- 29 Eylül 2018 Cumartesi 09:51

Ahilik panellerinin altıncısı Erzincan’da gerçekleştirildi

A
A
A
Ahilik panellerinin altıncısı Erzincan’da gerçekleştirildi

Ahilik değerlerinin yaşatılması ve genç nesiller arasında bu kültürün yaygınlaşması amacıyla Ticaret Bakanlığı Esnaf ve Sanatkârlar Genel Müdürlüğü tarafından Ahilik Panellerinin altıncısı Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

Ahilik değerlerinin yaşatılması ve genç nesiller arasında bu kültürün yaygınlaşması amacıyla Ticaret Bakanlığı Esnaf ve Sanatkârlar Genel Müdürlüğü tarafından Ahilik Panellerinin altıncısı Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirildi.


Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Prof. Dr. Erdoğan Büyükkasap Kongre ve Kültür Merkezinde düzenlenen panele Erzincan Valisi Ali Arslantaş, Ticaret Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı İsmail Yücel, Erzincan Belediye Başkan Yardımcısı Ferhat Yıldız, Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı Abdullah Akın Çiçek, Ticaret Bakanlığı Esnaf ve Sanatkârlar Genel Müdürü Necmettin Erkan, Erzincan Esnaf ve Sanatkârları Odaları Birliği Başkanı Bedir Limon, HİDROMEK A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Basri Bozkurt, Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Adnan Özel, bazı kamu kurum müdürleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, esnaf ve sanatkârlar ile öğrenciler katıldı.


Panelin açılış konuşmasını yapan Erzincan Esnaf ve Sanatkârları Odaları Birliği Başkanı Bedir Limon, toplumun tüm bireylerinin ahilik felsefesini benimsemesi gerektiğini bu kapsamda ahiliği sadece esnaf ve sanatkârların değil, eğitim ve öğretimin tüm basamaklarında işlenmesi gerektiğine değindi.


Ardından konuşan Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Adnan Özel ise yaptığı konuşmada ahilik teşkilatı’nın vizyon olarak hep birlikte büyük hedeflere yürüme mantığına dayandığını belirterek, ahiliğin Türk’ün meslekte “rönasans’ını gerçekleştirmesi olduğunu ileri sürdü.


Daha sonra konuşan Erzincan Belediye Başkan Yardımcısı Ferhat Yıldız ise ahilik geleneği ile ülkemizin manevi muhafızı ve sağlam yapı taşlarından biri olmaya devam edeceğini kaydetti.


Ticaret Bakanlığı Esnaf ve Sanatkârlar Genel Müdürü Necmettin Erkan ise yaptığı konuşmada, ahilik kültürünü tarihsel bir bakışla mazide bırakmanın büyük bir yanılgı olduğunu söyleyerek, ahiliğin geçmişte kalmış bir kavram değil, aksine geçmişten geleceğe ışık tutan milli bir değer olduğunun altını çizdi.


Ticaret Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı İsmail Yücel ise ahiliğin bir yaşam biçimi olduğunu ifade ederek, ahiliği toplumda bir yaşama disiplini haline getirmek için gayret ettiklerini kaydetti.


Erzincan Valisi Ali Arslantaş yaptığı konuşmada ahilik kültürünün toplumun yarasına parmak basan ve ona çözüm üreten bir kültür olduğuna dikkat çekerek, düzenlenen panelin verimli geçmesini temenni etti.


Konuşmaların ardından moderatörlüğünü Prof. Dr. Murat Nişancı tarafından panelde, Prof. Dr. Mustafa Alıcı ve Öğretim Üyesi Dr. Kemal Taşcı sırasıyla; “Ahiliğin İrfani Boyutu” ve “Ahilik ve Sosyal Dinamikleri” konularında katılımcılara bilgiler verdiler.


Devamında ise HİDROMEK A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Basri Bozkurt ticari hayatına ilişkin tecrübelerini üniversite öğrencileri ile paylaştı.


Panelin son bölümünde ise öğrenciler merak ettikleri konuları panelistlere yöneltme şansı buldular.


