DÜNYA - 21 Nisan 2017 Cuma 17:43

ABD Savunma Bakanı Mattis İsrail’de

A
A
A
ABD Savunma Bakanı Mattis İsrail’de

Orta Doğu ve Afrika turu kapsamında İsrail’i ziyaret eden ABD Savunma Bakanı James Mattis Mattis Tel Aviv'de Başbakan Binyamin Netanyahu ve Savunma Bakanı Avigdor Liberman ile bir araya geldi.

Liberman’la yaptığı görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Mattis “Suriye’nin yaptığı anlaşmalar ve açıklamaları ihlal ederek hala kimyasal silah bulunduğu konusunda uluslararası toplumun zihninde hiçbir şüphe yok.” ifadesini kullandı.

Suriye rejimin kimyasal silah bulundurmasının Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarına uymama anlamına geldiğini belirten Mattis, ABD’nin Suriye’deki askeri üsse düzenlediği saldırı ile bu konudaki tutumunu açıkça ortaya koyduğunu söyledi. Liberman da Esed rejimin Suriyeli muhaliflere karşı kimyasal silah kullandığı hakkında “tam bilgi sahibi olduklarını” ifade etti.

ABD Savunma Bakanı Mattis daha sonra Batı Kudüs’e geçerek burada İsrail Başbakanı Netanyahu ile bir araya geldi. Görüşmeden önce basın mensuplarına açıklama yapan Netanyahu ABD’nin politikalarında büyük bir değişim yaşandığını gördüklerini bildirdi. Netanyahu ABD’nin Suriye’ye düzenlediği saldırıdan bahsederek bunun “İran’ın vekilli Suriye’ye karşı samimi bir eylem” olduğunu belirtti.

ABD politikalarında yaşanan değişimin bölgede ve dünyada memnuniyetle karşılandığını söyleyen Netanyahu “Bu değişikliğin memnuniyet verici olduğu düşünüyorum. Biz ortak değerler ve tehlikelere sahibiz.” dedi. Netanyahu ABD ile ortak tehlikelerinin de İran tarafından yönetilen Şii aşırıcılığı ile DEAŞ tarafından yönetilen radikal tehlike olduğunu belirtti.

