GÜNDEM - 20 Ekim 2016 Perşembe 11:53

35 savaş uçağı toprak altında mı bekliyor?

A
A
A
35 savaş uçağı toprak altında mı bekliyor?

Kayseri’de gömülü olduğu iddia edilen savaş uçaklarıyla ilgili araştırmacı-yazar Stuart Kline, Hasdal Kışlası'na adı verilen komutanın torunu olan Uluhan Hasdal’ın 1992 yılında Kayseri’de birtakım uçakların gömüldüğünü metal dedektör aracılığıyla tespit ettiğini belirtti.

Türk havacılık tarihinin aydınlanmayı bekleyen bir meselesi olan Kayseri’de gömülü olduğu öne sürülen savaş uçakları, gitgide ortaya çıkmaya başlıyor. Focke-Wulf FW-190 tipi uçakların ABD’nin Marshall Planı dahilinde ortadan kaldırılıp toprağa gömüldüğü iddiası yıllardır gizemini koruyor. Amerikalı araştırmacı-yazar Stuart Kline, dönemin Hava İkmal ve Bakım Merkezi’nin komutanı ile akrabalığı olan Uluhan Hasdal’ın 1992 yılında bizzat kendisinin metal arama dedektörü ile gömülü uçakları tespit ettiğini belirtti. Stuart Kline, 35 adet Focke-Wulf FW-190 tipi uçağın gömülü olduğunu, bununla birlikte 2005 yılında Genelkurmay İletişim Daire Başkanlığına konuyu taşıdığını ancak sonuç alamadığını ifade etti. Öte yandan Stuart Kline, NASA’da çalışan ilk Türk mühendis İsmail Akbay adına Havacılık ve Uzay Bilimleri müzesi kurmak istiyor.

“Uluhan Hasdal, 1992 yılında gömülen uçakları tespit etti”

1992’de Uluhan Hasdal’ın uçakların gömüldüğünü tespit ettiğini ifade eden araştırmacı yazar Stuart Kline, “Uluhan Hasdal, 1992 yılında Kayseri’de birtakım uçakların gömüldüğünü kendisi tespit etti dedektör cihazı ile. O zamanlar Hava İkmal ve Bakım Merkezi Komutanı onun bir akrabasıydı. O subaydan izin alıp dedektör ile alana çıkıp tespit etti. O alanda o zamandan bu yana hiçbir değişiklik olmadı. Ayrıca Kayseri’de dağ depolar diye bir yer var. O depolar içerisinde farklı tip uçaklar ve parçalar da bulunuyor. 1998 yılında Vefa Bayrak, yazdığı bir makalede Kayseri’de bu uçakların gömüldüğüne dair bilgiler de aktardı. Yüzbaşı Pilot Tacettin Gökdeniz’in yazdığı makalede ise 1948 yazında Bursa’da konuşlandırılan 5. Tayyare Alayı’ndan 36 adet Focke-Wulf FW-190 uçağın kalktığını ve 35’inin kötü hava şartlarında Kayseri’ye ulaştıklarını belirtiyor” şeklinde konuştu.

Marshall Planı’nda uçakların yok edilmesi şartı koşuldu

ABD’nin Marshall Planı dahilinde Türk hükümetinden ellerindeki Alman yapımı uçakları yok etmelerini istediğini kaydeden Kline, “Marshall Planı var bilinen Komünizmin yayılmasına karşı önlem olarak çıkarılan. ABD’den ekonomik yardım altında gelen yüzlerce uçak, Türk hükümetine sunuldu. Pentegon’daki yetkililer de muhtemelen dediler ki, bu malzemeleri size hibe ediyoruz. Bir şartımız var, sizin hava kuvvetlerinde kullandığınız Alman menşeili Focke-Wulf FW-190 tipi uçakları yok edeceksiniz. O uçaklardan çok hasar gördüklerini dile getirmişler. O yok edilmesi istenen uçaklar müthiş uçaklardır aslına bakılırsa. 2005 yılında Genelkurmay İletişim Daire Başkanlığı’na konuyu ilettim. Ancak pek kulak asmadılar ben Türk değilim diye. Hem yazılı hem sözlü olarak subaylarla görüştüm” diye konuştu.

