YEREL HABERLER - 08 Nisan 2012 Pazar 10:22

GKV ÇOCUK ÜNİVERSİTESİ, EОİTİM TRENDİNİ DEĞžİŞTİRECEK

A
A
A
GKV ÇOCUK ÜNİVERSİTESİ, EОİTİM TRENDİNİ DEĞžİŞTİRECEK

Gaziantep Kolej Vakfı (GKV) Özel Okulları tarafından, kamuoyuna tanıtımı gerçekleştirilen GKV Çocuk Üniversitesi`yle eğitim trendinin değişeceği ifade edildi.
GKV Özel Okulları Çocuk Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Projesi düzenlenen törenle basına ve yetkililere tanıtıldı. GKV Özel Okullarında düzenlenen törene, Şahinbey Kaymakamı Uğur Turan, Gaziantep İl Milli Eğitim Müdürü Ekrem Serin, İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Ali Rıza Ergün, Şehitkamil İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Yağcı ve Milli Eğitim Şube Müdürleri ile davetliler katıldı. "Gaziantep Kolej Vakfı Özel Okulları deyince kararlı, olumlu, Başöğretmen Mustafa Kemal Atatürk`ün izinden giden, ecdadın izinden giden, ülkesini ve Gaziantep`i gururlandıran bir okul geliyor aklıma" sözleriyle konuşmasına başlayan Şahinbey Kaymakamı Uğur Turan, ``Güzeli alkışlamak lazım, güzel çalışmaları alkışlamak lazım bugün buraya coşarak ve koşarak geldim. Çünkü ben sizin hizmetkârınızım yüce milletin hizmetindeyim, saygı değer Ekrem Serin hocamda sizlerin hizmetinde ve burada. Biz güzel çalışmalar, güzel projelere kendimizi adamak suretiyle gerekli desteği vermeye çalışıyoruz. Kesinlikle mazeret belirtmiyoruz Gaziantep çok güzel bir kent kendi sorunlarının üstesinden gelebilecek bir kent. Çok iyi yöneticilerimiz var sayın Valimiz Erdal Ata var kendisini sadece eğitim sektörüne değil bütün sektörlerin sorunlarını çözmeye adamış çok güzel bir insan valimiz. Emrinde çalışan insanların büyük memnuniyet duyduğu her an telefonla uylaşabileceğimiz sorunlarımız çözen bir valimiz var. Aynı keza çok değerli siyasetçilerimizde var sayın bakanımız Fatma Şahin hanımefendi, henüz yeni kurulmuş bir bakanlığı koordine etmeye çalışırken bile bütün davetlerimize icabet etmek sünnettir diyerek gelen ve gelmeye çalışan kentimizin sorunlarıyla ilgilenen, Gaziantep`in yetiştirdiği önemli bir değer. Onun için Gaziantep`i alkışlamak lazım bu değerli örencileri yetiştiren bu okulumuzu alkışlamak lazım. Geleceğin Türkiye`ni oluşturacak gençleri yetiştiren Gaziantep Kolej Vakfı`na olan inancım sonsuz. Gaziantep Kolej Vakfı Okulları deyince kararlı, olumlu, Başöğretmen Mustafa Kemal Atatürk`ün izinden giden, ecdadın izinden giden, ülkesini ve Gaziantep`i gururlandıran bir okul geliyor aklıma. Bu yavruların bu güzelliği daha da güzelleştireceğine inanıyorum. Biz bir ve beraber olarak daha bir çok projede başarı olacağız ve bu projenin de hayırlı olmasını diliyorum.``dedi.
