ASAYİŞ - 26 Mayıs 2024 Pazar 11:32

Eskişehir’deki eğlence mekânlarına polis ekiplerinden geniş çaplı denetim

A
A
A
Eskişehir’deki eğlence mekânlarına polis ekiplerinden geniş çaplı denetim

Eskişehir’de polis ekiplerinin gerçekleştirdiği geniş çaplı çalışmada eğlence mekânları denetlenirken, bin 962 şahsın kimlik sorgulaması yapıldı.


İl Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı ekipler tarafından, dün akşam saatlerinde geniş çaplı denetim gerçekleştirildi. Hoşnudiye Mahallesi Vural Sokak’ta ve İsmet İnönü-1 Caddesi üzerinde bulunan alkollü eğlence mekânlarında toplamda 85 personel ve 1 tim çevik kuvvetin katılımıyla gerçekleştirilen asayiş uygulamasında, işletmeler ve müşterileri denetlendi. Gerçekleştirilen denetimlerde 55 işletme denetlenirken, bin 962 şahsın kimlik sorgulaması yapıldı. Denetimlerde, hırsızlık suçundan aranma kaydı bulunan 1 şahıs yakalanırken, 3 kişinin yoklama kaçağı olduğu tespit edildi. Ayrıca 1 şüphelinin üzerinde bulunan 1 adet tabanca ve 1 adet fişeğe el konuldu.


Kent genelinde gerçekleştirilen trafik denetimlerinde ise 542 araç kontrol edilirken, kural ihlali yaptığı belirlenen 35 sürücüye işlem yapıldığı öğrenildi.


“Esnaf olarak kendimizi güvende hissediyoruz”


Hoşnudiye Mahallesi Vural Sokak’ta esnaf olan Halil Katırcı, polis ekipleri tarafından gerçekleştirilen denetimler hakkında, “Polislerin burada olması biz insanlara güven veriyor. Suç oranı daha aza iniyor. Kavga çok çıkıyor, polisler burada olduğu zaman daha az oluyor. Onun dışında biz güvende hissediyoruz. Esnaf olarak kendimizi güvende hissediyoruz. Polisin denetimleri sayesinde işimiz de artıyor. Polisin burada olması esnafın çok işine yarıyor” dedi.


“Polisleri gören insanlar kavga etmekten çekiniyor”


Bir diğer esnaf Seyfettin İnci ise alkollü eğlence mekânlarının olduğu bölgede çok sık olay çıktığını fakat denetimlerin yapıldığı günlerde daha az sorun yaşandığını belirterek şu ifadeleri kullandı:


“Bizi olumlu etkiliyor. Çünkü suç oranları çok arttı. O yüzden bu denetimlerin yapılması iyi oluyor. İlk olarak yaşı tutmayan çocukların bu mekânda alkol tüketimi çok fazla, bu şekilde bunun önüne geçiliyor. Suçlular bu şekilde yakalanıyor ya da suçlar burada azalıyor. Polisleri gören insanlar kavga etmekten çekiniyor. O yüzden denetim yapmaları bizim için çok olumlu. Polisin bu şekilde olması bizim için çok büyük bir artı. Toplum düzeni için zaten olması gereken bir şey. O yüzden çok memnunuz bu konuda. Şu an polis denetimleri olmasa bu yoğunluğu göremeyiz. Çünkü gün geliyor bir olay oluyor ertesi gün bir bakıyoruz sokak bomboş. Yani o yüzden polisin olması ve denetimler bizim için, toplum için çok önemli.”



