EĞİTİM - 11 Ağustos 2021 Çarşamba 11:10

Açıköğretim sistemi yeni açılan programlarına ilk öğrencilerini bekliyor

A
A
A
Açıköğretim sistemi yeni açılan programlarına ilk öğrencilerini bekliyor

Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi (AÖF), yeni açılan programlarına ilk öğrencilerini bekliyor.

Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) giren adaylar için 2021 Tercih İşlemleri 5 Ağustos itibarıyla başladı. Öğrenci adayları öğrenim görmek istedikleri üniversite ve programları belirlemeyi sürdürürken, pandemi döneminde yıldızı parlayan açık ve uzaktan öğrenme programları da adayların gözünde önemli bir seçenek olarak görülüyor.

Türkiye’nin açık ve uzaktan öğrenmede öncü kurumu olan Açıköğretim Sistemi de bu tercih döneminde yeni açılan programlarına ilk öğrencilerini alacak olmanın heyecanını yaşıyor. Bu yıl ilk kez öğrenci alınacak lisans programları Açıköğretim Fakültesi’ne bağlı Görsel İletişim Tasarımı, İktisat Fakültesi’ne bağlı İngilizce İktisat ve İngilizce Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi olarak yer alıyor. Açılan yeni önlisans programları ise Bilgisayar Programcılığı ve Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği oldu.

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yayımlanan 2021 Yükseköğretim Kurumları Sınavı Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu’nda verilen bilgiye göre AÖF Görsel İletişim Tasarımı lisans programına 400 genel ve 10 okul birincisi kontenjanı, İktisat Fakültesi İngilizce İktisat, İngilizce Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi lisans programlarına da 150’şer genel, 4’er okul birincisi kontenjanı verildi. AÖF Bilgisayar Programcılığı ve Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği önlisans programlarına ise 600’er genel 15’er de okul birincisi kontenjanı verildi.

Açıköğretim sistemi yeni açılan programlarına ilk öğrencilerini bekliyor

Adaylar bu yıl düzenlenen Yükseköğretim Kurumları Sınavında aldıkları Temel Yeterlilik Testi (TYT) puanları ile önlisans programlarına tercih yapabilirken Görsel İletişim Tasarımı lisans programı için sözel, İngilizce İktisat ve Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi lisans programları için ise eşit ağırlık puanlarını kullanabilecek. Söz konusu yeni programlara İkinci Üniversite kayıt türü kapsamında da kontenjan sınırı olmaksızın öğrenci alımı yapılacak.

AÖF Adalet önlisans programına son kez öğrenci alınacak

Açıköğretim Sisteminde öğrencilerin en çok tercih ettiği programlardan biri olan Açıköğretim Fakültesine bağlı Adalet önlisans programına ise bu yıl son kez öğrenci alımı yapılacak. Yükseköğretim Kurulu Başkanlığının (YÖK) 18 Haziran 2021 tarihli yazısında geçen “26 Mayıs 2021 tarihli Yükseköğretim Yürütme Kurulu toplantısında 2547 sayılı Kanunun 2880 sayılı Kanunla değişik 7/d-2 maddesi ile İnsan Hakları Eylem Planı uyarınca, mevcut öğrencilerin statülerinin korunması şartı ile 2022 YKS'den itibaren yükseköğretim kurumları bünyesinde yer alan Adalet Açıköğretim ile uzaktan öğretim ön lisans programlarının kapatılmasına karar verilmiştir" ifadeleri uyarınca açık ve uzaktan öğretim yöntemiyle faaliyet gösteren tüm Adalet önlisans programlarına gelecek yıldan itibaren öğrenci alımı yapılamayacak.

Yetkililer bu nedenle bu başvuru ve kayıt döneminin AÖF Adalet önlisans programında öğrenim görmek isteyenler için son bir fırsat olduğunun altını çizdi.

Adalet Programına YKS Yeni Kayıt türünün yanı sıra kontenjan sınırı olmaksızın ikinci üniversite kapsamında da kayıt olunabilecek. 2021 yılı YKS Tercih Süreci 20 Ağustos Cuma günü saat 23.59’da sona erecek. Adaylar tercih işlemlerini ÖSYM web sitesi (https://ais.osym.gov.tr) üzerinden yapabilecek.

