ASAYİŞ - 15 Kasım 2024 Cuma 08:13

Erzincan polis ve jandarmasından olaylara karşı yüzde yüze yakın başarı

A
A
A
Erzincan polis ve jandarmasından olaylara karşı yüzde yüze yakın başarı

Erzincan Valiliğince 2024 yılı Eylül ve Ekim ayları güvenlik ve asayiş verileri paylaşıldı. Erzincan polis ve jandarmasından olaylara karşı yüzde yüze yakın başarı elde edildiği görüldü.


Erzincan’ın 2024 yılı Eylül ve Ekim ayına ait asayiş ve güvenlik verileri açıklandı.


Erzincan’da vatandaşların huzuru ve güvenliği için güvenlikten, asayişe, terörle mücadeleden siber suçlara, kaçakçılıktan uyuşturucuyla mücadeleye kadar her konuda kolluk güçlerinin gece gündüz demeden çalışmalarını devam ettirmekte olduğu belirtilerek şu açıklamada bulunuldu:


“Erzincan’da toplumsal ve bireysel huzuru, en üst düzeyde teşhis etmek, vatandaşların can ve mal güvenliğini teminat altına almak üzere Emniyet Müdürlüğü ve Jandarma Komutanlığı tarafından sürdürülen özverili çalışmalar, azim ve kararlılıkla devam etmektedir. Yapılan çalışmalar kapsamında Eylül ve Ekim aylarına ait ortaya çıkan verileri olay türüne göre paylaşıyoruz.



Terör Olayları:


2024 Eylül ve Ekim aylarında ilimiz genelinde 214 terör operasyonu icra edilmiştir. Terörle mücadelemiz ve operasyonlarımız, son terörist etkisiz hale kalıncaya kadar azim ve kararlılıkla devam edecektir.



Göçmen Kaçakçılığı Olayları:


Düzensiz göç ile mücadelemiz ülkemizin her tarafında olduğu gibi ilimizde de yoğun bir şekilde devam etmektedir. Bu kapsamda göçmen kaçakçılığına yönelik 28 operasyon yapılmıştır. Yapılan operasyonlarda toplam 92 göçmen yakalanmış olup göçmen kaçakçılığı yapan 19 organizatör adli makamlara sevk edilmiştir.



Uyuşturucu ve Kaçakçılık Olayları:


2024 yılı Eylül ve Ekim aylarında uyuşturucuyla mücadele kapsamında ilimiz genelinde toplam 72 operasyon yapılmıştır. İcra edilen bu operasyonlar sonucunda 125 şüpheli adli makamlara sevk edilmiştir. 2023 yılının aynı dönemine göre kıyaslandığında operasyon sayısında yaklaşık olarak yüzde 30 oranında artış sağlanmıştır. Operasyonlarda 8 kilo 215 gram esrar, 43 kök keneviri,735 adet sentetik hap, 119 kilo 600 gram eroin, 1 adet tabanca, 106 fişek ve çeşitli miktarlarda diğer uyuşturucu maddeler ele geçirilmiştir.



Kaçakçılık ve Mali Suç Verileri:


İlimiz genelinde 29 kaçakçılık operasyonu icra edilmiş olup bu operasyonlar kapsamında yakalanan 44 şüpheli şahıs adli makamlara sevk edilmiştir. Yapılan bu operasyonlar kapsamında 10 kilo 700 gram aktütün, 1044 paket kaçak sigara, 60 adet elektronik sigara, 8560 adet dolu ve boş makaron, 14 litre kaçak alkol, 5 adet belge, 15 adet cep telefonu, 2 adet tabanca, 41 adet kalaşnikof mühimmatı ele geçirilmiştir.



