DÜNYA - 07 Ocak 2023 Cumartesi 15:07

ABD'de Alzheimer'ı yavaşlattığı belirtilen ilaca yeşil ışık

A
A
A
ABD'de Alzheimer'ı yavaşlattığı belirtilen ilaca yeşil ışık

ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), Alzheimer hastalığını yavaşlattığı görülen “Leqembi” adlı ilacı onayladı.

ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından yapılan açıklamada, Alzheimer hastalığının ilerlemesini yavaşlatan ve Japon ilaç şirketi Eisai ile ABD'li Biogen adlı şirket tarafından üretilen “Leqembi” adlı ilaca onay verildiği duyuruldu. İlacın hastalığın hafif veya erken evrelerinde olan hastalara reçete edileceği ifade edildi. FDA İlaç Değerlendirme ve Araştırma Merkezi Nörobilim Ofisi Direktörü Dr. Billy Dunn, "Alzheimer hastalığı, hastalar üzerinde ölçülemeyecek kadar olumsuz etkiye yol açıyor ve sevdikleri üzerinde yıkıcı etkileri bulunuyor. Bu ilaç, Alzheimer'ın altta yatan hastalık sürecini hedefleyen ve etkileyen en son tedavidir" ifadelerini kullandı.

Söz konusu ilaç ile 1 yıllık Alzheimer tedavisinin yaklaşık 26 bin 500 dolara mal olacağı belirtiliyor.
Erken evre Alzheimer hastası olan bin 800 kişiyle yapılan çalışmada, 18 ay boyunca Leqembi alan hastalarda semptomların ilerlemesinin yüzde 27 oranında azaldığı tespit edilmişti.

Beyin hücrelerini yok ediyor

İlerleyici bir nörolojik hastalık olarak bilinen ve beyin hücrelerinin yok olmasına neden olan Alzheimer'ın dünya genelinde yaklaşık 50 milyon kişinin hayatını etkilediği biliniyor. Düşünce, hafıza ve davranış fonksiyonlarında azalmaya neden olan Alzheimer'ın kesin nedeni bilinmezken, etkin bir tedavi yöntemi de bulunmuyor. Başlangıç döneminde basit unutkanlıklara yol açarken, ileri evrelerdeki hastalarda unutkanlık ve duygu ve düşünce kontrolünde zorluk görülüyor. Sıklıkla 60 yaş sonrası görülen hastalık, son evrelerde kişinin günlük aktivitelerini gerçekleştirememesine neden oluyor.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Çorum Çorum Belediyesi’nden, Filistin’e destek mesajı Çorum Belediyesi, Filistin’e destek çağrısını sürdürüyor. Şehrin farklı yerlerindeki billboardlar ve halk otobüslerine Filistin’e destek mesajlarının yazılı olduğu afişler asıldı. İsrail’in Filistin’e yönelik saldırıları ve katliamlarına karşı duyarsız kalmayan Çorum Belediyesi, İsrail mallarına boykotu sürdürürken Filistin için de destek mesajları veriyor. Halk otobüslerine ve billboardlara “Özgür Filistin için boykota devam” ve “Özgür Filistin’in Yanındayız” yazılı afişler asıldı. Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın, Filistin’in bağımsızlık mücadelesini her şartta savunmaya devam edeceklerini belirterek, Filistin’de yaşanan zulümlerin Müslümanların zaferiyle son bulacağına inandığını söyledi. Özgür Filistin için boykota devam ettiklerini, özgür Filistin’in yanına olduklarını dile getiren Başkan Aşgın, “Tarih Nemrutları, Ebu Cehilleri, Firavunları değil Hz. Musa’nın, Hz. İbrahim’in, Hz. Muhammed’in zaferlerini yazmıştır. Şimdi Kudüs’te tarih yeniden yazılıyor. Tarih yine İsrail’in, Siyonistlerin, bebek katillerinin zaferini değil, Müslümanların, mazlumun yanında olanların, inananların zaferini yazacak. Yeter ki biz Firavunların karşısında Musa gibi, Nemrutların karşısında İbrahim gibi duralım. Allah’ın izniyle nasıl ki Kızıldeniz Firavun’a mezar olmuşsa Akdeniz de İsrail’e, Siyonizm’e mezar olacak. Zafer Müslümanların ve inananların olacak” dedi.
Ankara Emekli astsubaylardan ’tazminat ve özlük hakları’ açıklaması Türkiye Emekli Astsubaylar Derneği (TEMAD) Genel Başkanı Hamza Dürgen, "Emekli astsubaylarla ilgili tazminat maddelerinin Milli Savunma Bakanlığının hazırladığı torba teklifindeki haliyle yer almasını talep ediyoruz" dedi. Özlük haklarının iyileştirilmesi ve tazminat haklarının sağlanmasını isteyen emekli astsubaylar, TBMM Çankaya kapısında bir araya geldi. Burada grup adına basın açıklaması yapan TEMAD Genel Başkanı Hamza Dürgen, şunları kaydetti: "Astsubayların özlük haklarıyla ilgili yıllardır ısrarla sürdürdüğümüz taleplerimiz Milli Savunma Bakanlığı tarafından 2023 yılında kanun teklifi haline getirilmişti. Söz konusu kanun teklifini 5 Nisan 2023 tarihinde Gazi Üniversitesi Kültür Merkezinde emeklilere yönelik olarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından düzenlenen iftar programında Cumhurbaşkanımıza arz ettim." Dürgen, "Cumhurbaşkanımız ise genel seçim nedeniyle yeterli süre kalmadığını belirterek 2023 yılı genel seçimlerinden sonra yasanın çıkartılacağını ifade etmişlerdi. 11 Ocak 2024 tarihinde Cumhurbaşkanı Yardımcımız Cevdet Yılmaz’ı ziyaretimizde arz ettiğimizde ise bu konudaki yasal düzenlemenin 2024 yerel seçimlerinden sonra yapılacağına dair söz vermişlerdi" dedi. Dürgen, konuşmasına şu şekilde devam etti: "Milli Savunma Bakanlığı tarafından hazırlanarak 31 Mart 2023 tarihinde AK Parti ve Milliyetçi Hareket Partisi grup başkanvekilleri ve çok sayıda milletvekili tarafından TBMM Başkanlığına yasa teklifi olarak sunulan ve son yasama dönemine kadar kalan kanun teklifi geçtiğimiz günlerde yine Milli Savunma Bakanlığı tarafından hazırlanarak hükümet yetkilileri tarafından yeniden gündeme alınmış ve maalesef emekli astsubayların özlük ve tazminat haklarıyla ilgili maddeler Milli Savunma Bakanlığının hazırladığı teklifte olmasına rağmen hükümet yetkililerince son anda torba kanun teklifinden çıkartılmıştır. Milli Savunma Bakanlığı tarafından hazırlanan ve önümüzdeki günlerde yeniden Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine gelecek olan torba kanun teklifinde emekli astsubaylarla ilgili tazminat maddelerinin Milli Savunma Bakanlığının hazırladığı torba teklifindeki haliyle yer almasını talep ediyoruz. Söz konusu özlük ve tazminat haklarımız ile ilgili açıklama ve eylemlerimiz sonuç alıncaya kadar azim ve kararlıkla Türkiye genelinde devam edecektir. Astsubayların hakkını lütfen veriniz."