ABD Savunma Bakanı Mattis Orta Doğu ve Afrika turunda üç gün önce Suudi Arabistan ve Mısır ile başlamıştı. Mattis’in İsrail’den sonra Katar ve Cibuti'ye gitmesi bekleniyor. 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Küçükçekmece’de çini çalışmalarından oluşan ’Sonsuz Mavi’ sergisi açıldı Küçükçekmece Belediyesi Güzel Sanatlar Akademisi Çini Tasarım öğretmeni Nazan Ilgaz ve öğrencilerinin çini çalışmalarından oluşan ’Sonsuz Mavi’ sergisi sanatseverlerin katılımıyla açıldı. Küçükçekmece Belediyesi Güzel Sanatlar Akademisi Çini Tasarım öğretmeni Nazan Ilgaz ve öğrencilerinin çini çalışmalarından oluşan ’Sonsuz Mavi’ sergisi açıldı. Sergide, köklerini gelenekten alan, günümüz estetiği ile yeniden yorumlanmış 68 eser yer aldı. Cennet Kültür ve Sanat Merkezi’nin ev sahipliği yaptığı serginin açılışına çok sayıda sanatçı ve sanatsever katıldı. Çini sanatçısı ve eğitmeni Nazan Ilgaz, heyecanını dile getirerek, “ Bu an için yaklaşık 4 yıl çalıştık. 2019 yılında klasik çini sanatı teknik ve özelliklerinden yola çıkarak çağdaş fakat gelenekten beslenen bir sergi açma düşüncesi üzerine çalışmalarımızı hızlandırdık. Uzun emekler sonucu oluşan bu çalışmada, çini sanatına farklı bakış açısı getirmek istedik. İçimize sinen yıllarca hatırlayacağımız bir sergi projesi oldu. ’Sonsuz Mavi’ projemize inanan öğrencilerime teşekkür ediyorum. Hem eğitim hem sergilemede bizlere destek veren Küçükçekmece Belediye Başkanı Kemal Çebi’ye teşekkür ederim” diye konuştu. 24 Mayıs’a dek CKSM’de Küçükçekmece Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü Etkinlik Planlama Şefi İlker Çetinkaya da sergiye emek veren öğrencileri tebrik etti. Geleneksel sanatların önemli bir branşı olan çininin modern bir bakış açısıyla yorumlandığı sergi, 24 Mayıs’a dek CKSM’de ziyaret edilebilir. Sergide yer alan sanatçılar; Nazan Ilgaz, Fulya Alkan, Ayşe Voica, İfakat İskender, Neslihan Osmançelebioğlu, Aslınhan Osmançelebioğlu, Nezahat Tütüncü, Yassemi Çelebi, Meltem Çol, Fidan Top, Neşe Kocabaş, Ebru Çakırca Çoban, Nagihan Güler, Hatice Nur Sağlam, Selin Gökdeniz, Selin Sadioğlu, Sinem Zorba, Emel İlbahar, Güler Gözoğlu, Hatice Şeyh Hamza, Aslı Gülser Ganiyusufoğlu, Füsun Beydili, Yasemin Güveyi, Yıldız Özgüven, İdil Döğer, Ülkü Alagöz, Pelin Çolak, Esra Köksal, Meral Tomaş, Zuhal Öztürk, Sinem Öz, Yasemin Kıvrak, Fatma Toplu, Nigar Öztaşçı, Fatma Kadayıfçı, Neşe Kortel, Fatma Aynur Özkan, Zeynep Yüksel, Yasemin Sucu, Büşra Baştürk, Dilek Akbaba, Semanur Çiçek, Ayşe Dalyancı, Secel Özsoy, Günseli Devrim, Elif Beyza Polat, Nazan Canpolat, Sevgi Bulut, Müzeyyen İlerten.
Bursa BUÜ’lü akademisyene “Genç Bilim İnsanı Ödülü” Bursa Uludağ Üniversitesi’nde (BUÜ) yürüttüğü başarılı çalışmalarla adından söz ettiren Doç. Dr. Senem Kamiloğlu Beştepe, Bilim Akademisi tarafından “2024 yılı Genç Bilim İnsanı Ödülü’ne layık görüldü. 40 yaşını doldurmamış genç akademisyenlerin çalışmalarının ödüllendirilmesi ve yeni araştırmaları için desteklenmeleri amacıyla Bilim Akademisi tarafından her yıl açıklanan ödüllerden bir tanesi BUÜZiraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Senem Kamiloğlu Beştepe’nin oldu. Bilim ve Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi (BİTUAM) Laboratuvar Koordinatörü görevini de üstlenen Senem Kamiloğlu Beştepe, “Bilim Akademisi Genç Bilim İnsanı Ödülü”nü (BAGEP) Koç Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirilen törende aldı. Törende Doç. Dr. Beştepe’ye BUÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İrfan Kırıştıoğlu ile Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İlhan Turgut ve ailesi de eşlik etti. Üniversite yönetiminden tebrik Genç akademisyeni törende yalnız bırakmayan BUÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İrfan Kırıştıoğlu, aldığı ödülden dolayı Doç. Dr. Senem Kamiloğlu Beştepe’yi tebrik etti. Araştırma üniversitesi olarak bilimsel çalışmalara büyük bir önem verdiklerinin altını çizen Rektör Yardımcısı Kırıştıoğlu, nitelikli projelerin üretilmesi ve katma değerli çıktılara dönüştürülmesi için üniversite olarak her zamankinden daha çok çalıştıklarının altını çizdi. Araştırma ve proje üretme kültürünün gelişmeye devam ettiğini söyleyen Kırıştıoğlu, Doç. Dr. Beştepe’nin başarıları faaliyetlerini sürdürmesi temennisinde bulundu.