puşkin Ödülü`` sahibi şair Ataol Behramoğlu ise yaptığı konuşmada kendisi için Puşkin`in hürriyetin sesi olduğunu şu sözlerle ifade etti: "Puşkin benim için hürriyetin sesidir. Kişisel ve toplumsal hürriyetin sesiydi." Behramoğlu, önce akıcı Rusçası ile ardından da Türkçe, Puşkin`in şiirlerini okudu. Etkinliğe, İstanbul Vali Yardımcısı Kazım Tekin ile Türk ve Rus davetliler katıldı.
Rus sanatçı Vitali Romanov`un da Puşkin şiirleri okuduğu etkinlikte Moskova Tchaikovsky Devlet Konservatuarı Opera Tiyatrosu solisti soprano Evgeniya Dushina ve bariton Nikaloy Efremov birbirinden etkileyici romanslarla etkinliğe renk kattılar.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aydın Toprak kayması sonucu evi yıkılan genç 10 dakikayla kurtuldu Aydın’ın Efeler ilçesinde yağışlar sebebiyle meydana gelen toprak kaymasında 4 ev tahliye edildi. Evden çıktıktan 10 dakika sonra kaymanın yaşandığını ifade eden Recep Sert, "Verilmiş sadakamız varmış" dedi. Aydın genelinde etkili olan sağanak yağış hayatı olumsuz etkilerken, Efeler ilçesi Mesudiye Mahallesi 1637. Sokak’ta toprak kayması meydana geldi. Yağışlar sebebiyle yumuşayan toprak bir anda alt tarafta bulunan evin bahçesine doğru kaydı. Kayma sebebiyle üst tarafta bulunan evin giriş bölümü de aşağıya kayarken, olayda yaralanan olmadı. İhbar üzerine bölgeye polis, itfaiye, AFAD ve Efeler Belediyesi zabıta ekipleri sevk edildi. Kısa sürede bölgeye gelen ekipler bölgede güvenlik önlemi alırken, yıkılma riski bulunan 4 ev tedbir amaçlı tahliye edildi. "Verilmiş sadakamız varmış" Olaydan 10 dakika önce evden çıktığını ve muhtemel bir faciadan döndüklerini ifade eden Recep Sert, "Öğleden sonra evden çıktım, kahveye gittim. 15 dakika sonra telefon geldi. Evimiz yıkılmış, daha da yıkılmaya devam ediyor. Sağolsun Efeler Belediye Başkanı Anıl başkanımızı aradım. Hemen ekipleri yönlendirdi buraya, yardımcı oldu. Allah razı olsun. Şimdi bekliyoruz. Yarın ekipler tekrardan bakacak. Güçlendirme diyorlar, yıkılma ihtimali var diyorlar. Biz de bilmiyoruz artık. Yarın belli olacak her şey. Ben evden çıktıktan 10-15 dakika sonra bu olay olmuş. Can kaybımız yok. Verilmiş sadakamız varmış" dedi.