“Havacılık ve Uzay Bilimleri Müzesi kurmak istiyoruz”

Kline, "NASA’da çalışan ilk Türk mühendis olan İsmail Akbay adına Havacılık ve Uzay Bilimleri Müzesi kurmak istiyoruz. İstanbul’da Hisart adlı bir müze bulunuyor. Müze sahibi Nejat Çuhadaroğlu, Amerika’da bir müzayededen Alman av uçağı satın aldı. Türkiye’ye getirip restore etti. Şu anda müzede de bulunuyor. Kendisi bu uçağın lansmanını yaparken kendisine de Kayseri'deki gömülen uçaklarla ilgili konuyu ilettim. Kendisi Milli Savunma Bakanlığı ile gerekli yazışmaları başlattı” dedi.

Harun Basat
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bolu Bolu’da 2024’ün ilk 4 ayında 4 bin 615 asayiş olayı meydana geldi Bolu Valisi Erkan Kılıç, 2024’ün ilk 4 ayında gerçekleşen 4 bin 615 olayda 2 bin 933 şüpheli şahısın gözaltına alındığını ve bu şahıslardan 2 bin 628’nın adliyeye sevk edildiğini açıkladı. Bolu Valisi Erkan Kılıç başkanlığında, Bolu İl Emniyet Müdürü Ercan Dağdeviren, Bolu İl Jandarma Komutanı Mehmet Avcı’nın katıldığı Asayiş ve Güvenlik Bilgilendirme Toplantısı gerçekleştirildi. Vali Erkan Kılıç, Bolu’da 2024 yılının ilk 4 ayında yapılan operasyonları açıkladı. Bolu’da 2024’ün ilk dört aylık zaman diliminde yaşanan olayları dile getiren Vali Erkan Kılıç, “Huzur ve güvenin şehri Bolu’muzda, vatandaşlarımızın can ve mal emniyetlerinin sağlanması, güvenli ortamda hayatlarını devam ettirebilmesi için Valiliğimizce emniyet, jandarma ve diğer birimlerimizle ortak çalışmalarımız devam ediyor. İlimizde ilk dört ay içerisinde 3 bin 971 asayiş, 154 narkotik, 70 kaçakçılık ve organize suçlarla mücadele, 165 siber, 255 ölümlü ve yaralanmalı trafik kazası olayı olmak üzere toplamda 4 bin 615 olay gerçekleşmiş, bu olaylarda 2 bin 933 şüpheli şahıs tespit edilmiş, bu şahıslardan 2 bin 628 şahıs yakalanarak adli mercilere sevk edilmişlerdir” dedi. Teröre ve göçmen kaçakçılığına yönelik yapılan operasyonları açıklayan Vali Kılıç, “İlk dört ay içerisinde, ilimizin ve ülkemizin huzur ve güvenliğini tehdit eden terör yapılanmalarına yönelik 5 operasyon gerçekleştirilmiş, 38 kişi gözaltına alınmış, 1 kişi tutuklanmış ve 6’si adli kontrol şartı ile olmak üzere toplam 37 kişi serbest bırakılmıştır. Düzensiz Göç ile Mücadele çerçevesinde 2024 yılı ilk dört ayında toplamda 8 operasyon yapılmış olup bu operasyonlarda 10 organizatör yakalanmıştır. Bunlardan 2’si tutuklanmış olup 1’i Adli Kontrol Kararı almış, 7’si ise serbest bırakılmıştır. İlimiz genelinde toplam 130 düzensiz göçmen yakalanmış olup 89’u sınır dışı edilmiştir” diye konuştu. Son olarak kentte yaşanan trafik kazaları hakkında konuşan Vali Kılıç, "Dört aylık dönemde ölümlü ve yaralanmalı kaza sayısı 255 olmuştur. Bu kazalarda maalesef 2 vatandaşımız hayatını kaybetmiştir. 439 vatandaşımız yaralanmıştır. Bu kapsamda, dört aylık dönemde, 305 bin 446 Adet araç kontrol edilmiş, bin 276 Adet Ticari Taksi, bin 295 Adet Okul Servis Aracı denetlenmiş olup denetimlerimiz aralıksız devam edecektir” ifadelerini kullandı.