Asayiş Olayları:


İlimiz genelinde 2024 yılı Eylül ve Ekim aylarında toplam 1243 asayiş olayı meydana gelmiş olup bu olaylardan 1238’i yani yüzde 99.6’ı aydınlatılmıştır. 2023 yılı aynı dönemi kıyaslandığında meydana gelen olay sayısında yaklaşık yüzde 9 düşüş gerçekleşmiştir. Suçların tavsifine göre aydınlatma oranlarına baktığımızda takibi gereken olaylarda aydınlatma oranı yüzde yüz, millete ve devlete karşı işlenen olaylarda aydınlatma oranı yüzde yüz, topluma karşı işlenen suçlarda aydınlatma oranı yüzde yüz, kişilere karşı işlenen suçlarda aydınlatma oranı yüzde yüz, mal varlığına karşı işlenen suçlarda aydınlatma oranı yüzde 97.7’dir. Emniyet ve jandarma teşkilatımızca suç ve suçluyla mücadelenin kararlılık sürdürülmesi ilimiz genelinde asayiş olaylarının hem azalmasına hem de olayların tamamına yakınının aydınlatılmasını sağlamıştır.



Aranan Şahıslar:


İl genelinde aranan şahıslara yönelik yapılan çalışmalar kapsamında 235 bin 567 kişi sorgulanmış, yapılan bu sorgulamalar neticesinde arama kaydı bulunan 166 şahıs yakalanmıştır. Yakalanan şahıslardan kesinleşmiş hapis cezası bulunan 88 kişi ceza infaz kurumlarına teslim edilmiştir. 2023 yılı aynı dönemine göre kıyaslandığında sorgulanan kişi sayısında yaklaşık olarak yüzde 30 artış gerçekleşmiştir. 2024 yılı ilk 10 aylık dönemde il genelinde toplam 1 milyon 11 bin 616 kişi sorgulanmış olup yapılan bu sorgulamalar neticesinde arama kaydı bulunan 1092 şahıs yakalanmış, yakalanan şahıslardan kesinleşmiş hapis cezası bulunan 620 kişi ceza infaz kurumlarına teslim edilmiştir.



Siber Olayları:


2024 yılı Eylül ve Ekim ayları içerisinde toplam 118 adet siber olayı meydana gelmiş, bu olaylardan 100 aydınlatılmıştır.”


