GÜNDEM - 13 Şubat 2025 Perşembe 16:04

AK Parti İl Başkanı Albayrak’tan Başkan Ünlüce’nin ’Rezerv Alanı’ sözlerine tepki

A
A
A
AK Parti İl Başkanı Albayrak’tan Başkan Ünlüce’nin ’Rezerv Alanı’ sözlerine tepki

AK Parti Eskişehir İl Başkanı Gürhan Albayrak, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce’nin Kocakır Mevkiinde bulunan rezerv alanıyla ilgili olarak "TOKİ’ye devredilerek yazık edildi" şeklindeki sözlerine tepki gösterdi.


Eskişehirli vatandaşlar için TOKİ tarafından üretilen depreme dayanıklı ve uygun fiyatlı sosyal konutlardan neden rahatsız olunduğuna anlam veremediklerini belirten Başkan Albayrak, "Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce’nin Büyükşehir Belediye Meclisi’nde yapmış olduğu talihsiz açıklamayı üzülerek takip ettik. Yapılan açıklamada Kocakır Mevkiinde bulunan Rezerv Alanın TOKİ’ye devredilerek yazık edildiğinin belirtilmesi yalnızca konunun çarpıtılmasından ibarettir. Bunu açacak olursak; 6306 sayılı Kanunda Rezerv Yapı Alanı; bu kanun uyarınca gerçekleştirilecek uygulamalarda kullanılmak üzere TOKİ’nin veya idarenin talebine bağlı olarak veya resen Bakanlıkça belirlenen alanlar olarak tanımlanmaktadır. Söz konusu Rezerv Alanın bir bölümü Eskişehirli 17 bin vatandaşımızın güvenli ve sağlıklı konut edinebilmesi amacıyla kullanıma açılmıştır. Dolayısıyla 25 yıldır CHP’li belediyelerin sürekli bahaneler üreterek yapmadıklarını Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımız gerçekleştirmiştir.



"2013 yılından beri çivi çakılmadı"


Başkan Albayrak, açıklamalarına şu sözlerle devam etti:


"Eskişehir Büyükşehir Belediyesinin talebi ve başvurusu üzerine 2013 yılında Riskli Alan ilan edilen, sekiz mahalleyi kapsayan Merkez Riskli Alanda 2013 yılından bugüne kadar bir çivi çakılmadığı gibi Kentsel Dönüşüm Strateji Belgesi dahi hazırlanmamıştır. Kaldı ki 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanunun 7. maddesi 8. fıkrasında Bu Kanun kapsamında uygulamada bulunacak olan belediyeler, yatırıma ilişkin yıllık bütçelerinin yüzde beşi ile 26.05.1981 tarihli ve 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanununun 80. maddesi uyarınca tahsil edilen harç gelirlerinin yüzde ellisini bu kanunda öngörülen uygulamalara ayırmak zorundadır" hükmü yer almaktadır. Bugüne kadar bu kapsamda ne kadar hasılat elde edildiği ve bu gelirin nerelere harcandığını belediyeye soruyor; belediyenin kamuoyunu bu konuda bilgilendirmesini bekliyoruz."



"Belediye tarafından rezerv alan üretilmesi amacıyla Bakanlığımıza yapılan bir başvuru var mı?"


Konuyla alakalı olarak Büyükşehir Belediyesi tarafından herhangi bir başvuruda bulunulmadığına dikkat çeken Albayrak, "Şu ana kadar 13 bin 960 kilometrekare yüzölçümlü şehrimizde Belediye tarafından rezerv alan üretilmesi amacıyla Bakanlığımıza yapılan bir başvuru var mı? Böyle bir çalışma yapılmadığı gibi Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nin belediye hizmet alanlarını otel yapmasına rağmen Ayşe Ünlüce’nin ’Kocakır Mevkiinde bulunan Rezerv Alanı TOKİ’ye devrederek yazık ettiniz" ifadesine anlam veremedik. Daha önce de Eskişehir’imizin merkezinde bulunan stadyumun yerine tüm ticari gelir ve ranttan uzak halkımıza hizmet amacıyla Millet Bahçesi yapıldığı gibi Rezerv Alan da Kentsel Dönüşüm Kanununun ruhuna uygun olarak içerisinden fay hattı geçen şehrimizin zemini sağlam, depremden etkilenmeyecek bir alanda gelişmesine yön vererek Eskişehirli vatandaşlarımıza konut üretilecektir" dedi.



"Eskişehir’in deprem konusunda kaybedecek 1 dakikası dahi yok"


