EKONOMİ - 14 Eylül 2020 Pazartesi 17:26

Başkan Yücelik, TOBB’un ‘Eximbank’ istişaresine katıldı

A
A
A
Başkan Yücelik, TOBB’un ‘Eximbank’ istişaresine katıldı

Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Yücelik, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından video konferans yöntemiyle düzenlenen, Eximbank Bilgilendirme ve İstişare Toplantısı’na katıldıTOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun moderatörlüğünde düzenlenen toplantıya, Ticaret Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay, Eximbank Genel Müdürü Ali Günay, TOBB’a bağlı oda ve borsaların yönetim kurulu başkanları ile sektör meclis başkanları katıldı.

Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Yücelik, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından video konferans yöntemiyle düzenlenen, Eximbank Bilgilendirme ve İstişare Toplantısı’na katıldı


TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun moderatörlüğünde düzenlenen toplantıya, Ticaret Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay, Eximbank Genel Müdürü Ali Günay, TOBB’a bağlı oda ve borsaların yönetim kurulu başkanları ile sektör meclis başkanları katıldı. Toplantının açış konuşmasını TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu yaptı. Konuşmasında istişarenin önemine değinen Hisarcıklıoğlu, amaçlarının Eximbank’ın ihracata yönelik desteklerinde sahada yaşanan sıkıntıları belirlemek ve yaşanan sorunlara çözüm bulmak olduğunu söyledi.


Bakan Yardımcısı Turagay, “Talepleri hassasiyetle değerlendiriyoruz”


Toplantıda daha sonra Ticaret Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay konuştu. Bakan Yardımcısı Turagay, Eximbank’ın ihracatçıların ihracata hazırlık aşamasındaki finansman ihtiyaçlarını çok uygun maliyetlerle finanse ettiğini belirterek, “Türkiye’de ihracatın kurumsallaşmış tek asli teşvik unsuru olan Türk Eximbank, bu amaca yönelik olarak ihracatçıları, ihracata yönelik üretim yapan imalatçıları ve yurt dışında faaliyet gösteren müteahhit ve girişimcileri kısa, orta ve uzun vadeli nakdi ve gayrinakdi kredi, sigorta ve garanti programları ile desteklemektedir” dedi. Toplantıda dile getirilen sorunları ve talepleri hassasiyetle değerlendireceklerini ve çözüm için samimiyetle çaba göstereceklerini kaydeden Turagay, “Pandemi sürecinde ihracatçılarımızın yaşadıkları problemleri biliyoruz. Bu toplantıda iletilen sorunları da not alıp çözüme kavuşturmaya çalışacağız. İnşallah sektörlerimizin ihracatını artıracak, onları rahatlatacak adımlar atmış olacağız” diye konuştu.


Toplantıda daha sonra konuşan Eximbank Genel Müdürü Ali Günay da, Eximbank’ın faaliyetleri ve sağlanan ihracat desteleriyle ilgili bilgi verdi.


Günay, “Gelişmiş ülkelerle aynı sistemleri kullanıyoruz”


Türk Eximbank’ın gelişmiş ülkelerle aynı sistemleri ihracatçıların hizmetine sunduğunu kaydeden Genel Müdür Günay şunları söyledi; “Bankamız, ihracatçılar başta olmak üzere, yurt dışında faaliyet gösteren müteahhit ve yatırımcılara, uluslararası nakliyecilere, turizmci ve işletmecilere geniş bir ürün yelpazesi ile hizmet sunuyor. Türk Eximbank diğer taraftan da birçok ülkenin resmi destekli ihracat finansman kuruluşundan farklı olarak, kredi, garanti ve sigorta işlemlerini aynı çatı altında toplayıp, ihracatçı firmalara verilen hizmetlerde bir bütünlük oluşturulmasına imkan tanıyor. Tüm kredi uygulamalarında yatırım öncelikli bölgelerde bulunan firmalar ile KOBİ’lere öncelik tanıyan bankamız, kuruluşundan bu yana, KOBİ’ler başta olmak üzere ihracatçıların ihtiyaç ve talepleri doğrultusunda farklı kredi uygulamalarıyla kaynak aktarımını artırıyor; faiz, vade, firma limiti düzenlemeleriyle daha uygun koşullar sunuyor. Türkiye ihracatında katma değeri yüksek ürünlerinin payının artırılması için çaba harcıyor. Ayrıca; ihracat kredilerinin yanı sıra uluslararası proje ve ticaretin finansmanı programlarıyla coğrafi varlığını genişletiyor. Kredi sigortası ile ülke risklerini bertaraf ederek yeni pazarlara girilmesini teşvik ediyor.”


