EKONOMİ - 11 Nisan 2021 Pazar 12:55

Türkiye’nin en büyük GES yatırımı Gaziantepli firmalardan

A
A
A
Türkiye’nin en büyük GES yatırımı Gaziantepli firmalardan

Solartürk Enerji, Gap Galvaniz ve Öztan Elektrik firmaları 3’lü konsensüs kurarak, Türkiye’nin en büyük çatı GES projesine imza attı. 3’lü konsensüs, SANKO Holding’in 2021 yılında fabrikalarının çatılarına toplamda 100 MW’lık çatı tipi GES yatırımı yapacak.

Solartürk Enerji, GAP Galvaniz ve Öztan Elektrik ile birlikte üçlü konsensüs kurarak, SANKO Holding’in 2021 yılında fabrikalarının çatılarına toplamda 100 MW’lık çatı tipi GES yatırımı yapacak. Bu yatırım Türkiye’nin tek kalemde yapılacak olan en büyük çatı tipi GES yatırımı olacak. Enerji santralleri panellerini Solartürk, panellerin çelik konstrüksiyon imalatını Gap Galvaniz, Elektrik aksamını ise Öztan Elektrik yapacak.

17 Mayıs 2005 yılında 5348 Sayılı kararname ile Türkiye’de yenilenebilir enerji yolu açılmış ve santraller kurulmuştur. 12 Mayıs 2019 resmi gazetede yayınlanan lisanssız elektrik üretim yönetmeliği ile meskenlerde 10 KW'a, ticari işletmelerde maksimum 5 MW'a kadar öz tüketime dayalı güneş enerji yatırımlarında yeni dönem başladı. Solartürk Yönetim Kurulu Başkanı Osman Özberk Türkiye’deki her çatıyı mini bir baraj olarak düşündüklerini söylerken, 3’lü konsensüs firmalarından Öztan Elektrik Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Öztan ise, fosil yakıttan elde edilen enerjilerin yerini güneş ve yeşil enerjiye bırakacağını ifade etti. Gap Galvaniz Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Ormanlı da, çelik konstrüksiyon imalatı yaparak fabrikaların betonarme ağırlıklarını hafiflettiklerinin altını çizdi.

“Dünyanın en ucuz enerjisi güneş enerjisi”

Solartürk Yönetim Kurulu Başkanı Osman Özberk, yerinde üretim, kullanım ve yatırımın kısa amortisman süresi sebebiyle yatırımcılara ciddi ekonomik katkılar sağlayan güneş enerjisi yatırımlarının 4 - 5 yıl içinde kendini amorti edeceğini ve sistemin 30-35 yıl boyunca kullanılabileceğini belirtti. Güneş enerjisi sistemlerinin fiyatlarının sürekli ucuzladığının altını çizen Özberk, 10 yıl öncesine göre fiyatların düşerek, dünyadaki en ucuz enerji kaynağı haline geldiğini ifade etti. Özberk ayrıca, Tarımsal sulama ve işletmelerde kurulacak güneş enerji sistemlerinin çiftçinin maliyetlerinin düşeceğini söyledi.

“Türkiye kurulumunun yüzde 6’sını biz yapıyoruz”

Özberk, “Türkiye’deki güneş enerji sistemlerinin son günlerde aşırı derecede artmasından dolayı buradayız. Artık güneş enerji sistemleri Türkiye’de önemli bir enerji kaynağıdır. 2005 yılında yola çıktığımız bu yolda bu sistemlerin artık geçtiğimiz 16 yıl içinde Türkiye’de 7 bin MW ile Türkiye kurulumunun yüzde 6’sı üretimde ise yüzde 3,5’ini üretmekteyiz” dedi.

“SANKO Holding’in 100 MW çatı güneş enerji sistemi anlaşması yaptık”

Özberk, SANKO Holding’in 100 MW çatı güneş enerji sistemi anlaşması yaptıklarını ifade ederek, “Bugün Türkiye’nin en büyük güneş enerji sisteminin anlaşmasını yapan 3 firma ile birlikteyiz. Türkiye’nin önemli kuruluşlarından biri olan SANKO Holding’in 100 MW çatı güneş enerji sisteminin anlaşmasını yaparak montajı başlamış durumdadır" dedi.

