GÜNDEM - 30 Nisan 2024 Salı 17:05

Kadooğlu ve yönetim kurulu üyelerinden Fatma Şahin’e ziyaret

A
A
A
Kadooğlu ve yönetim kurulu üyelerinden Fatma Şahin’e ziyaret

Güneydoğu Anadolu Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Celal Kadooğlu ve Yönetim Kurulu Üyeleri, yeniden seçilen Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’e, "Hayırlı olsun" ziyaretinde bulundu.


Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Başkan Celal Kadooğlu ve yönetim kurulu üyelerine ziyaretlerinden dolayı teşekkür etti. Ziyaret sırasında kent gündemi, tarım ve gıda üretimi ile Organize Sanayi Bölgesindeki sanayicilerin belediyeden talep ve beklentileri gündeme geldi.


“Tarım alanında devrim gibi yenilikler geliyor”


Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ziyaret sırasında, son yıllarda dünya genelinde yaşanan olayların gıdanın önemini daha artırdığını vurgulayarak, Gaziantep’te tarım alanında büyük yeniliklerin yapılacağı müjdesini verdi. Şahin, "Şu anda Gaziantep’te arazilerin yüzde 30’u tarımsal amaçlı olarak kullanılıyor. Bu oranı artırmanın yollarını arayacağız. Öncelikle toprak analizleri yaptırarak hangi toprakta hangi ürünlerin yetiştiğini belirleyeceğiz. Ardından da ihracatçılarımızın gıda sektöründe kullanmak üzere ithal ettiği tarımsal ürünleri Gaziantep’te yetiştirmenin yoluna gideceğiz. Gaziantepli ihracatçı ithal edeceği ürünleri Gaziantep’ten alacak. Böylece tarımsal üretim artacak, ithalat azalacak ve Türkiye kazanacak. Kısacası Gaziantep’te akıllı tarıma geçiş hızlanacak. Bunu da sanayicilerimizle, ihracatçılarımızla, çiftçilerimizle, ilgili kurum ve kuruluşlarımızla birlikte yapacağız" dedi.


“Gaziantep dünyanın gıda üretim merkezi”


Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin de ziyaret sırasında ayrıca Gaziantep’in gıda üretimindeki başarısına dikkat çekerek, " Gaziantep ise dünyanın en önemli gıda üretim merkezleri arasında yer alıyor. Bu çok değerli. Bu başarıyı siz değerli sanayicilerimize borçluyuz. Bu alandaki yenilikleri takip edip başarıyı sürdürülebilir hale getirmek istiyoruz. Sanayicilerimizin, ihracatçılarımızın talepleri, düşünceleri bizim için her zaman önemli olmuştur. Büyükşehir Belediyesi olarak sorunlarınızın çözümü konusunda her zaman imkanlarımızı seferber etmeye devam edeceğiz. Geldiğiniz için teşekkür ederim" ifadelerini kullandı.


“Akıllı tarım projelerini çok önemsiyoruz”


Güneydoğu Anadolu Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Celal Kadooğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’i başarısından dolayı kutlarken, "Sayın başkanımızla bugüne kadar koordinasyon ve işbirliği halinde çalıştık. Sanayicilerimizin, ihracatçılarımızın taleplerini hep önemsedi, destek oldu. Önümüzdeki dönemde birlikte çalışmaktan mutluluk duyacağız. Kendisine yeni döneminde başarılar diliyoruz" şeklinde konuştu.


Başkan Kadooğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in akıllı tarımla ilgili projelerinin çok değerli olduğunu da ifade ederek, "Gerek Türkiye gerekse bölgemiz ve Gaziantep için birçok konuda olduğu gibi tarımsal konularda da geliştirilecek olan her türlü proje için üzerimize düşen destek ve işbirliğine hazırız. Yeter ki ülkemiz kazansın, yeter ki milletimiz kazansın" diye konuştu.



