POLİTİKA - 07 Şubat 2026 Cumartesi 16:42

Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Yusuf Tekin, Erzurum’da cemevini ziyaret etti

A
A
A
Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Yusuf Tekin, Erzurum’da cemevini ziyaret etti

Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Yusuf Tekin, Erzurum programı kapsamında Hz. İmam Hüseyin Cemevi’ni ziyaret etti ve birlik mesajları verdi.


Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Yusuf Tekin, Hz. İmam Hüseyin Cemevi’ni ziyaretinde yaptığı konuşmada, Türkiye’nin tarih boyunca birlik ve beraberliğini hedef alan ayrıştırıcı politikalarla mücadele ettiğini vurgulayarak "Bu ülkenin vatandaşlarını inancı, etnik kimliği ya da yaşam tarzı üzerinden birbirine düşürmek isteyenlerin derdi hiçbir zaman Alevilik, Sünnilik ya da Kürtlük olmadı; onların derdi menfaatti" dedi.



"Bu coğrafyada güçlü bir devlet istemeyenler ayrışmayı körükledi"


Türkiye’nin jeopolitik konumu nedeniyle tarih boyunca hedef alındığını belirten Tekin, dış müdahalelerin içeride fay hatları oluşturmak üzerinden yürütüldüğünü ifade edere "Bu ülke, vatandaşları arasında ayrım gözetmeyen güçlü bir devlet olarak var olmasın diye, inanç, itikat ve etnik kimlik üzerinden düşmanlık üreten virüsler bu coğrafyaya enjekte edildi. Osmanlı sonrası dönemde birlikte yaşanan milletlerin cetvelle çizilen devletlere dönüştürüldü. Bu yapay ayrışmaların olduğu coğrafyalarda hâlâ barışın ve hukuk devleti tesis edilemedi. Türkiye’nin Kurtuluş Savaşı sonrası üniter bir devlet modeliyle bu tuzağa düşmedi" diye konuştu.



"Bu ülke acı tecrübeler yaşadı"


Cumhuriyet tarihinin sancılı dönemlerine değinen Bakan Tekin, Türkiye’nin birlik duygusunun zedelendiği birçok karanlık süreci yaşadığını ifade ederek "Bu ülke 12 Eylül öncesini yaşadı. Günahsız insanların birbirine silah çektiği dönemleri gördük. İnsanların etnik kimliğinden dolayı ötekileştirildiği, nüfus cüzdanındaki kayıtlı olduğu il sebebiyle düşman muamelesi gördüğü zamanları yaşadık. Sadece başını örttüğü için kamusal hizmetlerden dışlanan, insan yerine konulmayan vatandaşlarımız oldu. Bu ayrımcılığın hiçbir meşruiyeti yoktu" ifadelerini kullandı.



"AK Parti bu zihniyetle topyekûn mücadele için kuruldu"


Adalet ve Kalkınma Partisi’nin kuruluş felsefesine değinen Bakan Tekin, 2001 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde yola çıkılırken temel hedefin ayrımcı devlet anlayışıyla mücadele etmek olduğunu vurgulayarak "İnsanları etnik kimliği, dini inancı ya da ibadet biçimi nedeniyle ötekileştiren tüm yapılarla mücadele etmeyi hedefledik. 18 Kasım 2002’de hükümet kuruldu. 30 Kasım 2002’de, yani sadece 12 gün sonra, OHAL uygulaması kaldırıldı. Köy boşaltmalarına, antidemokratik baskılara sebep olan bir uygulamaya son verdik. Çünkü hedefimiz milli birlikti" dedi.



"Ahmet Kaya linç edilirken bu ülke demokrasiyle tanışmamıştı"


Gençlere seslenen Bakan Tekin, yakın geçmişin unutulmaması gerektiğini belirterek, Ahmet Kaya örneğini vererek, "AK Parti’den önce Ahmet Kaya, Kürtçe şarkı söylediği için bugün bize demokrasi dersi vermeye çalışanlar tarafından linç edildi. Bugün gelinen noktada devlet okullarında Kürtçe seçmeli dersler veriliyor, özel kurslarda ana dil eğitimi mümkün. Bu açılım yalnızca Kürtçe ile sınırlı değil. Çerkezce, Adıgece dahil olmak üzere 18 farklı lehçede çocuklarımıza ana dillerini öğretiyoruz" dedi.



"Alevi-Bektaşi vatandaşlarımız müfredatta ötekileştirilmiyor"


2011 yılından itibaren din kültürü ve ahlak bilgisi kitaplarında önemli değişiklikler yapıldığını belirten Tekin, Alevi ve Bektaşi vatandaşları dışlayan ifadelerin müfredattan çıkarıldığını vurgulayarak, "Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ile bu süreç daha da derinleşti. Alevi ve Bektaşi çocuklarımızın kendi inançlarını doğru şekilde öğrenebilecekleri bir din kültürü anlayışını hayata geçirdik. Cumhuriyet tarihinde ilk kez Alevi-Bektaşi vatandaşların sorunlarıyla doğrudan ilgilenen bir başkanlık kuruldu. Bu adım Cumhurbaşkanı Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin ortak iradesiyle atıldı" şeklinde konuştu.



