SAĞLIK - 21 Ekim 2017 Cumartesi 14:11

Giresun’da ilk defa dil kanseri ameliyatı gerçekleştirildi

A
A
A
Giresun’da ilk defa dil kanseri ameliyatı gerçekleştirildi

Sağlık Bakanlığı Giresun Üniversitesi Prof.

Sağlık Bakanlığı Giresun Üniversitesi Prof. Dr. A. İlhan Özdemir Eğitim ve Araştırma Hastanesinde yapılan riskli ameliyatlara bir yenisi daha eklenerek kanserli dil ameliyatı başarıyla gerçekleştirildi.


Riskli ameliyatların da artık Giresun’da yapıldığına dikkat çeken Giresun Üniversitesi Prof. Dr. A. İlhan Özdemir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kulak Burun Boğan (KBB) Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Kürşat Murat Özcan, "Giresun ilinde yapılan bu ameliyatlar son zamanlarda hem KBB branşı olarak bizim kliniğimizde hem de diğer birçok branştaki arkadaşlarımız tarafından yapılmaya başlandı. Bu Giresun ili için gerçekten büyük bir kazanç. Daha önceden afiliasyon öncesinde bu tür özel ameliyatları yapacak alt yapı ve ekip bulunmadığında hastalar genellikle çevre illerdeki daha büyük hastanelere gitmek zorunda kalıyordu. Bu da tabi çok ciddi bir zaman kaybı, maddi kayıp, iş gücü kaybına neden oluyordu. Artık afiliasyon sonrası da belli bir zamanda geçti bu sistem de daha çok oturdu. Bizde ve diğer branşlarda bu tür ameliyatlar gittikçe arttı. Kliniğimize baktığımız zaman birçok kanser ameliyatı yapmaya başladık servislerimizde bu tür hastalar artık arttı. Hastalarda bu şehirde bu ameliyatın yapılmasından dolayı çok memnunlar. Artık başka yerlere gitmeden bizde bu tedavileri olmak istiyorlar bizde bu tedavileri başarı ile gerçekleştirmeye çalışıyoruz" dedi.



"Kanserli dil ameliyatı bir ilk oldu"


Giresun’da ilk defa dil kanseri ameliyatını gerçekleştirdiklerini belirten Prof. Dr. Özcan, 67 yaşındaki Fatma Yılmaz’ın kendilerine dilindeki yaradan dolayı başvurduğunu ve konulan tanı sonrası başarılı bir ameliyat yaptıklarını kaydetti.


Hastanın başvurması ve sonrası hakkında bilgiler veren Prof. Dr. Kürşat Murat Özcan, "Hastamız dilde yara şikayeti ile bize başvurdu. Dilin sol tarafında uzun süre geçmeyen bir yara nedeniyle biz muayenesini yaptık muayene sonrası biyopsi yapıldı ve gelen sonuçta ‘dil kanseri’ olduğu tanısı konuldu. Dil kanserleri çok hızlı seyreden boyna ve vücuda yayılma ihtimali çok yüksek olan kanserlerdir. Hızlı bir şekilde ameliyatla birlikte tedavisinin yapılması gerekiyordu. Biz de daha önce Giresun’da hiç yapılmamış olan bu ameliyatı planlayarak hızlı bir şekilde hastamızın hem dilinde yara ve etrafındaki dokularla birlikte ameliyatını gerçekleştirdik hem de her iki taraftaki boyunda lenf bezlerini de temizleyerek hastamızın tedavisini yaptık. Ameliyat sonrası takiplerimiz gayet iyi gidiyor patoloji sonucunun çıkmasıyla birlikte de ek tedavilere de başlayarak hastayı sağlığına kavuşturacağız inşallah" ifadelerini kullandı.



"Hastanın sağlık durumu iyi"


Giresun’da ilk defa yapılan dil kanseri ameliyatına giren Doç. Dr. Güven Yıldırım ise hastanın ameliyat sonrası durumunda ilişkin bilgiler verdi.


