POLİTİKA - 13 Mart 2026 Cuma 09:46

Öğrenciler, ’zimem defteri’ geleneğiyle borçları ödedi

A
A
A
Öğrenciler, ’zimem defteri’ geleneğiyle borçları ödedi

Erzurum’un Oltu ilçesinde lise öğrencileri, "Maarifin Kalbinde Ramazan" etkinlikleri kapsamında Ramazan ayının dayanışma ruhuna örnek olacak bir davranış sergiledi.


Oltu Yusuf Ziya Bey Anadolu Lisesi öğrencileri, harçlıklarından biriktirdikleri paralarla mahalledeki bakkal, fırın ve kasapları ziyaret ederek ihtiyaç sahibi vatandaşların veresiye borçlarını ödedi. Öğrenciler, Osmanlı döneminden günümüze uzanan ve "Zimem Defteri" olarak bilinen geleneği yaşatarak, dar gelirli vatandaşların borçlarını kimliklerini açıklamadan kapattı. Yapılan bu anlamlı davranış hem esnafı hem de borçları ödenen vatandaşları duygulandırdı.


Okul Müdürü Orhan Taşkın, öğrencilerin sergilediği duyarlılıktan büyük gurur duyduğunu belirterek, "Öğrencilerimin bu kadar hassas ve duyarlı olmaları beni çok duygulandırdı. ‘Birimiz hepimiz için, hepimiz birimiz için’ sözünü adeta hayata geçirdiler. Osmanlı’dan günümüze uzanan zimem defteri geleneğini yaşatarak mahalle bakkalı, kasap ve fırınlarda borcu bulunan dar gelirli vatandaşların veresiye borçlarını kimliklerini açıklamadan ödediler. Hepsine çok teşekkür ediyorum. Ramazanın maneviyatına yakışan bir davranış oldu" dedi.


Öğrencilerin gerçekleştirdiği bu dayanışma örneği, Ramazan ayının paylaşma ve yardımlaşma ruhunu bir kez daha gözler önüne serdi.



