SAĞLIK - 19 Mart 2024 Salı 15:58

Doç. Dr. Sürmelioğlu: “Dişin yapısı ve rengi gülümsemeleri etkiliyor”

A
A
A
Doç. Dr. Sürmelioğlu: “Dişin yapısı ve rengi gülümsemeleri etkiliyor”

Ankara Diş Hekimleri Odası tarafından düzenlenen Bahar Sempozyumu’nda konuşmacı olarak yer alan Gaziantep Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Derya Gürsel Sürmelioğlu, “İnsanların gülümsemelerini engelleyen en önemli nedenlerin başında kişinin dişlerinin şeklinden ya da renginden memnun olmaması gelmektedir” dedi.


Ankara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleşen etkinlikte konuşan GAÜN Öğretim Üyesi Doç. Dr. Derya Gürsel Sürmelioğlu, diş estetiği, diş sağlığı ve diş tedavisinde yeni yöntemler gibi konu başlıklarına değindi.


İnsanların gülümsemelerini engelleyen en önemli faktörlerden birisinin diş şekli veya rengi olduğunu söyleyen Doç. Dr. Derya Gürsel Sürmelioğlu, “Ön dişlerdeki renk, şekil, pozisyon ve yapısal bozukluklar kişilerin psikolojik durumunu da etkileyen ciddi estetik problemlere neden olabilmektedir. Bu problemleri çözmek için hekimler tarafında sıklıkla tam kron uygulaması tercih edilmektedir. Ancak tam kron uygulaması, dişlerde aşırı madde kaybı ve dişeti dokusunda hasar oluşturabilmekte dahası uzun dönemde diş doku kaybına sebep olabilmektedir” şeklinde konuştu.


Doç. Dr. Sürmelioğlu, “Tedavi öncesi hastanın beklentileri ve yapılabilecek uygulamalar hekimin bilgi ve tecrübesi dahilinde değerlendirilmeli ve en uygun tedavi yöntemi seçilmelidir. Günümüzde gelişen dental materyaller ile yüz estetiğinin ayrılmaz bir parçası olan ön dişler üzerinde kesim ya da aşındırma yapılmadan doğal diş renginde estetik restorasyonlar yapılabilmektedir” ifadelerini kullandı.


Doç. Dr. Sürmelioğlu, “Dişlerdeki pozisyon, şekil ya da aks gibi bozuklukların düzenlenmesinde ilk seçenek mutlaka ortodontik tedavi düşünülmeli ve hasta bu konuda bilgilendirilmelidir. Bu seçeneği tercih etmeyen hastalarda ikinci yöntem minimal invaziv ‘Direkt Kompozit Laminalar’dır. Bu uygulamalar tek seansta yapılmakta olup doğru endikasyon, planlama ve eksiksiz uygulanan klinik aşamalar ile uzun süreli, başarılı tedavilere imkan verir. Bununla birlikte tüm ön dişlerin dahil edildiği uygulamalarda dijital sistemlerden de destek alınarak yüz ile diş estetiğinin kusursuz uyumu ile kişiye özgü gülüş tasarımı yapılmasına da imkan sağlar. Ancak materyal özelliğinden dolayı her hastaya her durumda Direkt Kompozit Laminala uygulamaları yapılamaz. Aksi yapıldığı halde tedavinin kısa sürede başarısız olması kaçınılmazdır” diye konuştu.