Kadooğlu ve yönetim kurulu üyelerinden Fatma Şahin’e ziyaret

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul İstanbul’da minik uzay kaşifleri mezun oldu Esenler Belediyesi tarafından Ali Kuşçu Kültür Sanat Sezonu’na özel olarak hayata geçirilen Astronomi Okulu’nda minikler mezuniyet heyecanı yaşadı. Sertifikalarını alan minikler, kendileri için hazırlanan programın tadını çıkardı. Esenler Belediyesi, Türkiye’nin insanlı ilk uzay misyonunu başarıyla tamamlamasıyla bu alana merak duyan minikler için Ali Kuşçu Astronomi Okulu’na ev sahipliği yaptı. Dr. Kadir Topbaş Kültür Sanat Merkezi’nde bir ay boyunca teorik ve uygulamalı eğitimlerin verildiği okulda, çocukların bilişsel, duyuşsal ve devinimsel kazanımlar elde etmesi hedefiyle pek çok çalışma gerçekleştirildi. 7-13 yaş aralığındaki çocukların eğitim aldığı okulun mezuniyet programı ise “Uzi Uzayda” adlı tiyatro gösterimiyle başladı. Programa velileriyle katılan minikler, mezun olmanın heyecanını doyasıya yaşadı. Program sonunda ise Esenler Belediyesi Kültür İşleri Müdürü Hüseyin Cerrahoğlu, çocuklara uzay maketi ile katılım sertifikası takdim etti. Derslere istekli katıldılar Ali Kuşçu Astronomi Okulu koordinatörü Mürvet Özgün, bir ay boyunca miniklerin merak ettiği tüm sorulara yanıt bulmaya çalıştıklarını söyleyerek “Kapsamlı bir eğitim programıyla her haftayı dolu dolu geçirdik. Çocuklar gerçekten çok istekli bir şekilde derslere katıldı. Bu heyecanlarını evlerine de taşıdılar. Velilerimiz de programdan hayli memnun kaldıklarını ifade ettiler. Tüm bunlar bizi mutlu ediyor. Bu kez Gökbilim Atölyesi’ne ev sahipliği yapacağız. Deneyler ve gözlemlerle zenginleştireceğimiz atölyemize başvurular 25 Mayıs’a kadar devam edecek. Tüm meraklı çocuklarımızı atölyemize bekliyoruz” dedi. Yeni atölyeleri heyecanla bekliyoruz Ali Kuşçu Astronomi Okulu’nda eğitim alan Ömer Asaf Tosun, “Kardeşimle birlikte derslere katıldık. Çok eğlenceli geçti. Aynı zamanda yeni bilgiler öğrendik. Büyüyünce ben de uzay ile ilgili çalışmalar yapmak istiyorum” dedi. Ömer Asaf Tosun’un annesi Neslihan Tosun ise şunları kaydetti: “Yeni atölyeleri heyecanla bekliyoruz. Eğitimlerden çok memnun kaldık. Buradaki eğitimlerden sonra Yıldız Teknik Üniversitesi’ndeki eğitimleri de takip etmeye başladık. Oğlumla birlikte benim de bu alana ilgim arttı. Emeği geçen herkese teşekkür ederiz” dedi.
Tokat Tek tek toplanıp özenle istifleniyor, Tokat’a özgü ince, narin ve kendine has aroması ile damaklarda farklı bir tat bırakan asma bağ yaprağı hasadı başladı. Tokat’ın coğrafi lezzetlerinden olan ve sofraların vazgeçilmezi haline gelen sarmanın ana malzemesi üzüm yaprağı, Tokatlı çiftçiler tarafından tek tek özenle toplanıyor. Tokatlı çiftçiler, sıcak hava dolayısıyla koruyucu şapka ve kıyafetler giyerek asma bağ yaprağı hasadını gerçekleştiriyor. Kadınlı erkekli çiftçiler, sabahın erken saatlerinde başladıkları hasat işinde, üzüm yapraklarını tek tek toplayarak özenle istifliyor. Toplanan bağ yaprakları, salamura yapılmak