Doç. Dr. Yıldırım, "Hastamızın ameliyatının 9’uncu günü dikişlerini aldık. Daha önce trakeostomi dediğimiz dil ameliyatı sonrasında olası bir nefes darlığı önlemi için gırtlakta bir delik açmıştık onu kapattık. Rahat beslenmesi için burundan mideye bir sonda vardı onu çıkarttık artık ağızdan beslenmeye başladı. Her şey tamam olmuş durumda bizim için artık rahatlıkla taburcu edebileceğimiz duruma geldi. Ameliyat sonrasında patoloji raporunu bekliyoruz yani çıkardığımız kanserli dokunun çevre dokuyla olan ilişkisi ve temizlediğimiz boyun lenf bezleri ve bağ dokusunda ki yayılımın miktarına bakmamız gerekiyor. Oradaki duruma göre de daha sonra aşamada onkolojide radyo terapi dediğimiz ışın tedavisi yapmak gerekecek. Konuşması, yemesi her şey normal halde şu anda bile konuşa biliyor. Belli bir süre sonra o ameliyat edilmiş yerin izi bile çok belli olmayacak her türlü yeme, içme ve konuşma fonksiyonunu rahatlıkla yerine getirebilecek" şeklinde konuştu.



"Tecrübemizi devlet hastanesi doktorlarıyla paylaşıyoruz"


Ameliyatlara afiliasyon öncesi hastanede çalışan doktorların da girdiğini kaydeden Yıldırım şöyle devam etti:


"Bu ameliyatlar tabi bir tecrübe işi çünkü büyük ameliyat dediğimiz durumlar. Biz de yıllardır edindiğimiz tecrübeyi buraya aktarmaya çalıştık. Devlet hastanesindeki diğer doktor arkadaşlarla birlikte bu ameliyatı gerçekleştirdik, onlar da bu ameliyatların devamını gerçekleştirebilecekler. Şu anda burada KBB olarak tüm ameliyatları gerçekleştirebiliyoruz. Hastalarımız kendileri istemediği sürece başka bir şehre gitmelerine gerek kalmıyor. Onlar da bilsinler ki burada KBB ile ilgili her türlü sorun çözüme kavuşabiliyor."

