EĞİTİM - 14 Aralık 2023 Perşembe 17:02

Ufuk Avrupa Programı’ndan ESOGÜ’deki sürdürülebilir elektrikli araç çalışmalarına büyük destek

A
A
A
Ufuk Avrupa Programı’ndan ESOGÜ’deki sürdürülebilir elektrikli araç çalışmalarına büyük destek

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi’nin Türkiye proje koordinatörü olarak yer aldığı ’OPEVA: Optimization of Electric Vehicle Autonomy’ başlıklı proje, Avrupa Birliği 9’uncu Çerçeve Programı olan Ufuk Avrupa çerçevesinde desteklenmeye değer görüldü.


Türkiye’deki proje paydaşlarının önemli rol aldığı OPEVA projesinin bu yıl yapılan son genel kurul toplantısı Bilişim Vadisi ev sahipliğinde Türkiye’de gerçekleştirildi. Dijitalleşme alanında rekabetin yüksek olduğu Key Digital Technologies (KDT) HORIZON-KDT çağrı başlığında kabul edilen ve 9 ülkeden 37 kuruluşun yer aldığı proje, 23 milyon Euro bütçe limiti ile desteklenecek.



Proje yürütücüsü olan ESOGÜ Akıllı Sistemler Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ahmet Yazıcı, proje içeriğine ilişkin olarak yaptığı açıklamada şunları kaydetti:


“OPEVA projesinin temel amacı, sürdürülebilirliği de dikkate alarak elektrikli araçların etkin şekilde hayatımızda yer almasına yönelik ilgili paydaşlar ile etkin ‘hareketlilik deneyimi’ oluşturmaktır. Bu bağlamda, elektrikli araçlar için enerji açısından verimli bir güç aktarma sistemi, doğru menzil tahmin tekniklerinin geliştirilmesi, dinamik rotalama geliştirilmesi, şarj için şebeke entegrasyonunun iyileştirilmesi, verimli şarj teknolojilerinin geliştirilmesi ve bunun gibi konularda projede çalışmalar yürütülecektir. Bu çalışmalar ile menzil endişesi, yüksek fiyat, sınırlı şarj olanakları ve şarj süresi gibi sınırlayıcı psikolojik faktörlerinde çözülerek kullanıcılarının memnuniyet oranının artmasına da önemli katkı sağlayacaktır. OPEVA projesi Avrupa’daki ileri ulaşım sistemlerindeki pozisyonunu pekiştirirken, enerji bağımsızlığını destekleme ve kirletici olmayan kaynaklara yönelmeye katkı sağlayacaktır. Türkiye tarafında ise ortaklar ile yapılacak çalışmalarında son-kilometre lojistikte kritik öneme sahip L sınıfı araçlar ile bütünleşik bir uygulama yapılacaktır. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Akıllı Sistemler Uygulama ve Araştırma Merkezinde paydaş görüşmeleri neticesinde kargo dağıtımı, su dağıtımı ve bunun gibi bir örnek senaryo çalışması planlanmaktadır.”


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan atamalar Resmi Gazete’de Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan atamalar hakkında karar Resmi Gazete’de yayımlandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzası ile Resmi Gazete’de yayımlanan karar ile birlikte, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığında Personel Genel Müdür Yardımcısı Bülent Erdem görevden alındı ve yerine İsmail Aydın atandı. Bakanlıkta açık bulunan Başmüfettişliğe ise Müfettiş Musa Eker getirildi. Hazine ve Maliye Bakanlığında ise Kamu Finansmanı Genel Müdürlüğüne Halil İbrahim Azal, Muhasebat Genel Müdür Yardımcılığına Bedriye Bilgici Koçdemir ve Onur Güneş, Dış Ekonomik İlişkiler Genel Müdür Yardımcılığına Osman Kılınçel, Ekonomik Programlar ve Araştırmalar Genel Müdür Yardımcılığına Mesut Türkay ve Devlet Malzeme Ofisi Genel Müdür Yardımcılığına Mehmet Koca atandı. Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğüne açık bulunan Yönetim Kurulu Üyeliğine Halil Yanık getirildi. Kültür ve Turizm Bakanlığında açık bulunan Rize İl Kültür ve Turizm Müdürlüğüne Alper Avluk atandı. Milli Eğitim Bakanlığında ise Ortaöğretim Genel Müdür Yardımcısı Hatice Özdemir görevden alındı. Ayrıca karar ile birlikte Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü 6’ncı Bölge Müdürü Celal Tokalak ve 9’uncu Bölge Müdürü Sebahattin Şamcı görevden alındı. Helal Akreditasyon Kurumunda açık bulunan Yönetim Kurulu üyeliğine ise Hakkı Karabörklü atandı.