YEREL HABERLER - 12 Aralık 2011 Pazartesi 10:42

NACİ TOPÇUOĞLU MYO`DAN CAM İŞLEMECİLİĞİ PROJESİ

A
A
A
NACİ TOPÇUOĞLU MYO`DAN CAM İŞLEMECİLİĞİ PROJESİ

Gaziantep Üniversitesi Naci Topçuoğlu Meslek Yüksekokulu (MYO) tarafından hazırlanan “Turizme Yönelik El Sanatlarına Ait Cam İşlemeciliği Ürünlerin Geliştirilmesi ve Çeşitlendirilmesi” adlı proje, İpekyolu Kalkınma Ajansı tarafından destekleniyor.
Proje ortaklarının Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve İş-Kur Gaziantep İl Müdürlüğü olduğunu söyleyen Naci Topçuoğlu Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Mehmet Civan, “Gaziantep Üniversitesi Naci Topçuoğlu Meslek Yüksekokulu’nda 2450 metrekarelik alana inşa edilen bina içerisine açılacak olan seramik ve cam programının da ihtiyacını karşılayacak atölyeler bulunuyor. Hazırlanan proje ile birlikte cam işlemeciliği hususunda gereken malzemeler temin edilmekte. Bu programda okutulacak dersler el sanatlarını ilgilendiren dersler olduğundan yeterli öğretim elemanımız üniversitemizde mevcut. Buradan yetişecek olan öğrencilerimiz sektördeki kalifiye ara eleman ihtiyacına cevap verecek niteliklerde olacak” dedi.
Çeşitli sanat dallarından oluşan el sanatları; Anadolu’nun binlerce yıllık tarihinden gelen uygarlıkların kültür mirası ile toplumun duygularını, sanatsal beğenilerini ve kültürel özelliklerini yansıtan geleneksel bir değer oldu. Cam süsleme sanatı ise cam objeler üzerinde alınan ölçüye göre sanatçının kendine özgü tasarımlar yaparak, cama boya ve fırçalarla süsleme yapma, özel boyalarla eskitme efektleri verme, boyadıktan sonra fırınlanarak renklendirme ve değerli taşlarla süsleme gibi tekniklerle objelere farklı ve orijinal bir görünüm kazandırma işlemidir.
Bugün gelişen teknoloji sayesinde yaygın kullanım alanı bulan camın; şeffaf, ışıltılı, sağlıklı ve modern dünyasında, cam süsleme sanatının, yaşatılması ve geliştirilmesini sağlayarak gelecek nesillere aktarılması planlanıyor. Antik dönemden günümüze gerek cam gerekse teknik kültürel, bölgesel ve estetik açılardan incelenerek işlenecek. Günümüz cam sanatı konusunda da, Gaziantep ili başta olmak üzere tüm sanatseverlere sunumu ve tanıtılması amaçlanıyor.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kocaeli Kocaelispor’dan Filistin’e destek Filistin’deki katliamların durdurulması amacıyla İstanbul Galata Köprüsü’nde düzenlenen "Sinmiyoruz, susmuyoruz, Filistin’i unutmuyoruz" mitingine katılan Kocaelispor Kulübü, Gazze halkına destek verdi. Filistin’de yaşanan insanlık dramına dikkat çekmek ve katliamların durdurulması çağrısında bulunmak amacıyla düzenlenen "Sinmiyoruz, susmuyoruz, Filistin’i unutmuyoruz" mitingine Kocaelispor Kulübü de katılarak destek verdi. İstanbul Galata Köprüsü üzerinde gerçekleştirilen mitingde, 400’ün üzerinde sivil toplum kuruluşu ile çok sayıda futbol kulübü yer aldı. Yoğun katılımın olduğu mitingde, Filistin halkına yönelik saldırıların sona erdirilmesi, sivillerin korunması ve uluslararası kamuoyunun harekete geçmesi yönünde mesajlar verildi. Ellerinde Filistin bayrakları ve pankartlarla bir araya gelen vatandaşlar, İsrail’in Gazze başta olmak üzere Filistin topraklarında sürdürdüğü saldırılara tepki gösterdi. Mitinge katılan Kocaelispor Kulübü Başkanı Recep Durul, Kocaeli Milletvekili Cemil Yaman ile birlikte Galata Köprüsü üzerinde yerini aldı. Kocaelispor camiası adına mitinge katıldıklarını belirten Durul, Filistin’de yaşananların yalnızca bölgesel sorun değil, tüm insanlığın vicdanını ilgilendiren mesele olduğunu vurguladı. Sporun birleştirici gücüne dikkat çeken Durul, Kocaelispor olarak mazlumun yanında, zulmün karşısında durmaya devam edeceklerini ifade etti.