KÜLTÜR SANAT - 24 Aralık 2022 Cumartesi 15:40

162 yıldır hiç değişmeyen lezzet: Safranbolu Simidi

A
A
A
162 yıldır hiç değişmeyen lezzet: Safranbolu Simidi

UNESCO Miras Listesi’nde bulunan Karabük'ün Safranbolu ilçesiyle özdeşleşen safran ve lokumdan sonra susamsız simit olan ‘Safranbolu Simidi’ Osmanlı'dan günümüze 4 kuşak aynı ailenin elinden 162 yıldır lezzetini korumaya devam ediyor.

Safranbolu’da 1860 yılından bu yana aynı fırında orijinalliği bozulmadan yapılan Safranbolu Simidi tescilinin ardından coğrafi işaret alma yolunda da çalışmalarını sürdürüyor.
Safranbolu Tarihi Çarşı’da yer alan Mehmet Koca’ya ait fırında üretilen Safranbolu Simidi lezzetini ilk günkü gibi koruyor.

162 yıldır hiç değişmeyen lezzet: Safranbolu Simidi

Osmanlı döneminde 1860 yılında faaliyete başlayan fırının dördüncü kuşağı olarak geleneği sürdürdüğünü söyleyen Mehmet Koca, “162 yıldan beri aile geleneği olarak bu fırındayız. 1860 yılında dedemin babasından başladı. Dördüncü kuşak olarak bu işi sürdürüyorum. Safranbolu’da susama ‘cimit’ derler. Bu simide de ‘cimitsiz simit’ derler. O zamanlar zorlu savaş yılları olduğu için susamın olmamasından mı yoksa başka bir sebepten mi bilinmez ama böyle bir üretim söz konusu. Biz burada atalarımızın geleneğini sürdürüyoruz. İki oğlum var. İnşallah en azından biri beşinci kuşak olarak devam edecek” dedi.

"162 yıldır odun ateşinde tarihi fırında pişiyor"

Safranbolu Tarihi Çarşısı’nda doğalgaz ve tüp gazı gibi yeni yöntemleri geleneği bozmamak adına kullanmayan tek fırının kendi fırınları olduğunu belirten Koca, “Safranbolu’da birkaç fırın daha olsa da sadece odun ateşinde üretim yapan fırın yapan biziz. Doğalgaz kullanmıyoruz. Orijinalliğini bozmuyoruz. 162 yıldır aynı dükkanda aynı düzen ile devam ediyoruz. Fırın taşları bile aynı halde duruyor. Simidin de orijinalliğini sürdürmeye çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

"Önce haşlanıyor sonra odun ateşinde pişiyor"

Koca, simidin öyküsünü bilmeyenlerin dışarıdan bakınca simidi çiğ sanabildiğini vurgulayarak, “Safranbolu simidini diğer simitlerden farklı yönleri var. Simitler hamur halinde iken bakır kazanda makarna ya da su böreği gibi haşlanıyor. Haşlandıktan sonra taş fırında odun ateşinde pişiriyoruz. Yani iki kez pişmiş oluyor. Lezzeti de ikiye katlanmış oluyor. Dışarıdan gelen turistler simidi çiğ sanabiliyorlar. Sonra tadına bakınca bir kez daha simit almak için geliyorlar. ” diye konuştu.

Tarihi ürün Safranbolu Simidi’nin coğrafi işaret alma konusunda ise Koca, “Coğrafi tescil konusunda çalışmalarımız devam ediyor. İnşallah coğrafi işaretini de yakın zamanda alacağız. Bizim simidimizin tarihi daha eski olsa da tescil almak için geç kaldık. Öbür iller de aldıktan sonra biz de almaya karar verdik. Daha önce almamız gerekse de biz coğrafi işareti için çalışmalarımıza başladık” dedi.
Aydın'dan Safranbolu'ya gezmeye geldiklerini ve şehre hayran kaldıklarını ifaden bir kişi de, Safranbolu simitinin tadının çok farklı olduğunu ve çok güzel olduğunu söyledi.