üzere haşlanarak bidonlara basılıyor. Tokat’ın eşsiz lezzetlerinden biri olan sarmanın mimarı asma bağ yaprağı, sadece yerel mutfağın değil, Türk mutfağının da vazgeçilmezlerinden biri olarak biliniyor. Bu özel yaprağın toplanma süreci, aynı zamanda kent ekonomisine de önemli bir katkı sağlıyor. Çiftçilerin büyük emek harcayarak gerçekleştirdiği bu hasat, Tokat’ın tarımsal üretimindeki önemini bir kez daha gözler önüne seriyor. Tokat’ta asma bağ yaprağı hasadının başlamasıyla birlikte, sofralarda bu eşsiz lezzetin yeniden yerini alması da büyük bir heyecanla bekleniyor. Çiftçilerin titizlikle yürüttüğü bu hasat süreci, aynı zamanda yerel ekonomiye de canlılık katıyor. “Bir sezonda 7 dönümlük arazide 4 defada toplam bir buçuk ton mahsul alıyoruz” 7 dönümlük arazide bağ yaprağı üretimi yapan Vehbi Okur, “Yaprak hasadına da başladık. İlk hasatlarımızı topluyoruz. Zaten Tokat’ın vazgeçilmezlerinden birisi yapraktır. Yaprağın da en güzellerini ve tazelerini milletimize en güzel şekilde sunmaya çalışıyoruz. Bir sezon da en fazla 3 veya 4 defa mahsul alabiliyoruz. 7 dönümlük arazim var. Sene içerisinde bir buçuk ton hasat çıkacak” dedi.
Eskişehir Büyükbaş kurbanlıkta geçen yılın tavan fiyatı bu yıl taban fiyat oldu Eskişehir ‘de besicilik yapan Baran Türkmen, yaklaşan Kurban Bayramı öncesi büyükbaş piyasası hakkında bilgi verdi. Kurban Bayramı’na bir aydan daha az bir süre kalırken hayvan besiciliği yapan üreticilerin yoğunluğu başladı. Satışlara başlayan büyükbaş besicisi Baran Türkmen, geçtiğimiz yıl en pahalı kurbanlığı 100 bin liraya sattığını belirtirken bu yıl en ucuzun 100 bin lira olduğunu belirtti. Özellikle yem girdilerinin artışının fiyatlarını etkilediğini belirten Türkmen, 7 ortak olarak alınan büyükbaş kurbanlığın kişi başına maliyeti minimum 15 bin maksimum ise 25 bin TL olduğunu belirtti. Kurbanlık seçecek vatandaşlara da tavsiyelerde de bulunan tecrübeli, alışverişi tanıdıkları esnaflardan yapmalarını söyledi. Kurbanlık seçilen hayvanın sağlıklı görünmesinin çok önemli olduğunu söylen Baran Türkmen, hayvanın ibadeti gerçekleştirecek kişinin gönlüne ve gözüne hoş gelmesi gerektiğini belirtti. “En ucuz kurbanlık 100 bin lira” Kurbanlık piyasasını geçtiğimiz yıla göre kıyaslayan Baran Türkmen, yüzde 50’lik bir artışın fiyatlarda gözlemlendiğinin altını çizdi. Yaklaşan Kurban Bayramı’ndan dolayı piyasa hakkında besici Türkmen, “Kurbanlıklarımız hazır, satışlar başladı. Her şeyde olduğu gibi kurbanlıklarda bu sene enflasyona yetişemiyor. Bu sene kurbanlık fiyatları her seneye göre yüzde 50 daha arttı. Hepsinin aşısı, bakımları, bütün veteriner bakımları yapıldı. Kulak küpesinde hiçbir sıkıntı yok, hepsi veteriner kontrolünde. Yeni hayvanları satmadan seneye olacak kurbanlıkları almaya başlıyoruz. Sistemin dönebilmesi için biz bu hayvanları satmayı bekleyip buradan gelen parayla hayvan almaya çalışırsak yetişemiyoruz. Biz bunu satmadan diğerini almamız lazım. Yetiştirmek için buzağılıktan çıkmış, 8-10 aylık hayvanları alıp