 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Yalova’da 14 aylık kızı ile birlikte darp edilen babadan teşekkür Yalova’da bir babanın ve 14 aylık kızı ile birlikte darp edilmesine ilişkin Adalet Bakanı Akın Gürlek, soruşturma başlatıldığını açıklamıştı. Açıklamanın ardından Baba Muhammet Baca, "Bizi yalnız bırakmadınız" diyerek devlete teşekkür etti. Yalova’nın Çınarcık ilçesine bağlı Esenköy beldesinde bir baba ile 14 aylık kızının darp edilmesine ilişkin başlatılan soruşturma kapsamında gözaltına alınan şüpheli tutuklandı. Alınan bilgiye göre, aralarında husumet bulunan komşular arasında çıkan tartışma kavgaya dönüştü. Olay sırasında kucağındaki 14 aylık kızıyla birlikte darp edildiği belirtilen Muhammet Baca ile küçük çocuk yaralandı. Baba ve bebeği hastaneye kaldırılarak tedavi altına alınırken, Yalova Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma kapsamında gözaltına alınan şüpheli sevk edildiği adli makamlarca tutuklandı. Adalet Bakanı Akın Gürlek, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada darp edilen baba ve bebeğe geçmiş olsun dileklerini ileterek adli sürecin titizlikle takip edildiğini bildirdi. Şüphelinin tutuklanmasının ardından jandarma ekipleri, baba ve bebeğin tedavi gördüğü hastanede ve çevresinde güvenlik önlemi aldı. Olayın ardından Muhammet Baca da kamuoyuna teşekkür mesajı yayımladı. Baca, "Bütün Türkiye’ye, saygıdeğer büyüklerime Allah razı olsun. Kızım için tek yürek oldunuz. Hastanede de güvenlik önlemi alındı. Herkese çok teşekkür ederim, bizi yalnız bırakmadınız. Var olun. Yaşasın büyük Türkiye Cumhuriyeti" ifadelerini kullandı. Yetkililer, olayla ilgili adli sürecin sürdüğünü bildirdi.
Sakarya Otoyoldaki feci kazada tır sürücüsü yaşananları anlattı: "Gelen vurdu, giden vurdu" Anadolu Otoyolu’nun Sakarya geçişinde 16 aracın karıştığı, 4’ü ağır olmak üzere toplam 13 kişinin yaralandığı zincirleme trafik kazasına karışan tır sürücüsü Mehmet Ali Mutlu, yaşananları anlattı. Mutlu, "Seyir halindeyken bir aracın dörtlüleri yanıyordu durduk. Orta şeritteki araçlar ilerlemeye başladı ve duman ortaya çıktı. Bende orta şeride yöneldiğimde gelen vurdu, giden vurdu. Tesiste mola verip yatacaktım ama yatamadım gelip vurdular" dedi. Otoyolun Erenler ilçesi Alancuma mevkii Ankara istikametinde meydana gelen kazada iddiaya göre köprü altında yakılan lastiklerden yükselen yoğun siyah duman, otoyol üzerine yayılarak görüş mesafesini önemli ölçüde düşürdü. Ankara yönünde seyir halinde olan sürücüler, duman sebebiyle önlerini görmekte zorlandı. Zincirleme kazaya yolcu otobüsleri, minibüsler ve otomobillerin de aralarında bulunduğu toplam 16 araç karıştı. Görüşün aniden azalmasıyla birlikte bazı sürücüler ani fren yaptı. Bu sırada arkadan gelen araçların da duramaması neticesine peş peşe çarpışmalar yaşandı. Otoyol üzerinde uzun araç kuyrukları oluşurken, ihbar üzerine olay yerine çok sayıda sağlık, itfaiye ve jandarma ekibi sevk edildi. Kazada yaralanan 13 kişi, sağlık ekiplerinin olay yerindeki ilk müdahalesinin ardından çevredeki hastanelere kaldırıldı. Yaralılardan 4’ünün durumunun ağır olduğu öğrenildi. Kaza sebebiyle Anadolu Otoyolu’nun Ankara istikametinde trafik bir süre kontrollü olarak sağlandı. Meydana gelen kaza yeri havadan da görüntülendi. "Gelen vurdu, giden vurdu" Kazaya karışan araçlar olay yerinden yaklaşık 1 kilometre ilerideki dinlenme tesisine çekildi. Burada ekiplerince yapılan son kontroller sonrasında bazı araçlar otoparka çekilirken kazaya karışan 42 ADS 921 plakalı tırın sürücüsü Mehmet Ali Mutlu yaşadığı faciayı anlattı. Tırında gıda maddesi taşıyan ve Düzce’ye seyir halinde olan Mutlu, tesiste mola vereceğini belirterek, "Seyir halindeyken bir aracın dörtlüleri yanıyordu durduk. Orta şeritteki araçlar ilerlemeye başladı ve duman ortaya çıktı. Bende orta şeride yöneldiğimde gelen vurdu, giden vurdu. Önce otobüs arkasında da diğer araçlar vurdu. Ben kimseye vurmadım. Tırda gıda maddesi vardı ve Düzce’ye gidiyordum. Tesiste mola verip yatacaktım ama yatamadım" dedi.
Sakarya Sakarya’da 16 aracın karıştığı zincirleme kazada 4’ü ağır 13 yaralı: Olay yeri böyle görüntülendi Anadolu Otoyolu’nun Sakarya geçişinde 16 aracın karıştığı zincirleme trafik kazasında, 4’ü ağır olmak üzere toplam 13 kişi yaralandı. Kazanın, yol kenarında yakılan lastiklerden çıkan yoğun duman sebebiyle meydana geldiği öne sürüldü. Meydana gelen kaza alanı havadan da görüntülendi. Otoyolun Erenler ilçesi Alancuma mevkii Ankara istikametinde meydana gelen kazada iddiaya göre köprü altında yakılan lastiklerden yükselen yoğun siyah duman, otoyol üzerine yayılarak görüş mesafesini önemli ölçüde düşürdü. Ankara yönünde seyir halinde olan sürücüler, duman sebebiyle önlerini görmekte zorlandı. Zincirleme kazaya yolcu otobüsleri, minibüsler ve otomobillerin de aralarında bulunduğu toplam 16 araç karıştı. Görüşün aniden azalmasıyla birlikte bazı sürücüler ani fren yaptı. Bu sırada arkadan gelen araçların da duramaması neticesine peş peşe kazalar yaşandı. Otoyol üzerinde uzun araç kuyrukları oluşurken, ihbar üzerine olay yerine çok sayıda sağlık, itfaiye ve jandarma ekibi sevk edildi. Kazada yaralanan 13 kişi, sağlık ekiplerinin olay yerindeki ilk müdahalesinin ardından çevredeki hastanelere kaldırıldı. Yaralılardan 4’ünün durumunun ağır olduğu öğrenildi. Kaza sebebiyle Anadolu Otoyolu’nun Ankara istikametinde trafik bir süre kontrollü olarak sağlandı. Meydana gelen kaza yeri havadan da görüntülendi. Araçların kaldırılması ve yolun temizlenmesinin ardından ulaşım normale dönerken, hususa ilişkin inceleme başlatıldı.