YEREL HABERLER - 26 Nisan 2014 Cumartesi 11:03

Bu İlçedeki Tüm Sögüt Ve Kavak Ağaçları Kesiliyor

A
A
A
Bu İlçedeki Tüm Sögüt Ve Kavak Ağaçları Kesiliyor

Gümüşhane’nin Kelkit ilçesinde kavak ve söğüt ağaçlarının kesilmesi için alınan kararın uygulanmasına Kaymakamlık Konutu'nun bahçesinden başlandı.
İlçede fazla miktarda bulunan ve bir tanesinin yılda ortalama 126 ton su tükettiği bilinen kavak ağacı ile kökleriyle kanalizasyonları tıkayan söğüt ağaçlarının kesilmesi için Hıfzıssıhha Kurulu'ndan karar çıkarıldı.
Kararın ilk uygulaması ise ilçenin mülki amiri olan Kaymakam lojmanının bahçesinde gerçekleştirildi ve buradaki 18 kavak ve söğüt ağacı kesildi. Belediye Başkanlığı'nın ağaçların kesiminde teknik destek verdiği uygulamaya, hem Kaymakamlık hem de Belediye Başkanlığı kesilen kavak ve söğütlerin yerine meyve fidanı için dikmeleri için vatandaşlara katkı sağlıyor.
İlçe Kaymakamı Ozan Gazel, konuyla ilgili Türkiye’deki uygulamaları incelediklerini ve ardından İlçe Hıfzıssıhha Kurulu kararı ile ilçedeki tüm kavak ve söğütlerin kesilmesi kararını aldıklarını söyledi.
“KARARI İLK UYGULAMASI GEREKEN BİZİZ”
Konuya dikkati çekmek ve öncülük etmek için ilk olarak Kaymakamlık lojmanının bahçesindeki 18 kavak ve söğüt ağacını kestiklerini kaydeden Gazel, “Öncelikle buradan başladık. Madem bu kararı aldık, ilk uygulaması gereken de bizleriz” dedi. Hem insan sağlığını hem de doğayı olumsuz yönde etkileyen kavak ve söğüt ağaçlarının kesilmesine, kesen vatandaş ve muhtarlara bunların yerine çam ağaçları ile elma, armut ve ceviz gibi meyve fidanlarının verilmesi kararını aldıklarını kaydeden Kaymakam Gazel, konuyla ilgili birçok muhtar ve vatandaştan olumlu tepkiler aldıklarını belirtti. İlçede birçok köyde bu konuda seferberlik başlatıldığını ifade eden Kaymakam Gazel, kesim işinin polen alerjisi olanların mağdur olmaması için kavaklardaki pamukçukların uçmaya başlamadan önceki dönemde kesilmesini istedi.
“SU SIKINTISI ARTTI, KAVAK VE SÖĞÜT ÇOK FAZLA SU TÜKETİYOR”
Aynı şekilde söğüt ağaçlarının da birçok yerde kanalizasyonları tıkadığını, birçok yerde kökleriyle doğaya zarar verdiğini dile getiren Gazel, “Son zamanlarda yağışlardaki düzensizlikten dolayı su sıkıntılarımız olmakta. Söğüt ve kavak ağaçlarının çok daha fazla su tükettiklerini göz önünde bulundurduğumuz zaman bu ağaçların kesilmesinin yerinde olduğunu düşünüyoruz. Duyarlı vatandaşlarımıza teşekkür ediyorum. Onların yanında olduğumuz bilmelerini istiyorum” diye konuştu.
KAVAĞINI KESENE MEYVE FİDANI
Kavak ve söğüt ağaçlarının yerine dikilecek meyve ağaçlarıyla geleceğe daha güzel bir çevre daha güzel bir nesil bırakılabileceğini kaydeden Gazel, kavağını ve söğüdünü kesen vatandaşların kendilerine müracaat etmeleri halinde ihtiyaç duydukları ceviz, elma, armut ve kiraz gibi meyve fidanlarını temin etme konusunda katkı ve destek olacaklarını söyledi.
