GÜNDEM - 29 Mayıs 2025 Perşembe 10:24

İpekböceği ırkları üzerinde ıslah çalışmaları

A
A
A
İpekböceği ırkları üzerinde ıslah çalışmaları

Eskişehir’in Sarıcakaya ilçesi ekonomisine büyük katkı sağlayan Sarıcakaya Koza Tarım Satış Kooperatifi, çeşitli ipekböceği ırkları üzerinde ıslah çalışmaları yaparak neslin devamını sağlıyor.


Sarıcakaya Kaymakamı Tarık Orhan, S.S. Bursa Koza Tarım Satış Kooperatifleri Birliğine bağlı olan Mayıslar Mahallesi’ndeki Sarıcakaya Koza Tarım Satış Kooperatifi’ni ziyaret ederek incelemelerde bulundu. Koza Birlik Başkanı Ramazan Işık’tan İpekböcekçiliği hakkında bilgi alan Orhan, Birlik Başkanı Ramazan Işık ve ekibini çalışmalarından dolayı kutlayarak ilçe ekonomisine vermiş oldukları katkıdan dolayı teşekkür etti.


Koza Birlik Başkanı Ramazan Işık ise kooperatifte çeşit çeşit ipekböceği ırkları olduğunu anlattı. Işık, "Hayvancılık Genel Müdürlüğünde, halk dilinde ıslah çalışmaları yapıyoruz. Bunun için neslini devam ettiriyoruz. Embriyosunu donduramadığımız için besliyoruz tohumunu almak için çiftleştiriyoruz. Bir dahaki seneye bir daha yapıyoruz. Tabii ki ıslan çalışması masraflı ve zordur. Burada 2 ürün var. İlki Bursa Beyazı, Bursa Alacası ve bunlar tescilli ürün. Aynı zamanda Hatay Sarısı ve Milas Sarı bunlarda özel ürün. Kendi yörelerinden hastalıktan dolayı kendi yumurtalarını üretmekten dolayı hastalık yapıyor ellerinde yok artık. Bizde burada nesillerini devam ettirmek için yapıyoruz’’ diye belirtti.



İpekböceği ırkları üzerinde ıslah çalışmaları

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Panama bandıralı gemide 500 milyon liralık kokain ele geçirildi Panama bandıralı gemiye yapılan operasyonda piyasa değeri yaklaşık 500 milyon Türk lirası olan 106 kilogram kokain ele geçirildi. Edinilen bilgiye göre, Panama çıkışlı bir gemide uyuşturucu madde bulunduğuna dair istihbari bilgiler üzerine İstanbul MİT Bölge Başkanlığı ve Jandarma birimleri harekete geçti. Söz konusu gemi, Türkiye karasularına giriş yaptıktan sonra Kocaeli açıklarında, İstanbul istikametine seyir halindeyken Sahil Güvenlik unsurları tarafından durduruldu. Sahil Güvenlik botları refakatinde Ambarlı Limanı’na çekilen gemide, narkotik dedektör köpeklerinin de katılımıyla kapsamlı bir adli arama yapıldı. Konteynerler içerisinde gizlenmiş halde bulunan 106 kilogram kokain, güvenlik güçlerince imha edilmek üzere muhafaza altına alındı. Bakan Gürlek: "Baronların kökünü kazıyacağız" Operasyona ilişkin açıklama yapan Adalet Bakanı Akın Gürlek, uyuşturucuyla mücadelede "Sıfır Tolerans" vurgusu yaptı. Bakan Gürlek, şu ifadeleri kullandı: "Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın güçlü iradesiyle ortaya koyduğu ’Zehir Tacirlerine Karşı Sıfır Tolerans’ ilkemiz doğrultusunda; sokaklarımızı bu illetten temizlemeye, baronların kökünü kazımaya kararlıyız. Bu başarılı operasyonda emeği geçen Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığımıza, İstanbul İl Jandarma Komutanlığımıza, Sahil Güvenlik Komutanlığımıza, MİT Başkanlığımıza ve tüm kamu görevlilerimize teşekkür ediyorum. Zehir tacirlerine dünyayı dar edeceğiz!" dedi. Adli süreç devam ediyor Uluslararası uyuşturucu imal ve ticaretiyle mücadele kapsamında gerçekleştirilen operasyonun ardından, Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan adli tahkikatın çok yönlü ve titizlikle sürdürüldüğü bildirildi. Ele geçirilen uyuşturucunun miktarı ve piyasa değeri, son dönemde deniz yoluyla yapılan kaçakçılığa vurulan en büyük darbelerden biri olarak kayıtlara geçti.