Eskişehir’deki eğlence mekânlarına polis ekiplerinden geniş çaplı denetim

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Yıldız Sarayı’nı 1 haftada 40 bine yakın kişi ziyaret etti Milli Saraylar Başkanlığına bağlı Yıldız Sarayı, halka açıldığı 20 Temmuz 2024 Cumartesi gününden bu yana ziyaretçi akınına uğradı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla açılan Sarayı, 1 haftada 39 bin 385 kişi gezdi. Uzun yıllar devam eden restorasyon, konservasyon ve peyzaj çalışmalarının ardından ziyarete açılan Yıldız Sarayı’nda, ‘Büyük Mabeyn Köşkü’, Çit Kasrı, ’Küçük Mabeyn Köşkü’ ve ’Has Bahçe’ başta olmak üzere birçok yapı ve alan tarihinde ilk kez görüldü. Sultan II. Abdülhamid’in hayatına, kişiliğine ve liderliğine ışık tutan eserler, ilk defa ’müze’ olarak sergilendi. Sultan 2. Abdülhamid ile özdeşleşen, büyüklüğü ve zenginliğiyle benzersiz olarak tarif edilen kütüphane de, yerli ve yabancı turistler tarafından büyük ilgi gördü. Beşiktaş’ın Yıldız tepesinde kurulan ve asıl şeklini Sultan 2. Abdülhamid döneminde alan Yıldız Sarayı, bir hafta gibi kısa sürede ‘şehrin en çok gezilenleri’ arasındaki yerini aldı. Kapılarını dünyaya kapattıktan yaklaşık 1 asır sonra ziyarete açılan sarayı, her gün ortalama 6 bin kişiyi ağırladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın duyurusuyla 1 Eylül’e kadar ücretsiz gezilebilmesi, ziyaretçi sayısının artışında etkili oldu. Sarayı 1 haftada 39 bin 385 kişi ziyaret etti. Yıldız Sarayı’nda ilk defa açılan Büyük Mabeyn Köşkü de dikkat çekti. Zaman zaman uzun kuyruklar oluştu Çit Kasrı’nda oluşturulan Sultan 2. Abdülhamid Müzesi önünde de zaman zaman uzun kuyruklar oluştu. Milli Saraylar koleksiyonlarından seçilen, Sultan Abdülhamid’e ve dönemine tanıklık eden eserler, tarih ve sanat meraklılarının beğenisini topladı. Tarihte ‘Hamid Bahçesi’ olarak adlandırılan, bitki çeşitliliği, doğal nehir görünümündeki göleti ve peyzaj tasarımıyla hayranlık uyandıran bahçe de, ziyaretçilere huzur dolu anlar yaşattı. Pazartesi dışında her gün ziyaret edilebiliyor Sultan 2. Abdülhamid’in kütüphanesine tahsis edilen ’Silahhane’ bölümü de büyük beğeni topladı. Tarihinde ilk kez gezilebilen kütüphanede ziyaretçiler, nadir eser arasında bambaşka bir atmosferi teneffüs etme imkanı buldu. Osmanlı Devleti’nin son sarayı, tarihte derin izler bırakan olayların tanığı Yıldız Sarayı, pazartesi dışında her gün ziyaret edilebiliyor.
Ankara Tarladan sofraya Çubuk turşusunun hikayesi Ankara’nın Çubuk ilçesinde 25 farklı çeşidi üretilen turşu, ilçenin önemli gelir kaynakları arasında yer alıyor. Çubuk ilçesinde yetiştirilen salatalıklarla hazırlanan coğrafi işaretli turşu damakları çatlatıyor. İlçedeki 25 çeşit turşudan biri olan salatalık turşusunu kendi ürünleri ile üreten Çubuk Ev Tipi Turşu Üretim Tesisi, bu lezzetin meraklıları için kapılarını İHA’ya açtı. Tarladan tenekeye Çubuk Belediyesi fidanlığında mart ila nisan ayının sonunda ekilen salatalıklar 4 aylık bir süre sonunda hasada hazır hale geliyor. Coğrafi işarete sahip olan Çubuk turşusu için yerinde yetiştirilmesi gereken