“10 milyon dolar enerji tasarrufu olacak”

100 MW ile 10 milyon dolar enerji tasarrufu sağlanacağını ifade eden Özberk, “ Bizim sistemimizde bu 100 MW ile yaklaşık 10 milyon dolarlık bir enerji tasarrufu olacaktır. Gaziantep, Adıyaman, Bursa illerindeki işletmelerinde kullanılacaktır” şeklinde konuştu.

“Hedefimiz Türkiye’deki yüzde 15 güneş enerji sistemi”

Hedeflerinin Türkiye’deki çatılarda kullanılacak güneş enerji sistemlerinin yüzde 15-20 pazar payına ulaşmak olduğunu ifade eden Özberk, “Burada panel, alüminyum konstrüksiyon montajı ve elektrik montajı olarak 3 firmada Gaziantep firmasıdır. Biz de bundan gurur duymaktayız. Türkiye’deki çatılarda kullanılacak güneş enerji sistemi hedefimiz yüzde 15-20 gibi bir pazar payına ulaşmaktır” ifadelerine yer verdi.

“Her çatı mini bir baraj”

Özberk, Türkiye’deki her çatıyı mini bir baraj olarak düşündüklerinin altını çizerek, “2019 yılında gelen kanunla bireysel müşterilere kolaylık sağlanmıştır. 10 KW’a kadar izin alınmadan yapılabilmektedir ve izin süreci çok kısalmıştır. Bu da yaklaşık 1 evin elektrik ihtiyacının tamamını karşılayabilmektedir. Yaklaşık 4-5 yıl arasında amorti süresi vardır bu durum çok önemlidir. Ayrıca Türkiye’nin her çatısı bir mini baraj olarak düşünebiliriz. Fabrikalar, küçük sanayi siteleri, işletmeler, tarımsal işletmeler, çiftliklerde yapılan bu sistemle maksimum 4 ile 5 yılda amorti olmaktadır. Amacımız maliyetlerin ucuzlaması, tarımda tüketilen enerji maliyetlerinin düşmesi adeta bir nevi çiftçimize bir can suyu olmaktır. 25-30 yıl kullanım süresi vardır. Türkiye’de en eski panel kurulumunu biz yapmış bulunmaktayız. Yaklaşık 9-10 yıldır sistem çalışmaktadır. Şu ana kadar da herhangi bir sorun görmedik” ifadelerini kullandı.

“Irak Bağdat Sadr Stadyumunda panelimiz kullanılmıştır”

Irak’ın başkenti Bağdat’ta bulunan Sadr stadyumunun panellerinin kendilerine ait olduğunu ifade eden Özberk, “Önemli bir kuşaktayız, bizim kuşağımız dünyada tarihindeki en verimli kuşaktır. Yılda bin 800 saatlik bir güneş enerji verimi almaktayız. Avrupa’ya göre yaklaşık 2 katıdır. Almanya’ya göre yüzde yüz farklı. İngiltere’ye göre yine yüzde yüz farklıdır. Gelecek güneş enerjisindedir. Yurt dışına, toplam 50 MW güneş paneli ihracatı yapan ve dünyanın en büyük 1 MW kapasiteli Off-Grid stadyum çatısı ve aşırı sıcak bölgede olan Irak ‘Bağdat Sadr Stadyumunda’ panelimiz kullanılmıştır” diye konuştu.