Eğitim ve öğretimin trendinin değiştiğine dikkat çeken Gaziantep Milli Eğitim Müdürü Ekrem Serin de, ``Çocuk üniversiteleri dünyada yeni bir uygulama 10 yıllık bir mazisi şu anda 6 üniversitede var bunu biliyoruz fakat şunu da biliyoruz eğitim-öğretim ile alakalı trendler değişiyor. Gelişmeler her alanda olduğu gibi eğitim alanında da hızlı bir süreç içerisinde devam ediyor. Bu anlamda çocuk üniversiteleri de vazgeçilmez projelerden birisi olacak. Biz zaten bütün okullarda kariyer günleri yapıyoruz, kariyer günlerinde ki hedefimiz öğrencilerin tercih ettikleri bölümü bilinçli olarak tercih etmeleri. Hayatları boyunca yapacakları meslekleri severek tercih etmeleri, sevmedikleri meslekleri zorunlu olarak yapmamaları. Bir vecize çok hoşuma gider ya sevdiğin işi yapacaksın, ya yaptığın işi seveceksin. Böyle olmadığı zaman başarı gelmiyor. Bu manada önceki yıllarda yapılan bir araştırma bir acı gerçeği ortaya koyuyor. Üniversite 1. Sınıf öğrencileri üzerinde yapılan bir araştırma öğrencilerin yüzde 85`i okuduğu bölüme severek, isteyerek gelmediğini, aslında bulunduğu bölüme geldikten sonra o bölümün kendisiyle pekte uyumlu olmadığını söylüyor. Bu manada bu müthiş iş gücü kaybını, enerji kaybını, kalkınma kaybını önlemek amacıyla bu yapılan çalışmalar son derece önemli. Bu çalışmalar sayesinde öğrencilerimiz çok erken olarak üniversiteyi öğrenecek bazı bölümlerde detaylı bilgi sahibi olacak. Üniversitedeki uygulamaları detaylı olarak görecekler ve bir meslek tercih edecekleri zaman meslekleri kendilerine uygun olarak bilinçli tercih edecekler. Eskiden şöyle yaklaşımlar vardı ben doktor olmak istiyorum, avukat olmak istiyorum şeklinde. Günümüzde ise ben doktor olmak istiyorum ama ikinci olarak da şu bölümü tercih etmek istiyorum denilmeye başlandı. Yapılan çalışmaların bilinçlenme dışında öğrencilere motivasyon aşıladığını da düşünüyorum. Eğer bir öğrencimiz gerçekten kendisine ulaşılabilir bir hedef koymuşsa bu hedefe ulaşmak için daha çok çalışacaktır. Hedefsizsek başarılı olmamız mümkün değil motive olmamamız mümkün değil. Net bir hedefimiz varsa ulaşılabilir bir hedefimiz varsa bu hedefe ulaşmamız için motive olmamız çok daha kolay olur. Biz şu anda ilköğretim 7.ve 8. Sınıfları Anadolu ve Fen liselerini gezdiriyoruz. Özensinler ve daha çok çalışsınlar diye yapıyoruz. Çocuk üniversitelerinin de bu anlamda katkı sağlayacağını düşünüyorum. İl Milli Eğitim Müdürlüğü olarak bütün olumlu çalışmalara sonuna kadar destek veriyoruz, herkese ulaşmaya özen gösteriyoruz.Böyle bir girişimi bir özel okulumuzun başlatıyor olması son derece anlamlı çünkü özel okullarımızda gerekli imkanlar daha fazla. Bu konuda sunabilecekleri ve ulaşabilecekleri imkanlar daha fazla. Bu çalışmanın iyi olmasını temenni ediyorum ve okul yetkililerine teşekkür ediyorum`` dedi.
