SAĞLIK - 07 Nisan 2021 Çarşamba 15:17

Ramazan ayında beslenmenin püf noktaları

A
A
A
Ramazan ayında beslenmenin püf noktaları

Ramazan ayının yaklaşmasıyla birlikte öğün saatlerimiz yemek çeşitlerimizde değişecek yeterli ve dengeli beslenme en çok da bu zamanlarda önem kazanıyor.

Ramazan ayının yaklaşmasıyla birlikte öğün saatlerimiz yemek çeşitlerimizde değişecek yeterli ve dengeli beslenme en çok da bu zamanlarda önem kazanıyor.


İftar sofralarını çok abartmayarak, kızartmalar, hamur işleri ve her gün tatlıdan vazgeçerek daha rahat oruç tutulabileceğini ifade eden Diyetisyen Şeyma Aktaş, Ramazan ayında beslenme önerilerinde bulundu.


Aktaş, “Ramazanın ayının yaklaşmasıyla birlikte öğün saatlerimiz yemek çeşitlerimizde değişiyor. Aslında yeterli ve dengeli beslenme en çok da bu zamanlarda önem kazanıyor. Ramazan’da doğru beslenme ile vücudumuzu hem bir ay dinlendirebilir hem de oluşabilecek baş dönmesi, halsizlik, mide bulantısı, baş ağrısı gibi etkileri en aza indirebiliriz. İftar sofralarını çok abartmayarak , kızartmalar, hamur işleri ve her gün tatlıdan vazgeçerek daha rahat oruç tutabiliriz. Yapılan çalışmalar sağlıklı bireylerin doğru diyet ile beslenmesi ile ramazan sürecinde; Fazla kilolu ve obez bireylerde kilo kaybı ve vücut yağında azalma , kalp fonksiyonlarında iyileşme ve kan basıncında azalma, Enerji kısıtlaması sayesinde insülin direncinde azalma ve Yağ kütlesi toplam kolesterol ,kötü kolesterolde(LDL) , serum trigliseritte azalma tespit edilmiştir. Sağlıklı beslenebilmek için; Sahura kalkmak en önemli şartlardan biridir. Ramazanda uzun süren açlık en önemli etkendir. çünkü bazal metabolizmanın yavaşlamasına neden olur” dedi.


Sahura Kalkmamak Açlık Süresini İyice Uzatıyor


Sahura kalkmamak açlık süresini iyice uzattığı için kan şekerinde düşmesi ve buna bağlı olarak halsizlik, baş ağrısı, baş dönmesi gibi sıkıntıları beraberinde getirdiğini söyleyen Diyetisyen Şeyma Aktaş, sahurda özellikle haşlanmış yumurta, tuzsuz peynir, yoğurt gibi proteini yüksek yiyecekler tercih edilmesi gerektiğini söyledi.


Aktaş, daha sonra şunları kaydetti;


