EĞİTİM - 25 Eylül 2025 Perşembe 18:54

Milli Eğitim Bakanı Tekin, Gaziantep’te 3 okulun açılışını yaptı

A
A
A
Milli Eğitim Bakanı Tekin, Gaziantep’te 3 okulun açılışını yaptı

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Gaziantep’te yapımı tamamlanan 3 okulun açılış törenine katıldı. Bakan Tekin, "Eğitimde OECD ortalamalarına erişmiş ve bazı konularda da geçmiş durumdayız" dedi.


Bir dizi ziyaretlerde bulunmak üzere Gaziantep’e gelen Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Gaziantep’in Şehitkamil ilçesinde bulunan ve yapımı tamamlanan Bediha Mehmet Zeki Zorkirişçi İlkokulu, Nigar Erdemoğlu Ortaokulu ve Merinos İbrahim Erdemoğlu Anadolu Lisesi açılış törenine katıldı. Düzenlenen açılış törenine Bakan Tekin’in yanı sıra Gaziantep Valisi Kemal Çeber, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, milletvekilleri, siyasi partilerin il başkanları, hayırsever Erdemoğlu ve Zorkirişçi aileleri ile öğrenci ve öğretmenler katıldı.



"Eğitimde OECD ortalamalarına erişmiş ve bazı konularda da geçmiş durumdayız"


Programda konuşan Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, son 22-23 yılda eğitim öğretim altyapısında çok ciddi adımlar atıldığını söyleyerek OECD ortalamalarının üzerine çıktıklarını söyledi. Bakan Tekin, "Ben eğitim öğretimle ilgili bazı hususların altını çizmek istiyorum. Son 22-23 yılda eğitim öğretim altyapısıyla ilgili çok ciddi adımlar atıldı. Fiziki kapasite itibariyle Türkiye bundan 20 yıl önce sahip olduğu ortalamalar, uluslararası ortalamaların çok altındaydı. Bir örnek olsun diye söyleyeyim. 2002-2003 eğitim öğretim yılında Türkiye’de derslik başına öğrenci sayısı ilk öğretim okullarında 36, orta öğretim kurumlarında 30 idi. Bugün ise Türkiye ortalaması Türkiye genelinde ilk öğretim kurumlarında 23, orta öğretim kurumlarında 20, aynı şekilde öğretmen başına düşen öğrenci sayısı itibariyle de şunun altını ısrarla çizmek istiyorum OECD ortalamalarına erişmiş durumdayız. Birçok göstergede de OECD ortalamalarının üstündeyiz. Bu anlamda bu sürece katkı veren herkese, başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere valiler, belediye başkanları, siyasetçiler, milletvekilleri ve tabii ki hayırseverlere teşekkür ediyorum" dedi.



"Türkiye’de ve Gaziantep’te son 22-23 yılda eğitim öğretim altyapısında çok ciddi adımlar atıldı"


Gaziantep’teki eğitim yatırımlarından da bahseden Bakan Yusuf Tekin, "Gaziantep’te durum çok vahimmiş bundan 22 yıl önce. 2002-2003 eğitim-öğretim yılında Gaziantep’te ilk öğretim kurumlarında derslik başına düşen öğrenci sayısı 58, orta öğretim kurumlarında 33, 2002-2003 eğitim öğretim yılında Gaziantep’te yaklaşık 5 bin 967 derslik varmış. Bugün Gaziantep’teki derslik sayısı yatırımı devam eden derslikler hariç 22 bin 633 yani yaklaşık olarak dört kat artmış durumda. Bu doğal olarak ortalamalara da yansıyor. Şu anda ilk öğretim dediğimiz temel eğitim kurumlarımızda derslik başına düşen öğrenci sayısı 31. Orta öğretimde de ortalamalarımız 20. Ben bu sürece katkı veren biraz önce yine konuşmacılarımızdan bir tanesi söyledi. Gaziantep gerçekten bu anlamda Türkiye’ye örnek olacak bir şehir. Bu örnekliği teşkil eden Gaziantep’teki hayırseverlere, mülk idare amirlerine başta İçişleri Bakanımız, o dönemki Gaziantep valisi, sonraki valilerimiz, şimdiki valimiz, milletvekillerimiz, hangi partiden olursa olsun milletvekillerimiz, eğitim öğretim süreçlerine destek olan yerel yöneticilerimiz, hepsine şükranlarımı sunuyorum. Sivil toplum örgütlerine aynı şekilde, meslek örgütlerine teşekkür ediyoruz ama en çok da Türkiye’ye örnek bir il olmasını sağlayan hayırseverler anlamında örnekli olmasını sağlayan Gaziantep’te yolu geçmiş, Gaziantep’te su içmiş, ekmeğini yemiş hayırseverlerimizin hepsine teşekkür ediyorum. Allah kendilerinden razı olsun" ifadelerine yer verdi.



