ASAYİŞ - 07 Nisan 2026 Salı 16:44

Erzurum’da tarihi eser operasyonu

A
A
A
Erzurum’da tarihi eser operasyonu

Erzurum İl Jandarma Komutanlığınca tarihi eser kaçakçılarına yönelik düzenlenen operasyonda 1 adet Orta Çağ dönemine ait olduğu değerlendirilen Parşömen ve 1 adet tarihi eser niteliği taşıdığı değerlendirilen Bronz Haç ele geçirildi. Operasyon kapsamında 3 kişi yakalandı.


Edinilen bilgiye göre, İl Jandarma Komutanlığınca kültürel varlıkların korunması ve tarihi eser kaçakçılığının önlenmesine yönelik yürütülen "Anadolu Mirası" operasyonu kapsamında; KOM Şube Müdürlüğü ve Pasinler İlçe Jandarma Komutanlığı ekiplerinin koordineli çalışmaları sonucunda, Pasinler ilçesi mülki sınırları içerisinde gerçekleştirilen operasyonda durdurulan araçta ve şüphelilerin üzerinde yapılan aramada; 1 adet Orta Çağ dönemine ait olduğu değerlendirilen Parşömen ve 1 adet tarihi eser niteliği taşıdığı değerlendirilen Bronz Haç ele geçirildi.


Cumhuriyet Savcısının talimatıyla, ele geçirilen eserler Erzurum Müze Müdürlüğüne teslim edilmek üzere muhafaza altına alınırken operasyon kapsamında yakalanan 3 şüpheli hakkında ise 2863 Sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanununa Muhalefet suçundan adli tahkikat başlatıldı.


Erzurum İl Jandarma Komutanlığınca yapılan açıklamada, "Kültürel mirasımızın korunmasına yönelik kaçakçılıkla mücadelesini azim ve kararlılıkla sürdürmeye devam edecektir" denildi.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kayseri Anadolu’nun kadim sofra kültürü ‘Bir Sofrada Miras’ temasıyla tanıtıldı Türk Mutfağı Haftası kapsamında bu yıl ‘Bir Sofrada Miras’ temasıyla düzenlenen program Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın teşrifleri, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ile Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un katılımlarıyla gerçekleştirildi. Büyükelçiler, büyükelçi eşleri ve davetliler, Anadolu’nun asırlardır süregelen zengin sofra kültürüyle buluşturuldu. Programda, Anadolu’nun farklı coğrafyalarında şekillenen üretim anlayışı, paylaşma geleneği, bereket kültürü ve medeniyet hafızası özel temalarla ziyaretçilere aktarıldı. Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü koordinasyonunda, Anadoludakiler çatısı altında hazırlanan Rumeli, Şark, Karadeniz, Yörük, Bereketli Hilâl, Kardeşlik ve Birlik ile Sıfır Atık sofraları, Anadolu’nun kültürel çeşitliliğini ve köklü gastronomi mirasını yansıttı. Orta Anadolu Kalkınma Ajansı tarafından katkı sağlanan Dorak Taşı standı ise programda yerini aldı. Taşın ustası Mimar Sinan’ın memleketi Kayseri’nin Ağırnas köyünden getirilen ve yüzyılların izlerini taşıyan Dorak Taşı, geleneksel üretim yöntemlerinin bu güne uzanan hikâyesini ziyaretçilere anlattı. Programa ayrıca Kalkınma Ajansları Genel Müdürü Ahmet Şimşek ile Türkiye’nin dört bir yanından kalkınma ajansları ve bölge kalkınma idarelerinin temsilcileri de katıldı.