KÜLTÜR SANAT - 08 Nisan 2022 Cuma 14:43

2. Uluslar Arası Sinema Sempozyumunda dijital eserler katalog haline getirildi

A
A
A
2. Uluslar Arası Sinema Sempozyumunda dijital eserler katalog haline getirildi

Yakın Doğu Üniversitesi tarafından düzenlenen II. Uluslararası Sinema Sempozyumu çerçevesinde dijital fotoğraf seçkisine seçilen eserleri bir araya getiren katalog yayımlandı

Yakın Doğu Üniversitesi, İletişim Fakültesi ve İletişim Araştırmaları Merkezi tarafından düzenlenen Uluslararası Sinema Sempozyumu çerçevesinde Uluslararası Fotoğraf Seçkisine seçilen eserlerden oluşan katalog yayımlandı.

İkinci kez düzenlenen Uluslararası Sinema Sempozyumu’nda geçen yıl seçilen eserler de Şubat ayında yine uluslararası dijital katalog olarak yayımlanmıştı.

2. Uluslar Arası Sinema Sempozyumunda dijital eserler katalog haline getirildi

Katalogda 170 eser arasından seçilen 33 fotoğraf yer alıyor
8-11 Mart 2022 tarihleri arasında, “yeni” teması ile düzenlenen sempozyumun fotoğraf seçkisi bölümüne 170 başvuru alınmış, alanında yetkin fotoğraf sanatçıları ve akademisyenlerden oluşan jürinin değerlendirmesi sonucunda 33 eser seçki çerçevesinde sergilenmeye değer bulunmuştu.

2. Uluslar Arası Sinema Sempozyumunda dijital eserler katalog haline getirildi

Prof. Dr. Ali Muhammet Bayraktaroğlu başkanlığında oluşturulan jüride Prof. Dr. Osman Ürper, Prof. Dr. Fevzi Kasap, Doç. Dr. Ahmet Beyhan Özdemir, Dr. Öğr. Üyesi Aslı Erciyes Tosun, Dr. Öğrt. Üyesi Birsel Matara, Öğrt Gör. Mert Yusuf Özlük, Gazi Yüksel ve Sami Türkay yer aldılar.