GKV Özel Okulları Genel Müdürü Yard. Doç. Dr. Atanur Vergili ise, tanıtım toplantısının açılışında yaptığı konuşmada, ``Çocuk üniversiteleri dünyada ve ülkemizde çok yeni bir uygulama. Türkiye`de şu anda 6 üniversitede aktif olarak yürütülen çocuk üniversitelerinin sayısının, kısa sürede artacağı beklenmektedir. Hemen her yaş grubundan öğrenciye yönelik farklı programlar izleyen, bu üniversitelerden bazıları yalnızca yaz aylarında, bazıları da tüm yıl boyunca eğitim vermektedir. Çocuk üniversitesi, öğrencileri üniversitede akademisyenlerle bir araya getiren, onların laboratuvar, atölye, uygulama merkezi, teknopark gibi üst düzey akademik birimleri yakından tanıyarak çeşitli temel bilimsel çalışmalar yapmalarına imkân veren, aynı zamanda üniversitelerin sosyal ortamıyla tanıştıran çok yönlü bir programdır. Gaziantep Kolej Vakfı Özel Okulları olarak okulöncesinden liseye kadar tüm öğrencilere açık bir çocuk üniversitesi girişimi başlatmış bulunuyoruz. Üniversitelerin imkanlarından genelde hafta sonları ya da tatil dönemlerinde yararlanılacak bu projeden maliyetlerin dışında hiçbir maddi getiri beklentimiz bulunmamaktadır. Proje, GKV öğrencilerinin yanı sıra, ilimizdeki ihtiyaç sahibi, başarılı ve yetenekli öğrencilere de yönelik olacaktır. Milli Eğitim Müdürlüğümüzün onayı ve desteğiyle bir protokol çerçevesinde işlerlik kazanacak projemiz, il genelinde başarı ve kazanım değerlendirme sınavları ile tespit edilecek öğrenciler için çok önemli bir fırsat sunacaktır`` dedi.
GKV Projeler Koordinatörü Mehmet Uçar da, yaptığı açıklamada, ``Gaziantep Kolej Vakfı Özel Okulları Çocuk Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Projesi``ne bugün itibariyle başlıyoruz. Projemizin çıkış noktası `Gaziantep`in eğitim sorun yoktur, Gaziantep `in sorunu çocuklarının ve gençlerinin ideallerinin olmamasıdır`. Bu proje ile Gaziantepli nesillere çocuk yaştan idealler kandıracağız. Burada en büyük desteği Gaziantep İl Milli Eğitim Müdürümüzden aldık öncelikle hem projemize yürekten destek verdiği hem de bu gün bizi yalnız bırakmayarak proje tanıtım toplantımıza katılığı için kendisine teşekkürlerimi ve saygılarımı arz ederiz. 2011 Ekim ayından bu yana, bu proje üzerinde çalışıyoruz yurt içinden ve dışından birçok üniversite ile görüştük çok olumlu yanıtlar aldık. Gaziantepli çocuklara, tüm üniversiteler kapılarını açıyorlar, burada tek eksik üniversite ile çocukların buluşmasını sağlamak. Bizler bu proje ile bunu gerçekleştireceğiz. Çocuklarımız, gençlerimiz üniversiteler ve meslekler ile çok erken yaşta tanışacak ve ideallerini belirleyecek. İdealler ise çalışmayı ve eğitim seviyesinin adım adım yükselmesini sağlayacak. Bu projedeki temel amaç yeni nesillerin, bilim - sanat çalışmaları ve üniversite ile erken yaşta tanışmasını sağlayarak Gaziantep ilimizin eğitim seviyesi ve sınav başarılarını arttırmaktır. Proje ile ilgili akademik desteği; ilimizdeki, ülkemizdeki ve Avrupa`daki devlet üniversitelerinden ve vakıf üniversitelerinden almak üzere ilgili kurum ve kuruluşlarla gerekli görüşmeler tarafımızdan sağlanmıştır. Gaziantep Kolej Vakfı Özel Okulları Çocuk Üniversitesi kapsamında ``yıllık ve dönemlik`` programlar düzenleyerek ilimizde bulunan ilk ve ortaöğretim çağındaki özellikle dezavantajlı bölgelerde yaşayan, akademik ve sosyal desteğe ihtiyaç duyan öğrencilerimize yönelik etkinlikler, üniversite gezileri, atölye çalışmaları yapacaktır. Bu projeden GKV Özel Okulları olarak hiçbir maddi beklentimiz yoktur. Tek hedefimiz Gaziantep`in eğitim çıtasını yükseltmek ve çocuklarımıza, gençlerimize, yeni nesillerimize ideal kazandırmaktır. GKV Özel Okulları 49 yıldır Gaziantep`e hizmeti bir misyon edinmiştir. Bir özel öğretim kurumu olarak butik okullar, özel sınıflar, seçkin zümreler peşinde hiçbir zaman olmadık, bizim misyonumuz Gaziantep`e hizmet etmek, şehrimizin eğitim seviyesini yükseltmek olmuştur. Bu proje bunun en güzel örneğidir. Başarılı ve yetenekli çocuklarımıza, gençlerimize çok erken yaşlarda üniversitelerin ve akademik bilim eğitiminin kapılarını açacağız ve onlara ideal kazandıracağız`` dedi.