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İzmir Dikili Devlet Hastanesi’nde fizik tedavi ünitesi hizmete giriyor İzmir Dikili Devlet Hastanesi, bünyesinde kurulan Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ünitesi ile sağlık hizmetlerini genişletiyor. Yeni ünite, 6 Nisan 2026 itibarıyle ayaktan hasta kabulüne başlayacak. Hastane yönetimi tarafından yapılan açıklamada, ünitenin günlük yaklaşık 100 hasta kapasitesiyle hizmet vereceği bildirildi. Böylece bölgedeki fizik tedavi ihtiyacının önemli ölçüde karşılanmasının hedeflendiği ifade edildi. Modern tedavi alanları oluşturuldu Yeni ünitede farklı tedavi ihtiyaçlarına yönelik donanımlı alanlar hazırlandı. Bu kapsamda; 2 elektroterapi odası, rehabilitasyon odası, parafin tedavi odası, whirlpool (su içi terapi) odası oluşturuldu. Kurulan altyapı ile hastalara kapsamlı ve çok yönlü fizik tedavi hizmeti sunulması planlanıyor. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ünitesi’nde birçok alanda tedavi hizmeti verileceği açıklandı. Ünitede; nörolojik rehabilitasyon, ortopedik rehabilitasyon, geriatrik rehabilitasyon, romatizmal hastalıklar için tedavi süreçleri yürütülecek. Ayrıca bel, boyun, diz ve kalça rahatsızlıkları ile omuz ve dirsek problemleri başta olmak üzere kas-iskelet sistemi hastalıklarına yönelik uygulamaların da gerçekleştirileceği belirtildi. Sevk ihtiyacının azaltılması hedefleniyor Hastane Müdürü İbrahim Şimşek, yeni ünitenin bölgedeki sağlık hizmetlerinin kapasitesini artıracağını ifade etti. Ünitenin hizmete girmesiyle birlikte, hastaların farklı merkezlere sevk edilme ihtiyacının azalmasının beklendiği kaydedildi. Ayrıca Dikili ve çevresinde yaşayan vatandaşların fizik tedavi hizmetlerine daha hızlı ve kolay erişim sağlamasının amaçlandığı bildirildi.
Kahramanmaraş Kendi yaptığı torna ile el emeğini sanata dönüştürüyor Kahramanmaraş’ta emekli vatandaş, almak istediği bir bilekliğin pahalı olmasıyla başladığı hobi serüvenini geliştirerek kendi yaptığı torna makinesiyle üretime başladı. Yaklaşık 10 yıldır el emeğiyle üretim yapan vatandaş, kurduğu amatör atölyede bileklikten tespihe, ahşap ürünlerden deri eşyaya kadar birçok ürün ortaya çıkarıyor. Kahramanmaraş’ta yaşayan emekli memur Mustafa Çot, hobisini zamanla geliştirerek kendi üretim araçlarını da yapmaya başladı. Fiyatlarının yüksek olması nedeniyle çözümü kendi imkanlarıyla üretmekte bulan Çot, küçük motorlar ve mandren kullanarak amatör bir torna sistemi kurdu. Mustafa Çot, bu sayede tespih başta olmak üzere birçok ürünü kendi atölyesinde üretmeye başladı. Pandemi döneminde evde geçirdiği zamanı fırsata çeviren Çot, üretim alanını genişleterek deri ve doğal taş ürünlere de yöneldi. Atık malzemeleri değerlendirerek oluşturduğu atölyesinde bileklik, tespih, kuksa, çerezlik ve deri cüzdan gibi birçok ürünü el emeğiyle hazırlayan Çot, zamanla çevresine de bu işleri öğretmeye başladı. Mustafa Çot, ürünleri kendisinin tasarlayıp yaptığını belirterek, "Bazı ürünleri dışarıda görüyoruz, hayranlıkla bakıyoruz ama ya pahalı buluyoruz ya da bulamıyoruz. Biz de farklı platformlardan takip ederek bunların yapımını öğrendik. Hem hobi oldu hem de stres atmamıza vesile oldu. Ortaya bir ürün çıkarmak gerçekten insana haz veriyor. Doğal taşlarla tanıştık. Bu taşları ham haliyle, işlemeden taka haline getirdik. Ahşaplardan kuksa yaptık, çerezlik yaptık. Evde kullanımı da çok hoş oluyor. Doğada vakit geçirmeyi seviyoruz. Dağlarda, ormanlarda yürüyüş yapıyoruz. Çantamızın kenarına bir kuksa koyuyoruz. Pınarlardan su içiyoruz, çayımızı, ayranımızı içiyoruz. Hem doğal hem sağlıklı olduğunu düşünüyoruz. Bir yürüyüşte andız ağacı ve meyvesiyle tanıştık. Daha önce andız tespihini duymuştuk ama nasıl yapıldığını bilmiyorduk. Onu da öğrendik" dedi. "El işiyle uğraşmak zihni dinlendiriyor" Bu işleri yapmaya yaklaşık 10 yıl önce başladığını belirten Çot, "Torna makinesi gerekiyordu ama fiyatlar yüksekti. Biz de küçük motorlar alarak, mandren bağlayarak kendi amatör tornamızı yaptık. Bir kaynakçı arkadaşımızdan destek aldık. O şekilde tespih yapmaya başladık. Zamanla geliştirdik. Pandemi döneminde evde kaldık. ’Ne yapabiliriz’ diye düşündük. Bu süreçte deriyle tanıştık. Deri nasıl kesilir, nasıl delinir öğrendik. Kendi cüzdanlarımızı, çantalarımızı yapabilecek duruma geldik. Sadece kendimize değil, çevremize de öğretmeye çalışıyoruz. Paracord bileklik yapıyoruz. Doğada çok işe yarıyor. Ayrıca makrome düğüm tekniğiyle evde salıncak bile yaptık. Herkes bir hobi edinmeli. Uzmanlar da söylüyor, el işiyle uğraşmak zihni dinlendiriyor. Gençler sadece telefon ve sosyal medyada vakit geçirmesin. Bir şeyler üretsinler. Bu işler hem terapi oluyor hem de isteyenler için gelir kapısı olabilir. İlaca gerek yok bu şeylerle uğraştığınız da kendinizi tedavi etmiş oluyorsunuz" dedi.