GÜNDEM - 17 Ocak 2017 Salı 12:04

260 yıllık tarihi konak ayakta kalmaya çalışıyor

A
A
A
260 yıllık tarihi konak ayakta kalmaya çalışıyor

Zonguldak’ın Alaplı ilçesinde Osmanlı döneminde yapılan son tarihi ahşap bina apartmanların arasında ayakta kalma mücadelesi veriyor. Aynı dönemde yapılan 3 tarihi konak daha önce kundaklama sonucu yakılırken, kalan son eserin korunması isteniyor.

Sultan 1. Mahmut döneminde yapılan 4 konaktan 3’ü yok oldu

Alaplı ilçesine bağlı Konak Mahallesi’nde 1750 yılında Sultan 1. Mahmut döneminde İstanbul’dan ilçeye gelen Hacı Bin Saidi Hüseyin (Hacı Hüseyin) tarafından yaptırılan 4 konaktan sonuncusu ayakta kalma savaşı veriyor. Daha önce iki kez kundaklama girişiminde bulunulan tarihi konak Alaplı Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü ekiplerinin zamanında müdahalesi ile sonuçsuz kaldı. İçi çam ağacı, dışı ise meşe ağacı ile kaplı tarihi konak geçen 260 yıla rağmen halen ayakta durmayı başardı. Çatısı eskiyen, pencereleri, kapıları ve camları kırılan bazı tahtaları ise bilinçsiz vatandaşlarca sökülen tarihi konağın tamamen yok olmaması için koruma altına alınması isteniyor. Alaplı ilçesindeki vatandaşlar sosyal medya üzerinden resimlerini yayınladıkları tarihi konağın restorasyonunun yapılarak müze haline dönüştürülmesi için AK Parti milletvekilleri, ilçe kaymakamlığı ve belediye başkanına çağrıda bulunuyor. Vatandaşlar 260 yıllık konağın tarihi yapısı korunarak aslına uygun olarak yeniden yapılmasını istedi.

260 yıllık tarihi konağa sahip çıkılması isteniyor
 

Alaplı Merkez Mahallesi Muhtarı Hüseyin Yazgan, ilçede başka bir tarihi yapı kalmadığını, diğerlerinin ya kundaklandığını yada doğal nedenlerle yok olduğunu belirterek, kalan son yapıya ise sahip çıkılmasını istedi. Yazgan yaptığı açıklamada “Bu Konak 1750 yılında istanbul'dan Alaplı'ya gelen Hacı Bin Saidi Hüseyin ( Hacı Hüseyin) bey tarafından yapılmış. Konak evi ( Misafirhane) olarak yapılmıştır . Ayrıca Hacı Hüseyin beyin bunun dışında Kadı binası ve kendi oturduğu Konak evi bulunmaktaydı. Bu iki eserin yanması sonucu Alaplı'da zamanında misafirhane olarak kullanılan tek eser olarak günümüze kalmış bir eserdir. Bu tarihi yapıya sahip çıkılmasını, yok olup gitmesine izin verilmemesini istiyoruz.” dedi.

Alaplı ilçesinde ayakta kalabilen son tarihi yapının korunması için yetkililerin harekete geçmesi bekleniyor. 

Ertuğrul Yüksel

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Tokat Tokat’taki patlamada bir kişi hayatını kaybetti Tokat’ın Erbaa ilçesindeki bir bağ evine bırakılan sandığın açılması sırasında içine tuzaklanan el yapımı patlayıcının infilak etmesi sonucu 5’i jandarma 7 kişinin yaralandığı olayda yaralılardan bağ evi sahibinin oğlu Muhammet Sefa Can Karaçoban (29), tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi. Olay, 18 Mayıs günü saat 21.00 sıralarında ilçeye bağlı Karayaka Beldesi Hürmüzlü Mahallesi’nde meydana geldi. Ahmet Karaçoban (63) ile oğlu Muhammet Sefa Can Karaçoban, cep telefonuyla beldede devriye görevi yürüten jandarmaların komutanını arayıp, bağ evlerine zorla girilmeye çalışıldığını, ayrıca içeride kendilerine ait olmayan kilitli bir sandık bulunduğunu belirtti. İhbar üzerine jandarma ekipleri, belirtilen adrese gitti. Ahşap sandığın kapağı açıldığında, içinde piknik tüpüne bağlı, 8 ila 10 santimetrelik inşaat demirleri ve 10’luk çivilerle parça tesirli hale getirilen el yapımı patlayıcı infilak etti. Patlamada, bağ evi sahibi Ahmet Karaçoban ve oğlu Muhammet Sefa Can Karaçoban ile askerler Uzman Çavuş Muhammed Avcı (25), Jandarma Astsubay Mustafa Evkay (32), Uzman Çavuş Burak Muslurget (30), Uzman Çavuş Alperen Songül (28) ve Uzman Çavuş Sezer Ertürk (28) yaralandı. Yaralılardan Sefa Can Karaçoban, tedavi gördüğü Tokat Devlet Hastanesinde hayatını kaybetti. Olay sonrası aralarında eşiyle yasak ilişki yaşadığı için husumet bulunan İsmail G. ve ona yardım ettiği düşünülen Turgay Ö. şüpheli olarak yakalanarak adliyeye çıkarılmıştı. Şüpheliler çıkarıldıkları mahkemede iddiaları reddetmişti. Olayla ilgili inceleme devan ediyor.