Belediye Başkanı Ünal Yılmaz ise alınan karara belediye olarak destek verdiklerini belirterek, “Kavak ağacının artık ilçemizin içinden çıkması lazım. Belediye olarak da bunun kesiminde her türlü desteği vermeye ve akabinde kavakların yerine dikilecek çam, akasya veya meyve fidanlarını vermeye de hazırız. Bu konuda Kelkitli hemşehrilerimizin gereken duyarlılığı göstereceğine inanıyorum. Kavaklarımızı el birliği ile kesip memleketimizi bu sıkıntıdan kurtarmamız lazım” ifadelerini kullandı.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Zonguldak Zonguldak’taki yüksek ses cinayeti davasında sanığa müebbet hapis Zonguldak’ın Gökçebey ilçesinde araç park etme ve yüksek sesle müzik dinleme tartışması yüzünden 24 yaşındaki komşusu Dilara Yıldırım’ın hayatını kaybettiği, Faruk B.’nin ise yaralandığı olayda tutuklu sanık Serdar S., "kadına karşı kasten öldürme" suçundan müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Zonguldak 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen karar duruşmasına, tutuklu sanık Serdar S. taraf avukatları ve Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı avukatı katıldı. Bakanlık avukatı, iddia makamının mütalaasına katıldıklarını belirterek sanığa indirimsiz ceza verilmesini talep etti. "Bilerek ve isteyerek yapmadım, kazaydı" Duruşmada söz hakkı verilen tutuklu sanık Serdar S., maktul Dilara Yıldırım ile aralarında daha önceden bir husumet bulunmadığını öne sürdü. Olayın bir kaza olduğunu savunan S., "Kendisiyle hiç kavga etmedik. Olay günü de bilinçli bir saldırıda bulunmadım, kazayla oldu. Yaralandığını duyunca 112’yi kendim aradım. Yaşananlardan pişmanım, keşke böyle yaşanmasaydı" dedi. "19 santimetrelik bıçak sadece 2.2 santimetre girdi" Sanık avukatı ise savcılığın esas hakkındaki mütalaasına katılmadıklarını belirterek eylemin kasten değil, taksirle gerçekleştiğini iddia etti. Olay gecesi maktul ve müştekinin araçla geldiğini, gürültü nedeniyle alt kata inen müvekkilinin babasının kovalandığını gördüğünü belirten sanık avukatı, "Müvekkilim ıssız bir yerde olmaları sebebiyle içgüdüsel olarak kendisini korumak adına bıçağı almıştır. Yerde aracın lastiklerini keserken arkadan saldırıya uğramış, ayağa kalktığı sırada elindeki 19 santimetrelik bıçak kaza sonucu maktulün karın bölgesine isabet etmiştir. Bıçak sadece 2.2 santimetre derine inmiş ve hiçbir organa zarar vermemiştir. Eylem kasti olsaydı sonuç çok daha ağır olurdu. Olayın hemen ardından ambulans aranarak kazayla yaralanma ihbarı yapılmıştır. Müvekkilimin ’taksirle adam öldürme’ suçundan cezalandırılmasını ve lehe olan indirimlerin uygulanmasını talep ediyoruz" diye konuştu. Son sözü sorulan sanık, "Pişmanım. Tamamen kazayla oldu. Bilerek, isteyerek bir şey yapmadım" ifadelerini kullandı. Haksız tahrik indirimi uygulanmadı Savunmaların ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti, sanık Serdar S.’nin maktul Dilara Yıldırım’a yönelik eylemini "kadına karşı kasten öldürme" olarak değerlendirdi. Ağırlaştırılmış müebbet hapis öngörülen suçta takdiri indirim maddelerini uygulayan heyet, sanığa ’müebbet hapis’ cezası verdi. Mahkeme, cinayet yönünden sanığa haksız tahrik indirimi uygulamadı. Öte yandan olay gecesi müşteki Faruk B.’ye yönelik eylemleri nedeniyle de sanığa, bıçakla ’kasten yaralama’ suçundan 7 ay 15 gün, ’mala zarar verme’ suçundan ise 1 ay 15 gün hapis cezası verildi. Sanığın tutukluluk halinin devamına hükmedildi.