Düzenlenen tanıtım töreninin ardından yapılan görsel şovla meslek seçimiyle ilgili öğrencilerin görüşleri de dile getirildi. Projenin önümüzdeki günlerde uygulanmaya başlanacağı da açıklandı.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa Osmangazi’de Cengiz Aytmatov’un "Elveda Gülsarı" eseri kolektif okumayla ele alındı Sanata ve edebiyata gösterdiği değer ile birçok projeye imza atan Osmangazi Belediyesi, sanatseverlerin katılımıyla Türk dünyasının usta kalemi Cengiz Aytmatov’un ‘Elveda Gülsarı’ adlı kitabının kolektif okumasını gerçekleştirdi. Türk dünyasında iz bırakan isimlere ışık tutan Osmangazi Belediyesi, eserleriyle tüm dünyayı etkileyen Kırgız edebiyatçı, gazeteci ve diplomat Cengiz Aytmatov’a ithafen hayata geçirdiği ‘Cengiz Aytmatov Günleri’ kapsamında usta edebiyatçının ‘Elveda Gülsarı’ adlı kitabının kolektif okumasını düzenledi. Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi’nde Elif Sanat Kültür ve Kadın Dayanışma Derneği’nin katkılarıyla gerçekleşen etkinlikte Aytmatov’un, ‘Elveda Gülsarı’ adlı kitabı üzerine çözüm yapılırken, Kırgız edebiyatçının hayata dair kattığı anlam ve eserlerindeki bütünlük istişare edildi. Cengiz Aytmatov’un Türk dünyası için edebiyatta önemli bir yere sahip olduğuna işaret eden Uludağ Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Görevlisi Ayşe Energin, "Sanatlararası Sergisi’nde Cengiz Aytmatov dedik, bozkırdan dünyaya uzanan el, bozkırın sesi, bozkırın bilgesi dedik. Tam da buradan hareketle sergimizin kapanışını bir kolektif okumayla gerçekleştirdik. Burada kitapsever dostlarımızla birlikte Aytmatov’un ‘Elveda Gülsarı’ adlı kitabını inceledik." diye konuştu. Amaç farkındalık Elif Sanat Kültür ve Kadın Dayanışma Derneği Başkanı Elif Kamacı Efe ise, kolektif okuma ile birlikte amaçlarının farkındalık olduğunu belirterek, "Atölyemizdeki kitapları Osmangazi Belediyesi’nin ‘Yılın Son Nağmeleri’ konserinde bir liseye bağışlayacağız, bunun için ayrıca mutluluk duyuyoruz." ifadelerini kullandı. Ayşe Energin ve Elif Kamacı Efe, ‘Cengiz Aytmatov Günleri’ kapsamında gerçekleşen etkinlikler ve destekleri sebebiyle Osmangazi Belediyesi’ne, Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın’a ve Osmangazi Belediyesi Başkan Yardımcısı Mutlu Esendemir’e teşekkürlerini iletti.
