EĞİTİM - 04 Nisan 2022 Pazartesi 16:10

Atatürk Üniversitesi dev projeye ev sahipliği yapacak

A
A
A
Atatürk Üniversitesi dev projeye ev sahipliği yapacak

Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü Öğretim Üyelerinden Doç.

Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü Öğretim Üyelerinden Doç. Dr. Selda Örs tarafından hazırlanarak Ufuk Avrupa, MSCA, Citizens çağrısına sunulan proje, tam puan alarak bu yıl Türkiye’den ilgili çağrı başlığı altında hibe alan tek proje oldu.


Avrupa Birliği ve ortak ülkelerin tamamında araştırmacılarla toplumdaki diğer bireyleri bir araya getirmek ve gençleri bilime teşvik etmek amacıyla düzenlenen Ufuk Avrupa, MSCA ve Vatandaşlar (Araştırmacı Gecesi Etkinliği) çağrısı çerçevesinde Türkiye’den hibe almaya hak kazanan tek proje “Science from Nature to your Table” isimli proje oldu.


146 bin Euro’luk katkı alan proje Rektör Prof. Dr. Ömer Çomaklı’nın katılımıyla tanıtıldı. Ufuk Avrupa Projeleri çerçevesinde MSCA ve Vatandaşlar Program çerçevesinde, Avrupa Birliği ve Asosiye ülkelerin tamamında her yıl Eylül ayının son cuma günü araştırmacılarla toplumdaki diğer bireyleri bir araya getirebilecek ve gençleri bilime teşvik edecek etkinlikler düzenlenecek.


Araştırmacılar Gecesi olarak adlandırılan bu etkinlikte gençlerin araştırmacılık mesleğine özendirilmesi, araştırmacılara karşı önyargının kırılması ve araştırmacıların “içimizden biri” olarak tanıtılması hedefiyle oluşturulacak etkinlikler, uygulamalı deneyler, bilimsel gösteriler, tartışma oturumları, yarışmalar, konserler gibi çeşitli biçimlerde olabilecek.


MSCA ve Vatandaşlar 2022 Çağrısı çerçevesinde Türkiye’den 10 projede toplamda 42 kuruluş başvuru yaparken bu başvurular arasından sadece Atatürk Üniversitesi’nin koordinatör ve tek yürütücü olarak başvurduğu Sci-NURTURE akronimli ‘Science from Nature to your Table/ Doğadan Sofraya Bilim’ başlıklı proje fonlanmaya hak kazandı. Daha önce İstanbul’da, Mersin’de, üç kez İzmir’de, üç kez de Ankara ODTÜ ve Yaşar Üniversitesi gibi farklı üniversiteler tarafından yürütülen Araştırmacılar Gecesi projeleri, bu yıl ilk defa farklı bir şehirde yürütülecek.


Atatürk Üniversitesi Proje Geliştire ve Koordinasyon Ofisi tarafından yürütülen, Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Selda Örs’ün koordinatörü olduğu bu projenin iki ana uygulama basamağı bulunuyor. Bu basamaklardan ilkinde okullar bilim insanları tarafından ziyaret edilecek. Ziyaretler esnasında, söyleşi düzenlenecek, sunum ve çeşitli deneyler yapılacak. Ziyaretlerin amacı; araştırmacıların toplum tarafından tanınması, araştırmanın günlük hayatın etkisini göstermek ve genç insanları araştırma kariyeri için cesaretlendirmek. Bu çerçevede 2022 ve 2023 yıllarında toplam 240 okulun ziyaret edilmesi hedefleniyor.


