GENEL - 23 Mayıs 2017 Salı 11:01

Bu da portakallı güllaç

A
A
A
Bu da portakallı güllaç

Eskişehirli Kadir usta, Ramazan aylarında iftar sofralarına renk katan, geçmişten günümüze süregelen bir gelenek olan güllacın nasıl yapılması gerektiğini ve püf noktalarını anlattı, ’portakallı’ güllacın tarifini verdi.

Eskişehirli Kadir usta, Ramazan aylarında iftar sofralarına renk katan, geçmişten günümüze süregelen bir gelenek olan güllacın nasıl yapılması gerektiğini ve püf noktalarını anlattı, ’portakallı’ güllacın tarifini verdi.


Ramazan aylarında iftardan sonra sütlü bir tatlı olarak tercih edilen ve bir gelenek haline gelen güllaç hazırlıkları başladı. Kimi pastane ve tatlıcılarda ise tezgahlardaki yerini aldı. 35 yıldır unlu mamuller yapan Kadir Topaloğlu, “Ramazan’a özel olarak portakallı güllaç yaptık. İlk defa olduğunu sanıyorum. İnşallah yiyenler memnun olacaktır. Ramazan’a özel bir tatlı olduğu için genellikle her yıl Ramazan’da çıkar. Güllaç, Ramazan Ayı’nın vazgeçilmez sütlü tatlılarından biridir” dedi.


Portakal dolgusu ve süslemesi ile güllaca yeni bir boyut kazandırdığını ifade eden Topaloğlu, portakallı güllaç için gerekli olan malzemeleri ve nasıl yapılabileceğini anlatarak, “İlk önce güllacımızı alıyoruz. Ortadan kesiyoruz. Sütümüzü, biraz şeker kattıktan sonra, kaynattıktan sonra dinlendiriyoruz. Ilık bir şekilde az bir şey tepsiye döküyoruz. Güllaçlarımızı koyuyoruz. Tane tane ıslatıyoruz. Arasına portakal dolgu koyuyoruz. Kırık fındık koyuyoruz. Tekrardan 2’nci kat koyduktan sonra bolca sütümüzü verdikten sonra dinlendirdikten sonra süsleme aşamasına geçiyoruz. Süsledikten sonra yemek için sunuyoruz” ifadelerini kullandı.


Kadir Usta’dan evde güllaç yapacaklara tavsiyeler


Evde güllaç yapmak isteyen vatandaşlara tavsiyelerde bulunan Topaloğlu, “Evde güllaç yapmak için hazır olan paketlerden alıp, 2 kilogram civarı sütü kaynattıktan sonra biraz dinlendirsinler. Bir tepside istedikleri gibi hazırlayabilirler. İster cevizli yapabilirler. İster fındıklı yapabilirler. Fındıklı yaparlarsa daha iyi olur. Süt kararmaz. Cevizli biraz karartır. İftarda ağır yemekler yendikten sonra hafif bir tatlı yemek daha iyi olur. Güllacın sütü şekeri az olduğu için çok hafif bir tatlıdır. Bir tepsi güllaç en kötü 30 Türk Lirasına (TL) mal olur” diye belirtti.


“Benim için Ramazan aylarının vazgeçilmezidir. Güllacı çok severim. Ustamın da ellerine sağlık. Güllacı beğendim” diyen Turgut Tayar, “Bugün portakal dolgulu yapılmış. İlk defa denedim. Çok beğendim. Geçmişten günümüze gelen bir gelenektir. Bugüne gelmiş bir lezzet. Herkese tavsiye ediyorum” şeklinde konuştu.