Sergilemeye değer görülen ve dijital katalogda da yer verilen eserlerin sanatçıları ise şöyle: Zekiye Canoruç, Adem Yücel, Ahmet Özkan, Berrin Bayraktaroğlu, Birol Kıraç, Erkan Tabakoğlu, Cem Özer, Fatma Kalınkaya, Gökhan Birinci, İsmail Keskin, Kıvanç Şen, Eren Görgülü, Mahir Yerlikaya, Mehmet Fatih Yelmen, Mehmet Gökyiğit, Murat Çeliker, Ozan Otan, Özlem Demircan, Pınar Boztepe Mutlu, Seda Felekoğlu, Gürkan Uzunköprü, Ufuk Uğur, Ayşe Gökyiğit.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muş Malazgirt’te ağır yaralanan çocuk mikrocerrahiyle sağlığına kavuştu Muş’ta düşme sonucu yüzünden ağır yaralanan 10 yaşındaki çocuk, Muş Devlet Hastanesi’nde yaklaşık 5 saat süren mikrocerrahi operasyonla tedavi edilerek sağlığına kavuşturuldu. Muş’un Malazgirt ilçesinde yaşanan kazada yüz bölgesinden ağır yaralanan 10 yaşındaki çocuk, 112 Acil Çağrı Merkezi koordinasyonuyla Muş Devlet Hastanesi’ne sevk edilerek tedavi altına alındı. Hastanede yapılan ilk değerlendirmelerde çocuğun yüz bölgesinde derin kesi oluştuğu, bu kesiye bağlı olarak yüz sinirlerinde hasar meydana geldiği, çiğneme kaslarının etkilendiği ve tükürük bezi kanalında kopma olduğu tespit edildi. Bunun üzerine uzman ekipler tarafından acil olarak mikrocerrahi operasyon planlandı. Yaklaşık 5 saat süren operasyonla hasar gören sinir, kas ve doku yapıları titizlikle onarıldı. Ameliyat sonrası hastanede tedavi ve takip süreci devam eden çocuğun genel sağlık durumunun iyi olduğu öğrenildi. Muş Devlet Hastanesi’nde ameliyatı gerçekleştiren Plastik Cerrahi Uzmanı Operatör Doktor Halil Işık, "Hasta bize geldikten sonra hastayı ameliyata alma kararı aldık. Gece 11 gibi ameliyata başladık. Kesiği incelediğimizde kesinin çok önemli bazı yapılara zarar verdiğini gördük. Hastanın yüzündeki kesi yüksekte düşme sonrası demir parçasının yüzünü kesmesiyle oluşmuş. Kesiği ameliyathane şartlarında incelediğimizde yüzdeki çiğneme kaslarının, yüzdeki mimik kaslarının, yüzdeki bazı sinirlerin ve yüzdeki tükürük bezi kanalının tamamen koptuğunu gördük" dedi. Kesiğin çok katmanlı ve derin bir yapıda olduğunu belirten Işık, planlama sürecine ilişkin şu ifadeleri kullandı: "Kesi çok derin olduğu için ve birbirinden farklı yapılar, farklı derinlikte kesilmiş olduğu için önce bir planlama yapmamız gerekti. Kesileri derinden yüzeye doğru onarma kararı aldık. Ameliyatta bizim için en hassas nokta şuydu. Yüzde kesiden dolayı yüz sinirleri kesilmişti. Yüz sinirleri çok hassas yapılardır. Eğer bunları uygun şartlarda onaramazsak çocukta ileride kısmi veya tam yüz felci gelişme ihtimali vardı. Ameliyatta karşımıza çıkan bir diğer kritik nokta ise tükürük bezini kanalıydı. Bu kanal aslında çok derinde seyreder ancak yaralanma çok derin olduğu için tükürük bezini kanalı tamamen kesilmişti. Ameliyatta önce ağız içinde ilerlettiğimiz bir kılavuz ile tükürük bezin kanalının nereden koptuğunu gördük. Bunu tespit ettikten sonra ise tükürük bezin kanalının onarımına geçtik. Mikroskopu kullanılarak ve mikrocerrahi tekniklere sadık kalarak hastadaki hem yüz sinirlerini hem de tükürük bezini mikroskop altında onardık" ifadelerini kullandı. Operasyon sonrası sürece ilişkin bilgi veren Işık, hastanın durumunun iyiye gittiğini belirterek, "Ameliyat sonrasında hastamız yaklaşık tedavisinin 4. ayına girmiş durumda. Şu anda tükürük bezi sorunsuz şekilde çalışıyor. Yüzündeki sinirler de iyileşme aşamasında. Yüzündeki sinir iyileşmesi bazen 6 ay bulabilmektedir. Şu anda tedavisi sorunsuz şeklide devam ediyor" şeklinde konuştu.
İstanbul Türkiye, FIBA Kadınlar Dünya Kupası kura çekimine 4. torbadan katılacak FIBA Kadınlar Basketbol Dünya Kupası 2026 kura çekimi öncesinde torba dağılımları açıklandı. Türkiye, kura çekimine Çekya, Mali ve Macaristan ile birlikte 4. torbadan katılacak. Turnuvaya katılan 16 takım, FIBA Kadınlar Dünya Sıralaması’na göre dört torbaya ayrıldı. Ev sahibi Almanya ise ilk torbada yer aldı. Torbaların tamamı şu şekilde oluştu: 1. Torba: Almanya, ABD, Fransa, Avustralya 2. Torba: Çin, Belçika, İspanya, Nijerya 3. Torba: Japonya, Porto Riko, İtalya, Güney Kore 4. Torba: Türkiye, Çekya, Mali, Macaristan Kura çekimi, 21 Nisan tarihinde TSİ 19.00’da Berlin’deki Kraftwerk Berlin’de gerçekleştirilecek ve FIBA’nın YouTube kanalı üzerinden canlı yayımlanacak. Her torbadan bir takım, dört gruptan birine yerleştirilecek. Kura çekiminde uygulanacak coğrafi kısıtlamalar ise şu şekilde: Her grupta en fazla 2 Avrupa takımı yer alabilecek. Her grupta Afrika, Amerika ve Asya/Okyanusya bölgelerinden en fazla 1’er takım bulunabilecek. Ev sahibi Almanya, kura sonucunda doğrudan A Grubu’na yerleştirilecek. FIBA Kadınlar Basketbol Dünya Kupası 2026, 4-13 Eylül tarihleri arasında Almanya’nın başkenti Berlin’de düzenlenecek. Kura çekiminin ardından ayrıca Türkiye Basketbol Federasyonu Başkanı Hidayet Türkoğlu’nun da onurlandırılacağı 2026 yılı FIBA Şöhretler Müzesi töreni gerçekleştirilecek.