Isparta Isparta Belediyesi, 3 okula halı saha ve 1 okula kapalı spor salonu kazandırıyor Isparta Belediyesi tarafından İstanbul Ticaret Odası (İTO) Şehit Mustafa Gözütok Ortaokulu’na kapalı spor salonu, Işıkkent Anadolu İmam Hatip Lisesi, Şehit Burhan Açıkkol İlkokulu ve Gürkan Kız İmam Hatip Ortaokulu’na ise sentetik çim saha yapılıyor. Isparta Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen, önceki dönemde olduğu gibi yeni dönemde de mahalleleri ve okulları halı saha ile kapalı spor salonlarıyla buluşturmaya devam ediyor. Bu kapsamda İTO Şehit Mustafa Gözütok Ortaokulu’na kapalı spor salonu inşa ediliyor. İnşaat çalışmalarının tüm hızıyla devam ettiği 898,5 metrekare inşaat alanına sahip kapalı spor salonu içerisinde basketbol ve voleybol sahası, 2 giyinme odası ile 1 yönetici odası bulunacak. Isparta Belediyesi tarafından Işıkkent Anadolu İmam Hatip Lisesi, Şehit Burhan Açıkkol İlkokulu ve Gürkan Kız İmam Hatip Ortaokulu’na da sentetik çim halı saha yapılıyor. Işıkkent Anadolu İmam Hatip Lisesi’ndeki saha çalışmasında sahanın direkleri dikilerek, telleri çekildi. Burada da halı serimi işlemine geçilecek. Şehit Burhan Açıkkol İlkokulu’na daha önce yine Isparta Belediyesi tarafından kapalı spor salonu inşa edilmişti. Kapalı spor salonunun yan tarafına sentetik çim saha yapılıyor. Bu sahanın da çalışmaları büyük ölçüde tamamlanırken, sahanın halı serimi yapılacak. Gürkan Kız İmam Hatip Ortaokulu’nda da sentetik çim sahanın zemin çalışmaları tamamlandı. Saha direklerinin dikilmesiyle tel ve halı serme çalışmaları yapılacak. Sahaların tamamlanmasıyla Isparta Belediyesi tarafından 3 okula sentetik çim saha, 1 okula da kapalı spor salonu kazandırılmış olacak.
Iğdır Iğdır çadır kent yönetiminde Türkiye’ye örnek olmayı hedefliyor Iğdır Üniversitesi ile AFAD iş birliğinde düzenlenen "Afete Hazır Kampüs Çadırkent Kurma Etkinliği" kapsamında öğrenciler, afet anlarında kullanılacak çadır kentlerin kurulumu için yarıştı. Etkinlikte öğrenciler hem zamana karşı mücadele etti hem de muhtemel afet durumlarına karşı hazırlıklarını sergiledi. Iğdır Üniversitesi Şehit Bülent Yurtseven Kampüsü’nde düzenlenen "Afete Hazır Kampüs Çadırkent Kurma Etkinliği"nde öğrenciler, afet anlarında kullanılacak çadır kentlerin kurulumu için yarıştı. Etkinlikte öğrenciler hem zamana karşı mücadele etti hem de afetlere hazırlık konusunda yeteneklerini ortaya koydu. Etkinlikte konuşan Iğdır Valisi M. Fırat Taşolar, Türkiye’nin bir afet ülkesi olduğunu belirterek her türlü afete karşı hazırlıklı olunması gerektiğini ifade etti. Iğdır’ın hem kitlesel göç hareketleri hem de sel ve deprem gibi farklı afet riskleri açısından kritik bir noktada bulunduğunu belirten Taşolar, çadır kent kurulumu ve yönetiminin afet süreçlerinde büyük önem taşıdığını söyledi. Taşolar, "Biz Iğdır ilini Türkiye’nin en iyi çadır kent kuran ve çadır kent yönetimini gerçekleştirebilen şehri yapmak istiyoruz. Allah korusun ülkemizin başına olumsuz bir durum geldiğinde, Iğdır’ın çadır kent kurulumu ve yönetiminde AFAD’ın ilk hattında yer alan illerden biri olmasını hedefliyoruz. Çadır kent yönetimi konusunda Türkiye’de markalaşmak istiyoruz" dedi. Etkinlik