bir dönem sonraki yani bir dahaki döneme yetiştirebildiğimiz kadarını yetiştirmeye çalışıyoruz. Yetiştirebildiğimizi kurbanlık vasfını taşıyanı kurbanlık, kurbanlık vasfı olmayanı da karkas satıyoruz. Geçen sene en pahalı kurbanlık 100 bin liraydı. Bu sene en ucuz kurbanlık 100 bin lira. Geçen sene tavan olan fiyat, bu sene en düşük kaldı. Her şeyde olduğu gibi hayvanda da böyle maalesef. Bunun sebebi de girdilerimiz yükseldi. Yem, silaj, küspe ve geçenlerde haberlere konu olan bakıcı, bir bakıcı şu an 50 bin lira. Benim çiftliğimde şu an 10’a yakın bakıcı çalışıyor. Bunların hepsinin maliyetleri çok fazla arttığı için biz kar marjını onlara yaptığımız zama yansıtamıyoruz. Biz sadece bu işin sürekliliğini devam ettirebilmek için çok düşük kârlarla sürümden para kazanmaya çalışıyoruz. Bununla da bir nevi savaşıyoruz. Aldığımız maliyetlerin hepsi kendini ikiye katlamasına rağmen biz bunu hayvana yansıtamıyoruz. “Güvendikleri yerden almalarını tavsiye ediyorum” Vatandaşlara kurbanlık seçerken dikkat etmesi gerektiği konular hakkında da uyaran Baran Türkmen, şöyle devam etti; “İnsanlar güvendiği kişilerden alıyorlar. Kurbanlık vasfı taşıyan hayvanları alabilmek için güvenilir yerden almak lazım. Hayvanların şap hastalığı geçirmemiz olması lazım, geçirmişse bile o an şaplı olmaması lazım. Hayvanların dişlerini yani 2 yaşını geçmiş olması lazım. Kurban işi yılda bir defa insanın gönlüne ve gözüne hoş gelmesi lazım. Kurbanı önden almaları aslında dezavantaj ya da avantaj değil. Çünkü artık fiyatlar kurbana bir buçuk ay kala oturuyor. Kurban sonuna kadar devam ediyor. Üç aşağı beş yukarı değişmiyor. İnsanlar artık önceden şunun için alıyor, kesim sırasını öne alabilmek için. Kurban sabahı ilk sırayı, beşinci, onuncu sırayı almak için bir ay, iki ay öncesinden kurbanlık alıyor. Bu da artık insanların o an ki bütçesine bağlı. Eğer insanların o an bütçesi uygunsa kafasında tamamlamışsa öncesinden gidip alabiliyorlar. Güvendikleri yerden almalarını tavsiye ediyorum. Arkadaşlar kendi aralarında grup oluşturuyorlar artık beşli altılı yedili gruplar. Zaten artık onlarda değişmiyor minimum 18’den başlayıp 25’e kadar çıkıyor kişi başına yedi kişili gruplarda. 140-150 bin lira gibi hayvanlar. 15’er bin lira verip düveye de girebiliyorlar ama minimum bence böyle dolu dolu hayvan kesmek isteyen 17-18 bin liradan aşağı hayvan yok, özellikle erkek dana yok. Bakıldığı zaman piyasaya göre kurbanlık temel gıda ihtiyaçlarında en ucuzu et kaldı yine. Şu an Türkiye’de temel gıda üzerine en ucuzu et. Kurbanlık da geçen sene 10-13 bin lira arasındaydı. Bu sene yarı yarıya artış yok aslında hayvanda. Her şeyde olduğu gibi hayvanda artış yok. Geçen senede minimum alan 10-11 bin liraydı, maksimum alan 15-16 bin lira civarındaydı. Bu sene maksimum alan 20-25 bin lira civarında minimum alanda 16-17 bin lira civarında. Hayvanda aslına çok büyük bir şey yok. İnsanlar aslında gündelik hayatta harcamalarının çok daha azını yaparak kurbanlıklarını çok rahat kesebilirler.”