"Müfredatlarımızı revize ederken iki parametremiz vardı"


Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli hakkında da konuşan Bakan Tekin, "Biz, müfredatlarımızı revize ederken iki parametremiz vardı. Birisi çağdaş eğitim teknolojilerini, metodolojilerini, pedagojik dedikleri eğitim öğretim süreçlerimize dahil edelim. İkincisi de bu ülkeyi bize vatan kılan atalarımız, dedelerimiz başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere bu ülkeyi bize vatan kılan büyüklerimize saygı. Bu mode, bizi bir arada tutan milli ve manevi değerlerimizi çocuklarımıza öğretmek üzere kurgulanan bir model" şeklinde konuştu.



"Mutlu günümüzden yalnız bırakmadığınız için teşekkür ederiz"


Hayırsever Erdemoğlu ailesi adına konuşan İbrahim Erdemoğlu, "Bugün burada ortağımız olan Zeki Mensucak’la birlikte yaptırdığımız ilkokulu, ortaokulu ve anadolu lisesi açılışını yapıyoruz. Bu mutlu günümüzde bizleri yalnız bırakmadığımız için hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum ve saygılar sunuyorum" dedi.



"Gaziantep hayırda Türkiye’ye örnek bir şehir"


Gaziantep Valisi Kemal Çeber de yapılan yatırımların öneminden bahsederek, "Biz öyle bir devletiz ki, öyle bir devletiz ki çok güçlüyüz. Ama bir de öyle bir milletiz ki işte orada bizi hiç kimse alt edemiyor. Orada kıyaslanabileceğimiz hiçbir güç yok. İşte hayır sevenlerimiz de bu güzel milletin fertleri ve Gaziantep hayır hasenat anlamında Türkiye’nin örneği. Gaziantep’te gördüğünüz emin olun her beş okuldan, her beş sağlık ocağından ortalama diyorum. Her spor tesisinden biri hayır sevenlerin yaptığı eserlerdir ve biz bununla her yerde gurur duyuyoruz, övünüyoruz" ifadelerini kullandı.



