POLİTİKA - 23 Şubat 2024 Cuma 19:53

Bakan Kacır: “Türkiye 5’inci nesil savaş uçağını geliştirebilen, üretebilen ve gökyüzüyle buluşturabilen sayılı ülkelerden oldu”

A
A
A
Bakan Kacır: “Türkiye 5’inci nesil savaş uçağını geliştirebilen, üretebilen ve gökyüzüyle buluşturabilen sayılı ülkelerden oldu”

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ile Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) öğrencileriyle bir araya geldi. Programda ilk uçuşunu yapan milli muharip uçak KAAN’a vurgu yapan Bakan Kacır, "Türkiye 5’inci nesil savaş uçağını geliştirebilen, üretebilen ve gökyüzüyle buluşturabilen sayılı ülkelerden oldu” dedi.


GAÜN Mavera Kongre ve Sanat Merkezi’nde düzenlenen programda konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Gaziantep Üniversitesi ve Gaziantep’teki diğer okulların TEKNOFEST’lerde elde ettiği başarılardan bahsederek, bunun Gaziantep’in geleceği için muazzam bir işaret fişeği olduğunu söyledi. Türkiye’nin kritik teknolojilerde tam bağımsızlık mücadelesi verdiğini belirterek, ilk uçuşunu yapan milli muharip uçak KAAN’a vurgu yapan Bakan Kacır, “Özellikle insansız hava araçlarında bu mücadelenin hangi düzeye geldiğini hepimiz çok iyi biliyoruz. Bu hafta tarihe kaydedilen büyük bir başarı hikayesine Türkiye’nin mühendisleri imza attılar. Türkiye 5’inci nesil savaş uçağını imkanlarıyla geliştirebilen, üretebilen ve gökyüzüyle buluşturabilen sayılı ülkelerden biri olmuştur. Bu başarı dünyayı yeniden adaletle ve merhametle buluşturma iddiasında, bu Türkiye için muazzam bir kazanım olmuştur. Daha yapacak çok işimiz var, son yıllarda insansız hava araçlarında peşin sıra başarı hikâyelerine şahitlik ettik” dedi.


Türkiye’nin artık kendi uydularını yaptığını ve Milli Uzay Programı’ndaki projeleri tek tek hayata geçireceklerini belirten Kacır, "Roket teknolojileri konusunda Türkiye birçok projeyi eş zamanlı olarak gerçekleştiriyor. Milli markalarımız var. Roketsanımız var, Deltamız var. Bu kurumlarımız bağımsız şekilde uzaya ulaştıracak roket geliştirmeye devam ediyorlar. Roketsan sıvı yakıtlı motorlar konusunda Delta hibriti motorlu roketler konusunda çok önemli mesafeler kat etti ve 100 kilometre kabul edilen uzay sınırına erişebilecek roketleri yerli ve milli olarak geliştirdiler. Fakat henüz biz kendi geliştirdiğimiz roketlerle kendi uydularımızı uzaya gönderebilen bir ülke değiliz. Aynı zamanda insanlı uzay misyonlarını gerçekleştirebilecek roketleri de biz henüz geliştirmiş değiliz. Ama roket projelerinde başladığımız çalışmalar önümüzdeki dönemde önce insansız sistemleri özellikle uyduları uzaya taşımamıza imkan tanıyacak. Peki biz henüz bu konumda değiliz. Dünyada insanlı uzay misyonlarını gerçekleştirebilecek roketleri geliştiren 3 ülke var. Amerika Birleşik Devletleri, Rusya ve Çin. Avrupa ülkelerinin insanlı uzay roketleri gerçekleştirecek misyonları yok. Avrupa Uzay Ajansının da böyle bir kabiliyeti yok. Milli Uzay Programı’ndaki projeleri bir bir hayata geçireceğiz. Türkiye kendi uydularını yapıyor. Görüntüleme uydularını yapıyor. 20 yılda adım adım geliştirdik bu alanı. Önce ortak üretim projesi yaptık. Türksat 6A ilk haberleşme uydumuz olacak. Hani 2023’de Ay’a erişecektiniz dediler. Bunu da başaramadınız diyerek bu misyona zarar vermek isteyenler, alaya almak isteyenler oldu. Kendi mühendislerimizin geliştirdiği uzay aracını hibrit motorumuzla ateşleyip Ay transfer noktasına taşıyacağız. Ay’ın yörüngesine gireceğiz. Ay çevresinde araştırmalar yapacağız. Türkiye bu hedefi de başaracak. Bu projeler her zaman belirlendiği zamanlarda ve hızda gerçekleşmeyebilir. Bize düşen bilim adamlarımızın yanında ve arkasında durmaktır" ifadelerine yer verdi.



