YEREL HABERLER - 09 Kasım 2016 Çarşamba 12:02

Görele Belediyesi, “Türkiye Çöpünü Dönüştürüyor” projesinde

A
A
A
Görele Belediyesi,  “Türkiye Çöpünü Dönüştürüyor” projesinde

Görele Belediyesi, Türkiye ve Avrupa Birliği tarafından AB Sivil Toplum Diyaloğu IV Çevre Hibe Programı kapsamında Buğday Ekolojij Yaşamı Destekleme Derneği’nce yürütülen “Türkiye Çöpünü Dönüştürüyor” projesine yapılan başvurulardan, bir çok belediye arasında seçilme başarısı gösterdi.
Karadeniz’de “Türkiye Çöpünü Dönüştürüyor” projesine dahil edilen tek belediye olmayı başaran Görele Belediyesi, bu proje ile Belçika merkezli Geri Dönüşüm ve Atık Yönetimi için Şehirler ve Bölgeler Birliği (ACR+) ile de çalışma şansını yakalamış oldu.
Projede Görele Belediyesi özellikle çay ve fındık tarımının bitkisel atıkları başta olmak üzere bir çok doğal atıktan kompost yapma konusunda Avrupa tecrübesini deneyimleyecek. Bu sayede çöp sorununun çözümüne katkı sunarken bir yandan da son derece verimli gübre üretmeyi öğrenecek.
Görele Belediye Başkanımız Tolga Erener proje ile ilgili olarak, “Katı atık, depolama ve geri kazanım çağımızın çözüm bulması gereken en önemli konularından. Çağımızın sorununu, çağımızın çözümleriyle yenmek zorundayız. Bu nedenle sadece Görele değil, Giresun içinde uzun vadede çok faydalı olan bir projede yer almaktan dolayı mutluyuz. Kemençenin doğduğu topraklar olan şirin ilçemiz Görele, çalışkanlığı ile ilçede, ilde, ülkede ve dünyada adını duyurmaya devam edecektir” dedi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İzmir Urla Enginar Festivali için geri sayım başladı İzmir’de 3-4-5 Mayıs tarihlerinde 10’uncu kez düzenlenecek Uluslararası Urla Enginar Festivali için hazırlıklar sürüyor. Birbirinden güzel enginar lezzetlerine Urla’nın kadim mutfak kültürünün eşlik edeceği, atölyeler, söyleşiler, konserler ve özel etkinliklerle zenginleşecek festivalde sevilen grup Yeni Türkü de sahne alacak. Bir yandan tarım üreticisini desteklerken bir yandan da yerel lezzetleri dünyaya tanıtarak İzmir turizmine katkı sağlamayı hedefleyen Uluslararası Urla Enginar Festivali, “Enginar tüm kalbiyle sizi çağırıyor” davetiyle başladığı yolculukta 3 Mayıs Cuma günü 10’uncu kez dünyaya kapılarını açıyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi, Urla Belediyesi, İzmir Ekonomi Üniversitesi, Urla Esnaf ve Sanatkarlar Odası, Urla Ziraat Odası ve Urla Kent Konseyi paydaşlığında hazırlıkların tüm hızıyla sürdüğü uluslararası festival, cuma günü kortej yürüyüşü ile başlayacak. Birbirinden güzel enginar lezzetlerine yöresel yemeklerin eşlik edeceği, atölyeler, söyleşiler, konserler ve özel etkinliklerle zenginleşecek festivalin ikinci gününde sevilen grup Yeni Türkü de sahne alacak. Urla’nın kadim mutfak kültürüne hakim kadınların Doğal Sofra Urla Derneği çatısı altında günler öncesinden hazırlıklarına başladığı sağlıklı ve doğal yiyeceklerin yanı sıra, festival alanında takıdan giysiye dekoratif ürünlerden hediyelik eşyaya el emeği, göz nuru ürünler de stantlarda ziyaretçilerle buluşacak. Coğrafi işaret ile koruma altında Urla Yarımadası, üretim alanı ve miktarı ile en çok İzmir’de yetiştirilen sakız enginarının merkezi konumunda. Aslında henüz açmamış bir çiçek tomurcuğu olan enginar, taze olduğu dönemde çiçek sapının öz kısmının çiçek tablası ile birlikte tüketildiği potasyumca zengin bir sebze. Yerel coğrafi işaret ile koruma altında olan sakız enginarı, aynı zamanda mor çiçekleriyle de güzellik saçan çok yıllık bir bitki. Bu yıl don yemediği için daha da lezzetli olması beklenen sakız enginarını tarladan tezgaha taşıyan Urlalı üreticiler ise İzmirlileri tüm kalbiyle festivale çağırıyor. İlk gün ‘gurur’ korteji 3 Mayıs Cuma günü sabah saatlerinde stantlar kurulurken festival açılışı ise saat 16.00’da kortej yürüyüşü ile başlayacak. Traktörleri ve üretim araçlarıyla hasatlarının gururunu taşıyan üreticilerin, etkinliklere katılacak eğlenceli grupların yer alacağı kortej ve açılış konuşmalarının ardından gösterilerle renklenecek festival, ilk gününde “Vourla” kitap söyleşisi ve Merve Taktakoğlu’nun solist olduğu İzmir Büyükşehir Belediyesi Pop Orkestrası Konseri ile devam edecek.