Başkan Yücelik; “Geri ödemelerin vadesi ertelensin”


Toplantıda katılımcılar da Eximbank’la ilgili düşüncelerini dile getirdiler. Toplantıda konuşan ETSO Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Yücelik, Türk Eximbank Kredi Geri Ödemelerinin Ertelenmesi konusu başta olmak üzere bazı konulara dikkati çekti. Daha önce ihracatçıların daralan talepten veya virüsün yayılmasını engellemek için ülkelerin uyguladığı kısıtlamalardan etkilenmemeleri için Türk Eximbank’ın kullandırdığı kredilerin vadesi haziran sonuna kadar gelecek kredi geri ödemelerinde firmaların talepleri doğrultusunda 3 ile 6 aya kadar uzatılacağının duyurulduğunu hatırlatan Başkan Yücelik, virüsün olumsuz etkilerinin devam ettiği göz önüne alınarak, vadesi yılsonuna kadar sona erecek bütün kredi geri ödemelerinin uzatılmasının yerinde olacağını vurguladı.


“Teminat mektubu sıkıntısına çözüm bulunsun”


Konuşmasında taahhüt kapama kapsamı konusuna da değinen Başkan Yücelik, İran’a yapılan ihracat tutarlarının taahhüt kapama kapsamına alınması gerektiğinin altını çizerek şunları söyledi; “Türk Eximbank bünyesinde uygulanan ihracat kredi sigortası programı ile ihracatçılarımızın yurtdışından doğan tahsilatı, riskli alacakları güvence altına alınıyor, ihracatçılarımızın yeni pazarlara güvenle açılması sağlanıyor. Bu şekilde ihracatçı firmalarımızın yurt dışı satış hacimlerinin artmasına yardımcı olunuyor ve ihracatçılarımızın müşteri portföylerinin kalitesini iyileştirmelerine destekleniyor. Ancak, Batı ve Orta Afrika ülkelerine yönelik sigortalarda alıcı limiti verilmemektedir. Hedef pazar ve ülkelere verilecek olan sigorta desteği, ihracatımızı büyük oranda etkileyecek ve arttıracaktır. Ayrıca, Türk Eximbank üzerinden ihracatı destekleyici kredi taleplerinde teminat mektubu sıkıntısı yaşanıyor. Kredi kullanımında teminat mektubu talebi bankalar tarafından kabul edilmemekte ve teminat mektubu verilmemektedir. Alternatif çözümler üretilmesi, ihracat yapan firmalarımızın direkt Türk Eximbank’a teminat vermesi hususunda iyileştirmelerin yapılması yine yerinde atılmış adımlar olacaktır.”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kütahya Kütahya’da 2022, 2023 ve 2024 yılı yakalanan şahıs rakamları açıklandı Kütahya İl Emniyet Müdürlüğünden 2022, 2023 ve 2024 yılı ilk 4 aylık dönemde il geneli yakalanan şahıslar hakkında açıklamalarda bulunuldu. İl Emniyet Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre, 2022 yılında Kütahya il genelinde, 0-5 yıl arası hapis cezası ile aranan 734 şahıs, 5-10 yıl arası hapis cezası ile aranan 96 şahıs, 10-20 yıl arası hapis cezası ile aranan 41 şahıs, 20 yıl üzeri hapis cezası ile aranan 14 şahıs olmak üzere 885 şahıs yakalanarak Kütahya Kapalı Ceza İnfaz Kurumuna teslim edildi. Ayrıca, ifadeye yönelik aranan 2 bin 71 şahıs yakalanarak adli mercilere intikal ettirilirken, toplam 2 bin 956 aranan şahıs yakalandı. “2023 Yılı” 2023 yılında 0-5 yıl arası hapis cezası ile aranan 728 şahıs, 5-10 yıl arası hapis cezası ile aranan 120 şahıs, 10-20 yıl arası hapis cezası ile aranan 45 şahıs, 20 yıl üzeri hapis cezası