YEREL HABERLER - 27 Nisan 2017 Perşembe 09:01

Müftü Karabayır’dan Liseli Gençlere Konferans

A
A
A
Müftü Karabayır’dan Liseli Gençlere Konferans

İl Müftüsü Yavuz Karabayır, Fatih Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde konferans verdi.

İl Müftüsü Yavuz Karabayır, Fatih Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde konferans verdi.


İl Milli Eğitim Müdürü Aziz Gün, İl Müftü Yardımcısı Dr. Mehmet Reşat Şavlı, Okul Müdürü Bahadır Sazlı, öğretmen ve öğrencilerin katıldığı konferansta Müftü Karabayır; “Hz. Peygamber ve Güven Toplumu” üzerine değerlendirmelerde bulundu.


Müftü Karabayır konuşmasında; "Yirmi birinci asır (milenyum çağı), bir manada huzur ve saadet asrı kabul edilmektedir. Fakat maalesef, asrın daha henüz birinci basamağında, insanları huzursuz eden ve dehşete düşüren baş döndürücü hadiseler meydana geldi. Dünya çapında insanlar paniğe kapıldılar. Diğer yandan insanlar, fakirlik ve sefâlet içerisinde yaşamakta, birçok devlet iç karışıklıklara sahne olmakta, hırsızlıklar artmakta, gayr-ı meşru (kanun dışı) suçlar işlenmektedir. İşte bütün bu hadiselerin temelinde yatan en etken ve birincil neden, insanlardaki emniyet ve güvenin, huzur ve barışın kaybolması, merhamet ve şefkat duygusunun yok olması ve itaatsizliğin ortaya çıkmasıdır.


Huzurlu olma ve güvenli bir ortamda, dünyada yaşama isteği; her insanda var olan fıtrî bir duygudur. Emânete riayet duygusunun öldüğü, insanların birbirine güveninin kalmadığı bir toplumda huzur içinde yaşamaktan söz edilemez. Emniyet ve asayişin olmadığı toplumların bulunduğu memleketler dahi, emîn olmayan beldelerdir. Zira bir yerin emîn olması, orada insanların güvende olmasına bağlıdır.


Tarih boyunca insanların ahlâki çöküntüye düştüğü, emniyet ve âsâyişin bozulduğu, güçlünün zayıfı ezdiği, her türlü zulüm ve haksızlıkların ayyuka çıktığı dönemlerde insanlığı, içine düştüğü böyle buhranlardan kurtarmak için, Allah (c.c.) tarafından emîn olan, kendine güvenilen ve insanlar içinde emniyeti, âsâyişi temin ve tesis edecek olan peygamberler gönderilmiştir.


Milattan sonra beş yüz küsur sene geçmiş, bu zaman zarfında Hz. İsa’nın getirdiği hak din tahrif edilmiş, insanlar hak, adalet ve doğruluktan ayrılmış, büyük bir zulüm ve haksızlık içerisine düşmüşlerdir. Bu asırda insanlar vahşet dönemini yaşamaktaydı, kadınların hiçbir değeri yoktu, kız çocukları diri diri toprağa gömülmekteydi, kabile savaşları yüzlerce yıl süren bir serüvenle devam etmekteydi. Haklı olan değil, kuvvetli olan üstündü. Köleler, çarşı pazarda hayvan gibi alınıp satılmaktaydı. Buna benzer daha nice zulümler hız kesmeden sürmekteydi. Nihayet Rabbimiz, insanları içine düştükleri buhrân ve bunalımlardan çıkarmak üzere bir peygamber daha gönderdi ki, o da düşmanların dahi emniyet ve güven konusunda kendisinde şüphe etmediği, b ütün beşeriyyete peygamber olarak gönderilen kutlu Nebi, Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v.)’di.


O Nebiyy-i Zîşân (s.a.v.) Allah’tan (c.c.) aldığı ilâhî mesajla, öncelikle vahyi kendi hayatında tatbik ederek ortaya koyduğu sünnet-i seniyyesi ile bütün insanlığa huzur ve mutluluğun kaynağı olan iman ve emniyeti tesis etti. O (s.a.v.), getirdiği dini önce kendisi yaşamakla âleme örnek oldu.


"Andolsun size bir Peygamber geldi ki sizin sıkıntıya uğramanız onu incitir ve üzer. Çünkü o size çok düşkün, müminlere karşı çok şefkatli ve merhametlidir." (Tevbe Suresi, 128)


"Ey inananlar! And olsun ki, sizin için, Allah’a ve ahiret gününe kavuşmayı umanlar ve Allah’ı çok anan kimseler için Resûlullâh (Allah’ın Elçisi) en güzel örnektir." (Ahzâb Suresi, 21)


Yüce Allah elçisini en güzel yaratılış ve ahlâkî vasıflarla donatmış, onun bu üstün ahlâkını; “Gerçekten sen, pek yüce bir ahlâka sahipsin!” (Kalem, 4) ifadesiyle insanlığa duyurmuştur.


Onun yolundan giden gerçek mü’minler de emniyetin birer teminatçısı oldular. Aradan on dört asır geçmesine rağmen, hâlâ tazeliğini koruyan İslâmın telkin ettiği emniyet ve âsâyiş düsturları, emânete riâyet meseleleri iyi anlaşılır ve yaşanırsa, yine gerçek mü’minler huzur ve mutluluğun teminatçısı olacaklar, gerçek milenyumu ve mutluluğu da insanlara bir kez daha göstereceklerdir" görüşlerine yer verdi.