“TEKNOFEST kuşağı ve gençliği Türkiye’yi milli teknoloji hamlesinde zirveye çıkaracak”


Bakan Kacır, gençlerle buluştuğu programda TEKNOFEST’in ve bu kapsamdaki yarışların geleceğin teknolojisine de yön verdiğini vurgulayarak, “İnanıyorum ki sayıları 1 milyona erişen TEKNOFEST yarışmaları, TEKNOFEST kuşağı ve gençliği Türkiye’yi milli teknoloji hamlesinde zirveye çıkaracak. Bu yolculukta arzu ediyoruz ki gençlerimiz bayrağı bugünkünden daha ileri noktalara taşısın. Sadece havacılıkta değil uzay bilimlerinde de yapacağımız işlere Türk gençleri damgasını vursun” ifadelerini kullandı.



Gezeravcı deneyimlerini öğrencilerle paylaştı


Türkiye’nin Milli Uzay Programı kapsamında insanlı ilk uzay misyonu ile Uluslararası Uzay İstasyonu’nda (ISS) görev yapan ilk astronot olan Alper Gezeravcı ise, istasyonunun işleyişi, teknik özellikleri ile uzayda yaptığı bilimsel deneyler hakkında bilgiler paylaştı. Astronot Alper Gezeravcı, “Benim hikayem 2022 Mayıs’ında başladı. Haberlerde tesadüfen Cumhurbaşkanımızın halkımıza yaptığı açıklamayı dinledim. Türkiye Cumhuriyetinin 100’üncü yılında bir Türk vatandaşı ilk defa uzaya gönderilecekti. Uzay, astronomi alanında birçok araştırma yaparak, ’Ben bu işi yapabilirim’ noktasına geldiğim an başvurumu gerçekleştirdim. Ben bu rüyanın, bu hayalin hep başka milletlerin insanlarına ait olduğunu telkin ediyordum kendime. Artık sizin hayalinizin sınırı yok. Potansiyelinize güvenin, içinizde olan özgüveniniz ayağa kalksın. Bundan sonra yolunuz açık. Bu hikayenin kalan kısmına imza atacak olan sizlersiniz. Bundan sonra sizlerin başarılarıyla övüneceğiz” şeklinde konuştu.


GAÜN Rektörü Prof. Dr. Arif Özaydın ise, Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı’yı konuk etmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Prof. Dr. Özaydın, “Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye Yüzyılını başlatan liderdir. Bu ülkeyi dönüştüren bir lider var. Türkiye onun sayesinde küresel güç olmuştur. Bizi kırmayıp geldiği için ilk astronotumuz, komutanımız Alper Bey’e çok teşekkür ediyorum” dedi.


Rektör Prof. Dr. Arif Özaydın, program sonunda Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ve Türkiye Uzay Ajansı Yönetim Kurulu Üyesi ve ilk Türk astronot Alper Gezeravcı’ya hediye takdim etti.