Katılımcıların aile fotoğrafı çektirmesiyle panel programı son buldu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul TFF, Süper Lig’de 37. haftanın VAR kayıtlarını açıkladı Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), Trendyol Süper Lig’in 37. haftasında oynanan karşılaşmaların VAR kayıtlarını açıkladı. TFF, Süper Lig’in 37. haftasında oynanan 4 karşılaşmanın Video Yardımcı Hakem (VAR) kayıtlarını Youtube hesabından ses ve görüntülü olarak paylaştı. Videoda yer alan maçlar ve alınan kararlar şöyle: - İstanbulspor - Sivasspor müsabakasının 64. dakikasında köşe vuruşu sonrası hakem Ömer Faruk Turtay, elle oynama belirleyerek penaltı noktasını gösterdi. VAR’dan gelen uyarı sonrası pozisyonu izleyen Turtay, penaltıyı iptal ederek köşe vuruşu kararı verdi. - Beşiktaş - Hatayspor maçının 90+3. dakikasında ev sahibi ekibin köşe vuruşu sonrası ceza sahasında Salih Uçan’a yapılan müdahale için VAR, potansiyel penaltı kararı için hakem Cihan Aydın’a uyarıda bulundu. Pozisyonu izleyen Aydın, Beşiktaş lehine penaltı noktasını gösterdi. - Gaziantep FK - Fatih Karagümrük karşılaşmasının 53. dakikasında Ceccherini’nin Markovic’e yaptığı müdahale sonrası hakem Zorbay Küçük sarı kart gösterdi. VAR uyarısıyla kenara gelerek pozisyonu izleyen Küçük, sarı kartı iptal ederek Ceccherini’yi kırmızı kartla oyun dışına gönderdi. - Kayserispor - Konyaspor mücadelesinin 14. dakikasında duran topta Uğurcan’ın yerde kalması sonrası VAR hakem Halil Umut Meler’e uyarıda bulundu. Pozisyonu izleyen Meler, Duckens Nazon’un kural dışı hareketi nedeniyle direkt kırmızı kart gösterdi.
Ankara Türk Mutfağı Haftası’nda Türkiye’nin eşsiz lezzetleri ve mutfak kültürü dünyaya tanıtılacak Türk mutfağının tarihi ve kültürel mirası, 21-27 Mayıs Türk Mutfağı Haftası’nda yurt içi ve yurt dışında düzenlenecek etkinliklerle tanıtılacak. Türk mutfağının kendine özgü niteliklerine dikkat çekilecek etkinliklerde, Türk mutfağı ve kültürü hakkında bilgi verilecek. Türk Mutfağı Haftası tanıtım etkinlikleri çerçevesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan himayelerinde Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde “Asırlık Tatların Buluşma Noktası: Yedi Bölgede Türk Mutfağı” temasıyla program ve sergi düzenlenecek. Etkinlikte Türk mutfağının geleneksel, sağlıklı ve atıksız kültürel mirasını vurgulayan ve Türk mutfağının zenginliğini aktaran bir video gösterilecek. 21-27 Mayıs Türk Mutfağı Haftası çerçevesinde gerçekleştirilecek etkinliklerde Türkiye’nin iklim yelpazesinin ve coğrafi çeşitliliğinin Türk mutfağının zenginliğine katkıları ile Türk misafirperverliğinin mutfak kültürüne yansımaları vurgulanacak. Türk mutfağında sadece yemeklerin değil aynı zamanda kültürün, geleneğin ve duygudaşlığın da paylaşıldığı yerli ve yabancı konukların dikkatine sunulacak. Türkiye’nin farklı bölgelerinin zengin mutfak kültürü ve özgün nitelikleri konuklarla paylaşılacak. Etkinlik kapsamında Cumhurbaşkanlığı Külliyesi Sergi Salonu’nda hazırlanan sergi ve dijital deneyim alanlarında Türkiye’nin Ege’den Doğu Anadolu’ya, Karadeniz’den İç Anadolu’ya kadar farklı coğrafi bölgelerinin sahip olduğu doğal ve kültürel miras ile tarımsal çeşitlilik beş duyuya hitap edecek şekilde sunulacak. Ayrıca Türkiye’nin tüm bölgelerinin mutfak zenginliği ve sofra kültürleri hakkında bilgi verilecek, çeşitli bölgelere ait mutfak araç gereçleri, el emeği dokuma işleri ve sofra sunumları görülebilecek. Ait oldukları yörede kültür, turizm ve ekonomi gibi pek çok alana etki ederek katma değer oluşturan coğrafi işaretli ürünler tanıtılacak. Kurulacak dijital ekranlarda Türk mutfağının hikâyesi, tarihi gelişimi ve bölgelerin kendine has dokuları izlenebilecek. 1 ay boyunca ziyaret edilebilecek sergide Türk mutfağının sahip olduğu zengin yiyecek ve içecek çeşitliliği, hazırlanma ve tüketme aşamalarındaki birlikte üretme kültürü, toplumsal dayanışma, kaynaşma ve paylaşma dinamikleri öne çıkarılacak.