Zonguldak Hasta ziyaretinden dönerken annesiyle kurşunların hedefi oldu Zonguldak’ta 46 yaşındaki adam, boşanma aşamasındaki eşine evinin yolunda kurşun yağdırdı. Eşi ve kayınvalidesi olay yerinde hayatını kaybederken katil zanlısı adam jandarma ekiplerince kıskıvrak yakalandı. Edinilen bilgilere göre olay Kilimli ilçesine bağlı Şirinköy’de yaşandı. İddiaya göre olay günü Tülay Ündeş (45), birlikte yaşadığı annesi Zaide Alkaç (64) ile hasta ziyareti için akrabalarına gitti. Dönüş yolunda anne-kız, köprü üzerinde ilerledikleri sırada yaklaşık 2 yıldır boşanma aşamasında olduğu eşi Yusuf Ü. araçla yanlarına yaklaştı. Araçtan av tüfeğini aldığı iddia edilen emekli maden işçisi Yusuf Ü., "Şimdi konuş" diyerek eşi ve kayınvalidesine 7-8 el ateş etti. Evlerinin yolunda silahı görünce kaçmaya çalışan anne ve kızı, kurşunların hedefi oldu. Üç çocuk annesi eşi Tülay Ündeş ve kayınvalidesi Zaide Alkaç’ı öldüren Yusuf Ü., olayın ardından aracıyla kaçarak izini kaybettirmeye çalıştı. Jandarma kıskıvrak yakaladı Olayın ardından ceketini düşürerek hızla kaçtığı belirtilen şüpheli için geniş çaplı operasyon başlatıldı. Jandarma ekipleri, çevre illeri de kapsayacak şekilde kaçabileceği güzergâhları ve ara yollarda yol çevirme uygulamaları yaptı. Şüpheli Yusuf Ü., kaçtığı araçla birlikte Kilimli ilçesinde kıskıvrak yakalandı. 6 ay önce tedbir kararı sonlanmış İhbar üzerine köye çok sayıda ambulans ile jandarma ekipleri sevk edilirken, olay yerinde geniş güvenlik önlemleri alındı. Cumhuriyet savcısı olay yerinde inceleme yaptı. Jandarma Olay Yeri İnceleme Şube Müdürlüğü ekipleri çevrede delil topladı. Boşanma süreci kapsamında Yusuf Ü. hakkında daha önce tedbir kararı bulunduğu, bu kararın geçen haziran ayında sona erdiği öğrenildi. Kilimli Kaymakamı Kübra Demirer de olay yerine gelerek yetkililerden bilgi aldı. Jandarma komando ekipleri bölgede güvenliği sağladı. Hayatını kaybeden anne ve kızın cenazeleri, otopsi yapılmak üzere Muslu Belediyesi’ne ait cenaze aracıyla Atatürk Devlet Hastanesi morguna kaldırıldı. Olayla ilgili soruşturma çok yönlü olarak sürdürülüyor.
Karabük Eskipazar OSB’de yatırımlar bir bir hayata geçiriliyor Ulaşım ve lojistik avantajlarıyla öne çıkan Eskipazar OSB’de altyapı çalışmaları tamamlanıp parsellerin büyük bölümü yatırımcılara tahsis edilirken, devam eden ve planlanan yatırımlarla bölgenin Karabük sanayisinin lokomotifi olması hedefleniyor. Eskipazar Organize Sanayi Bölgesi’nde altyapı ihalesinin tamamlanmasının ardından geçen yaklaşık 2,5 yıllık süreçte, bölgenin yatırım altyapısını güçlendirecek tüm temel çalışmalar hayata geçirildi. Bu kapsamda doğal gaz, elektrik, kanalizasyon ve yağmur suyu hatları ile yol çalışmaları tamamlanırken, içme suyu deposu da devreye alındı. Toplam 72 sanayi parselinin bulunduğu OSB’de, 68 parsel yatırımcılara tahsis edildi. Bugüne kadar 6 firma yapı ruhsatı alırken, 3 firma sahada fiilen inşaat çalışmalarına başladı. Çok sayıda yatırımcı firmanın ise bölgede gerçekleştirecekleri yatırımlara yönelik proje ve hazırlık süreçlerini sürdürdüğü bildirildi. Bölgenin lojistik kapasitesini daha da artırması beklenen demiryolu iltisak hattına ilişkin proje çalışmaları devam ederken, OSB’nin Karabük-Ankara Karayolu’na bağlantısını sağlayacak köprülü kavşak ihalesi Karayolları 15. Bölge Müdürlüğü tarafından gerçekleştirildi. 