GÜNDEM - 24 Temmuz 2023 Pazartesi 15:09

ESAV’dan 23 Temmuz Erzurum Kongresi paneli

A
A
A
ESAV’dan 23 Temmuz Erzurum Kongresi paneli

Cumhuriyetin ikinci yüzyılında; Erzurum Kongresinin önemi ve günümüze yansımaları kapsamında Ankara’da Erzurum Sosyal İktisadi Araştırma ve Yardımlaşma Vakfı (ESAV) tarafından bir program düzenlendi.


Etkinlikler Ankara Cebeci Asri Mezarlıkta Cevat Dursunoğlu’nun mezarını ziyaret edilerek başladı. Vakıf genel merkezinde düzenlenen panelde Hafız Abdulkadir Şehitoğlu tarafından okunan Kuran-ı Kerim tilaveti ve tüm şehitler için yapılan duadan sonra kısa bir konuşma yapan ESAV Genel Başkanı Veysel Karani Aksungur; “Erzurum Kongresinin İstanbul’un içinde bulunduğu son duruma karşı yüce Türk Milletinin top yekun hareket etmesini sağlayan ana nüve olduğunun altını çizerek; ’’Birinci Dünya Savaşı yenilgisi ile oluşan, Mütareke koşulları ile Anadoluyu işgale kalkışan ve işgal eden emperyalist devletlere karşı, yüce Türk Milletinin iradesiyle Anadolu da kurulan; Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyetlerinin öncülüğü ile Gazi Mustafa Kemal Paşa önderliğinde başlayan ve Anadoluyu ateşleyen hareket 23 Temmuz Erzurum Kongresi ve alınan kararlardır. Anadolu’da vatan sevgisiyle hars olmuş, esareti hiçbir zaman kabullenmemiş olan yüce Türk Milletinin" Parolası vatan, işareti namustur’’ diye, dışarıdan yapılan emperyalizmin ihracına karşı, önce bağımsızlığımıza kavuşma harekatının ateşlendiği Türk Milletinin şahlanışının taçlandığı, kaderinin belirlendiği Erzurum kongresinin 104 yılı Türk Milletine kutlu olsun dileğiyle, kongre çalışmalarına katılan, katınılmasını sağlayan ve bu yönde Teşvik ederek yönlendiren tüm ecdadımızı, başta Gazi Mustafa Kemal paşa olmak üzere rahmetle, minnetle anar, aziz hatıralarını saygıyla yad ederim.’’ dedi.


Panelde Av. Erdem Akyüz” “Erzurum Kongresine giden süreç” ve Prof. Dr. İbrahim Ethem Atnur “Cumhuriyetimizin aynası 23 Temmuz, günümüze yansımaları” konularında katılımcılara hitap ettiler. THM sanatçısı Taşkın Altuner ve halk ozanları Yakup Temelli, Beyzade Aslan ile Ali Oltulu Kahramanlık türküleri ile düzenlenen programa renk kattılar.


ESAV’dan 23 Temmuz Erzurum Kongresi paneli

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Van Kardan dolayı mahsur kalanlara kumanya desteği Van genelinde etkili olan yoğun kar yağışı ve olumsuz hava şartları nedeniyle yollarda mahsur kalan vatandaşlara kumanya desteği yapıldı. Van genelinde etkili olan yoğun kar yağışı ve olumsuz hava şartları nedeniyle yollarda mahsur kalan vatandaşlara yönelik yardım çalışmalar, Van Afet ve Acil Durum (AFAD) İl Müdürlüğü koordinasyonunda aralıksız devam ediyor. Yoğun kar yağışı ve tipi nedeniyle ulaşımın aksadığı güzergâhlarda mahsur kalan araçlarda bulunan vatandaşlara, AFAD arama kurtarma ekipleri ile Hayrat Arama Kurtarma ekibi tarafından gıda ve sıcak içecekten oluşan kumanya yardımı ulaştırıldı. Vatandaşların mağduriyet yaşamaması ve temel ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla sahada görev yapan ekipler, ilgili kurumlarla koordineli şekilde çalışmalarını sürdürüyor. AFAD koordinesinde; emniyet, jandarma, karayolları, Kızılay, belediye ekipleri ve sivil toplum kuruluşlarının iş birliği içerisinde yürütülen çalışmalarda, vatandaşların can güvenliği öncelikli tutuldu. Olumsuz hava şartlarının etkisini sürdürmesi nedeniyle ekipler 7-24 görevinin başında. Yetkiler tarafından yapılan açıklamada, "Vatandaşların zorunlu olmadıkça trafiğe çıkmamaları, yapılan meteorolojik ve resmi uyarıları dikkate almaları ve güncel yol durumunu takip etmeleri konusunda hassasiyet göstermelerini rica ediyoruz. Karla mücadele ve yardım çalışmalarımız hava şartları normale dönene kadar kesintisiz şekilde devam edecektir" denildi.
Bitlis Bitlis-Baykan yolu ulaşıma kapandı, 3 saat sonra kontrollü açıldı Bitlis’te etkili olan yoğun kar yağışı nedeniyle Bitlis-Baykan karayolunda bir tırın kayması sonucu yol ulaşıma kapandı. Kayan tır nedeniyle trafikte uzun araç kuyrukları oluşurken, yol 3 saatlik çalışma sonucu kontrollü açıldı. Bitlis’te etkili olan yoğun kar yağışı nedeniyle Bitlis-Baykan karayolu üzerinde bulunan Bitlis Çayı Viyadüğü’nde saat 19.30 sıralarında bir tırın kayması sonucu yol ulaşıma kapandı. Kayan tır nedeniyle trafikte uzun araç kuyrukları oluşurken, Karınca köyü mevkiinde çok sayıda vatandaş yolda mahsur kaldı. İhbar üzerine bölgeye karayolları ekipleri sevk edilirken, AFAD İl Müdürlüğü ile koordinasyon içerisinde Türk Kızılay Bitlis İl Merkezi Başkanlığı tarafından saat 19.30’da destek çalışması başlatıldı. Kızılay personeli ve gönüllülerinin katılımıyla yolda mahsur kalan vatandaşlara kek, meyve suyu ve su ikram edildi. Yaklaşık 3 saat süren çalışmaların ardından yol kontrollü şekilde trafiğe açılırken, zorlu hava şartları nedeniyle bölgede mağduriyet yaşayan vatandaşların temel ihtiyaçları karşılandı. Ulaşım ekiplerin yönlendirmesiyle sağlanıyor. Kızılay Bitlis Merkez Başkanı Ali Cengiz, "İlimizde etkili olan yoğun kar yağışı sonrası Karınca köyü mevkiinde yolda mahsur kalan yaklaşık 350 vatandaşa, Türk Kızılay Bitlis İl Merkezi Başkanlığı tarafından 19.30–21.00 saatleri arasında destek çalışması gerçekleştirildi. AFAD İl Müdürlüğü ile koordinasyon içerisinde yürütülen çalışmalarda, Türk Kızılay Bitlis İl Mekezi personelleri ve gönüllülerinin katılımıyla vatandaşlara 350 adet kek, 350 adet meyve suyu ve 210 adet su ikram edildi. Zorlu hava şartları nedeniyle bölgede mağduriyet yaşayan vatandaşların temel ihtiyaçları karşılandı" dedi.