“Sahura kalkmamak açlık süresini iyice uzattı için kan şekerinde düşmesi ve buna bağlı olarak halsizlik, baş ağrısı, baş dönmesi gibi sıkıntıları beraberinde getirir. Yağlı, baharatlı, yüksek şeker içeren yiyeceklerden uzak durmalı bunların yerine proteinden zengin yiyecekler tercih edilmelidir. Karbonhidratların proteinlerle birlikte tüketilmesi emilimi yavaşlatır ve daha uzun süre tokluk sağlar. Yani menümüz de çeşitlilik sağlayarak daha zengin menüler oluşturmalıyız. Lif oranı yüksek gıdaların emilimi yavaştır ve daha uzun süre tokluk sağlar. Bu yüzden salatalar sofralarımızın vazgeçilmesi olmalıdır. Protein içeriği yüksek besinler hem bazal metabolizmayı hızlandırır hem de uzun süren tokluk hissi sağlar. Sahurda özellikle haşlanmış yumurta, tuzsuz peynir, yoğurt gibi proteini yüksek yiyecekler tercih edebiliriz. İftarda uzun süren açlık nedeniyle kan şekeri düşük seviyelerdedir kan şekerini ani yükseltecek şeker oranı yüksek rafine şeker içeren yiyeceklerden uzak durmalıyız. Öncelikle bir çorba ile iftar yapılmalı 15-20 dakikalık bir ara verilmeli daha sonra yağ oranı düşük fırınlanmış, haşlanmış yada ızgara yapılmış et, tavuk yada balık yanında sebze yemekleri, salata ve yoğurt tercih edilebiliriz. İftardan bir iki saat kadar sonra bir ara öğün yapılmalı tercihen süt, meyve kuru meyveler, kuruyemişler gibi sağlıklı atıştırmalıklar tercih edilmelidir. Tatlılar iftardan hemen sonra tercih edilmemeli ara öğünde ve şerbetliler yerine daha hafif sütlü yada meyveli tatlılar tercih edilmelidir. Ramazan da en büyük yanlışımız su içmemek . Kalori alımımız çok değişmemesine rağmen iftarla sahur arası kısa olduğu için çoğumuz su içmeyi ihmal ediyoruz. Süre her ne kadar kısa olsa da 2 litre su içmeyi ihmal etmemeliyiz. Bu yıl ramazan da beslenme her yıl olduğundan daha öneme sahip çünkü açlığın bağışıklık sistemini düşürücü etkisi hala tartışmalı. Bu yüzden özellikle bağışıklık güçlendirici besinlere diyetimizde daha çok yer vermeliyiz. Su ; bol su içmek bağışıklığı güçlendirmenin en kolay yolu C vitamini; antioksidan içeriğinden dolayı bağışıklık sistemini güçlendirir ve enfeksiyona karşı koruma sağlar. İftarda koyu yapraklı sebzelerin yemeklerini, salatada domatesi ,sebze haşlama olarak brokoli ve ara öğünde turunçgiller ve çilek tercih edilerek c vitamini yüksek tutulabilir. Omega -3; iltihap sökücü etkisi vardır ve diyetimizde yerini almalıdır. Özellikle omega 3 den zengin olan balık ramazan da çok tercih edilmez. Ama ramazanda da ızgara ve fırın balık tercih edilmelidir. Cevizde ara öğünde tercih edilebilir bir omega- 3 kaynağıdır. Probiyotikler; hastalık yapıcı mikroorganizmaları çoğalmasını engellediği için yoğurt, ayran da diyetimizin olmazsa olmazlarındandır. Özellikle ara öğünde yanında kuru veya yaş meyvelerle tercih edilebilir. D vitamini; yeterli alınmaması bağışıklık sistemini zayıflamasına sebep olabilir. Bu yüzden en iyi kaynağı olan güneşten sonra yumurta, süt , somon gibi yiyeceklerle d vitamini ihtiyacı karşılanabilir. Zencefil, zerdeçal gibi baharatlarında bağışıklık güçlendirici etkileri vardır. Yemeklerimize özellikle çorbalarımıza ekleyerek yada çaylarımıza ekleyerek diyetimize ekleyebiliriz. Ramazan da sağlıklı beslenerek hem oluşabilecek etkileri en aza indirebilir hem de 11 aylık yüklenmeden vücudumuzu dinlenmeye alabiliriz.”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Isparta Başkan Başdeğirmen: "Verdiğimiz bir sözü daha yerine getirmenin mutluluğunu yaşıyoruz" Isparta Çünür Mahallesi’nde dün hizmete giren yeni otogar için açılış töreni düzenlendi. Açılış töreninde konuşan Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen, “Verdiğimiz bir sözü daha yerine getirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Eski otogarın bulunduğu alana da yeraltı otopark, üzeri meydan ve kütüphane yapıyoruz” dedi. Isparta Bahçelievler Mahallesi’ndeki Isparta Şehirlerarası Otogarı’ndan dün son sefer yapıldı. Çünür Mahallesi’ndeki yeni