ile aranan 17 şahıs olmak üzere 910 şahıs yakalanarak Kütahya Kapalı Ceza İnfaz Kurumuna teslim edildi. Ayrıca, ifadeye yönelik aranan 2 bin 955 şahıs yakalanarak adli mercilere intikal ettirilirken, toplam 3 bin 865 aranan şahıs yakalandı. “2024 Yılı” 2024 yılı (26 Nisan 2024 Tarihine Kadar), 0-5 yıl arası hapis cezası ile aranan 324 şahıs, 5-10 yıl arası hapis cezası ile aranan 37 şahıs, 10-20 yıl arası hapis cezası ile aranan 25 şahıs, 20 yıl üzeri hapis cezası ile aranan 10 şahıs olmak üzere 396 şahıs yakalanarak Kütahya Kapalı Ceza İnfaz Kurumuna teslim edildi. Ayrıca, ifadeye yönelik aranan bin 305 şahıs yakalanarak adli mercilere intikal ettirilirken, toplam bin 701 aranan şahıs yakalandı. 2022 - 2023 yılı aranan şahıslar yakalamasında yüzde 30 oranında, 2023 yılı (26.04.2023 tarihine kadar)-2024 yılı (26.04.2024 tarihine kadar) aranan şahıslar yakalamasında, bir önceki yıla göre yüzde 31 oranında artış sağlandı.
Ankara Bakan Yerlikaya: “BTÖ’ye yönelik düzenlenen ‘Bozdoğan-30’ operasyonlarında 147 örgüt üyesi şüpheli yakalandı” İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Bölücü Terör Örgütüne (BTÖ) yönelik düzenlenen “Bozdoğan-30” operasyonlarında 147 örgüt üyesi şüphelinin yakalandığını açıkladı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın paylaştığı bilgilere göre, İl Jandarma Komutanlıklarınca Adıyaman, Ağrı, Aydın, Burdur, Diyarbakır, Edirne, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Hatay, İstanbul, Kocaeli, Kilis, Osmaniye, Rize, Siirt, Şırnak, Tekirdağ ve Van’da operasyonlar düzenlendi. Jandarma tarafından 19 ilde düzenlenen operasyonlarda şüphelilerin, sosyal medya hesapları üzerinden terör örgütü propagandası yaptıkları, terör örgütüne üye olma ve terör örgütüne yardım ve yataklık etme suçlarını işledikleri tespit edildi. Emniyet Müdürlükleri tarafından ise İstanbul, Mersin, Ankara, Antalya, Aydın, Denizli, Elazığ, İzmir, Kilis, Manisa, Mardin, Sivas, Şanlıurfa, Şırnak ve Van’da operasyonlar düzenlendi. İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü, İstihbarat ve TEM Şube Müdürlüğünce yapılan çalışmalar sonucu İstanbul merkezli Ankara ve Şanlıurfa’da düzenlenen operasyonlarda şüphelilerin, bölücü terör örgütünün “Basın Yapılanması” içerisinde faaliyet gösteren, terör örgütüyle bağlantılı ve terör örgütü lehine yayın yapan haber sitelerinde faaliyet yürüterek propaganda içerikli program ve haberler yaptıkları, sosyal medya hesapları üzerinden terör örgütü propagandası yatıkları ve terör örgütünün basın komitesi içerisinde faaliyet yürüterek, örgüte yönelik yayın yapan kanallarda muhabirlik yaptıkları tespit edildi. Emniyet ekipleri tarafından diğer illerde yapılan operasyonlarda ise şüphelilerin, nevruz etkinliklerine katılarak terör örgütünün propagandasını yaptıkları, 2022 yılı içerisinde ülkemize illegal yollardan geçtikleri tespit edilerek yakalanan terör örgütü mensuplarına ülkemize geçişleri sırasında yardım ettikleri, geçmiş dönemlerde terör örgütü içerisinde faaliyet yürüttükleri ve haklarında kesinleşmiş hapis cezası ve aranma kayıtları bulundukları tespit edildi. Operasyonlar sonucunda çok sayıda ruhsatsız tabancaya, çok sayıda av tüfeğine, plastik el bombası ve çok sayıda dijital materyal ve örgütsel dokümana el konuldu.