162 yıldır hiç değişmeyen lezzet: Safranbolu Simidi

Fatih Ünlü - Yasin Erdem

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İzmir Selçuk beyaz perdede Bir kısmı İzmir’in Selçuk ilçesinde çekilen ’Dünya Malı-Eksi Bir’ film gösterime girdi. Selçuk Belediyesi, kentin tanıtım faaliyetleri kapsamında usta oyuncularıyla filmin çekimlerine destek verdi. Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel, 17 Mayıs Cuma günü İstanbul’da gösterime giren filmin galasına katıldı. Selçuk’un tanıtımına katkı sağlayan "Dünya Malı-Eksi Bir" filminin İstanbul galasına, Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel de katıldı. Filmin bir sahnesinde Efes’in Kuşadası’nda değil, Selçuk’ta olduğunun ele alınması tanıtım açısından dikkat çekti. Filmin yönetmeni, oyuncuları ve yapımcılarıyla bir araya gelen Başkan Sengel, Selçuk’un tarihi ve kültürel zenginliklerinin sinema dünyası tarafından da fark edilmesinden dolayı mutluluk duyduğunu belirtti. Filmin gösterime girmesiyle birlikte Selçuk’un turizm tanıtımı açısından önemli olduğuna dikkat çeken Sengel, filmin kentin kültür değerlerine olumlu katkılar sağlayacağına inandığını kaydetti. Sengel galada, filmin yönetmeni Uygur Akkaya’ya Artemis heykeli hediye etti. Yönetmenliğini Uygur Akkaya’nın yaptığı, başrollerini Berk Hakman, Uğur Yücel, Erkan Köse, Asena Tuğal, Turgay Tanülkü, Erkan Köse, Serhat Özcan, Altan Erkekli ve Tolga Canbeyli gibi usta sanatçı kadrosunun yer aldığı filmin çekimleri, Selçuk ve Şirince sokaklarında gerçekleşti. Ayrıca filmin senaryo ekibinde Selçuk’un oyuncuları Korkut Soylu ve Tolga Mert yer alıyor. Filmin çekimlerinin Selçuk ve Şirince’de gerçekleşmesi, bölgenin turizm potansiyeline de olumlu sonuçlar vermesi bekleniyor. Hem yerel halkın katkıları hem de sanatın her alanında destek sağlayan Selçuk Belediyesi’nin katkılarıyla çekimleri tamamlanan film, Selçuk’un kültürel ve sanatsal kimliğini daha geniş kitlelere ulaşması amacını sağlıyor.
Ankara Gölbaşı’nda pedallar sağlıklı yaşam için çevrildi Ankara’nın Gölbaşı Belediyesi, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı nedeniyle bisiklet sürme etkinliği gerçekleştirdi. Gölbaşı Belediyesi ev sahipliğinde Atatürk Sahil Parkı’nda 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı Doğa Şenliği düzenlendi. Gölbaşı Belediye Başkanı Yakup Odabaşı’nın da katıldığı etkinlikte 7’den 70’e onlarca kişi bisikletleriyle sağlıklı yaşam için pedal çevirdi. Etkinlikte çocukların ekolojik farkındalıkları artırma, çocukların okul dışında fiziksel aktiviteler ile hareket becerilerini destekleme, okul aile işbirliği doğrultusunda etkinlik yapmaya yönelik mesajlar verildi. Odabaşı, etkinlik alanında bulunan stantları gezerken, dilek asma ağacına “Mutlu yaşam için doğaya sahip çıkalım” notunu düştü. “Sporun ve sporcunun her zaman yanındayız” Etkinlikte “Burada öncelikle amaç sağlıklı yaşam” diyerek sözlerine başlayan Odabaşı, “Biz Gölbaşı Belediyesi olarak sağlıklı yaşam için sporun ve sporcunun her zaman yanındayız ve yanında olmaya devam edeceğiz. Bu tür etkinliklerin Gölbaşı’mızda yapılmasından mutluluk duyuyoruz ve teşvik de edeceğiz. Ankara’mızın incisi Mogan Gölü’müzün sahil alanında sizleri burada görmekten, sizleri ağırlamaktan onur duyuyorum” diye konuştu. Bisiklet dağıtımının ardından Odabaşı’nın start vermesiyle, katılımcılar gruplar halinde bisikletleriyle Mogan Gölü’nün etrafında tur attı.