kapsamında oluşturulan öğrenci grupları, afet anlarında kullanılacak çadırları en kısa sürede kurabilmek için kıyasıya yarıştı. Yarışmada öğrenciler hem zamana karşı mücadele etti hem de afet durumlarında koordinasyon ve ekip çalışmasının önemini uygulamalı olarak gösterdi. Yarışma sonunda iki çadırı 13 dakikada kurmayı başaran Iğdır Üniversitesi Sivil Savunma ve İtfaiyecilik Programı öğrencileri birinci oldu. Dereceye giren öğrencilere çeşitli ödüller verildi. Yarışmada birinci olan Iğdır Üniversitesi Sivil Savunma ve İtfaiyecilik Programı öğrencisi ve AFAD gönüllüsü Ömer Şerif Coşkun ise etkinliğin sadece bir yarışma olmadığını belirterek, afet durumlarında hızlı ve sağlıklı müdahale için önemli bir çalışma olduğunu söyledi. Coşkun, "Ülkemiz bir afet ülkesi. Bu nedenle herkesin AFAD gönüllüsü olması gerektiğini düşünüyorum. Afet anlarında herkesin desteğine ihtiyaç var. Biz de burada sorumluluk alarak bu bilinçle hareket ettik" diye konuştu.
Tekirdağ Büyükşehir’den şifa yolunda bin 110 hastaya ücretsiz ulaşım desteği Tekirdağ Büyükşehir Belediyesinin Ekim 2025’te başlattığı ücretsiz hasta ulaşım hizmeti kapsamında bugüne kadar bin 110 onkoloji hastası hastanelere ücretsiz ve güvenli şekilde ulaştırıldı. Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi tarafından sosyal belediyecilik anlayışıyla hayata geçirilen "Ücretsiz Hasta Ulaşım Hizmeti", kanser tedavisi gören vatandaşların hastane ulaşımında önemli bir destek oldu. "Şifa Yolunda Birlikte" sloganıyla yürütülen hizmet kapsamında, hastalar evlerinden alınarak il sınırlarındaki onkoloji merkezlerine götürülüyor, tedavi sonrası yeniden evlerine bırakılıyor. Tekirdağ’ın 11 ilçesini kapsayan uygulamada, 2025 yılının son üç ayında 471 hastaya ulaşım desteği sağlanırken, 2026 yılının mayıs ayına kadar olan süreçte ise 639 hasta daha hizmetten yararlandı. Böylece ücretsiz hasta ulaşım hizmetinden faydalanan toplam onkoloji hastası sayısı bin 110’a ulaştı. Sağlık ve Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı koordinasyonunda sürdürülen hizmetle, hastaların tedavi sürecindeki ulaşım stresi ve maddi yükünün azaltılması hedefleniyor. Hastalar ve bir refakatçileri, özel tahsis edilen araçlarla güvenli şekilde hastanelere ulaştırılıyor. Özellikle bağışıklık sistemi hassas olan hastalar için toplu taşıma kaynaklı enfeksiyon riskinin azaltılması açısından uygulamanın önemli bir kolaylık sunduğu belirtildi. Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Candan Yüceer, vatandaşların en zor dönemlerinde yanlarında olmayı görev bildiklerini belirterek, "Tedavi sürecindeki yorgunluklara bir de yol stresi eklenmesin istedik. Amacımız sadece ulaşım sağlamak değil, hastalarımıza bu zorlu süreçte moral vermek ve yalnız olmadıklarını hissettirmektir. Sağlıklı bir gelecek için her vatandaşımızın yanında olmaya devam edeceğiz" dedi. Ücretsiz hasta ulaşım hizmetinden yararlanmak isteyen vatandaşların, hafta içi mesai saatlerinde 0850 459 33 59 numaralı hattı veya ALO 153 Candan Çözüm Merkezi’ni arayarak randevu oluşturabildiği öğrenildi. Ağır hastalar için ise Büyükşehir Belediyesinin ambulans hizmetlerinin sürdüğü belirtildi.