Bayburt Çoruh’un su seviyesi yağışlarla birlikte yükseldi etrafında çay keyifleri başladı Bayburt kent merkezinin ortasından geçen, Türkiye’nin en hızlı, dünyanın ise ikinci hızlı akan nehri unvanına sahip Çoruh Nehri’nin su seviyesi, kar sularının erimesiyle ve bahar yağışlarının bol olmasıyla birlikte yeniden yükseldi. Kışın donan, bu aylarda ise kar sularıyla beslenerek artan debisiyle güzel görüntüler oluşturan Çoruh’a karşı Bayburtluların çay keyfi başladı. Havaların ısınmasıyla beraber nehir kenarında bulunan çay evlerini dolduran Bayburtlu vatandaşlar Çoruh’a karşı çay içerek, dondurma yiyerek keyifli vakit geçiriyorlar. Bahar aylarında su seviyesi bir hayli artan, yaz aylarında suyu çekilen nehir kenarında vatandaşlar hem yürüyüş yapıyorlar, hem de dalga sesleri eşliğinde çay içerek sohbet ediyorlar. Dalga sesleriyle huzur bulan Bayburtlular, nehrin önceki yıllarda taştığını şimdilerde ise su seviyesinin yeterli olduğunu belirttiler. Çoruh’a karşı arkadaşlarıyla birlikte çay içmeye gelen Kemalettin Demir isimli vatandaş, havaların biraz daha ısınmasıyla nehrin suyunun giderek yükseleceğini, debisinin artacağını belirterek, "Çoruh’un suyunun daha yüksek olduğu zamanlarda, su köprünün alt kısmına vururdu. Su köprüden taşardı, çarşı sele uğrardı. Şu an su seviyesi normal aşırı değil ancak kurumuş da değil. Yağmur sularıyla nehir beslendi, havalar biraz daha ısındıkça su seviyesi daha da çoğalır. Çoruh’a karşı çay içmeyi çok seviyorum. Benim işim çay içmek. Çoruh’un kenarı, temiz hava, suyun sesi bundan iyisi mi var? Çoruh’a karşı çay içmek sevdiğim bir aktivite, ben seviyorum. Nehir boyunca siz de insanları görürsünüz herkes Çoruh kenarında, genellikle Çoruh’a karşı oturuyorlar" dedi. Temiz havada rıhtımda çay keyfi yapan Orhan Çınar isimli Bayburtlu, "Dağdaki karların erimesinden dolayı, Nisan yağmurlarının yüksek yerlere yağmasından dolayı nehrimizin suları yükseldi. Biz de rıhtımda çay keyfi yapıyoruz. Çoruh kenarında hava almak, çay içip sohbet etmek benim için büyük bir zevk" diyerek konuştu. Bahar yağmurları ve kar sularıyla Çoruh’un debisinin arttığını belirten Adem Aka, "Yağan yağmurlar, kar sularının nehire karışması sonucu Çoruh’umuzun su seviyesi bayağı bir arttı. Önceki yıllarda suyun köprünün üzerinden taştığı zamanları da hatırlıyorum. Bu sene su seviyesi yüksek ama taşkına neden olmaz. Şu an Çoruh’un bu durumu ideal, su seviyesi bir hayli yüksek" ifadelerini kullandı. Su seviyesinin bir ay daha yükseleceğini tahmin eden Fatih Demirer isimli vatandaş ise, "Eriyen karlarla, yağmur sularıyla beraber kaynaklar çoğaldı, Çoruh Nehri’nin debisi yükseldi. Eskiden bu köprünün üzerinden suların taşarak taşkına neden olduğunu bizler iyi biliyoruz, hatırlıyoruz. Bu yükseliş hemen hemen bir ay daha devam eder. Mayıs ayından sonra sulama sezonu başlayınca biraz daha su seviyesi düşer. Bundan sonra yağışlarla beraber sel baskınları da olabilir" şeklinde konuştu.