“Çelik konstrüksiyon imalatını yapıyoruz”

Gap Galvaniz Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Ormanlı ise panellerin çelik konstrüksiyon imalatını yaptıklarını belirterek, “2017 yılında hızlı bir şekilde güneş enerji sektörü yaygınlaşmaya başladı. Önceki yıllarda da vardı fakat Türkiye’de 2017 yılında yaygınlaşmaya başladı. Gaziantep’in güzide firmalarından birisi olan SANKO’ya 100 MW güneş enerji sistemi santrali kuracağız. Burada 3’lü konsensüs olarak girdik. Solarturk Osman Özberk, Öztan Elektrik İbrahim Öztan ile birlikte 3’lü bir konsensüs yaparak 100 MW çatı imalatının ve montajının yapımına başladık. Kurulumlar başladı. En kısa zamanda bitirmeyi hedefliyoruz. Biz çelik konstrüksiyon imalatı yaparak hem fabrikaların betonarme ağırlıklarını hafifletiyoruz. Hafif çelikten imalat yaptığımız için hem üzerine konulan güneş enerji panellerinin montajını yapıyor hem de daha sağlıklı bir sistemli olgusu oluşturuyoruz” şeklinde konuştu.

“Fosil yakıttan elde edilen enerjiler yerini güneş ve yeşil enerjiye bırakacak”

3’lü konsensüs firmalarından Öztan Elektrik Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Öztan da, fosil yakıttan elde edilen enerjilerin yerini güneş ve yeşil enerjiye bırakacağını ifade ederek, “Türkiye’nin gerçekten şu anda en büyük çatı güneş enerji sistemi işi olan bu işe imza attığımız için gerçekten çok mutluyum. Farklı sektörlerde faaliyet gösteren firmalar olarak 3’lü bir konsensüs kurduk. Panel üretimine Solartürk Enerji, alüminyum konstrüksiyon üretimini ve montajını Gap Galvaniz yapacak bizde Öztan Elektrik olarak bütün tecrübemizi ikinci nesil elektrik mühendisi olarak aktarmaya çalışacağız. Şuanda enerjinin depolanması şu zamanki en büyük problemlerden birisi. Mevcut pil teknolojisiyle bu durum maalesef çok verimli değil ama pil teknolojisinin gelişmesiyle bu arada çok hızlı gelişiyor bu sektör eğer daha da geliştiği takdirde önümüzdeki 10 yılı bulacağını zannetmiyorum. Gerçekten fosil yakıttan elde edilen enerjiler yerini güneş ve yeşil enerjiye bırakacağını düşünüyorum” diye konuştu.

3'lü konsensüs kuran firmalar hakkında

Solartürk Enerji

2008 yılında 'Solartürk Enerji' markasının patenti alınarak, 2012 yılına ülkemizde ilk Fotovoltaik Panel üretimine başlanılmıştır. Gaziantep’te kurulan ve Türkiye’de ilk güneş enerjisi paneli üretimine başlayan Solartürk Enerji olarak hedefi, dünya standartlarında, kaliteli ve yerli bir ürün üretmektir. Avrupa Kalkınma ve İmar Bankası (EBDR) tarafından “Sürdürülebilir Enerji ve Avrupa’daki PV Modül Yatırımı” konusunda “MÜKEMMELİYET” ödülüne layık görülmüştür. Ayrıca, TÜMSİAD tarafından düzenlenen "25 ALTIN YILDIZ" ödülü çerçevesinde, bu sektörde "ALTIN YILDIZ" ödülü ile takdir edilmiş ve Avrupa Yenilenebilir Enerji Birliği EUROSOLAR tarafından Türkiye Güneş Başarı Ödülü 2013 ile takdir edilmiştir. Ülke şartlarına uygun, yüksek ısıya ve +120 santigrat sıcaklığa dayanıklı PV güneş panelini üreten ilk ve tek firması olması sebebiyle, 2017 yılında 8. Türkiye enerji zirvesinde ‘Altın voltaj’ ödülüne layık görülmüştür. Ülkemizdeki Güneş Enerji Santralları panel tedariki dışında Ortadoğu ve Afrika’ya Panel ihracatını devam ettirmektedir.