Bakan Kacır: “Türkiye 5’inci nesil savaş uçağını geliştirebilen, üretebilen ve gökyüzüyle buluşturabilen sayılı ülkelerden oldu”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Esenler’deki Avas Antika Pazarı meraklılarını bekliyor Esenler Belediyesi’nin 3 yıl önce Tarih ve Nostalji Derneği iş birliği hayata geçirdiği Avas Antika Pazarı, antika meraklılarının uğrak yeri olmaya devam ediyor. Ziyaretçilerini geçmişe yolculuğa çıkartan ve nostalji yaşatan pazar, müdavimlerini bekliyor. Esenler Belediyesi’nin üç yıl önce Tarih ve Nostalji Derneği iş birliği ile Fevzi Çakmak Mahallesi’ndeki Prof. Dr. Adem Baştürk Kültür Merkezi Kapalı Pazar Alanı’nda hayata geçirdiği Avas Antika Pazarı, antika meraklılarının uğrak yeri olmaya devam ediyor. Cumartesi kurulan Pazar müdavimlerini bekliyor Her Cumartesi günü Avas Antika Pazarı, İstanbul’un her yerinden, hatta İstanbul dışından antika meraklıları tarafından ziyaret ediliyor. Ziyaretçileri maziye yolculuğa çıkartan ve nostalji yaşatan pazar, bir yandan da şehrin hafızasını tazeliyor, hayata zenginlik katıyor. “Ürünlerimizle ilgili istediğiniz her şeyi bulabilirsiniz” Pazarda tezgah kuran Muammer Öztürk, “Her hafta cumartesi günleri antika pazarımız olur. Ürünlerimizle ilgili istediğiniz her şeyi bulabilirsiniz. Burada fiyatı uygundur. Bilgisayardan tut, hırdavat çeşitlerinden tutun burada birçok ürünü bulabilirsiniz. Her hafta tezgahıma gelen sabit müşterilerim var” dedi. “Bin liralık bir cihazı burada 200 - 300 liraya alabiliyorsunuz” Ürünlerin antika pazarlarında daha uygun olduğunu Selahattin Ataş, “Her hafta cumartesi günü biz buradayız. Güneş gözlükleri, saatler, teknolojik aletler, kıyafetler. İkinci el ürünler Esenler ’de kapalı otopark içerisinde herkese hitap ediyor. Bin liralık bir cihazı burada 200 - 300 liraya alabiliyorsunuz. Ürünler hem ucuz hem kalitelidir. Bende önce almaya başladım sonra satışa geçtim. Ama antikalar da var. Dışarıdaki mağazalara nazaran daha indirimli daha ucuz” şeklinde konuştu. “Çok uygun fiyatı olan malzemeler burada var” Pazar esnafı Halit Kaya, “2 haftada 1, ayda 1 veya 2 defa antika pazarına geliyorum. Çok uygun fiyatlı malzemeler burada var. Hiç ummadığımız malzemeler, cihazları burada bulabiliyoruz. Buranın esnafı güler yüzlü. Bu pazarın Esenler ‘de kurulması çok iyi. Burada ummadığımız ürünlerle karşılaşabiliyoruz” ifadelerini kullandı. Antika pazarı cumartesi günleri akşam saatlerine kadar devam ediyor. (DH-RU
Gaziantep Şehitkamil’de verilen sözler yerine getiriliyor Şehitkamil Belediye Başkanı Umut Yılmaz, göreve gelmeden önce verdiği sözleri bir bir yerine getirmeye devam ediyor. Başkan Yılmaz, başarılı çocuklara yönelik bisiklet sözü de dâhil olmak üzere verdiği tüm vaatleri yerine getirerek takdir topluyor. Başkan Umut Yılmaz, son olarak başarılı çocuklara bisiklet dağıtımı yaparak onların mutluluğuna katkı sağladı. Aktoprak Mahallesi’nde gerçekleştirilen Bisiklet Dağıtım Töreni’nde, takdir ve teşekkür belgesi alarak Şehitkamil Belediyesi’ne başvuran öğrencilere bisikletleri, bizzat Umut Yılmaz tarafından teslim edildi. Tüm vaatler yerine getiriliyor Göreve geldiği günden bu yana kent lokantaları ve emeklihane açan, kuşçulara ücretsiz yem dağıtan, öğrencileri Erzin’e ve Samsun’a götüren, dondurma karavanı projesi ile çocuklara dondurma ulaştıran, ilçe genelinde dar gelirli ailelere gıda desteğinde bulunan Başkan Umut Yılmaz, çocuklara yönelik bisiklet sözünü de yerine getirdi. “Bu bir siyaset değil” Törende konuşan Şehitkamil Belediye Başkanı Umut Yılmaz, “Biz, nerede bir çocuk varsa onu mutlu edebiliyorsak ne mutlu bize. Bu çocuklar, 18 yaşına geldiklerinde bir abi bize bisiklet vermişti diye hatırlar da bizim için bir dua ederse ne mutlu bize. Bu bir siyaset değil. Bu bir politika değil. Çocuklarımıza bu bisikletleri hediye ettik. Analarının ak sütü kadar helal olsun. Çünkü onlar, çalıştı başardı. Takdir, teşekkür belgelerini aldılar. Tüm çocuklarımız takdirlik çocuklar. Bizden de takdir aldılar. Güle güle kullanın çocuklar” dedi. Bisiklet teslimleri devam edecek Bisiklet teslimlerine kırsal mahallerden başladıklarını ifade eden Başkan Umut Yılmaz, her gün farklı mahallerde bisiklet teslimlerinin süreceğini söyledi. 