Milli Eğitim Bakanı Tekin, Gaziantep’te 3 okulun açılışını yaptı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bartın 42 yıl sonra yaşanan tesadüf duygusal anlara neden oldu Bartın Garnizon Komutanı Dz. Kd. Alb. Serhat Sır’ın ziyaret ettiği şehit kardeşi, sınıf arkadaşı çıktı. 42 yıl sonra yaşanan tesadüf, Garnizon Komutanı’na ve şehit kardeşine duygusal anlar yaşattı. Babasının görevi nedeniyle Bartın’da yaşayan ve Cumhuriyet İlkokulu’na kayıt olan Serhat Sır, 1984 yılında ise babasının görev yerinin değişmesi sonucu kentten ayrıldı. Bartın’daki sınıf arkadaşı Aylin Aydoğmuş ve diğer sınıf arkadaşları ile yıllar içerisinde bağlantısı kopan Serhat Sır, 6 ay öncesinde ise bir dönem yaşadığı Bartın’a Garnizon Komutanı olarak atandı. Yıllar önceki arkadaşlarına ulaşmaya çalışan Garnizon Komutanı Sır, çabalarına rağmen bazı arkadaşlarına ulaşamadı. Dz. Kd. Alb. Serhat Sır, 17 Mart Salı günü ise Bartın Valisi Nurtaç Arslan ve kent protokolü ile birlikte, 1994 yılında Şırnak’ta teröristlerle girdiği silahlı çatışmada şehit olan olan Piyade Üsteğmen Aydın Aydoğmuş’un ailesini ziyarete gitti. 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma günü nedeniyle düzenlenen ziyarette Albay Sır, büyük bir sürpriz yaşadı. Garnizon Komutanı Serhat Sır, ziyarette karşılaştığı şehidin kız kardeşi Aylin Aydoğmuş’un 42 yıl önce aynı sınıfta ders gördükleri sınıf arkadaşı olduğunu anladı. Aylin Aydoğmuş’un da, Serhat Sır’ı hatırlaması üzerine ise ziyarette buruk bir mutluluk yaşandı. 42 yıl öncesine dayanan dostluğu ve eski günleri yad eden Sır ve Aydoğdu’nun bu sevincine kent protokolü de ortak oldu. Bartın’da 18 Mart Çarşamba günü de devam eden etkinlikler çerçevesinde şehit Aydın Aydoğmuş’un mezarı başında da bir kez daha buluşan Garnizon Komutanı Sır ve şehidin kız kardeşi Aylin Aydoğdu, duygusal anlar yaşattı. 42 yıllık dostluğa şahit olan Bartın Valisi Nurtaç Arslan, ’’Ben de dün öğrendim. Garnizon komutanımız ve şehidimizin kız kardeşi, sınıf arkadaşıymış. Garnizon Komutanımız, güzel bir tesadüf üzeri ilkokul, bir, iki, ve üçüncü sınıfı Bartın’da okuyor, babasının görevi vesilesiyle. Şehidimizin kız kardeşi ile o dönemde sınıf arkadaşı. Yıllar sonra dün karşılaştılar. Biz de güzel bir tesadüfe şahitlik etmekten mutluluk duyduk’’ dedi. Şehidin kız kardeşi Aylin Aydoğmuş ise, ’’Benim için çok güzel, çok mutlu bir ziyaret oldu. Garnizon Komutanımızın ziyareti sırasında birden sınıf arkadaşı olduğumuzu fark ettik. Eski hatıralar, öğretmenlerimiz, sınıf arkadaşlarımız, çok güzel bir sohbete koyulduk. Çok güzel bir tesadüf oldu’’ diye konuştu. Şehit annelerinin ellerini öpen Garnizon Komutanı Sır ve Vali Arslan, karanfil bıraktıkları Şehit Üsteğmen Aydın Aydoğmuş’un mezarı başında şehidin kardeşi Aylin Aydoğmuş ve ailesi ile günün anısına fotoğraf da çekildi.
Bursa Bursa’da Bayram arifesinde feci kaza kamerada: 7 yaralı Bursa’da Ramazan Bayramı arifesinde sabah saatlerinde meydana gelen trafik kazasında iki otomobilin kafa kafaya çarpışması sonucu 7 kişi yaralandı. Bayram öncesi yaşanan kaza yürekleri ağza getirirken, feci anlar güvenlik kamerasına yansıdı. Kaza, saat 07.40 sıralarında Bursa’nın İznik ilçesi Boyalıca Mahallesi’nde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, Zafer Turna (44) yönetimindeki 16 VN 592 plakalı otomobil ile Muhammed Açık (28) idaresindeki 31 BAC 939 plakalı otomobil henüz bilinmeyen bir nedenle karşı yönden gelerek kafa kafaya çarpıştı. Çarpışmanın şiddetiyle araçlarda bulunan toplam 7 kişi yaralanırken, kazayı gören vatandaşların ihbarı üzerine olay yerine sağlık ve jandarma ekipleri sevk edildi. Yaralılar, olay yerindeki ilk müdahalelerinin ardından ambulanslarla çevredeki hastanelere kaldırıldı. Öte yandan meydana gelen feci kaza, bölgede bulunan bir iş yerinin güvenlik kamerasına saniye saniye yansıdı. Görüntülerde araçların şiddetli çarpışma anı ve kazanın boyutu açık şekilde görüldü. Kaza nedeniyle trafik bir süre kontrollü olarak sağlanırken, araçların kaldırılmasının ardından yol yeniden tamamen trafiğe açıldı. Jandarma ekipleri kazayla ilgili soruşturma başlattı. Yetkililer, özellikle bayram trafiğinin yoğunlaştığı arife gününde sürücülerin daha dikkatli olmaları, hız kurallarına uymaları ve takip mesafesini korumaları konusunda uyarılarda bulundu.