Gap Galvaniz

2010 yılında sac işleme tesisi olarak kurulan firma, 2017 yılından bu yana çelik konstrüksiyon imalatları alanında faaliyet gösteriyor. 12 bin metrekaresi kapalı, toplamda 40 bin metrekare alanda üretim yapan firma, montaj ekipleri dahil toplam 150 kişiye istihdam sağlıyor. Kurulduğu ilk etapta enerji iletim-dağıtımına yönelik hat direkleri, şalt sahaları ve aydınlatma direkleri imalatlarıyla başlayan firma 2017 yılı ikinci çeyreğinde ülkemiz ve dünyanın geleceği için çok büyük önem arz ettiğini düşündüğü ülkemizde de yıldızı parlayan Güneş Enerji Santrali (GES) yatırımlarına yönelik GES çelik konstrüksiyon imalatı hattımızı da kurarak güneş enerji sahalarına yönelik çelik konstrüksiyon imalatlarıyla devam ediyor. Konstrüksiyon imalatının yanı sıra geçmişten gelen mekanik ve elektrik montaj tecrübelerini de değerlendirerek anahtar teslimi saha kurulumlarına da başladı ve halen devam ediyor. Taleplere göre çelik konstrüksiyon tedarikinin yanı sıra mekanik ve elektrik montaj faaliyetlerini de sürdürüyor.

Öztan Elektrik

Sektöre, 1983 yılından bu yana trafo imalat, bakım, onarım ve taahhüt alanlarında Gaziantep Trafo Sanayi olarak hizmet veriyor. 2013 yılı Haziran ayı itibarı ile yoluna Öztan Elektrik Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi olarak Alçak Gerilim ve Orta Gerilim elektrik malzemeleri satışı ile sektöre daha büyük bir adım attı. 2013 ün 2. yarısında kurulan firma güçlü bayilik ve partnerlik anlaşmaları ile elektrik malzemesi tedarik zincirinin en önemli parçalarından biri oldu. Orta Gerilim ürünlerinde, endüstriyel tesis ürünlerinde, konut, AVM, hastane, okul ve Solar Enerji (Photovoltaic) tesislerinde kaliteli markalar ile hizmet veriyor.