"İç cepheyi güçlendirmek hepimizin görevi"


Konuşmasının son bölümünde Türkiye’nin bulunduğu coğrafyaya dikkat çeken Bakan Tekin, birlik vurgusu yaparak "Bu coğrafyada birbirine kenetlenmiş bir Türkiye, önümüzdeki yüz yılı Türkiye Yüzyılı yapacak kudrete sahiptir" Gelin, düşmanlarımızın ellerini ovuşturarak beklediği bu süreçte beklentilerini boşa çıkaralım. Bizi bir arada tutan değerlere sımsıkı sarılalım. "Gölgesinde yaşamaktan onur duyduğumuz ay yıldızlı bayrağı gelecek nesillere daha güçlü bir Türkiye ile bırakmak istiyoruz" dedi.



Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Yusuf Tekin, Erzurum’da cemevini ziyaret etti

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aksaray Mal paylaşımı kavgasında ağabeyini öldürüp kaçan şahıs yakalandı Aksaray’da mal paylaşımı nedeniyle para almak için yaşadığı Hollanda’dan gelen ve çıkan kavgada ağabeyini tabancayla vurarak öldürdükten sonra kaçan şahıs, polis ekiplerince yakalandı. Olay, akşam saatlerinde Hasas Mahallesi 6722. Sokak’ta meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, aralarındaki mal paylaşımı nedeniyle yaşadığı Hollanda’dan Aksaray’a gelen Şambaz Y. (63), parasını almak için ağabeyi Zeki Y.’nin (74) yanına gitti. Para meselesinde anlaşamayan kardeşler arasında çıkan tartışma kısa sürede kavgaya dönüştü. Sokak ortasında birbirlerine giren kardeşlerden Zeki Y., kardeşine bıçak çekti. Şambaz Y. de belindeki tabancayı çıkartarak ağabeyine kurşun yağdırdı. Vücudunun çeşitli yerlerine isabet eden kurşunlarla yaralanan ağabey kanlar içinde yere yığılırken, tabanca seslerini duyan mahalle sakinleri durumu 112 Acil Çağrı Merkezine bildirdi. İhbar üzerine olay yerine sağlık ve çok sayıda polis ekibi sevk edildi. Kısa sürede olay yerine gelen sağlık ekipleri yaralıyı ambulansla Aksaray Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırdı. Burada tedavi altına alınan yaşlı adam, yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak hayatını kaybetti. Polis ekipleri kısa sürede kaçan kardeşi yakalayarak gözaltına aldı. Olayla ilgili Aksaray Cumhuriyet Başsavcılığınca başlatılan tahkikat sürüyor.
Adana CHP Genel Başkanı Özel: "Tutuksuz ve adil bir yargılama sürecinin yaşanmasını bekliyoruz" Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel, Zeydan Karalar’ın tutuksuz yargılanması kararını olumlu bulduğunu belirterek, "Bu kararın bir başlangıç olmasını, tutuksuz ve adil bir yargılama sürecinin yaşanmasını bekliyoruz" dedi. Liderliğini Aziz İhsan Aktaş’ın yaptığı öne sürülen çıkar amaçlı suç örgütünce belediye başkanlarına rüşvet verilerek, ihale süreçlerinin organize edildiği iddialarına ilişkin davada Adana Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevinden uzaklaştırılarak 8 Temmuz 2025 tarihinde tutuklanan Zeydan Karalar tahliye edildi. Karalar, tahliye edilmesinin ardından CHP Genel Başkanı Özgür Özel ve partililerle CHP Adana İl Başkanlığı önünde bir araya geldi. Zeydan Karalar, "Göreve başladığımızda inşallah yine genel başkanımızı çağıracağız. Artık aranızdayım, artık birlikteyiz. İçerideyken bile hep kalpten, gönülden sizlerle birlikteydim" diye konuştu. Tutuklu diğer belediye başkanları için de tutuksuz yargılama talep eden CHP Genel Başkanı Özel ise, "Zeydan Karalar ilk tutuklandığında 250 bin kişi toplanıp bütün Adanalılar karara isyan etmiştik. O gün size, ‘Gideceğiz, mücadeleyi sonuna kadar verip, bu otobüsün üstüne Zeydan başkanla birlikte çıkacağım’ demiştim. İşte bugün o gündür. Bugün Adana’nın Zeydan’ına kavuştuğu gündür. Gözün aydın Adana. O gece nasıl muhteşem bir gece olduysa, Türkiye sınırlarını aşıp Avrupa’da, dünyada yankı uyandırdıysa bugün de tarihi bir gündür" ifadelerini kullandı. Özel, Zeydan Karalar’ın bir an önce görevine iade edilmesi gerektiğini söyleyerek, "Bu kararın bir başlangıç olmasını, tutuksuz ve adil bir yargılama sürecinin yaşanmasını bekliyoruz. Artık Zeydan Karalar’ın Adana’ya, Adana’nın da ona hasreti bitmelidir. İçişleri Bakanlığı yetkililerine sesleniyorum, Zeydan Karalar’ın görevinin başına dönmesi Adanalıların talebidir" diye konuştu. Konuşmaların ardından Özel ve beraberindekiler vatandaşları selamladı.