POLİTİKA - 20 Temmuz 2020 Pazartesi 11:37

Hem bir anne hem bir esnaf hemde 8 bin kişinin muhtarı

A
A
A
Hem bir anne hem bir esnaf hemde 8 bin kişinin muhtarı

Giresun’un Merkez ilçesinin ilk ve tek kadın muhtarı olan İpek Can, mahalle sakinlerinin sorunlarını çözmenin yanı sıra hem esnaf olarak vatandaşa hizmet veriyor hem de bir anne ve bir eş olarak ailesiyle ilgileniyor.

Giresun’un Merkez ilçesinin ilk ve tek kadın muhtarı olan İpek Can, mahalle sakinlerinin sorunlarını çözmenin yanı sıra hem esnaf olarak vatandaşa hizmet veriyor hem de bir anne ve bir eş olarak ailesiyle ilgileniyor.


Giresun’un Merkez ilçesine bağlı Hacı Hüseyin Mahallesi’nde yaşayan İpek Can, mahallede yaşayan herkesi tanıdığı ve sorunlarını bildiği için muhtar olmaya karar verdi. Esnaf olarak mahalle halkına hizmet vermenin yanında muhtar olarak vatandaşın sorunlarını çözebilmek için muhtarlığa aday oldu ve seçildi. Muhtar İpek Can, özellikle Giresun’da kadınların aktif siyasette söz sahibi olmalarını düşündüğü için muhtar olmaya karar verdiğini belirterek, “Giresun’da siyasetin içinde hiç kadın olmadığını gördüm. Kadınların da aktif siyasette olmalarını ve bir yerlere gelebilmeleri için bu yola çıktım. Özellikle kadınların sorunlarını çözebilmek için muhtarlığa aday oldum” dedi.


Daha önce iki kez muhtarlığa aday olduğunu ve üçüncü sefer de kazandığını belirten Can, “Ben üç kere muhtarlığa aday oldum. Az farkla birinci seçimi kaybettim. İkinci seçimde de kaybettim. Üçüncü seçimde kazandım. Bütün seçimlerde ailem, akrabalarım ve bütün arkadaşlarım bana yardımcı oldular. Beni tanımayanlara da kendimi tanıttım. Bu işin peşini bırakmayacağımı anladılar ve bana oy verdiler. 8 bin kişinin evine tek tek gittim ve hepsinin gözüne baktım ve elini sıktım. Giresun’da bir kadının seçilmesi biraz zordur. Hep beraber bunu başardık. Merkez ilçede seçilen ilk ve tek kadın muhtarım. Milletvekili ve belediye başkanları arasında bile yok” dedi.



"Başta ailem olmak üzere herkes bana destek veriyor"


“Ben hem balıkçı hem manav hem anne hemde 8 bin kişinin muhtarıyım" diyen Can, "İşlerim biraz yorucu oluyor ama planlı bir şekilde çalıştığım için işimi severek yapıyorum. Eşim ve çocuklarım her zaman bana yardımcı oluyorlar. Mahallemizdeki insanlarda bana destek oluyorlar. Yeri geldiğinde bir yerde sorun yaşandığında bana telefon edip bilgilendiriyorlar. Hep beraber diyalog içinde işlerimizi yürütüyoruz” şeklinde konuştu.



"Mahalledeki herkes bana 24 saat ulaşabilir"