8 Ağustos tarihine kadar tüm kırsal mahallelerde yaşayan öğrencilere bisikletlerin teslim edileceğini kaydeden Başkan Yılmaz, ardından 2. etap bisiklet dağıtım programını başlatacaklarını bildirdi. Veliler memnun, çocuklar mutlu Törende bisikletlerine kavuşan çocukların yüzlerindeki mutluluk ve sevinç gözlerden kaçmazken, veliler de Başkan Yılmaz’a teşekkürlerini iletti. Yılmaz’ın çocuklara verdiği değeri ve onlara sağladığı destekleri takdir eden veliler, duydukları memnuniyeti ifade ettiler.
İstanbul İçerenköy Hali 54 yıl sonra taşınıyor: Beklenen müjde geldi 1970 yılından beri İstanbul’un Anadolu yakasında hizmet veren İçerenköy Meyve ve Sebze Hali için beklenen müjde geldi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Tuzla bölgesine taşıyacağı hal için çalışmalarına aralıksız devam edilen projenin yüzde 90’ı tamamlandı. Yakın zamanda 460 bin metrekarelik yeni alanına taşınması beklenen halin boşalacak arazisi ile Ataşehir’e de devasa yeni bir yeşil alan daha kazandırılmış olunacak. Yıllardır çözümü sağlanamamış olan İçerenköy Meyve Sebze Hali’nde bölge halkının beklediği müjde geldi. 1970 yılından beri İstanbul’un Anadolu Yakası’nda hizmet veren hal, zamanla yerleşim yerlerinin ortasında kalmasından kaynaklı başta trafik ve çevre kirliliği olmak üzere çeşitli sorunlara yol açıyordu. 54 yıl sonra taşınıyor Bölge halkının da tepkileri sonrasında geçtiğimiz yıllarda ise İstanbul Büyükşehir Belediyesi harekete geçmiş hazırlanan proje ile halin Tuzla’ya taşınması planlanmıştı. Proje kapsamında İçerenköy’de 54 yıldır faaliyet gösteren meyve ve sebze halinin yeni yeri Aydınlı’daki 460 bin metrekarelik araziye kurulacak mega kompleks olacak. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun da seçimden önce müjdesini verdiği dev taşınma için çalışmalar aralıksız devam ederken bölge halkının beklediği güzel haberi ise Ataşehir Belediye Başkanı Onursal Adıgüzel paylaştı. Projenin yüzde 90’ı tamamlandı Tuzla’daki yeni hal alanına giderek yürütülen çalışmaları yerinde inceleyen Adıgüzel, sosyal medya hesabından paylaştığı videolu mesajında, “Kıymetli Ataşehirliler sevgili komşularım, yağmur çamur demeden sizler için çalışıyoruz. Hepinizin merakla beklediği İçerenköy’deki hal binasının ne zaman taşınacağı sorusuna cevap bulmak için bugün Tuzla’dayız. Yapmış olduğumuz incelemelerde öğrendik ki, 460 bin metrekarelik alana kurulacak olan ve 236 bin metrekare kapalı alan bulunan yeni hal binasının yüzde 90’ı tamamlanmış.” dedi. Trafik çilesi sona erecek Halin Ataşehir’den taşınmasının ardından, bölgede trafik sorunun çözüleceğine de dikkat çeken Adıgüzel, “Halin taşınmasıyla birlikte uzun zamandır kangren haline dönüşen trafik sorunu da çözülmüş olacak ve Ataşehirliler rahat nefes alacak.” diye konuştu. Şehre nefes aldıracak 62 bin metrekarelik yeşil alan ortaya çıkacak Hal binasının en hızlı şekilde Tuzla’ya taşınması için sürecin yakından takipçisi olmaya devam edeceklerini de vurgulayan Adıgüzel, ‘Ekrem Başkanımızın vermiş olduğu müjdenin takipçisiyiz. Proje tamamlandıktan sonra Ataşehirimiz, mükemmel bir 62 bin metrekarelik yeni yeşil alan kazanacak. Hal binamızın yerinde kültür merkezleri, eğitim alanları, hizmet alanları ve yoğunlukla yeşil alanların olduğu büyük bir kompleks hayata geçecek. İçerenköyümüz, Ataşehirimiz devasa yeni bir yeşil alanla buluşacak” dedi.