DÜNYA - 08 Aralık 2025 Pazartesi 08:32 | Son Güncelleme : 08 Aralık 2025 Pazartesi 08:35

Trump’tan Zelenskiy’ye barış müzakeresi tepkisi!

A
A
A
Trump’tan Zelenskiy’ye barış müzakeresi tepkisi!

ABD Başkanı Donald Trump, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy’nin Rusya-Ukrayna savaşını bitirmeyi hedefleyen barış müzakerelerine yeterince ilgi göstermediğini belirterek, "Başkan Zelenskiy'nin teklifi henüz okumamış olması beni biraz hayal kırıklığına uğrattı" açıklamasında bulundu.

ABD Başkanı Donald Trump, Kennedy Center Onur Ödülleri törenine varışı sırasında, gazetecilere açıklamalarda bulundu. "Rusya-Ukrayna barış görüşmelerinde bundan sonraki adım ne olacak?" sorusuna yanıt veren Trump, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy de dahil olmak üzere taraflar ile görüşmeleri sürdürdüklerini hatırlattı. Buna rağmen Zelenskiy’nin hazırlanan barış planı taslağına yeterince ilgi göstermediğini ima eden Trump, "Başkan Zelenskiy'nin teklifi henüz okumamış olması beni biraz hayal kırıklığına uğrattı. Bu birkaç saat öncesine kadar böyleydi" değerlendirmesinde bulundu. Rusya’nın barış istediğini düşündüğünü, ancak Ukrayna lideri Zelenskiy’nin buna istekli görünmediğini aktaran Trump, Zelenskiy’nin barış planı taslağını okumadığı iddiasını yineleyerek, "Henüz okumadı" dedi.

Zelenskiy, barışın Rusya’ya bağlı olduğunu ifade etmişti

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, ABD’nin öncülüğünde yürütülen Rusya ile barış görüşmelerine ilişkin günün erken saatlerinde yaptığı açıklamada Ukrayna’nın onurlu bir barışı hak ettiğini belirterek, "Barışın olup olmayacağı tamamen Rusya'ya, Rusya'ya yönelik ortak baskımıza ve ABD, Avrupa ve diğer tüm ortaklarımızın sağlam müzakere pozisyonlarına bağlı" ifadelerini kullanmıştı. Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırılarını "terör eylemleri" olarak niteleyen Zelenskiy, Moskova yönetiminin tüm bu eylemlerden ve savaşın kendisinden sorumlu tutulması gerektiğini vurgulamıştı.

Zelenskiy, ABD ile yapılan son müzakerelerin kolay geçmediğini söylemişti

Zelenskiy, ABD ile yapılan son müzakerelerle ilgili ise, "Amerikalı temsilciler Ukrayna'nın temel tutumunu biliyor. Görüşme yapıcıydı, ancak kolay değildi" değerlendirmesini yapmıştı. Trump’ın Ukrayna yönetimini eleştiren yorumlarının Zelenskiy’nin açıklamalarının hemen ardından gelmesi dikkat çekti.