Öğrenciler, ’zimem defteri’ geleneğiyle borçları ödedi

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Eskişehir Vali Yılmaz: "Aziz şehitlerimizi ve kahraman gazilerimizi hiçbir zaman unutmayacağız" Eskişehir Valisi Dr. Erdinç Yılmaz, "Aziz şehitlerimizi ve kahraman gazilerimizi hiçbir zaman unutmadık, unutmayacağız. Bu cennet vatanı bizlere emanet eden kahraman şehitlerimiz her zaman başımızın tacıdır" dedi. Vali Dr. Erdinç Yılmaz ve eşi Doç. Dr. Şenay Yılmaz, Muharip Hava Kuvveti Komutanlığı tarafından şehit aileleri ve gaziler onuruna düzenlenen iftar programına katıldı. Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başlayan programda, akşam ezanının okunmasının ardından oruçlar açıldı ve dualar edildi. Programda konuşan Vali Dr. Erdinç Yılmaz, şehit aileleri ve gazilerle bir arada olmaktan büyük bir onur ve mutluluk duyduğunu ifade etti. "Şehitlerimizin emaneti olan bu vatanı sonsuza kadar yaşatacağız" Vali Yılmaz, "Şehitlerimizin aziz hatıralarını yaşatmak hepimizin boynunun borcudur. Kahraman gazilerimiz de milletimizin gururudur, her zaman başımızın tacıdır. Bu vatanı bizlere emanet eden başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm silah arkadaşlarını minnet ve şükranla anıyoruz. Şehitlerimizin emaneti olan bu vatanı sonsuza kadar yaşatacağız. Şanlı bayrağımızı ilelebet göklerde dalgalandıracak, ezanımızı hiçbir zaman susturmayacağız. Bu duygu ve düşüncelerle bir kez daha sizlerle birlikte olmaktan duyduğum memnuniyeti ifade ediyor, mübarek Ramazan ayının hayırlara vesile olmasını diliyorum. Yaklaşmakta olan Kadir Gecenizi ve Ramazan Bayramınızı şimdiden tebrik ediyor, hepinizi sevgi ve saygıyla selamlıyorum" şeklinde konuştu.
Ankara Ara tatilde öğrenciler için hazırlanan etkinlik kitapları erişime açıldı Milli Eğitim Bakanlığı (MEB); okul öncesi, ilkokul ve ortaokul öğrencileri için hazırlanan ara tatil etkinlik kitaplarını erişime açtığını duyurdu. MEB, Temel Eğitim Genel Müdürlüğü tarafından öğrencilerin ara tatilde aileleriyle verimli vakit geçirmelerine ve öğrenmeye devam etmelerine katkı sağlamak amacıyla etkinlik kitapları hazırlandığını duyurdu. Hazırlanan kitapların; okul öncesi öğrencilerine yönelik "Okul Öncesi Eğitim Ara Tatili Aile Çocuk Etkinlik Takvimi", ilkokul öğrencilerine yönelik "Arada 1 Etkinlik Kitabı" ve ortaokul öğrencilerine yönelik "İlkbahar Etkinlik Kitabı" olarak yayımlandığı belirtildi. Hem öğretici hem vakit geçirici etkinliklerin bulunduğu kitaplarda; çocukların yaş gruplarına uygun olarak hikaye, şiir, bulmaca, boyama gibi pek çok çalışma ve düşünme becerilerini geliştiren etkinliklere yer verildiği açıklandı. MEB, böylece ara tatilde evde aileyle geçirilen zamanın niteliğinin artırılmasını, çocuklara zenginleştirilmiş bir çevre sunulmasını ve okul ile ev arasındaki devamlılığın desteklenerek bilgi, beceri ve tutumların kalıcılığının sağlanmasını hedefledi. Ara tatil için hazırlanan kitaplar, https://tegm.meb.gov.tr/www/okul-oncesi-ilkokul-ve-ortaokul-ogrencilerimiz-icin-hazirlanan-ara-tatil-etkinlik-kitaplari-yayimlanmistir/icerik/1249/tr adresinde erişime açıldı.
Tokat Tokat Valisi Köklü: "Erbaa’da ilk incelemelerde ciddi bir olumsuzluk yok" Tokat Valisi Abdullah Köklü, Niksar merkezli 5,5 büyüklüğündeki deprem sonrası Erbaa’da yapılan ilk incelemelerde ciddi bir olumsuzluk görülmediğini açıkladı. Tokat’ta meydana gelen 5,5 büyüklüğündeki depremin ardından sahadaki incelemeler sürerken, Tokat Valisi Abdullah Köklü Erbaa ilçesinde de incelemelerde bulundu. İlçede yetkililerden bilgi alan Vali Köklü, deprem sonrası ilçede yapılan ilk gözlemlere ilişkin açıklamalarda bulundu. Depremin merkez üssünün Niksar ilçesi olduğunu hatırlatan Vali Köklü, sarsıntının Erbaa’da da hissedildiğini belirterek vatandaşların kısa süreli panik yaşadığını söyledi. İlk incelemelere göre bazı binalarda sıva çatlakları ve küçük çaplı dökülmelerin tespit edildiğini ifade eden Köklü, durumun teknik ekipler tarafından detaylı şekilde incelendiğini kaydetti. Vali Köklü: "Yapılacak detaylı incelemede durum net şekilde ortaya çıkacak" Sahada geniş çaplı bir inceleme yürütüldüğünü belirten Köklü, "Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğümüz, AFAD ekiplerimiz ve İl Özel İdaresi personelimiz teknik ekiplerle birlikte sahada çalışmalarını sürdürüyor. Ayrıca Bakanlığımız tarafından da ilave teknik personel desteği sağlandı. Yapılacak detaylı incelemelerle durum net şekilde ortaya konulacak." dedi. Okullarda da bazı kısmi çatlakların tespit edildiğini dile getiren Vali Köklü, ilk gözlemlere göre endişe verici bir durum görülmediğini ancak kesin değerlendirme için teknik raporların beklendiğini vurgulayarak; "Şu an itibarıyla ilk gözlemlerimizde endişe edecek bir durum görmüyoruz. Ancak nihai değerlendirme teknik ekiplerimizin yapacağı incelemelerin ardından ortaya çıkacak" ifadelerini kullandı.
Kayseri Rektör Prof. Dr. Altun; çeşitli alanlarda ödül alan akademisyenlerle bir araya geldi Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Rektörü Prof. Dr. Fatih Altun; 2025 yılında çeşitli alanlardaki proje çalışmalarında ödül ve patent alan ERÜ akademisyenleri ile iftarda bir araya geldi. Personel Yemekhanesi’nde düzenlenen programa; Rektör Prof. Dr. Fatih Altun’un yanı sıra; Rektör Yardımcıları Prof. Dr. M. Hakan Poyrazoğlu ve Prof. Dr. Cevdet Kırpık, Genel Sekreter Prof. Dr. İbrahim Narin, Genel Sekreter Yardımcıları Prof. Dr. Afşın Alper Cerit ile Dr. Oktay Musa Kayırga, Araştırma Dekanı Prof. Dr. Gökmen Zararsız ile ödül ve patent alan akademisyenler katıldı. Rektör Prof. Dr. Fatih Altun programda yaptığı konuşmada ödül ve patent alan akademisyenleri tebrik ederek, çalışmalarında başarılar diledi. Erciyes Üniversitesi olarak büyük bir aile olduklarına dikkat çeken Rektör Prof. Dr. Altun, şunları kaydetti; "Hep beraber üniversitemizin akademik birliğiyle Ar-Ge süreçlerinde araştırma süreçlerini geliştirmek için her geçen gün üzerine koymaya gayret ediyoruz. Aynı çatı altındayız ve üniversitemizin hem kurumsallaşması hem de süreçlerde daha yukarıya gitmesi anlamında birçok çalışmada birlikte çeşitli argümanlar geliştiriyoruz." Araştırma Dekanı Prof. Dr. Gökmen Zararsız ise konuşmasında Araştırma Dekanlığı tarafından yürütülen çalışmalar hakkında bilgi vererek araştırmacılara çalışmalarından dolayı teşekkür etti. Konuşmasının ardından Rektör Prof. Dr. Fatih Altun, başarılı çalışmalara imza atan akademisyenlere teşekkür belgesi takdiminde bulundu. Program, hatıra fotoğrafı çekiminin ardından sona erdi.