SAĞLIK - 11 Şubat 2026 Çarşamba 12:13

Sigara Bırakma Polikliniği tiryakileri bekliyor

A
A
A
Sigara Bırakma Polikliniği tiryakileri bekliyor

Uzman Doktor Ebru Kazandırmak Oflaz, sigaranın dünyada ve Türkiye’de önlenebilir hastalık ve ölüm nedenlerinin başında geldiğini vurguladı.


Şükrüpaşa Sağlıklı Hayat Merkezi Sorumlu Hekimi ve Sigara Bırakma Polikliniği sorumlusu olan Oflaz, sigaranın kalp-damar hastalıklarından kansere, KOAH’tan inmeye kadar birçok ciddi sağlık sorunuyla doğrudan ilişkili olduğunu belirterek, "Sigara bir alışkanlık değil, tedavi edilebilir bir bağımlılıktır" dedi.


Sigara Bırakma Polikliniğinde bilimsel ve etkili yöntemler uygulandığını ifade eden Oflaz, polikliniğe başvuran bireylerde öncelikle nikotin bağımlılık düzeyinin ve bırakmaya hazır oluşun değerlendirildiğini söyledi. Değerlendirme sonrası kişiye özel bırakma planı oluşturulduğunu aktaran Oflaz, motivasyonel görüşme teknikleri ve gerekli görülen hastalarda farmakolojik tedavilerle sürecin tıbbi çerçevede yürütüldüğünü kaydetti. Toplumda sıkça dile getirilen "çok denedim ama olmadı" düşüncesinin çoğunlukla nikotin bağımlılığının güçlü etkisinden kaynaklandığını belirten Oflaz, nikotinin yüksek derecede bağımlılık yapıcı bir madde olduğuna dikkat çekti. Profesyonel destek alınmadan yapılan bırakma girişimlerinin çoğu zaman başarısızlıkla sonuçlandığını ifade eden Oflaz, destek almanın bırakma sürecini kolaylaştırdığını ve başarı oranını önemli ölçüde artırdığını vurguladı.


"Sigarayı bırakmak mümkün"


Sigarayı bırakmanın sağlık üzerindeki olumlu etkilerinin çok kısa sürede başladığını belirten Oflaz, "Bıraktıktan yalnızca 20 dakika sonra kalp atım hızı ve kan basıncı düşmeye başlar. İlk 24 saat içinde kanda karbonmonoksit seviyesi normale inerken oksijen düzeyi yükselir. İlk haftalarda tat ve koku duyusu düzelir, öksürük, balgam, nefes darlığı ve yorgunluk azalır. Uzun vadede ise kalp krizi, inme ve birçok kanser türü açısından risk belirgin şekilde düşer" dedi. Ayrıca sigarayı bırakan bireylerin ailelerini ve özellikle çocuklarını pasif dumandan koruduğunu da sözlerine ekledi. Vatandaşlara çağrıda bulunan Oflaz, sigarayı bırakmanın mümkün olduğunu ve doğru yöntemlerle planlandığında çok daha başarılı sonuçlar elde edildiğini ifade etti.


Sigara Bırakma Polikliniklerinin ücretsiz hizmet verdiğini hatırlatan Oflaz, sigarayı bırakmak isteyen vatandaşların ALO 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı, MHRS üzerinden randevu alarak, Sağlıklı Hayat Merkezlerine doğrudan başvurarak ya da MHRS üzerinden Uzaktan Değerlendirme randevusu ile online görüşme yaparak hizmetten faydalanabileceklerini söyledi.


"Bırakmak için doğru zaman yoktur, en doğru zaman bugündür" diyen Oflaz, sigarayı bırakmak isteyen tüm vatandaşları Sigara Bırakma Polikliniğine davet etti.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kütahya Pazarlar Spor Lisesi’nden, taekwondo il müsabakalarına damga Kütahya’da düzenlenen Okul Sporları Taekwondo İl Müsabakalarına ilk kez katılan Pazarlar Spor Lisesi, elde ettiği derecelerle organizasyona damga vurdu. Şampiyonaya 5 sporcu ile katılan Pazarlar Spor Lisesi, 5 final ve 5 madalya başarısı gösterdi. Kütahya Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü koordinesinde gerçekleştirilen müsabakalar büyük heyecana sahne oldu. Tatamiye çıkan Pazarlar Spor Lisesi sporcularının tamamı finale yükselerek önemli bir başarıya imza attı. Müsabakalar sonunda Pazarlar Spor Lisesi 2 altın ve 3 gümüş madalya kazandı. 78 kiloda mücadele eden Arda Yıldırım ile 68 kiloda yarışan Beyzanur Sütçü, kategorilerinde Kütahya şampiyonu olarak altın madalyanın sahibi oldu. 59 kiloda Hümeyra Elif Mertgenç, 55 kiloda Buğlem Tekin ve 51 kiloda Mehmet Mustafa Mertgenç ise final müsabakalarının ardından Kütahya ikincisi olarak gümüş madalya kazandı. Başarı sonrası açıklamalarda bulunan Pazarlar Spor Lisesi Okul Müdürü ve Kulüp Başkanı Muammer Gökalp, ilçede taekwondoya ilginin arttığını belirtti. Gökalp, ilkokuldan meslek yüksekokuluna kadar yaklaşık 75 öğrenci ve gencin taekwondo sporuna başladığını ifade ederek, hedeflerinin bu branşı Gediz, Şaphane ve Simav ilçelerine de yaymak olduğunu kaydetti. Organizasyonda emeği geçenlere teşekkür eden Muammer Gökalp, Pazarlar Belediye Başkanı Bilal Demirci, İl Gençlik ve Spor Müdürlüğü, Türkiye Taekwondo Federasyonu ve görevli hakemlere desteklerinden dolayı teşekkür etti. Gökalp, 7-8 Mart 2026 tarihlerinde Bilecik’te yapılacak grup müsabakalarında da Kütahya’yı en iyi şekilde temsil edeceklerine inandıklarını sözlerine ekledi.