Konferansın tamamlanmasının ardından, "Liselerarası Bilgi Yarışması"nda dereceye giren okul öğrencilerine ödüllerini verdi. Ayrıca, konferans esnasında sorularına doğru cevaplar veren öğrencilere altın ödülü verdi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kütahya Kütahya, Türkiye’de kaplıca tatili için gidilebilecek 10 şehrinden birisi Termal zengini Kütahya’nın, Türkiye’de kaplıca tatili için gidilebilecek 10 şehrinden birisi olduğu belirtildi. Kütahya’nın termal bölgesi Ilıca’da faaliyet gösteren Harlek Termal Otel’in Genel Müdürü Mehmet Emin Ustaoğlu, termal tatilin mevsiminin olmadığını ifade etti. Ustaoğlu, "Bilindiği gibi, Türkiye’de 10 tane termal bölge var. Bu termal bölgelerinde Kütahya ayağı mevcut. Kütahya’da bu 10 termal bölgeden biri. Bunların birinci sırada, en eski, en köklü olanı Ilıca Kaplıcaları. Bunların yüz akı olma yolunda ilerlemekle devam ediyor. Şimdi ilkbaharla birlikte sezonumuzu açtık. Sezonumuzu açtık diyoruz ama bu dil alışkanlığı oldu. Biz de 12 ay sezon var biliyorsunuz. Biz misafirlerimize tüm cilt hastalıkları, romatizma, sporcu hastalıkları özellikle menisküs yırtıklarının tedavisi konusunda yardımcı oluyoruz. 43 derecelik termal suyumuzun şifası her şeyden önce böyle. Ormanın içerisindeyiz, doğa ile iç içeyiz. İşletmemiz 36 dönüm bir çam ormanı içerisinde bulunuyor. Sezona hızlı bir giriş yaptık, misafirlerimiz otelimizden memnun ayrılıyorlar. Otelimizden, suyumuzdan çok memnunlar. Termal ayağında Kütahyamızın yüz akı olmaya devam edeceğiz inşallah, bu yolda ilerliyoruz" diye konuştu. Ustaoğlu, Ilıca’daki termal suyun romatizmal hastalıklar başta olmak üzere sporcu yaralanmaları ile iç ve dış menüsküs yırtıklarına şifa olduğunu sözlerine ekledi.
Hatay Hataylı tır şoförü aşkını 2 bin 216 km uzaklıktaki Ukrayna’da buldu Hatay’ın Reyhanlı ilçesinde yaşayan tır şoförü Fevzi Kalkan, aradığı aşkı 2 bin 216 km ötedeki Ukraynalı Anastasia Kvasha’nda buldu. İlk görüşte aşık olan çift, depremin vurduğu Hatay’da dünya evine girdi. Hatay’ın Reyhanlı ilçesinde yaşayan ve tır şoförü olan 29 yaşındaki Fevzi Kalkan, aşkını mesleği icabı sıklıkla gittiği ülke sınırları dışında buldu. Tır şoförü Kalkan, 2021 yılında Ukrayna’da tanıştığı 30 yaşındaki Anastasia Kvasha’ya ilk görüşte aşık oldu. Ukrayna’nın Odessa kentinde terzilik yapan Kvasha’da gönlünü Hataylı Kalkan’a kaptırdı. Aşkın sınır tanımadığına inanan Kalkan ve Ukraynalı Kvasha, 2 bin 216 km mesafeyi hiçe sayarak gönül ilişkisi yaşamaya başladı. Ailelerinde tanıştığı ilişkide çift, evlenme kararı aldı. Ukraynalı gelini ailesinden istemek için Ukrayna’ya giden Kalkan ailesi, tercüman ve resimler sayesinde kız isteme merasimini gerçekleştirdi. Türkiye ve Hatay’ı çok seven Anastasia, Müslüman oldu ve Hatay’a yerleşme kararı aldı. Ukraynalı gelin Kvasha ve Hataylı tır şoförü Kalkan, Antakya ilçesinde bulunan konteyner evlendirme dairesinde evlenerek resmi olarak hayatlarını birleştirdiler. “Kız isteme merasiminde tercüman sayesinde anlaştık” Aradığı aşkı 2 bin 216 kilometrede bulan Fevzi Kalkan, “Ukrayna’ya gitmiştim, gezmek için şehrin merkezine gittim. Alışveriş yapmak için markete gittim. Markette eşimi Anastasia gördüm. Aylar yıllar geçti. Aileler tanıştı. Biz de evlilik yoluna girdik. Kız isteme merasiminde tercüman sayesinde anlaştık. Kendi geleneklerimizi anlattım. Ben uzun zamandır orada çalıştığım için onların geleneklerini biliyorum” dedi. “Türkiye ve Hatay çok güzel evlendikten sonra da burada kalmak istiyorum ve burada yaşamak istiyorum” Ukraynalı gelin Anastasia Kvasha, Hatay’ın ve Türkiye’nin çok güzel olduğunu söyleyerek “Türkiye ve Hatay çok güzel evlendikten sonra da burada kalmak istiyorum ve burada yaşamak istiyorum. Onu markette gördüğümde etkilendim” şeklinde konuştu. Bir çok ülkeden Hatay’a gelen damat ve gelin adaylarının nikahlarını kıydığını belirten nikah memuru Niyazi Yalçın, “Biz Antakya’da olduğumuz için burası çok milleti barındıran bir kent. Farklı inşaları gördüğümüzde daha mutlu oluyoruz. Ben yabancı evliliklerine tamamen açığım ve daha çok olmasını isterim. Şuana kadar; Ukrayna, Rusya, Hırvatistan, Sırbistan, Almanya, Macaristan, Azerbaycan, Fas, Mısır ve birçok ülkeden bireylerin nikahlarını kıydım” ifadelerini kullandı.