2026 yılı içerisinde OSB’de üstyapı çalışmaları kapsamında kaldırım, çevre düzenlemesi ve parke döşeme işlemlerinin tamamlanması, Atık Su Arıtma Tesisi’nin yapımı ile köprülü kavşak bağlantı çalışmalarının hayata geçirilmesi hedefleniyor. Öte yandan Eskipazar Organize Sanayi Bölgesi, 5. Bölge teşvikleri kapsamında yer alırken, 4 sektörde ise 6. Bölge teşviklerinden yararlanma imkânı sunuyor. Şahin: "Eskipazar OSB, Karabük’ün sanayi geleceğinin lokomotifi olacak" AK Parti Genel Sekreter Yardımcısı ve Karabük Milletvekili Cem Şahin, yaptığı açıklamada, Eskipazar OSB’nin ulaştığı noktanın güçlü bir vizyonun sonucu olduğunu vurgulayarak şunları söyledi: "Eskipazar Organize Sanayi Bölgemiz; ulaşım, lojistik ve teşvik avantajlarıyla Karabük’ümüzün sanayi geleceğinin lokomotifi olacaktır. Altyapıdan üstyapıya kadar titizlikle yürütülen çalışmalar sayesinde OSB’miz, yatırımcıların güvenle yöneldiği bir merkez hâline gelmiştir. Bu süreçte başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyorum." AK Parti Karabük Milletvekili Ali Keskinkılıç, yatırımların Karabük’e sağlayacağı katkılara dikkat çekerek şunları ifade etti: "Eskipazar OSB’de atılan her adım, üretimin, istihdamın ve bölgesel kalkınmanın güçlenmesi anlamına gelmektedir. Parsellerin büyük bölümünün tahsis edilmiş olması, yatırımcılarımızın Karabük’e olan güveninin açık göstergesidir. Devletimizin sağladığı güçlü teşvikler ve altyapı yatırımlarıyla Eskipazar, sanayide örnek bir merkez olacaktır."
Şanlıurfa Yılbaşı öncesi denetimler arttırıldı Şanlıurfa Ticaret İl Müdürlüğü, yaklaşan yılbaşı öncesinde artan tüketici hareketliliğini dikkate alarak denetimlerini yoğunlaştırdı. "Yılbaşı İndirimleri", "Yeni Yıl Fırsatları" gibi adlar altında yürütülen kampanyalar Ticaret İl Müdürlüğü tarafından yakından takip ediliyor. Özellikle marketler, zincir mağazalar, gıda satış noktaları, restoranlar, kafeler ve benzeri işletmelerde fiyat etiketi uygulamaları, raf ve kasa fiyat uyumsuzlukları, haksız fiyat artışları, ürün etiket bilgileri ile tüketiciyi yanıltıcı uygulamalar titizlikle incelendi. Yapılan denetimlerde, vatandaşın mağduriyetine yol açabilecek fahiş fiyat artışları, stokçuluk faaliyetleri ve etiketsiz ürün satışlarına karşı gerekli idari yaptırımlar uygulandı. Şanlıurfa’da 2025 yılında bin 717 işletmeye ceza 2025 yılı içerisinde Şanlıurfa il ve ilçelerinde gerçekleştirilen denetimlerde, fiyat etiketi mevzuatı kapsamında 19 bin 800 işletme ve 408 bin 901 ürün denetlendiği, aykırılık tespit edilen bin 717 işletmeye bin 881 aykırı ürün nedeniyle toplam 5 milyon 955 bin 246 TL idari para cezası uygulandığı belirtildi. Ayrıca, Satış Sonrası Hizmetler Yönetmeliği kapsamında yeterlilik belgesi bulunmadığı tespit edilen 1 firmaya 406 bin 750 TL, Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun kapsamında ise 40 ticari elektronik ileti nedeniyle 63 bin 360 TL idari para cezası uygulandı. Toplam ceza tutarının ise 6 milyon 425 bin 356 TL’ye ulaştığı belirlendi. Fahiş fiyat denetimleri sonucunda ise 325 işlem tesis edilerek mevzuat gereği bakanlığa iletildiği dile getirildi. Şanlıurfa Ticaret İl Müdürlüğünün denetimlerini aralıksız bir şekilde bakanlık ve valiliğin talimatları doğrultusunda 31 Aralık gecesine kadar sürdürüleceği açıklandı. Bir çok denetime Ticaret İl Müdürü İbrahim Akbaş’ın da katıldığı öğrenildi.