Herkesi tanıdığını ve bunun bir avantaj olduğunu dile getiren Can, "Bir kadın olarak belki telefon numaramı muhtarlığın kapısına asan tek muhtarım. Herkes 24 saat bana ulaşabilir ve istediği her şeyi anlatabilirler. Mesela gece saat 1’de beni aradılar. Kanalizasyon patlamış ve sokağı su basmış. Arayan da bir kadındı. Eğer erkek olsaydım belki cesaret edip beni aramazdı. Kadın olduğum için daha rahat yaklaşıyorlar ve istedikleri zaman arayabiliyorlar. Geçen gün bir teyze geldi yanıma, ‘Muhtar siz misiniz’ dedi. ‘Evet, siz mahalleye yeni mi geldiniz’ dedim. ‘Nereden biliyorsunuz’ dedi. ‘Teyzecim bu mahallede 8 bin kişi var. İsim olarak bilmesem de sima olarak hepsini biliyorum. O yüzden sen yeni gelmişsin’ dedim. Gülmeye başladı. ‘Evet, yeni geldim’ dedi. Ben buradaki herkesi tanıyorum ve bu benim için bir avantaj. Bazı büyük mahallelerde bu pek mümkün olmuyor. Rabbim bana insanlara yardım etme fırsatını verdi. Ne mutlu bana" ifadelerini kullandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Manisa Başkan Kıyışkan’dan dikkat çeken açıklama Türkiye Harp Malulü Gaziler, Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Manisa Şube Başkanı Gazi Yusuf Kıyışkan, son günlerde 14-20 Nisan tarihleri arasında "Şehitler Haftası" adıyla yapılan paylaşımlar ve düzenlenen etkinliklere ilişkin yaptığı açıklamada, 14-20 Nisan tarihleri arasında "Şehitler Haftası" adıyla resmi bir anma haftasının bulunmadığını belirterek, bilgi kirliliğine karşı uyardı. Kıyışkan yaptığı yazılı açıklamada, aziz şehitlerin hatırasının yaşatılmasının ve gazilere sahip çıkılmasının devletin öncelikli sorumlulukları arasında yer aldığını vurguladı. Bu sorumluluğun yalnızca belirli günlerle sınırlı olmadığını ifade eden Kıyışkan, şehit ve gazilere duyulan vefanın milletçe her zaman canlı tutulması gerektiğini belirtti. Son günlerde 14-20 Nisan tarihleriyle ilgili çeşitli platformlarda "Şehitler Haftası" kapsamında mesajlar yayımlandığını ve derneklerinin neden bu kapsamda program düzenlemediğine yönelik sorular aldıklarını kaydeden Kıyışkan, bu nedenle kamuoyunu doğru bilgilendirme ihtiyacı doğduğunu dile getirdi. Açıklamada, yapılan yasal düzenlemelerle resmî anma günlerinin açık şekilde belirlendiğine dikkat çekilerek, "18 Mart Şehitler Günü, 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü ve 19 Eylül Gaziler Günü dışında, 14-20 Nisan tarihleri arasında ‘Şehitler Haftası’ adı altında resmi ya da idari olarak tanımlanmış herhangi bir anma günü veya haftası bulunmamaktadır" ifadelerine yer verildi. Kıyışkan, bu durumun kamuoyunda yanlış anlaşılmalara yol açmaması adına bilinmesinin büyük önem taşıdığını belirterek, bilgi kirliliğine karşı hassas olunması çağrısında bulundu. Şehitlerin ve gazilerin milletin vicdanında her zaman yaşadığını vurgulayan Kıyışkan, "Şehit ailelerimiz ve gazilerimiz bu milletin baş tacıdır. Devletimiz ve milletimiz onları her zaman rahmet, minnet ve şükranla anmaktadır" dedi.