Doç. Dr. Sürmelioğlu: “Dişin yapısı ve rengi gülümsemeleri etkiliyor”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Maltepe’de zula evine operasyon: 2 şüpheli yakalandı Maltepe’de uyuşturucu madde ticareti yapan 2 şüpheli yakalandı. Şüphelilerin ‘zula’ evi olarak kullandıkları adreste yapılan aramalarda çok miktarda uyuşturucu madde ele geçirildi. İstanbul Emniyet Müdürlüğü görevlileri, Maltepe’de uyuşturucu ve uyarıcı madde ticareti yaptığı belirlenen şüpheli şahısların yakalanmasına yönelik çalışmaları sürdürüyor. Maltepe Fındıklı Mahallesinde uyuşturucu madde satışı yapıldığını belirleyen ekipler harekete geçti. Şüpheli şahsın konumu belirlenerek operasyon gerçekleştirildi. Operasyonda, narkotik madde satışı yapan C.T.(26) ve beraber hareket ettikleri belirlenen A.Ö.(23) isimli şahıslar yakalandı. C.T.’nin üzerinden 1 paket marihuana ele geçirilirken, şahısların ikamet adreslerinde yapılan aramalarda ise 3 parça ve 3 likit olmak üzere 6 adet uyuşturucu madde ele geçirildi. Şahısların üst araması yapıldığı esnada A.Ö. isimli şahsın üzerinden farklı bir adrese ait ikamet anahtarı bulundu. ‘Zula’ evi olarak kullandıkları adrese baskın Yapılan araştırmada Fındıklı Mahallesi’nde bulunan bu adresi ‘zula’ evi olarak kullandıkları belirlendi ve adreste arama yapıldı. Şahısların üzerinde, ikamet adreslerinde ve zula olarak kullandıkları adreste yapılan aramalarda; 77 parça halinde 841,82 gram marihuana, 14 parça halinde 16,28 gram kokain, 22 adet 469,70 gram likit formda esrar, 6 bin 300 TL, 100 dolar, 40 euro para ile 2 adet tam cumhuriyet altını, 3 adet cep telefonu ele geçirildi. Şüpheli şahısların yapılan sorgulamasında; benzer suçlardan suç kayıtlarının olduğu tespit edildi. Konu ile ilgili yakalanan şüpheli şahıslar "Uyuşturucu veya Uyarıcı Madde İmal ve Ticareti" suçundan adliyeye sevk edildi.
Sivas Vatan sevgisi engelinin önüne geçti Sivas’ta temsili olarak bir günlüğüne asker olan görme engelli genç için askerlik eğlencesi düzenlenerek kına yakıldı. Sivas’ta yaşayan Abdullah ve Miyase Ceran çiftinin çocukları Umut Ceran doğuştan görme engelli olarak dünyaya geldi. Askerlik çağına gelen Umut, engelinden dolayı askerlik yapamayınca çözümü ailesi ve yakınları buldu. Aile bir günlüğüne de olsa temsili asker olan oğulları Umut için asker eğlencesi düzenledi. Evde düzenlenen eğlenceye Umut’un arkadaşları ve yakınları katıldı. Umut’a annesi tarafından eline kına sürüldü. O esnada anne Miyase Ceran duygularına hakim olamadı. Baba kendisinin asker kınasının olmadığını fakat oğlu için bu askerlik kınasını düzenlediklerini söyleyerek buruk bir sevinç yaşadıklarını dile getirdi. “Değişik bir duyguydu“ Anne Miyase Ceran, hüzünlü ve heyecan verici bir durum olduğunu ifade ederek, “ Güzel oldu. Değişik bir duyguydu. Rabbim herkese nasip etsin. Bir günlükte olsa o sevinci yaşattı. Buruk bir sevinç içerisindeyim” dedi. “Çok ufakken askeri forma giyip anneme sürpriz yaptım” Umut Ceran, ufakken askeri üniforma giyerek annesine sürpriz yaptığını söyleyerek, “Birkaç kez bu tür ana şahit olmuştum. Ama insanın kendi evinde kınsa bu şekilde kına yakılması çok farklı bir duygu. Çok şükür böyle bir şey nasip oldu. Gönül isterdi ki bu vatani görevi yapabileyim. Hayırlısı böyleymiş. Allah bütün askerlerimize yardımcı olsun. Güzel bir duyguydu. Herkese teşekkür ederim. Kına yakılırken duygulandım. Müziği bilerek seçtirdim. Sözleri benim tüylerimi diken diken ettiriyor. Sözleri çok dokunaklı. Çok farklı bir duygu. Çok ufakken askeri forma giyip anneme sürpriz yaptım. Mesele sadece o formayı giymekten ibare değil, o görevi yapabilmek” diye konuştu. “Benim asker kınam olmadı, oğlum Umut’a yaptım” Baba Abdullah Ceran, kendisinin asker kınası olmadığını fakat oğluna asker kınasını yaptıklarına değinerek, “Sevinçliyiz. Böyle bir kına düzenleyelim dedik. Benim asker kınam olmadı, oğlum Umut’a yaptım. Anaokulundan itibaren bugüne kadar annesinin çok emeği var. Şuanda ilahiyat okuyor. Tatlı bir hüzün içerisindeyim. Ama güzel bir duygu. Keşke tam yapabilseydi askerliğini. Allah böyle takdir etmiş” şeklinde konuştu.