GÜNDEM - 23 Mayıs 2018 Çarşamba 11:32

65 yıllık klasik kamyonet ile 64 yaşındaki ustanın serüveni

A
A
A
65 yıllık klasik kamyonet ile 64 yaşındaki ustanın serüveni

Eskişehir’de 64 yaşındaki klasik otomobil sevdalısı Turgut Ilgın, 1953 model Willys marka kamyonetine gözü gibi bakıyor.

Klasik otomobil tutkunu oto elektrik ustası Turgut Ilgın, 65 yıllık kamyonetini yaklaşık 15 yıl önce bir köyden satın aldı. Ardından yarım asırdan daha eski kamyonetini sanayiye götüren Ilgın, burada aracı kaportasından motor aksamına kadar söküp baştan yaptı. Şimdilerde ise aracına gözü gibi bakan oto elektrik ustası Ilgın, trafikte görenlerin çok ilgisini çektiğini ifade etti. 

Turgut Ilgın, "1953 model Willys pikap. 4x4 ağır takviyesi de var. Bunlar ağır hizmet araçları. Ben bunu bir köyden aldım. Aşağı yukarı 15 sene kadar oluyor. Orijinal renkleri yeşildir. Ağır hizmette olduğu için bu araçlar genelde resmi yerlerde kullanılmıştır. Aldık rengi yeşildi. Plakası aynı. Biz aracı komple sökerek, kumlayarak tekrar boyasını, kaportasını ve motor aksamını elden geçirerek topladık ve bu hale getirdik. Bu araçlar çok eski tarihte üretilmiş resmi yerler, orman daireleri, Devlet Su İşleri ve ağır takviyeli olduğu için köylerde yük taşıma amaçlı kullanılmış. Arkasında römork çekeri vardır. Yıllar önce askeriyede kullanılmış bunların farklı modelleri açık veya kapalı olarak. Arkasına römork takarak pancarda taşımışlar. Kendisi 500 kilogram-1 tona kadar alabiliyor. Genelde bu amaçla kullanılmış. Tarım aracı olarak da kullanılmış" diye konuştu.

"GÖREN DURUP BAKIYOR" 

65 yıllık kamyoneti görenlerin hayran kaldığını ve düğün arabası yapmak isteyenlerin dahi olduğunu aktaran klasik araç tutkunu Turgut Ilgın şunları söyledi:
"Mesela ben buradan çıkıyorum herkes duruyor, bakıyor. Düğünlere gelir misin, düğün arabası yapalım diyorlar. Çok ilgi çekiyor. Sağ olsun kardeşlerimiz. Demek ki onların da içinde heves var. Bunları yaşıyoruz. Bu nostaljileri dededen toruna bırakabilmek ve yaşatmak, sadece araç değil de genel anlamda tarihimiz. Bunları yaşatmak amaçlı böyle içimizde eskilere olan bir sevgi, saygı." 

Çağatay Gür - Şevket Can Çikot 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Fatih’te beslenmediği iddia edilen 2 aylık bebeğin şüpheli ölümüyle ilgili 4 tutuklama Fatih’te 3 gün beslenmediği iddia edilen 2 aylık bebeğin ölümü üzerine gözaltına alınan anne, baba, anneanne ve dede çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. Olay 30 Aralık’ta Fatih’te meydana gelmişti. İddiaya göre dini nikahlı Y.Y. ve B.Y.’nin 5 Kasım’da dünyaya gelen bebekleri 30 Aralık 2025 tarihinde hayatını kaybetmişti. Anne Y.Y.’nin bebeğinin hareketsiz durduğunu fark etmesi üzerine durumu polis ve sağlık ekiplerine haber vermişti. Yapılan ilk incelemelerde bebeğin 5 Kasım 2025’te İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde dünyaya geldiği belirlenmişti. 7 Kasım’da ise 3 kilo 200 gram ağırlığında taburcu edilen bebeğin, hayatını kaybettiği gün yaklaşık 2 kiloya düştüğü ve karın bölgesinde içe çökme olduğu tespit edilmişti. Anne Y.Y.’nin evde dini nikahlı eşi B.Y., annesi A.Y. ve Y.E.Y ile beraber yaşadığı, bebeğin saat 08.00 sıralarında öldüğü ancak ambulansın 12 saat sonra arandığı öğrenilmişti. 19 yaşındaki Y.Y.’nin çelişkili ifade vermesi üzerine, annenin bebeği 3 gün beslemediğini söylediği öğrenildi. Soruşturma kapsamında Y.Y., B.Y. ile aynı evde yaşayan anneanne A.Y. ve dede Y.E.Y. "kasten öldürme" suçundan gözaltına alınmıştı. Emniyette işlemleri biten 4 şüpheli adliyeye sevk edildi. Savcılık ifadelerinin ardından anne Y.Y., baba B.Y, anneanne A.Y. ve dede Y.E.Y, çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. Olayla ilgili ’kasten öldürme’ suçundan başlatılan soruşturmanın sürdüğü öğrenildi.
Kırklareli Şehir trafiğini rahatlatacak karar: Zorunlu tır parkı uygulaması başladı Kırklareli’nin Pınarhisar ilçesinde Altın Çağ Projesi muhtevasında ilçe genelinde trafik düzenini sağlamak, güvenliği artırmak ve şehir merkezini korumak amacıyla zorunlu tır parkı uygulamasını bugün itibarıyla hayata geçirdi. Kararın uygulanmaya başlamasıyla ağır tonajlı araçların şehir merkezinde gelişi güzel park etmesinin önüne geçilecek. Pınarhisar Belediyesi’nden yapılan açıklamada, 1 Ocak 2026 tarihi itibarıyla haritada belirtilen güzergahlar ile alanlar dışında tır, kamyon ve benzeri ağır tonajlı araçların ilçe merkezine giriş-çıkışlarının ve şehir içinde park yapmasının 7 gün 24 saat esasına göre tamamen yasaklandığı bildirildi. Ağır tonajlı araçların park işlemlerinin yalnızca tır parkı alanında yapılacağı vurgulandı. Açıklamada, alınan kararın trafik güvenliğini artırmak, ilçe merkezindeki düzensiz park yapmayı ortadan kaldırmak, yol ve altyapı yatırımlarını korumak amacıyla uygulamaya konulduğu ifade edildi. Belediye yetkilileri, uygulamanın kimseyi mağdur etmeyi amaçlamadığını ancak Pınarhisar’ın düzeni ve güvenliği için kurallara kesinlikle uyulmasının zorunlu olduğunu özellikle belirtti. Haritada belirtilen alanlar dışında ilçeye giriş-çıkış yapan ya da ilçe içinde park eden ağır tonajlı araçlar hakkında, ilgili mevzuat çerçevesinde cezai işlem uygulanacağı da duyuruldu. Pınarhisar Belediyesi’nden yapılan açıklamada açıklamada ayrıca, ilçenin yalnızca bugünüyle değil geleceğiyle de planlandığı vurgulanarak, daha düzenli, daha güvenli ve daha yaşanabilir bir Pınarhisar için kararlılıkla çalışmaya devam edileceği mesajını verdi.