EĞİTİM - 13 Ağustos 2025 Çarşamba 16:46

GİBTÜ’den İsrail’in Filistin’i işgal planına sert tepki

A
A
A
GİBTÜ’den İsrail’in Filistin’i işgal planına sert tepki

Gaziantep İslam Bilim ve Teknoloji Üniversitesi, İsrail’in Filistin’i işgal planına sert tepki gösteren bir basın açıklaması yayımladı. Yapılan açıklamada, "İsrail’in Gazze’de ve tüm bölgelerde yürüttüğü insanlık dışı, hukuk tanımaz ve sistematik soykırım politikalarını en sert şekilde lanetliyoruz. Uluslararası toplumu, hukuk ve vicdanın gereği olarak bu zulme karşı açık, net ve kararlı bir duruş sergilemeye davet ediyoruz" dedi.


Gaziantep İslam Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Yönetimi imzasıyla yayımlanan açıklamada, "Gaziantep İslam Bilim ve Teknoloji Üniversitesi, Gazze’de yıllardır devam eden İsrail işgali, ablukası ve insanlık dışı saldırılara karşı en güçlü şekilde tepki göstermektedir. Yıllardır süren saldırılar ve ağır ambargolar, Gazze halkının yaşam hakkını elinden almış; binlerce masum çocuk, kadın ve yaşlı hayatını kaybetmiştir. Temel insani ihtiyaçlara erişimin engellenmesi, açlık ve yoksulluğu derinleştirerek halkı büyük bir insani felakete sürüklemiştir. Son günlerde gündeme gelen ’Gazze’nin tamamen işgal edilmesi’ planı, yalnızca bir toprak gaspı değil, Filistin halkının kimliğini, kültürünü ve geleceğini yok etmeye yönelik sistematik bir girişimdir. Bu vahim tablo karşısında sessiz kalmak, insanlık onuruna ve evrensel değerlere sırt çevirmek anlamına gelmektedir. Gaziantep İslam Bilim ve Teknoloji Üniversitesi olarak adaletin, insan haklarının ve özgürlüğün yanında durduğumuzu, Gazze halkına yönelik insanlık dışı saldırıları ve her türlü işgal planını en güçlü şekilde kınadığımızı kamuoyuna bildiririz. Uluslararası toplumu, hukuk ve vicdanın gereği olarak bu zulme karşı açık, net ve kararlı bir duruş sergilemeye davet ediyoruz. İnanıyoruz ki insanlığın ortak vicdanı susturulamaz. Filistin halkının onurlu mücadelesi, adaletin ve barışın mutlaka kazanacağına dair en güçlü teminattır. Bu nedenle özgür ve bağımsız Filistin Devleti’nin varlığını tanımak ve korumak, ertelenemez bir tarihi sorumluluktur. Kamuoyuna saygıyla duyurulur" ifadelerine yer verildi.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa 60 yıldır süren gelenek: Bayramlaşmada 1 kilometrelik kuyruk oluştu Bursa’nın İnegöl ilçesine bağlı kırsal Cerrah Mahallesi’nde 60 yıldır süren bayramlaşma geleneği, bu Kurban Bayramı’nda da sürdü. Vatandaşların bayramlaşmak için oluşturduğu 1 kilometrelik kuyruk, dronla havadan görüntülendi. 13 bin nüfuslu Cerrah Mahallesi’nde 60 yıldır toplu bayramlaşma geleneği sürdürülüyor. Bayram namazı sonrası bir araya gelen binden fazla kişi, tokalaşıp, el öptükten sonra sıraya girdi. Bayramlaşma sırasında oluşan 1 kilometrelik kuyruk dron ile görüntülendi. Cerrah Mahallesi Muhtarı Hasan Ayar, "Bayram sabahı uyanıp abdestimizi alıp camiye gidiyoruz. Bayram namazının ardından mezarlığımıza gidiyoruz. Yine bir duanın ardından tek ıra halinde bayramlaşma pozisyonuna geçiyoruz. Cerrah Mahallemizin 60 yıllık bayramlaşma geleneği devam etmektedir. Bundan sonra da devam edecektir inşallah. Bayramlaşmayı tek seferde burada bitirmiş oluyoruz. Ondan sonra kurban kesimine gidenler oluyor, şehir dışına gidiyorlar. Mahallemizde yaklaşık 13 bin nüfus var. Tek sıra bayramlaşma kuyruğu bin 200 metreyi geçti. Bizim için bir rekordu. Seneye 2 kilometreyi hedefliyoruz" dedi. Mahalle sakinlerinden 14 yaşındaki Ömer Cepe ise, "Dedelerimizden bize kalan mirası sürdürmeye çalışıyoruz. Benden çocuklarıma, torunlarıma kadar gidecek bu mirası sürdürmek istiyorum. Her bayramda bu kadar coşkulu kutlama oluyor" dedi.
Mersin Mersin Şehir Tiyatrosu, Ordu ve Artvin’den tam not aldı Mersin Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu, mayıs ayındaki turne programı kapsamında Ordu ve Artvin’de sahnelediği oyunlarla yüzlerce sanatseverle buluşarak, sanatın birleştirici gücüyle kentler arasında kültür köprüsü kurdu. Ordu ve Artvin’de sahnelenen ‘Eyvah Nadir’ ve ‘Dünyanın Eski Zamanlarında’ oyunları izleyicilerden yoğun ilgi görürken sahne performansları büyük beğeni kazandı. 12-23 Mayıs tarihleri arasında düzenlenen ‘3. Ordu Şehir Tiyatroları Festivali’ kapsamında Mersin Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu ekibi, Ordu Büyükşehir Belediyesi Karadeniz Tiyatrosu Sahnesinde ‘Eyvah Nadir’ oyunuyla Ordulu sanatseverlerin karşısına çıktı. Festival izleyicilerinden tam not alan oyunun ardından Mersin Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu Şube Müdürü Ahmet Duran Borlu, Şehir Tiyatrosu Genel Sanat Yönetmeni Yardımcısı Ceren Özmen ve Sanatçı Mehmet Naci İdişci’ye Ordu Büyükşehir Belediyesi tarafından çiçek ve plaket takdim edildi. Artvin’de hem yetişkinler hem minikler sanatla buluştu Ordu’nun ardından Şehir Tiyatrosunun bir diğer durağı ise Artvin oldu. 12-19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı Haftası etkinlikleri kapsamında 19 Mayıs’ta Artvin Belediyesi ev sahipliğinde sahne alan tiyatro ekibi, hem çocuklara hem yetişkinlere yönelik oyunlarıyla Artvinli vatandaşlarla buluştu. Kentte, ‘Dünyanın Eski Zamanlarında’ isimli çocuk oyunu ile minik izleyicilere keyifli anlar yaşatan ekip, akşam saatlerinde ise Ahmet Hamdi Tanpınar Sahnesinde sahnelenen ‘Eyvah Nadir’ oyunuyla Artvinli sanatseverlerle buluştu. Büyük ilgi gören oyunların ardından Mersin Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu Genel Sanat Yönetmeni Yardımcısı Ceren Özmen ile Sanatçı Mehmet Naci İdişci’ye Artvin Belediye Başkanı Bilgehan Erdem tarafından çiçek ve plaket takdim edildi. Oyun sonunda sahnelenen performanslardan övgü ile söz eden Artvin Belediye Başkanı Bilgehan Erdem, kurulan sanat köprüleri adına Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) ve Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’e teşekkürlerini iletti.