Ahmet Demir
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Adana Adana’da yolcu sırası kavgasında taksi şoförü dehşet saçtı: 3 yaralı Adana’da bir taksi şoförü yolcu sırasında anlaşmazlık yaşadığı başka şoförü ve onun 2 akrabasını pompalı tüfekle vurdu. Kovalamaca sonucu yakalanan taksi şoförü çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. Olay, 7 Ekim günü Seyhan ilçesine bağlı Bülent Angın Bulvarı’nda meydana geldi. İddiaya göre, taksi durağında şoför olan Yusuf O. (67), bir başka şoför İbrahim O. (39) ile müşteri sırasında anlaşmazlık yaşadı. Bunun üzerine Yusuf O. ve İbrahim O. arasında çıkan tartışma kısa sürede kavgaya dönüştü. İki taraf yakınlarına haber verdi. Taraflarının yakınlarının gelmesiyle kavga büyüdü. Yusuf O., kavga sırasında pompalı tüfekle İbrahim O., kuzenleri Metin O. (35) ve Mustafa O.’yu (29) vurdu. Ardından Yusuf O., arkadaşı Kafer G. ile birlikte kamyonete binip kaçtı. İhbar üzerine bölgeye polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Bölgeye gelen sağlık ekipleri yaralıları kentteki çeşitli hastanelere kaldırdı. Yaralıların sağlık durumlarının iyi olduğu öğrenildi. Yunus polislerinden kaçamadılar Bölgeye sevk edilen Motosikletli Polis Timler Amirliğine bağlı yunus ekipleri bölgeyi abluka altına aldı. Yapılan çalışmalar neticesinde şüpheliler bölgeye yakın bir yerde yakalandı. Araçta ise 2 ruhsatsız pompalı tüfek ile kurusıkı tabanca ele geçirildi. Gözaltına alınan Yusuf O. ve arkadaşı Kafer G. Bağlar Polis Merkezi’ne götürüldü. Yusuf O.’un buradaki ifadesinde, “Yolcu meselesinden tartıştık. Akrabalarını çağırınca tüfekle ateş açtım” dediği öne sürüldü. İşlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen 2 şüpheli çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.
Muğla Muğla’da İŞKUR aracılığıyla 36 bin 553 kişi işe yerleştirildi İŞKUR Muğla İl Müdürlüğü tarafından 2024 yılının ilk on ayında 36 bin 553 kişi işe yerleştirildi. Geçen yılın aynı dönemine göre işe yerleştirme rakamlarında yüzde 22’lik artış kaydettiklerini belirten İŞKUR Muğla İl Müdürü Zahide Altınok, “2023 yılının Ekim ayı sonunda İŞKUR aracılığıyla 30 bin 28 kişi işe yerleştirilmiş olup, bu yıl geçen yıla göre, yüzde 22 artış sağlanarak işe yerleştirme sayısı 36 bin 553 kişi olarak gerçekleştirilmiştir” dedi. İŞKUR Muğla Müdürü Zahide Altınok 2024 yılının Ocak - Ekim ayları arasındaki çalışmaları değerlendirdi. Muğla’da geçen yıla göre yüzde 22 artış sağlanarak 36 bin 553 kişinin İŞKUR aracılığıyla yerleştirildiğini aktaran Altınok; “İş ve meslek danışmanlarımız marifetiyle gerek elektronik ortamda gerek yüz yüze yapılan ziyaretlerle alınan açık işlere yönlendirmelerimiz sonucu 36 bin 553 kişi İŞKUR aracılığıyla işe yerleştirilmiştir. Özel sektörde kadın işe yerleştirme sayısı 2024 yılının ilk on ayında 12 bin 328 olarak gerçekleştirilirken özel sektörde genç işe yerleştirme sayısı ise 2024 yılının ilk on ayında 15 bin 432 olarak gerçekleştirilmiştir. Ocak - Ekim döneminde 28 bin 527 kişiyle bireysel görüşme yapılmış, 7 bin 225 kişiyle de üniversiteler ve eğitim kurumlarında bireysel iş arama becerileri, meslek danışmanlığı konularında görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Bilindiği üzere personelimizden engelli koçlarımız, kurumumuza kayıtlı engelli danışanların 2 bin 185 kişisine bireysel danışmanlık hizmeti vermiştir. Yine bu dönemde 766 engelli İŞKUR aracılığıyla işe yerleştirilmiştir. Kadınlar, uzun süreli işsizler, engelliler ve eski hükümlülerden oluşan dezavantajlı grupların kamu kurumlarında kısa süreli istihdamını sağlayan Toplum Yararına Program ile 2 bin 719, İşgücü Uyum Programı ile 807 kişi işe yerleşmiştir ve programlar halen devam etmektedir" dedi.