İkinci basamak da ise projenin Erzurum Recep Tayyip Erdoğan Fuar Merkezinde 23-24 Eylül 2022 29-30 Eylül 2023 tarihlerinde tüm Avrupa ile aynı anda gerçekleşecek olan Avrupa Araştırmacılar Gecesi etkinliği olacak. Bu basamakta, bitkisel ve hayvansal kaynaklı gıdaların, sofraya gelinceye kadar geçirdiği süreç deney vb. bilimsel aktivitelerle fuar-şenlik formatında öğrencilere aktarılacak ve bu etkinlik ile araştırmacılarla toplumu bir araya gelecek, araştırma ve inovasyonun günlük hayatta kazandırdıklarına dair farkındalık oluşturulacak.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kocaeli Uzmanlardan önemli uyarı: "Kurban etini 24 saat bekletin" Kocaeli’de diyetisyenler kadınlara verdiği seminerde, kurban etinin tüketilmeden 24 saat bekletilmesi uyarısı yaparken, pişirme ve saklanma koşulları hakkında da önemli bilgiler bilgiler verdi. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Anne Şehir Sağlıklı Yaşam merkezlerinde üyelere, Kurban Bayramında dikkat edilmesi gereken sağlıklı beslenme konusunda seminer verdi. Aile bireylerinin bir araya geldiği, birbirinden lezzetli geleneksel yemekler eşliğinde hasret giderildiği bayramlarda, yemeklerin doğru şekilde tüketilmesinin vurgusu yapıldı. Kadınlara özel gerçekleşen seminerde et tüketiminin önemi, et pişirme önerileri, eti saklama yöntemleri konuları anlatıldı. Eti 24 saat dinlendirin Daha keyifli ve daha sağlıklı bayram geçirmenin dikkatli beslenme ile olacağına vurgu yapan büyükşehir diyetisyenleri; kalp-damar hastalıkları, diyabet hastaları, hipertansiyon hastaları, böbrek hastalarının risk altında bulunduklarını ifade etti. Sağlıklı bireylerin dikkatli beslenmediğinde ise sindirim problemi, midede şişkinlik, ağrı, kabızlık, kalp çarpıntısı, tansiyon yükselmesi gibi sağlık engelleri ile karışılabilecekleri belirtildi. Bayram sabahı kurban kesme telaşı ile kahvaltı öğününün atlanabildiği hatırlatılan seminerde; Kurban Bayramı’nda birinci gün et tüketmeyin uyarısı yapıldı. Et tüketimini diğer günlere bırakın ilk gün, yumurta, peynir, söğüş sebzeler, taze yeşillikler, tam tahıllı ekmek gibi besinlerle sağlıklı bir kahvaltı tercih edin. Ayrıca etin kesildikten sonra hemen tüketilmesinin doğru olmadığı vurgulandı. Sindirim ile ilgili problemlere neden olabileceği bu nedenle etler tüketilmeden en az 24 saat bekletilmeli uyarısı yapıldı. Et nasıl tüketilmeli? Seminerde insan sağlığı için kırmızı etin tüketilmesinin önemli olduğuna değinildi. Kırmızı ette iyi kalite hayvansal proteinin yanı sıra, demir, çinko, fosfor, magnezyum mineralleri ile B12, B6, B1 ve A vitaminlerini içeriyor. Fakat etin sebze, salata gibi C vitamini içeriği yüksek besinlerle tüketilmesi, demir emilimini artırması nedeniyle daha yararlı olur. Özellikle sindirim problemleri yaşamamak için kırmızı eti geç saatlerde değil, öğle yemeğinde tercih edin. Akşam öğününde ise sindirimi kolay olan sebze, kuru baklagil gibi posa içeriği yüksek yemekler tercih edin önerisi yapıldı. Özellikle kolesterol ve kalp hastalarının et tüketmemeleri gerektiği uyarısı da yapıldı. Seminerde et tüketimi yanında aynı besin grubundan olan peynir ve yumurtanın tüketilmemesi gerektiği, söğüş sebzeler ve tam tahıllı ekmekle beraber etin tüketilmesi önerildi. Bununla birlikte et tüketiminiz günde en fazla 3-4 köfte kadar veya 15-16 parça kuşbaşı et kadar olması gerektiği belirtildi. Pişirme yöntemi anlatıldı Kurbanda beslenme seminerinde kadınlar et pişirmenin önemi ve püf noktaları anlatan diyetinler, "Etler ızgarada pişirilirken, etle ateş arasındaki uzaklık (en az 15 santim) eti yakmayacak ve "kömürleşme" sağlamayacak şekilde ayarlanmalı. Çok yüksek ısıda, uzun süre pişirme ve kızartma yöntemi çeşitli ’kanserojen maddelerin’ oluşumuna neden olabileceği için tercih edilmemesi gerekiyor. Bununla birlikte eti pişirirken içerisine kuyruk yağı, iç yağ eklemek gibi sıklıkla yapılan hatalardan başta kalp hastaları olmak üzere herkes kaçınmalı, etler hiçbir ekstra yağ eklenmeden kendi suyunda, kısık ateşte kavurma, haşlama veya ızgara yöntemlerinden birisiyle pişirilmesi gerekiyor. Kekik, karabiber, kimyon, kırmızıbiber gibi baharatlar, defneyaprağı, fesleğen gibi otlar etinizi hem daha lezzetli hem de daha faydalı hale getirecektir. Kurban etinin saklanma koşulları İnsan sağlığı için etin tüketilmesi faydalı olduğu kadar kesilen etlerin korunması ve saklanması da insan sağlığı açısından çok önemli. Diyetisyenler kurban etlerinin saklanması konusunda önerilerde bulundu. Etler, büyük parçalar şeklinde değil, birer yemeklik olacak şekilde kıyma, kuşbaşı gibi küçük parçalara ayrılarak buzdolabı poşetine veya yağlı kağıda sarılmalı ve buzdolabının buzluk kısmında veya derin dondurucuda saklanması gerektiği belirtildi. Etler buzdolabında -2 santigrat derecede 1-2 hafta, derin dondurucuda ise -18 santigrat derecede 3-6 ay saklanabilir. Etlerin dondurulduktan sonra tekrar çözünmesi bazı "mikroorganizmalar" için üreme ortamı oluşturuyor. Etin çabuk çözünmesi amacıyla uygulanan kalorifer, soba üzerinde çözünme, oda sıcaklığında bekletme gibi yöntemler, insan sağlığı açısından tehlikeli sonuçları da beraberinde getirebilir bu nedenle buzdolabının alt bölmesinde çözünmesi sağlanmalı, çözünen et hemen pişirilmesi ve tekrar dondurulmaması gerekir.
Erzurum Ürüşan: “Kurbanlarınızı ehil kasaplara kestirin” Erzurum Kırmızı Et Üreticileri Birlik Başkanı Abdülkadir Ürüşan, kurbanın kesimi konusunda belediyelerin ve komisyonun belirlemiş olduğu yerlerin tercih edilmesi gerektiğini açıkladı. Başkan Ürüşan, "Kurbanı belirli bölgelerde kesime uygun ortam oluşturulması ile kasapların işin ehli olması da çok önemlidir" dedi. Kurban pazarlığında kurbanlık hayvanların kurban vasıflarına ve dini vecibelere uygun olması gerektiğini vurgulayan Kırmızı Et Üreticileri Birlik Başkanı Abdulkadir Ürüşan, "Öncelikle hayvanın sağlıklı olması gerekiyor. Derisi canlı, parlak olmalı, kulağı veya boynuzu kesik, kırık olmamalı. Kör, yürüyemeyecek kadar topal olmaması ve iki yaşını doldurmuş olması gerekmektedir. Aksi takdirde dinen de caiz değildir. Bu konuda vatandaşların pek bilgisi yoksa hayvan pazarlarından alıyorlarsa orada veterinerler mutlaka bulunmaktadır. Veterinerlere yada besicilerimize sormalıdırlar. Hayvanın kesimi konusunda belediyelerimizin ve komisyonun belirlemiş olduğu yerleri tercih etmeliler, besicilerden aldılar ise zaten orda kesime uygun ortam oluşturuluyor. Kasapların işin ehli olması da çok önemlidir. Vatandaşlarımız kurban kesimi için, mezbahaları ve belirlenen kesim yerlerini tercih etmeleri gerekiyor. Kurbanlarını yetki belgesi olan kasaplara kestirmeleri, kesim sonrasında ise hijyenik ve atık yönetimini doğru bir şekilde gerçekleştirmeleri çevre ve sağlık açısından önem taşımaktadır.” şeklinde konuştu. “Kısa Sürede Tüketilmemelidir” Etin muhafazasının önemli olduğunu ifade eden Başkan Ürüşan,"Hayvan kesildikten sonra kanı iyice akıtılmalı. Sıcağı sıcağına et tüketilmemelidir. Asgari en az 5-6 saat sıcak etin soğuması sağlanmalı. Sıcaklığı 4-5 dereceye kadar düştüğünde parçalanıp dondurulabilir. Etin lezzeti ve kalitesini düşürmemek için et hemen dondurulmamalı veya hemen tüketilmemelidir. Dinlenmesi sağlanmalıdır. Tüketebileceğimiz ölçüde dondurmalıyız ayrıca dondurucudan çıkardığımız etin tamamını tüketmeliyiz. Bu vesileyle kıymetli Erzurumlu hemşehrilerimizin Kurban Bayramı’nı tebrik ediyor, sağlıklı günler diliyoruz. ” dedi.