salatalıklar, organiğe en yakın şekilde üretiliyor. Hasadın ardından Çubuk Ev Tipi Turşu Üretim Tesisine getirilen salatalıklar burada önce elek makinesinden geçiriliyor. Salatalıklar bu makinede 0,1 ve 2 olarak adlandırılan boyutlara göre ayrılıyor. Küçükten büyüğe göre kasalara doldurulan salatalıkların sonraki durağı yıkama ve fırçalama makinesi oluyor. Burada kasalardan tekneye boşaltılan salatalıklar fırça ve su ile temizlenerek banda çıkarılıyor. Ardından salatalıkların turşunun suyunu içine çekmesi için gerekli olan iğneleme işlemine geçiliyor. Ardından salatalıklar tekrar boş bir tekneye düşüyor ve tenekeye konarak bir dizi işlemden geçecek kurulum aşamasına geçiliyor. Kurulum aşaması Bütün bu işlemlerin ardından salatalıkların 1 ay boyunca bekleyecekleri tenekenin kurulum aşaması başlıyor. Burada turşunun en önemli malzemelerinden biri olan sarımsak, defne yaprağı, acı biber ve tadına en önemli katkıyı sağlayan çiçekli dereotu, salatalıklarla beraber tenekeye koyuluyor. Ardından içinde 2 yıl öncesinden alınıp bekletilen üzüm sirkesi ve tuz olan suyu tenekeye aktarılarak bir gün boyunca fermente olması için ağzı açık şekilde bırakılıyor. Sunum aşaması Ardından tenekelerde bir ay boyunca bekletilen salatalıklar, tuzunun seyreltilmesi için tekneye boşaltılarak yıkanıyor. Damak çatlatan Çubuk Turşusu, farklı boyutlardaki kavanozlara tek tek yerleştirilip ağzı kapatılarak yurt içi ve yurt dışı siparişlere hazır hale geliyor. Test aşaması Turşular yola çıkmadan önce gıda teknikerleri tarafından, turşuların Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliğine uygun olup olmadığının kontrol edildiği test aşamasından da geçiyor. Burada önce coğrafi işaret belgesi denetiminden geçen turşular daha sonra tuz tayini, asetik tayini ve pH tayinine tabi tutuluyor. Bunun üzerine tüketim aşamasında herhangi bir sorunun olmadığının anlaşılmasının ardından turşular kamyonlara yüklenerek dağıtıma çıkıyor. Şanlıurfa’dan Ankara’ya salatalık hasadı için gelen bir işçi İHA muhabirine yaptığı açıklamada, “Şu anda 45 ila 50 dönüme bakıyoruz. Başka yerde biber ve fasulye var. Onları ayrı gruplar topluyorlar. Sabah 08.00’de başlıyor, 12.00’de bırakıyoruz” ifadesini kullandı. Çubuk turşusu üreticilerinden Satı Özkan ise “Çubuk turşusu salatalıkları doğal. Tarladan geliyor, yıkanıyor, eleniyor, iğneleniyor. Özelliği tamamen doğal olması. Sevgimizi katarak yapıyoruz burada turşuları. İçine sarımsak, dereotu, defne yaprağı, karabiber, acı biber. Turşu Çubuk’ta yaşayan vatandaşlar için önemli gelir kaynağı” dedi. Turşu satılan bir mağazaya alışveriş yapmaya gelen Bengüsü Taylan, “Buranın turşularının çok meşhur olduğunu duydum. Tadım yapmıştım daha öncesinde, çok beğendim. O yüzden turşum bittiğinde Çubuk’a gelip turşumu alıp geri gidiyorum. Salatalık ve karışık turşusunu çok seviyorum. Turşu suyunu çok seviyorum. Bağışıklık sistemini düzelttiği söyleniyor. Sindirime de iyi geliyor. Sıklıkla tüketmeye çalışıyorum. Daha çok sirkeli olanı yedim ve onun verdiği mayhoşluk daha iyi geliyor. Bu mükemmel lezzeti deneyip görmeliler” diye konuştu.