Kahramanmaraş Yaşlı babasına sert çıkan şahıs, yanlış anlaşılınca darp edildi Kahramanmaraş’ta bir kişi, tekerlekli sandalye ile götürdüğü babasına bir anlık sert çıkması sonucu çevredekilerce darp edildi. Babasının yanında dövülen gencin görüntüleri cep telefonu kamerası ile kaydedilirken olayın iç yüzü daha sonra anlaşıldı. Edinilen bilgiye göre olay, merkez Onikişubat ilçesi Karamanlı Mahallesi’nde meydana geldi. İddiaya göre, bipolar hastası olan 34 yaşındaki Ayhan İnce, 69 yaşındaki babası Alaattin İnce’yi tekerlekli sandalye ile evine götürürken yolun bozuk olması nedeniyle sandalyeyi itemeyince sinirlendi. Babasını yürüterek götürmek isteyen gencin babasına sert çıktığını gören çevredeki vatandaşlar ise Ayhan İnce’yi darp etti. O anlar, cep telefonu kamerası ile görüntülendi. İhbar üzerine olay yerine sevk edilen sağlık görevlileri baba ve oğlunu tedavi altına aldı. Polis ekiplerine ifade veren babanın, olayın yanlış anlaşıldığını, bipolar hastası oğlunun yolun bozuk olması nedeniyle tekerlekli sandalyeyi itemediğini, bu nedenle kendisinden sandalyeden kalkmasını istediğini ve şikayetçi olmadığını söyledi. Olayın ardından Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ekipleri, yaşlı adamı bakım merkezine yerleştirdi. O anları evinin penceresinden cep telefonuyla kaydeden görgü tanığı Vusale Şimşek, "Evde oturuyordum. Dışarıdan bir ses geldi. Pencereye koştum, ardından polisi aradım. Polis hem adamı hem de babasını götürdü. Sonrasını bilmiyorum. Benim bunu yapmaktaki amacım, yaşlı adamın huzurevine yerleştirilmesini sağlamaktı" dedi. Yaşlı adamın kardeşi Mehmet İnce de olayın hasta olan ağabeyinin ilaçlarını yazdırmak için sağlık ocağına giderken gerçekleştiğini belirterek, "Babasına, ’kalk yürütelim seni biraz’ diyor. O da hasta olduğundan ses tonu fazla çıkıyor. Zannediyorlar ki babasını darp ediyor. Olay yanlış anlaşılmıştır. Gençler orada görüyorlar ve babasını dövdüğünü zannediyorlar ama öyle bir darp yok abimde. Kardeşimin oğlunun raporu var zaten abime bakamıyordu. Yetkililer gelmiş huzurevine almış, Allah devletimize zeval vermesin" dedi.
Eskişehir Adliyede Miraç Ali için hayır çarşısı Eskişehir’de adalet teşkilatı, Muş’ta görev yapan meslektaşlarının DMD hastası oğlu Miraç Ali’nin tedavi masraflarını karşılamak amacıyla adliye binasında hayır çarşısı organize etti. Eskişehir Cumhuriyet Başsavcılığı öncülüğünde adliye birimleri ve ceza infaz kurumlarının katılımıyla başlatılan yardım kampanyası kapsamında düzenlenen hayır çarşısı açılışına Vali Dr. Erdinç Yılmaz, eşi Doç. Dr. Şenay Yılmaz, Cumhuriyet Başsavcısı Üzeyir Karakülah, Adalet Komisyonu Başkanı Arif Hamdi Sazak ve çok sayıda davetli katıldı. Dualar eşliğinde gerçekleştirilen açılışın ardından protokol üyeleri, yargı çalışanlarının el emeği ürünlerinin sergilendiği stantları ziyaret etti. Alandaki stantları gezen Vali Dr. Erdinç Yılmaz, bu esnada Muş Adliyesinde görevli olan baba Murat Kızılgüneş ve küçük Miraç Ali ile görüntülü bir görüşme gerçekleştirdi. Miraç Ali’ye acil şifalar dileyen Vali Yılmaz, kampanyaya destek veren tüm adalet teşkilatı mensuplarına ve vatandaşlara teşekkür etti, bir çocuğun hayatına dokunmanın önemine vurgu yaptı. Yargı çalışanlarının hazırladığı yiyecek ve el işi ürünlerin yanı sıra ceza infaz kurumlarındaki atölyelerde üretilen sanatsal ürünlerin de yer aldığı hayır çarşısı, vatandaşlar tarafından yoğun ilgi gördü. Perşembe gününe kadar devam edecek olan etkinlikten elde edilen tüm gelir ve kurulan yardım sandıklarında toplanan bağışlar, Miraç Ali’nin yurt dışındaki tedavisi için kullanılacak.