SAĞLIK - 11 Eylül 2025 Perşembe 11:18

Çocuklarda testis tümörlerine dikkat

A
A
A
Çocuklarda testis tümörlerine dikkat

Medical Point Gaziantep Hastanesi Çocuk Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Hikmet Zeytun, testis tümörlerinin belirtileri, tanı süreci ve tedavi yaklaşımları hakkında bilgi verdi.


Yumurtalık (testis) tümörleri, çocukluk çağında nadir görülse de erken teşhis ve doğru tedaviyle tamamen iyileştirilebilen hastalıklar arasında yer alıyor. Medical Point Gaziantep Hastanesi Çocuk Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Hikmet Zeytun, testis tümörlerinin belirtileri, tanı süreci ve tedavi yaklaşımları hakkında aileleri bilgilendirdi.



"Ağrısız şişlik en yaygın belirti"


Testis tümörlerinin genellikle ağrısız testis şişliğiyle ortaya çıktığını vurgulayan Doç. Dr. Hikmet Zeytun, "Ailelerin çocuklarında testislerde fark ettikleri herhangi bir sertlik, şişlik ya da büyüme, mutlaka ciddiye alınmalı ve bir uzmana başvurulmalıdır. Özellikle tek taraflı, ağrısız testis büyümesi, bu tümörlerin en sık görülen belirtisidir" dedi.



"Tümörlerin çoğu iyi huylu, ancak takip şart"


Çocuklarda görülen testis tümörlerinin büyük çoğunluğunun iyi huylu olduğuna dikkat çeken Dr. Zeytun, buna rağmen her kitlenin detaylı şekilde incelenmesi gerektiğini belirtti. Zeytun, "Her kitle, kötü huylu olasılığına karşı dikkatle değerlendirilmelidir. Ultrasonografi ve kan tahlilleri, tanı koymada büyük rol oynar. Gerekli görüldüğü takdirde cerrahi müdahale ile kitlenin çıkarılması gerekebilir" ifadelerini kullandı.



"Multidisipliner yaklaşım başarıyı artırıyor"


Medical Point Gaziantep Hastanesi olarak testis tümörlerinin tanı ve tedavisinde multidisipliner bir yaklaşım benimsediklerini ifade eden Dr. Zeytun, "Çocuk cerrahisi, onkoloji, radyoloji ve üroloji birimleriyle koordineli çalışarak, hastalarımıza en güncel ve en uygun tedavi seçeneklerini sunuyoruz. Özellikle tümörün erken evrede tespit edilmesi, tedavi başarısını büyük ölçüde artırmaktadır" şeklinde konuştu.



"Genital muayeneyi ihmal etmeyin"


Doç. Dr. Hikmet Zeytun, ailelerin çocuklarının genital bölge kontrollerini düzenli olarak yapmalarının önemli olduğunu da vurgulayarak, "Banyo sırasında veya alt değiştirme esnasında testislerde herhangi bir farklılık fark eden ebeveynler, vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurmalıdır. Erken tanı sayesinde çocuklarımızın sağlığı korunabilir ve tedavi süreci daha kolay atlatılabilir" diye konuştu.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Osman Zeki Korkmaz: "Böyle duyarlı oyuncu grubu ile çalıştığım için çok şanslı hissediyorum" Vanspor FK Teknik Direktörü Osman Zeki Korkmaz, İstanbulspor galibiyeti sonrası yaptığı açıklamada, oyuncularının performansından memnun olduğunu ve artık kendi taktiğiyle sahaya çıkan bir takım olduğunu söyledi. Trendyol 1. Lig’in 18. haftasında Vanspor, FK, deplasmanda karşılaştığı İstanbulspor’u 3-1 mağlup etti. Maçın ardından düzenlenen basın toplantısında Vanspor FK Teknik Direktörü Osman Zeki Korkmaz, açıklamalarda bulundu. Geçtiğimiz gün annesi vefat eden İstanbulspor Başkanı Ecmel Faik Sarıalioğlu’na baş sağlığı dileyerek sözlerine başlayan Korkmaz, "Maç özelinde çok fazla konuşmak istemiyorum. İstanbulspor benim için özel bir camia. Futbol açısından bakarsak iki haftadır geliştirdiğimiz bir oyun var. Geçen hafta oynadığımız Ümraniyespor maçının mantıksal galibiydik. Fakat maç sonunda istenmeyen bir sonuç oldu. Bu oyunu analiz ederek bu hafta maçın geneline nasıl yayacağımız üzerine çalıştık. Bugün 90 dakika bu şekilde oynadık. Bundan sonraki süreçte de Vanspor kendi taktiği ile maçlara hazırlanacak ve o şekilde sahaya çıkacaktır. Sakatlık sıkıntımız var. Eldeki oyuncularımızdan yararlanmaya çalışıyoruz. Oyucularım burada ortaya çok büyük karakter koyuyor. Böyle duyarlı oyuncu grubu ile çalıştığım için çok şanslı hissediyorum" diye konuştu. "Maça gelen tüm Vanlılar, yanında en az bir kişi daha getirsin" İç sahada oynanan maçlara taraftarları davet eden Osman Zeki Korkmaz, "Devreyi olabildiğince iyi bir yerde bitirmemiz gerekiyor. En az geçen haftadaki atmosfer gibi bir atmosfer yakalamamız gerekiyor stadyumumuzda. Ben de arkadaşlarımı maçımıza davet edeceğim. Maça gelen tüm Vanlılar da yanında en az bir kişi getirsin. Bir önce ikinci devrenin hazırlığını yapmamız gerekiyor. Kritik bir maç oynayacağız" şeklinde konuştu. İstanbulspor’a rakip olmanın duygusal yönüne değinen Korkmaz, "İstanbulspor benim eski takımım değil, ailem. Şu anda ülkenin köklü kulüplerinden bir tanesinin teknik direktörlüğünü yapıyorum. Benim de Türk futbolunun da yeni hikayelere ihtiyacı var" açıklamalarında bulundu.