EĞİTİM - 26 Mayıs 2025 Pazartesi 15:40

Prof. Dr. Onural, Goethe ve Kafka konferansları ile Eğitim Fakültesine konuk oldu

A
A
A
Prof. Dr. Onural, Goethe ve Kafka konferansları ile Eğitim Fakültesine konuk oldu

Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi, Alman edebiyatının iki büyük ismi Johann Wolfgang von Goethe ve Franz Kafka’nın eserlerine odaklanan önemli konferanslara ev sahipliği yaptı. Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Neşe Onural’ın gerçekleştirdiği iki ayrı konferans, öğrenci ve akademisyenlerin yoğun ilgisiyle karşılandı.


Eğitim Fakültesi E Blok Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen ilk konferansta Prof. Dr. Neşe Onural, Johann Wolfgang von Goethe’nin ünlü eseri Faust’un birinci bölümünü ele aldı. Konferansta Faust ve şeytanı temsil eden Mephisto karakterleri arasındaki diyaloglar üzerinden insan iradesi ve baştan çıkarma temaları aktarılırken Gretchen adlı genç kızın yozlaştırılma süreci, Faust’un gençlik iksiriyle değişimi ve eserin trajik sonu ayrıntılarıyla değerlendirildi. Konferansta ayrıca Goethe’nin yaşadığı Aydınlanma, Sturm und Drang ve Romantik Dönemlerle eser arasındaki bağlar kurulurken, Immanuel Kant’ın akıl ve gerçeklik üzerine düşünceleriyle eserin felsefi yönü desteklendi. Goethe ve Schiller’in temsil ettiği Klasik Dönem’e de değinen Prof. Dr. Neşe Onural, Faust’un akıl-duygu dengesi açısından önemini vurguladı. Sunum sonunda Prof. Dr. Handan Deveci, Prof. Dr. Onural’a teşekkür belgesi takdim etti.


Prof. Dr. Şefik Yaşar Konferans Salonu’nda düzenlenen ikinci konferansta ise Prof. Dr. Neşe Onural, Franz Kafka’nın eserleri üzerine kapsamlı bir değerlendirme sundu. Kafka’nın Vazgeç adlı parabol türündeki eseri üzerinden bireyin toplum içindeki yalnızlığı, çaresizliği ve otoriteyle mücadelesi tartışılırken ayrıca Dava adlı eseri üzerinden bireyin adaletsiz sistem karşısındaki konumu irdelendi. Kafka’nın eserlerinde sıkça rastlanan baba-oğul çatışması, otorite, suç ve suçsuzluk gibi kavramlar dinleyicilere detaylı analizlerle sunuldu.


Her iki konferansa da Eğitim Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Handan Deveci, Alman Dili Eğitimi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Kadriye Öztürk ile öğretim üyeleri Prof. Dr. Yüksel Kocadoru, Prof. Dr. Ayhan Bayrak, Prof. Dr. Asuman Ağaçsapan, Doç. Dr. Gülcan Çakır, Dr. Öğr. Üyesi Gülsüm Uçar, Arş. Gör. Yaşar Ali Sarkiler ve Öğr. Gör. Dr. Fatma Kürkçüoğlu katıldı. Kafka konulu konferansın sonunda da teşekkür belgesi Prof. Dr. Handan Deveci tarafından takdim edildi.



Prof. Dr. Onural, Goethe ve Kafka konferansları ile Eğitim Fakültesine konuk oldu

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kocaeli Gönülleri ısıtan yakacak desteği Kocaeli’de yakacak desteği ödemeleri başlarken, ailelere kasım-nisan ayları arasında toplam 6 bin TL verilecek. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, kış mevsiminin etkisini artırmasıyla birlikte ihtiyaç sahibi vatandaşların ısınma giderlerine katkı sağlamak amacıyla yakacak desteği ödemelerine başladı. Sosyal belediyecilik anlayışıyla yürütülen destek kapsamında, düzenli gıda yardımı alan ailelere kasım-nisan ayları arasında aylık bin TL, toplamda 6 bin TL yakacak desteği sağlanıyor. Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın’ın talimatları doğrultusunda yürütülen yakacak desteği, ihtiyaç sahibi vatandaşların 41 Su Nakit Kartlarına yatırılıyor. Destek programı kapsamında ilk ödeme kasım ayı için hak sahiplerinin kartlarına aktarılırken, ödemeler nisan ayına kadar 6 ay boyunca düzenli olarak devam edecek. Aylık bin TL destek veriliyor Sağlık ve Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı Sosyal Hizmetler Şube Müdürlüğü tarafından yürütülen çalışmayla, Kocaeli genelinde ikamet eden ihtiyaç sahibi ailelerin kış aylarında yaşayabileceği ısınma sorunlarının önüne geçilmesi hedefleniyor. Sağlanan yakacak desteğiyle vatandaşların kış mevsimini daha güvenli ve sağlıklı şartlarda geçirmesi amaçlanıyor. Yakacak desteğinden yararlanmak isteyen vatandaşların başvuruları, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Çözüm Masası aracılığıyla alınıyor. Başvurular, uzman ekipler tarafından yapılan sosyal incelemelerin ardından değerlendiriliyor. Yardımın türü ve kapsamı ise Sosyal Yardımları Değerlendirme Kurulu tarafından karara bağlanıyor.