Bursa Yunan çipurası az olunca Türk çipurası kıymete bindi Türkiye’nin bu yılın ocak-ekim döneminde çipura ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 21 artışla 427 milyon dolara yükseldi. Ege İhracatçı Birliklerinden alınan bilgiye göre, ekimde su ürünleri ihracatı geçen yılın aynı dönemine kıyasla 24 bin 479 tondan 28 bin 184 tona ve değer olarak 134,4 milyon dolardan 187,5 milyon dolara çıktı. Su ürünleri ihracatı bu yılın ocak-ekim döneminde ise miktar olarak 2023’e oranla yüzde 16’lık artışla 257 bin 712 tona ulaştı. Değer olarak ise 1 milyar 404 milyon dolardan yine yüzde 16 artışla 1 milyar 623 milyon dolara yükseldi. İhracatta ilk sırada levrek geldi. Bu balık türündeki ihracat yüzde 19 yükselerek 57 bin 121 tondan 68 bin 119 tona ve 402 milyon dolardan yüzde 17,6 yükselişle 473 milyon dolara çıktı. Çipurada birim fiyat 5,22 dolardan 6,32 dolara yükseldi Çipura ihracatında ise miktar olarak fazla değişiklik olmadan 67 bin 581 ton olarak gerçekleşse de değer olarak artış dikkati çekti. Çipura da ihracattan sağlanan döviz miktarı yüzde 21 artışla 353 milyon dolardan 427 milyon dolara yükseldi. Bu balıktaki ihracat birim fiyatı 5,22 dolardan 6,32 dolara çıktı. Türk somonu da yüzde 32’lik yükselişle 48 bin 103 tondan 63 bin 664 tona çıktı ve değer olarak ise yüzde 30’luk artışla 380 milyon dolara ulaştı. En fazla balık Rusya’ya Rusya Federasyonu’na su ürünleri ihracatı 51 bin 633 tondan yüzde 21’lik artışla 62 bin 532 tona, değer olarak ise 277 milyon 420 bin dolardan yüzde 28 yükselişle 357 milyon 266 bin dolara çıktı. İtalya’ya ihracat 25 binden 28 bin tona ve değer olarak ise yüzde 30,3’lük artışla 158 milyon dolardan 206 milyon dolara ulaştı. Hollanda’ya ihracat, 17,6 bin tondan 19 bin tona ve 127 milyon dolardan 142 milyon dolara yükseldi. Yunanistan’a ise miktar olarak su ürünleri ihracatı 17 bin tondan 23 bin tona ve değer olarak ise yüzde 38’lik artışla 100 milyon dolardan 138 milyon dolara çıktı. Yunan çipurası azaldı Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Ufuk Atakan Demir, Avrupa ülkelerinin bu sezon çipuraya ilgisinin yoğun olduğunu söyledi. Bu talep artışında Yunanistan’daki çipuradaki üretim azalmasının etkili olduğunu belirten Demir, “Bu yıl Yunanistan’da az üretim oldu. Yunan şirketlerinin arzının düşmesi de bizim fiyatların artışında etkili oldu. Birim ihracat fiyatı yükseldi” dedi. Demir, Türk somonunda talebin ve ihracatın giderek arttığını vurgulayarak, “Yüzde 30’ün üzerinde bir artış var. 380 milyon dolara ulaşıldı ihracatta. En çok Rusya talep gösteriyor somona ve su ürünlerimize. Japonya ve Vietnam da Türk somonunu severek tüketiyor” diye konuştu.
Bayburt Milli Eğitim Müdürü Güney: “Bu ara tatil, yorgunlukları geride bırakmak, yeni döneme daha enerjik başlamak için güzel bir fırsat” Bayburt İl Milli Eğitim Müdürü Rahmi Güney, ara tatil dolayısıyla bir mesaj yayımlayarak, “Bu ara tatil, yorgunlukları geride bırakmak, yeni döneme daha enerjik başlamak için güzel bir fırsat” dedi. 2024-2025 eğitim öğretim yılı 1. döneminde 1 haftalık ilk ara tatil nedeniyle mesaj yayımlayan Bayburt İl Milli Eğitim Müdürü Rahmi Güney, şu ifadelere yer verdi: “Yoğun geçen eğitim-öğretim sürecinde kısa bir mola vermek için bir haftalık ara tatil dönemine giriyoruz. Siz değerli öğrencilerimizin derslerdeki gayretini, öğretmenlerimizin özverili çalışmalarını ve velilerimizin desteğini takdirle karşılıyorum. Bu ara tatil, yorgunlukları geride bırakmak, yeni döneme daha enerjik başlamak için güzel bir fırsat. Sevgili öğrencilerimiz, tatil sürecini dinlenerek, kendinizi geliştirecek faaliyetlerde bulunarak ve ilgi duyduğunuz alanlarda vakit geçirerek değerlendirmenizi öneriyorum. Bu kısa molayı kitap okuyarak, ailelerinizle vakit geçirerek ve ilgi alanlarınıza yönelik etkinlikler yaparak en iyi şekilde değerlendirebilirsiniz. Değerli öğretmenlerimiz, özverili çalışmalarınızla öğrencilerimize her gün ilham kaynağı oluyorsunuz. Bu tatil sürecinde sizlerin de dinlenmesini ve yenilenmiş bir enerjiyle derslerimize dönmenizi diliyorum. Tüm öğrenci, öğretmen ve velilerimize sağlıklı, huzurlu ve verimli bir ara tatil diliyor, gösterdiğiniz tüm çaba için teşekkür ediyorum.”