Kayseri KAYÜ Rektörü Prof. Dr. Karamustafa’dan ’Ramazan Bayramı’ Mesajı Kayseri Üniversitesi (KAYÜ) Rektörü Prof. Dr. Kurtuluş Karamustafa; Ramazan Bayramı dolayısıyla yayımladığı mesajda, bayramların bireysel, toplumsal ve manevi yaşam üzerindeki önemine değindi. Rektör Prof. Dr. Kurtuluş Karamustafa mesajında şu ifadelere yer verdi; "Bir Ramazan ayını daha geride bırakmanın burukluğunu, bayrama kavuşmanın ise mutluluğunu birlikte yaşamaktayız. Ramazan Bayramı; paylaşmayı, hoşgörüyü ve karşılıklı anlayışı hatırlatan, kırgınlıkların unutulduğu, dostluk ve kardeşlik bağlarının tazelendiği özel bir zaman dilimidir. Bu mübarek günler, sadece bireysel mutluluğu değil; toplum olarak birlikte yaşama kültürümüzü ve toplumsal sorumluluk bilincimizi de güçlendiren derin bir manevi anlam taşımaktadır. Kayseri Üniversitesi olarak bizler, üniversitelerin yalnızca bilgi ve bilim üreten kurumlar olmadığını; aynı zamanda toplumsal değerlerin yaşatılmasına da katkı sağlayan, öğrencilerini kültürel ve manevi bilinçle donatan eğitim kurumları olduğunu biliyoruz. Bu anlayışla, bayramların temsil ettiği dayanışma ve toplumsal sorumluluk bilincinin, öğrencilerimiz ve tüm üniversite mensuplarımız tarafından benimsenmesini ve yaşatılmasını önemsiyoruz. Bu duygu ve düşüncelerle, başta üniversitemiz mensupları olmak üzere, ülkemiz ve tüm İslam âleminin Ramazan Bayramı’nı en içten dileklerimle kutluyor; hayırlara vesile olmasını diliyorum. Ramazan Bayramımız mübarek olsun."
Ankara Ramazan ayı sonrası Bayram’da beslenmeye dikkat: "Sindirim ve sağlık için önemli" Beslenme ve Diyet Uzmanı Serap Güzel, "Ramazan ayının ardından bayram sofraları hepimiz için keyifli ve özel anlar sunuyor. Ancak uzun süreli oruç döneminden sonra bayramda beslenmeye dikkat etmek, hem sindirim sistemi hem de genel sağlık açısından büyük önem taşıyor" dedi. Ramazan Bayramı arifesinde bayram heyecanı sofralara da yansıdı; evlerde hazırlıklar sürerken, zengin ikramlar için mutfaklarda yoğun bir mesai başladı. Güven Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Uzman Diyetisyen Serap Güzel, uzun süreli oruç döneminden sonra bayramda beslenmeye dikkat etmenin hem sindirim hem de genel sağlık açısından büyük önem taşıdığını söyledi. "Ağır, yağlı ve şekerli yiyeceklerden kaçının" Uzm. Diyetisyen Güzel, Bayram sabahına hafif bir kahvaltı ile başlamana dikkati çekerek, "Peynir, yumurta, zeytin, tam tahıllı ekmek, domates ve salatalık gibi besinlerden oluşan bir kahvaltı tercih edilebilir. Günün geri kalanında ise porsiyon kontrolüne dikkat edilmeli; özellikle ağır, yağlı ve çok şekerli yiyecekler bir anda ve fazla miktarda tüketilmemelidir. Çünkü bu durum hazımsızlık, mide yanması, şişkinlik ve ani kan şekeri yükselmelerine neden olabilir" diye konuştu. "Su tüketimini ihmal etmeyin" Bayram misafirliklerinin başlamasıyla birlikte ikramlardaki çeşitlilik de arttı. Ancak özellikle tatlı ve ağır yiyeceklerin sık tüketimi sağlık açısından bazı riskler oluşturabiliyor. Uzm. Diyetisyen Güzel ise bu konuda şöyle uyardı; "Bayram ziyaretlerinde sunulan tatlılara da ölçülü yaklaşmak gerekir. Şerbetli tatlılar yerine mümkünse sütlü tatlılar ya da küçük porsiyonlarda tatlı tüketmek daha doğru bir seçim olacaktır. Tatlı yenilecekse, bunu yemekler üzerine değil yemek sonrası aralarda küçük miktarlarda tüketmek daha uygundur. Su tüketimi de bayram boyunca ihmal edilmemelidir. Gün içinde 1,5-2 litre su içmek hem sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlar hem de tokluk hissini arttırır. Çay ve kahve tüketimi ise aşırıya kaçmadan sınırlandırılmalıdır." "Kronik rahatsızlıkları olanlar beslenme planı dışına çıkmasın" Serap Güzel, kronik rahatsızlığı olan bireylerin de bayramda dikkat etmeleri gerektiğini söyleyerek, "Bu kişiler öğün saatlerini atlamamalı, ilaçlarını düzenli kullanmalı ve kendilerine uygun beslenme planının dışına çıkmamaya özen göstermelidir. Tuzlu, şekerli, beyaz unlu ve aşırı yağlı besinlerden uzak durmaları çok önemlidir" uyarısını yaptı.