otogar da dün hizmete açıldı ve ilk otobüs seferleri gerçekleştirildi. İlk seferlerin gerçekleştiği yeni otogarın bugün de resmi açılış töreni yapıldı. Mehteran gösterisi ile başlayan törene Vali Aydın Baruş, AK Parti Isparta Milletvekili Mehmet Uğur Gökgöz, Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen ve eşi Şadiye Başdeğirmen, AK Parti İl Başkanı Furkan Cem Er, MHP İl Başkanı Önder Topçu, İl Genel Meclisi Başkanı Mehmet Ali Ertuğrul, ITSO Başkanı Metin Çelik, Ticaret Borsası Başkanı Hüdai Şahin, ilçe ve belde belediye başkanları, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, esnaf ve vatandaşlar katıldı. Verdikleri bir sözü daha yerine getirmenin mutluluğunu yaşadıklarını belirten Isparta Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen, eski otogarın şehrin ortasında kaldığını ifade etti. Hiçbir yatırımın yarım kalmayacağı yönünde verdikleri söz olduğunu ve bugün de yeni otogarın faaliyete sunulduğunu aktaran Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen, “Yarım kalan yatırımları tamamlayarak buraya kadar geldik ve yeni otogarı açmaktan son derece memnun olduk. Mevcut eski otogarımız şehrin içinde kaldı, trafikte zorlanılıyordu. Öncelikle yeni otogar alanımızı faaliyete geçirdik, buranın faaliyete geçirilmesine katkı sunan belediye meclisi üyelerime, personelime emek veren herkese teşekkür ediyorum” görüşlerinde bulundu. Yeni otogarın hazırlanmadan önce hem otobüs işletmecileriyle hem de esnafla bir araya geldiklerini ve projenin kendilerinin istedikleri şekilde değiştirilerek hayata geçirildiğinden bahseden Başkan Başdeğirmen, “Esnafımızın istediği şekilde burayı düzenledik. Sonucunda da esnafımız memnun oldu. Herkes çok mutlu. Yaptığımız işin kabul görmesi çok önemli” dedi. “Eski otogar alanında 86 bin metrekarelik meydan düzenlemesi ve yaşam merkezi yapacağız” Boşaltılan otogarın yeriyle ilgili de hayata geçirecekleri projeye ilişkin bilgiler veren Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen, boşalan otogar alanının bulunduğu bölgede yeraltı 3 katlı otopark ve üzerinde de 2 bin öğrencinin ders çalışabileceği bir kütüphane ile etkileşim merkezi yapılacağını açıkladı. Başdeğirmen, “Böcüzade Parkı ile birleştirerek toplam 86 bin metrekarelik alanda meydan düzenlemesi ve yaşam merkezi yapacağız. Vatandaşımızın rahat nefes alabileceği meydanlar oluşturmaya çalışıyoruz. Bu dönemimizde Isparta’da 3-4 tane büyük meydan oluşacaktır. Otogar alanımızdaki otopark kısmı 30 bin metrekare, bu alanda da her türlü etkinliği yapma imkânımız olacaktır. Isparta’mıza hayırlı ve uğurlu olsun” şeklinde konuştu. Açılış töreninde konuşan Isparta Valisi Aydın Baruş, ise yeni yapılan otogarla Isparta hem misafirlerini güzel bir şekilde ağırlayacak hem de vatandaşlarına yaşam merkezi sunmanın gururunu yaşayacak dedi. Vali Baruş, “Isparta her yıl dışarıdan misafir ağırlayan bir il. Modern bir otogara çok ihtiyacımız vardı. Şehir içinde kalmış otogar bu ihtiyaca cevap veremez hale gelmişti, oradaki esnafımız da bu durumdan muzdaripti. Yeni yapılan yatırımla Isparta hem misafirlerini güzel bir şekilde ağırlayacak hem de vatandaşlarına bir yaşam merkezi sunmanın gururunu yaşayacak. Bir otogarı, bir sanayi sitesini şehir dışına taşımak çok önemli problemler doğurur. Önemli olan bu problemi hemşehrisiyle vatandaşıyla birlikte anlaşarak uzlaşarak aşmak. İşte belediye başkanımız bunu başarmış. Bu nedenle belediye başkanımızı tebrik ediyoruz. Esnafımızı mağdur etmeden vatandaşlarımıza olumsuzluğa neden olmadan bu problemi çözmüşler. Eski otogarın bulunduğu alanın hem otopark hem kütüphane hem de bir meydan olarak kullanılacak olması Isparta için çok güzel bir tasarım. Bu tesiste esnafımıza bol kazançlar diliyorum, hayırlı olsun” dedi. Konuşmaların ardından dua edildi, yeni otogarın açılış kurdelesi kesildi. Yapılan açılış töreninin ardından protokol üyeleri yazıhane ve işletmeleri ziyaret ederek, yeni otogarın hayırlı olması temennisinde bulundular.