Eskişehir’in öncelikli sorununun deprem olduğuna vurgu yapan Gürhan Albayrak, şehrin depreme dayanıklı durumda olmadığını düşündüğünü belirterek, çözüm üretmek yerine bu tarz açıklamalar yapılmasına yönelik eleştirilerde bulundu. Son olarak Eskişehir adına her türlü işbirliğine hazır olduklarını belirten Albayrak, "Büyükşehir, Odunpazarı ve Tepebaşı Belediyeleri’nin 2024 ve 2025 yılı toplam gider bütçeleri yaklaşık 41 milyar TL. Maalesef bu bütçe gibi bahaneler de devasa. Deprem gibi hayati bir konuda dahi sürekli bahaneler üreten zihniyet karşısında Eskişehir adına üzülüyor ve artık bir an evvel aksiyon alınması gerektiğini tekrar tekrar ifade ediyoruz. Her zaman söylediğimiz gibi, Eskişehir adına her türlü iş birliğine hazırız. Eskişehir’in deprem konusunda kaybedecek 1 dakikası dahi yok" ifadelerine yer verdi.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Nisan’da en çok doğalgaz ve ilgili abonelikler pahalandı Nisan ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla birlikte fiyatı en çok artan ve azalan ürünler belli oldu. Buna göre, geçen ay yüzde 44,47 fiyat artışı görülen doğalgaz ve ilgili abonelikler en fazla pahalanan ürün olurken, en fazla ucuzlayan ise yüzde 11,14 azalışla yumurta oldu. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Nisan ayı Tüketici Fiyat Endeksi verilerini açıkladı. Buna göre, TÜFE’deki değişim 2026 yılı Nisan ayında bir önceki aya göre yüzde 4,18 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 14,64 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 32,37 artış ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 32,43 artış olarak gerçekleşti. Nisan ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla söz konusu ayda fiyatı en çok artan ve azalan ürünler belli oldu. Nisan ayında en fazla fiyat artışı yüzde 44,47 ile doğalgaz ve ilgili abonelikler ile ilgili ürünlerde yaşandı. En çok ucuzlayan ise yüzde 11,14 ile yumurta oldu. En fazla fiyat artışı yaşanan bazı ürünler; hava yolu ile yurt içi yolcu taşımacılığı yüzde 19,32, elektrik yüzde 16,90, hava yolu ile yurt dışı yolcu taşımacılığı yüzde 16,79, kişisel ulaşım araçları için diğer yakıtlar yüzde 15,46, hurma, incir ve tropikal meyveler yüzde 14,63 oldu. En çok ucuzlayan bazı ürünler; buz, dondurma ve buzlu şerbet (sorbe) yüzde 1,29, içecek hazırlamada kullanılan küçük aletler yüzde 1,21, birinci el motorlu taşıtlar yüzde 1,12, yiyecek pişirme ve işlemede kullanılan küçük aletler yüzde 0,96, bisikletler yüzde 0,93 olarak gerçekleşti.
Denizli Denizli’de kadın emeği ekonomiye dönüşüyor Denizli Büyükşehir Belediyesi’nin kadın girişimcileri desteklemek ve yerel üretimi canlandırmak amacıyla hayata geçirdiği "Büyükşehirle Üreten Kadınlar Festivali", 8-10 Mayıs tarihleri arasında Denizli Büyükşehir Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilecek. Denizli Büyükşehir Belediyesi Kent Konseyi tarafından organize edilen ve ilk halkası Şubat ayında büyük bir başarıyla tamamlanan festival, kadınların ekonomik bağımsızlıklarını güçlendirmek adına yeniden sahne alıyor. Üreten, emek veren ve hayallerini kazanca dönüştürmek isteyen kadınları odağına alan bu organizasyon; takıdan el sanatlarına, gıdadan hazır giyime, ev tekstilinden özgün tasarım ürünlerine kadar toplam altı farklı kategoride geniş bir yelpazeye ev sahipliği yapacak. Denizli Büyükşehir Kongre ve Kültür Merkezi’nde üç gün boyunca sürecek olan etkinlik, kadın emeğinin görünür kılındığı bir platform olma özelliği taşıyor. Büyükşehir’den ücretsiz stant desteği Kadın üreticilerin üzerindeki mali yükü hafifletmek amacıyla kurgulanan festivalde, katılımcılara toplam 258 stant tamamen ücretsiz olarak tahsis edildi. Geçtiğimiz yılın Kasım ayında resmi internet sitesi üzerinden alınan başvuruların ardından, 15 Aralık 2025 tarihinde Mehmet Gazi Salonu’nda gerçekleştirilen kura çekimi ile katılımcılar belirlenmişti. Kadın girişimciler, festival süresince doğrudan tüketiciyle buluşarak pazar ağlarını genişletme fırsatı yakalayacak. Festival coşkusu Tuğba Ger ile başlayacak Şehrin kültürel hayatına da canlılık getirecek olan festivalin açılış konuğu, Türk Halk Müziği’nin güçlü sesi Tuğba Ger olacak. 8 Mayıs Cuma günü saat 12.00’de usta sanatçının katılımıyla gerçekleşecek açılış töreniyle başlayacak olan üç günlük program; birbirinden eğitici atölyeler, ilham veren başarı hikayelerinin paylaşıldığı söyleşiler ve her yaş grubuna hitap eden çeşitli etkinliklere ev sahipliği yapacak. Açılış töreninin ardından saat 14.00’te Tuğba Ger, 9 Mayıs Cumartesi günü saat 15.00’te Elif Buse Aşan, 10 Mayıs Pazar günü saat 17.00’de Aydanur’un da sahne alacağı festival, Denizlililerin buluşma noktası olacak. Festival alanı, üç gün boyunca saat 11.00-21.00 saatleri arasında ziyaretçilerini ağırlayacak. Başkan Çavuşoğlu’ndan davet Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Bülent Nuri Çavuşoğlu, festivalin şehrin sosyal ve ekonomik dokusu için taşıdığı öneme dikkat çekerek tüm vatandaşları bu anlamlı buluşmaya davet etti. Başkan Çavuşoğlu demecinde şu ifadelere yer verdi: "Bizim önceliğimiz, bu şehrin her bir bireyinin, özellikle de kadınlarımızın hak ettiği değeri görmesi ve üretim güçlerinin desteklenmesidir. Kadının emeği, bir şehrin bereketidir. ‘Büyükşehirle Üreten Kadınlar Festivali’ ile kadınlarımızın sadece el emeklerini değil, aynı zamanda azimlerini ve başarılarını da kutluyoruz. Tüm hemşehrilerimi festivalimize katılmaya, kadınlarımızın el emeği göz nuru eserlerini görmeye ve onlara destek olmaya davet ediyorum."