 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Samsun Başkan Candal: "Tasarrufla kaynak üretiyor, sosyal projeleri büyütüyoruz" Samsun’un Tekkeköy Belediye Başkanı Mustafa Candal, göreve geldikleri günden bu yana tasarruf tedbirlerini kararlılıkla sürdürdüklerini, aynı zamanda ilçeye uzun vadeli fayda sağlayacak sosyal projeleri hayata geçirdiklerini söyledi. Tekkeköy Belediye Başkanı Mustafa Candal, kısa süre içerisinde Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan kiralanan 100 bin metrekarelik arsaya 4 bine yakın incir ağacı dikerek sosyal sorumluluk projesi başlattı. Her yıl ortalama 50 milyon TL gelir beklenen incir ormanından elde edilen gelirler ise üniversitede okuyan kız öğrencilere burs olarak verilecek. Başkan Candal, yerel seçimlerin ardından hayata geçirdikleri projeler ve yaptıkları çalışmalar hakkında açıklamalarda bulundu. "Tasarruf tedbirlerine devam ediyoruz" Tasarruf tedbirlerine önem verdiklerini anlatan Candal, "Biz ilçemize geldiğimizde önce belediyemizi gerçek kamu yararına ve milletimizin faydasına olacak şekilde önce tanımak istedik. Neyimiz var, önceki belediye başkanımızın yaptıkları, bize bıraktıkları ve bunları nasıl telafi ederiz, nasıl düzeltiriz, belediyemizi daha iyi milletimize, ilçe halkına daha hizmet verebilmemiz için bir önce kendimizi tanıdık. Ondan sonra bizim için en önemli olan şu anda ülkemizin de yaşadığı ve Cumhurbaşkanımızın da bize söylediği tasarruf tedbirlerine başladık. Kiralık olan aşağı yukarı 50’den fazla kiralık aracın sözleşmesini feshettik. Bu bize aylık bugünün hesaplarına göre baktığımızda 15-16 milyon TL tasarruf yapma fırsatımız oldu. Milletvekilimiz Mehmet Muş sayesinde belediyemize 29 tane hizmet aracı kazandırdık. Bunların da bize faydası aylık aşağı yukarı 15-16 milyon TL civarında oldu" dedi. Sosyal projelere de devam ettiklerinin altını çizen Candal, "Yakın zamanda çocuklarımıza Tarım ve Orman Bakanlığı ile birlikte çok büyük bir sosyal proje yaptık. Burada yaptığımız Tekeköy’ümüzün de patentine sahip olduğu mor patlıcan inciri dikerek ihtiyaç sahibi olan üniversiteye okuyacak çocuklarımıza sosyal proje yaparak burs desteği çıkacağız. Projemize katkı sağlayan kamu kurumlarına şükranlarımı sunuyorum. Türkiye’de kamu eliyle yapılan en büyük projelerden biri. 100 bin metrekare bir alana protokol yapıp incir ağacı dikip tarıma destek oluyoruz. Bunun da gelirleriyle de ihtiyaç sahibi kız çocuklarımıza destek çıkacağız. Bu yaptığımız yatırımlara bu sosyal projede de devam edeceğiz" diye konuştu.
Trabzon Hüzün ve hatıra yan yana Trabzon’un Ortahisar ilçesine bağlı Yalı Mahallesi’nde yıllardır sürdürülen hüzünlü ama bir o kadar da anlamlı bir gelenek, görenlerin kalbine dokunmaya devam ediyor. Mahallede vefat eden vatandaşların fotoğrafları, Yalı Camii’nin avlusunda yıllardır aynı duvarda sessizce yerini alıyor. Her bir kare, geride kalanlara bir yüzü, bir tebessümü, bir hatırayı yeniden hatırlatıyor. Trabzon’un Ortahisar ilçesine bağlı Yalı Mahallesi’nde yıllardır sürdürülen anlamlı bir gelenek, bölge halkının geçmişe duyduğu bağlılığı yaşatmaya devam ediyor. Mahallede hayatını kaybeden vatandaşların fotoğrafları, Yalı Camii’nin avlusundaki özel bir duvarda oluşturulan panoya asılarak ölümsüzleştiriliyor. Mahalle sakinleri, yıl boyunca vefat eden vatandaşlar için her yıl düzenlenen mevlit programında bir araya geliyor. Camide okunan Kur’an-ı Kerim ve duaların ardından fotoğraf panosu ziyaret ediliyor. Pano başında duygusal anlar yaşayan mahalleliler, yakınlarını ve komşularını rahmetle anıyor. Gelenek sayesinde yıllar önce vefat eden kişilerin bile hatıraları canlı tutuluyor. Yalı Mahallesi sakinleri, uygulamanın hem mahalle kültürünü güçlendirdiğini hem de geçmişle bağ kurmalarını sağladığını ifade ediyor. "Bu panoyu ister istemez değiştiriyoruz" Yalı Mahallesi Muhtarı Hamdi Karaçomak, "Başka şehirlerde böyle bir gelenek var mı bilemeyiz ama Trabzon’da sadece bizim mahallemizde var. Faroz Sosyal Kültür Derneği başkanımızın düşündüğü bir gelenek. Burada camiye gelenler otururken namaz vaktini beklerken eski insanlarımızı yâd etmek için hazırlanan bir pano. Onlarla ilgili anılar konuşuluyor. Gençlerimiz bile bu kim dediği zaman anlatabiliyoruz. Eskilerimizi yaşıyoruz, anılarımızı canlandırıyoruz. Belki ahirete intikal etmiş olabilirler ama bu şekilde gönlümüzde yaşatıyoruz. Her yıl vefat edenleri de ekleyerek bu işi devam ettiriyoruz. Her yıla Farozlu olup hayatını kaybeden büyüklerimiz için mevlit düzenliyoruz. Bu panoyu ister istemez değiştiriyoruz. Keşke değiştirmesek. Vefat eden büyüklerimizi ve arkadaşlarımızı bu panoya eklemek zorundayız. Bu Faroz‘un ayrıcalığıdır. Başka mahalleden gelenler çok güzel olmuş diyorlar. Faroz‘un bir ayrıcalığı vardır. Elimize geçen herkesin fotoğrafını koyuyoruz. Başka resim olduğu zaman da biz onu ilave ediyoruz. 150 sene öncesinden de gelen resimlerimiz var. Bütün vatandaşlarımızın resimlerini buraya koyuyoruz ve bunları anıyoruz" ifadelerini kullandı.