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Büyükçekmece’de kontrolden çıkan araç tırın altına girdi: 1 ölü, 2 yaralı Büyükçekmece’de gece saatlerinde kontrolden çıkan otomobil, seyir halindeki tırın altına girdi. Kazada araç içerisinde sıkışan 1 kişi hayatını kaybederken tırın ve kaza yapan aracın sürücüleri ise yaralandı. Kaza, saat 01.45 sıralarında Büyükçekmece E5 Karayolu Edirne istikametinde gerçekleşti. İddiaya göre kontrolden çıkan E.M. (42) idaresindeki 35 KH 1721 plakalı otomobil, E5 üzerinde seyir halinde olan S.G. idaresindeki 76 DE 334 plakalı tıra arkadan çarparak tırın altına girdi. Kazayı görenlerin ihbarı üzerine olay yerine polis, itfaiye ve sağlık ekipleri intikal etti. Kazada tır sürücüsünün yaralandığı öğrenilirken tırın altına giren otomobilin sürücüsü E.M. ve yan koltukta bulunan Ahmet Andırın (58) araç içerisinde sıkıştı. İtfaiye ekiplerinin kurtarma çalışmaları sonucu sürücü E.M. bulunduğu yerden yaralı şekilde kurtarılarak ambulansla hastaneye kaldırıldı. Sağlık ekipleri yan koltuktaki Ahmet Andırın’ın ise olay yerinde hayatını kaybettiğini tespit etti. Olay yeri inceleme ekipleri ve nöbetçi savcının incelemelerini tamamlamalarının ardından Ahmet Andırın’ın cenazesi ceset torbasına koyularak ambulansla en yakındaki hastane morguna götürüldü. İtfaiye ekiplerinin çalışması sonucu tırın altına sıkışan araç bulunduğu yerden çıkarılırken polis ekipleri kazayla ilgili inceleme başlattı.
Ankara AJet’in Ankara-Erzincan seferi yapan uçağı bomba ihbarı nedeniyle Ankara’ya geri döndü AJet’in VF4150 numaralı Ankara-Erzincan seferini yapan uçağı bomba ihbarı nedeniyle Ankara Esenboğa Havalimanına geri döndü. Edinilen bilgilere göre AJet’in VF4150 numaralı Ankara-Erzincan seferini yapan Boeing 737 tipi uçakta bomba ihbarı yapıldı. Ankara Esenboğa Havalimanından saat 23.55’te kalkan uçak, ihbar nedeniyle yaklaşık 40 dakika sonra Ankara Esenboğa Havalimanına döndü. Yolcuları tahliye edilerek güvenli bölgeye alınan uçakta güvenlik güçleri tarafından arama yapıldı. Yarım saat süren incelemenin ardından ihbarın asılsız olduğu öğrenildi. Uçakta bulunan yolculardan Murat Bozdelen ise o anları, “AJet firmasından Erzincan için biletimizi aldık. Saat 23.55’te bindik. Biz 40 dakikada indiğimizi sandık. Bize bilgilendirme yapılmadı. İndikten sonra sadece, kadınlar ve çocuklar çıksın, dediler. Biz de internete girip öğrendik ki bomba ihbarı varmış. Sonra buraya geldik, mağdur olduk. Bana kalsa ben biletin parasını isterim ama öyle bir şey yapmıyorlar. 7 gün bekletiyorlarmış” şeklinde anlattı. Uçakta bulunan başka bir yolcu Ayhan Akkaya ise “Saat 12’ye beş kala bindik. Uçak Ankara’ya geri indi. Bize hiçbir şey söylenmedi. 2 saat uçağın içerisinde bekledik. Yetkililerden cevap alamadık. Biz neden beklediğimizi sorduk. Pilot bey bilgi verecek, dediler ama bilgi veren olmadı. Güvenlik güçleri silahları ile gelince biz tedirgin olduk zaten. İlk önce bayanları aldılar. Sonra bizi aldılar. Buraya getirdiler bizi ama burada da yetkili bulamıyoruz” dedi.
Bayburt Bayburt’ta basit yaralama suçunda taraflar TSK’ya bağış yapma şartıyla uzlaştılar Bayburt’ta ’Basit Yaralama’ suçunda taraflar Türk Silahlı Kuvvetlerine (TSK) 10 bin lira bağış yapılması noktasında anlaştılar, dosya mahkemeye intikal etmeden çözülerek kapatıldı. K.A ve B.N.K isimli iki arkadaş dışarıda vakit geçirdikleri sırada araçla yanlarına gelen H.A ve R.A isimli şahıslar tarafından darp edildiler. Darp edildikleri iddiasıyla emniyete başvuran iki arkadaş H.A ve R.A’dan şikayetçi oldular. Mağdurların şikayeti üzerine şüpheliler H.A ve R.A hakkında ’Basit Yaralama’ suçundan soruşturma başlatıldı. Cumhuriyet Başsavcılığının yürüttüğü çalışmalar sonucunda dosyadaki suçun uzlaştırmaya uygun bir suç olduğu belirlendi, dosya Bayburt Cumhuriyet Başsavcılığı Uzlaştırma Bürosuna gönderildi. Uzlaştırma bürosu ekipleri, mağdur taraflarla uzlaşma şartlarını görüşmek için bir araya geldiler. Mağdur K.A ve B.N.K, TSK’ya bağış yapılması şartıyla şüphelilerle uzlaşacağını uzlaştırma bürosu ekiplerine bildirdiler. K.A’nın ve B.N’K’nın uzlaşma talebini kabul eden şüpheliler, TSK’ya 10 bin lira bağışta bulundular. Uzlaştırma Bürosu görevlilerinin titizlikle yürüttüğü çalışmalar sonucunda dosya mahkemeye intikal etmeden, çözüme kavuşturularak kapatıldı. Bununla birlikte, Uzlaştırma Bürosunda görevli Cumhuriyet Savcısı Asya Büşra Alim, taraflarla görüşme sağlayan uzlaştırmacılara titiz çalışmalarından ötürü teşekkür ederek, kişi onarıcı adalet anlayışına hizmet etme gayreti içerisinde olduklarını, kamuya yararlı edimleri Uzlaştırma Bürosu ekipleriyle birlikte gerçekleştirdiklerini ve çalışmaların özenle yürütüldüğünü vurguladı.