Cennet Simit Pastanesinin Şair Fuzuli Caddesi yakınlarında bulunan şubesinin işletmecisi olan Ali Yalçın ise, “Genellikle güllaç hafif bir tatlı olduğu için tercih edilen bir tatlı. Freş, serin iyi bir tatlı. Sütlü olarak hafif bir tatlı. O yüzden yoğun bir şekilde talep alıyoruz. Bugün Kadir Usta’mızın sunum olarak gerçekleştirdiği portakal dolgulu bir güllaç servis ettik. Müşterilerimiz gayet beğeniyle karşıladı. Güllacında Ramazan Ayı’na özel farklı bir yeri olduğu için biz de onu daha üst seviyelere nasıl taşırız? Sunum olarak lezzet olarak kullanılan iş malzemesi olarak nasıl bir şekilde ileriye taşıyabiliriz bu çıtayı? Onun emeğini sarf ediyoruz” diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul TFF, Süper Lig’de 37. haftanın VAR kayıtlarını açıkladı Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), Trendyol Süper Lig’in 37. haftasında oynanan karşılaşmaların VAR kayıtlarını açıkladı. TFF, Süper Lig’in 37. haftasında oynanan 4 karşılaşmanın Video Yardımcı Hakem (VAR) kayıtlarını Youtube hesabından ses ve görüntülü olarak paylaştı. Videoda yer alan maçlar ve alınan kararlar şöyle: - İstanbulspor - Sivasspor müsabakasının 64. dakikasında köşe vuruşu sonrası hakem Ömer Faruk Turtay, elle oynama belirleyerek penaltı noktasını gösterdi. VAR’dan gelen uyarı sonrası pozisyonu izleyen Turtay, penaltıyı iptal ederek köşe vuruşu kararı verdi. - Beşiktaş - Hatayspor maçının 90+3. dakikasında ev sahibi ekibin köşe vuruşu sonrası ceza sahasında Salih Uçan’a yapılan müdahale için VAR, potansiyel penaltı kararı için hakem Cihan Aydın’a uyarıda bulundu. Pozisyonu izleyen Aydın, Beşiktaş lehine penaltı noktasını gösterdi. - Gaziantep FK - Fatih Karagümrük karşılaşmasının 53. dakikasında Ceccherini’nin Markovic’e yaptığı müdahale sonrası hakem Zorbay Küçük sarı kart gösterdi. VAR uyarısıyla kenara gelerek pozisyonu izleyen Küçük, sarı kartı iptal ederek Ceccherini’yi kırmızı kartla oyun dışına gönderdi. - Kayserispor - Konyaspor mücadelesinin 14. dakikasında duran topta Uğurcan’ın yerde kalması sonrası VAR hakem Halil Umut Meler’e uyarıda bulundu. Pozisyonu izleyen Meler, Duckens Nazon’un kural dışı hareketi nedeniyle direkt kırmızı kart gösterdi.
Ankara Türk Mutfağı Haftası’nda Türkiye’nin eşsiz lezzetleri ve mutfak kültürü dünyaya tanıtılacak Türk mutfağının tarihi ve kültürel mirası, 21-27 Mayıs Türk Mutfağı Haftası’nda yurt içi ve yurt dışında düzenlenecek etkinliklerle tanıtılacak. Türk mutfağının kendine özgü niteliklerine dikkat çekilecek etkinliklerde, Türk mutfağı ve kültürü hakkında bilgi verilecek. Türk Mutfağı Haftası tanıtım etkinlikleri çerçevesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan himayelerinde Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde “Asırlık Tatların Buluşma Noktası: Yedi Bölgede Türk Mutfağı” temasıyla program ve sergi düzenlenecek. Etkinlikte Türk mutfağının geleneksel, sağlıklı ve atıksız kültürel mirasını vurgulayan ve Türk mutfağının zenginliğini aktaran bir video gösterilecek. 21-27 Mayıs Türk Mutfağı Haftası çerçevesinde gerçekleştirilecek etkinliklerde Türkiye’nin iklim yelpazesinin ve coğrafi çeşitliliğinin Türk mutfağının zenginliğine katkıları ile Türk misafirperverliğinin mutfak kültürüne yansımaları vurgulanacak. Türk mutfağında sadece yemeklerin değil aynı zamanda kültürün, geleneğin ve duygudaşlığın da paylaşıldığı yerli ve yabancı konukların dikkatine sunulacak. Türkiye’nin farklı bölgelerinin zengin mutfak kültürü ve özgün nitelikleri konuklarla paylaşılacak. Etkinlik kapsamında Cumhurbaşkanlığı Külliyesi Sergi Salonu’nda hazırlanan sergi ve dijital deneyim alanlarında Türkiye’nin Ege’den Doğu Anadolu’ya, Karadeniz’den İç Anadolu’ya kadar farklı coğrafi bölgelerinin sahip olduğu doğal ve kültürel miras ile tarımsal çeşitlilik beş duyuya hitap edecek şekilde sunulacak. Ayrıca Türkiye’nin tüm bölgelerinin mutfak zenginliği ve sofra kültürleri hakkında bilgi verilecek, çeşitli bölgelere ait mutfak araç gereçleri, el emeği dokuma işleri ve sofra sunumları görülebilecek. Ait oldukları yörede kültür, turizm ve ekonomi gibi pek çok alana etki ederek katma değer oluşturan coğrafi işaretli ürünler tanıtılacak. Kurulacak dijital ekranlarda Türk mutfağının hikâyesi, tarihi gelişimi ve bölgelerin kendine has dokuları izlenebilecek. 1 ay boyunca ziyaret edilebilecek sergide Türk mutfağının sahip olduğu zengin yiyecek ve içecek çeşitliliği, hazırlanma ve tüketme aşamalarındaki birlikte üretme kültürü, toplumsal dayanışma, kaynaşma ve paylaşma dinamikleri öne çıkarılacak.