YEREL HABERLER - 31 Mart 2012 Cumartesi 14:33

NEBİYAN İÇME SUYU ARITMA TESİSİ`NİN ONARIMI TAMAMLANDI

A
A
A
NEBİYAN İÇME SUYU ARITMA TESİSİ`NİN ONARIMI TAMAMLANDI

Samsun`un Bafra ve 19 Mayıs ilçeleri sınırları içersinde bulunan Nebiyan Dağı İçme Suyu Arıtma Tesisi`nin bakım ve onarımı tamamlandı.
1997 yılında yapılan ve 52 köye 3 beldeye içme suyu sağlayan tesis 2011 yılında KÖYDES yatırım projeleri kapsamında 963 bin 926 liraya ihalesi yapılarak modern bir tesis haline getirildi. Laboratuvar binası, kimya odası, blower odası yapılarak, kum havuzları takıldı. Havuzların arıtma ekipmanları değiştirilerek modern bir arıtma tesisi haline getirildi.
Bafra ve 19 Mayıs ilçelerine ait 52 köy ve İkizpınar, Doğanca, Yörükler beldelerinin su ihtiyacını karşılayan Nebiyan Dağı İçme Suyu Arıtma Tesisi`nin bakım onarımı tamamlanarak su verme işlemi başladı.
Bafra İlçe Kaymakamı Ali Katırcı, ``Türkiye`de sadece üç yerde mevcut bulunan PVC petek lameller çöktürme havuzlarına yapıldı. Böylelikle suda askıda buluna partiküllerin çökertme hızı artırıldı. Birlik tarafından kimyager alınarak sistemin daha teknik çalışması sağlandı. Kum havuzları otomatik ters yıkama sistemi getirilerek sistemi daha basit işletir hale getirildi. Aynı zamanda klorlama ekipmanları gözden geçirilerek çıkan sudan numuneler alınarak laboratuvar da yapılan tahlillerde çok olumlu sonuçlar alındı. Aynı zamanda hıfzıssıhhaya teyit etmek amacıyla numune gönderildi. İnsani tüketim hakkında ki yönetmenliğin içinde bulunan parametreleri uyum sağlayarak olabilecek en modern tesis haline getirildi`` dedi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Karaman Define bulmak için girdikleri sarnıçta mahsur kalan 3 kişi, 4 saatte kurtarıldı Karaman’da 3 kişi define bulmak amacıyla girdikleri sarnıçta halatın kopması sonucu mahsur kaldı. 25 metre derinliğindeki sarnıçta mahsur kalan şahıslar, ekiplerin 4 saatlik çalışması sonucu sağ salim kurtarılmalarının ardından jandarma tarafından gözaltına alındı. Olay, akşam saatlerinde merkeze bağlı Madenşehri köyünün bulunduğu Karadağ’ın Karanlıkdere mevkiinde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, sit alanı olan bölgede devriye görevi yapan jandarma ekibi, sarnıç içerisinde şahıslar olduğunu fark etti. Bunun üzerine sarnıcı kontrol eden ekip, İ.K., E.E. ve N.Ş. isimli şahısların define aramak amacıyla girdikleri sarnıçta halatın kopması sonucu mahsur kaldıklarını belirledi. "4 saatte kurtarıldılar" Şahısların mahsur kaldıkları sarnıçtan kurtarılabilmesi için olay yerine AFAD ve Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE) sevk edilirken, tedbir amaçlı 112 Acil Sağlık ekibi de bölgeye yönlendirildi. Yaklaşık 4 saat süren koordineli çalışma sonucu 3 kişi mahsur kaldıkları sarnıçtan halatlar yardımıyla çıkarıldı. Hazır bekleyen ambulansta kontrolden geçirilen şahısların sağlık durumlarının iyi olduğu öğrenildi. Daha sonra şahıslar ifadeleri alınmak üzere İl Jandarma Komutanlığı’na götürüldü. Öte yandan kurtarma çalışmalarını İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Osman Saygılı ve AFAD Karaman İl Müdürü Cengiz Çavuş da takip etti.