GÜNDEM - 18 Haziran 2018 Pazartesi 11:13

Ahırdan çıkan tarih

A
A
A
Ahırdan çıkan tarih

Sivas'ın Gürün ilçesine bağlı Tepecek köyünde 2002 yılında ahırın tabanından çıkarılan Roma dönemine ait tarihi taban mozaiği üzerinden bulunan motiflerle dikkat çekiyor.

Tepecik köyünde Mustafa Güneş'e ait ahırın tabanında ahırın sahibi tarafından bir mozaik olduğu fark edildi. Bunun üzerine Arkeoloji Müzesi Müdürlüğü ile Kayseri Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Restorasyon Merkezi ekipleri tarafından çalışma başlatıldı. 14 günlük çalışma sonucu hayvan dışkıları nedeniyle tahrip olan Roma dönemine ait (MÖ.30-MS.395) taban mozaiği büyük bir titizlikle ahırın tabanından çıkarıldı. 6 metre uzunluğu ve 2,5 metre genişliğinde olan taban mozaiği üzerinde yer alan kuş, ördek, keklik, bitkisel rozetlerle dikkat çekiyor. Ahırdan çıkarılan ve Sivas'ta ilk olma özelliği taşıyan tarihi taban mozaiği 2002 yılından beri Arkeoloji Müzesi'nde sergileniyor. 

Arkeoloji Müzesi Müdür Vekili Sema Sözcü müzenin 2009 yılında hizmete başladığını ve kazı yoluyla, müsadere, hibe, satın alma yoluyla elde edilen eserleri müzede sergilendiğini belirtti. Müzedeki eserlerin yüzde 80'ninin Hitit dönemine ait eserler olduğunu anlatan Sözcü, cam eserlerin ve sikkelerinde de müzede sergilendiği ifade etti.

"Ahır tabanında bulundu" 

Müzede sergilenen Gürün Tepecik Mozaiği'nin Sivas'ta ilk ve tek örnek olma özelliği taşıdığının altını çizen Sözcü,"Mozaik 2002 yılında yapılan kurtarma kazılarından sonra müzemize kazandırılmıştır. Köyde bir ahırda vatandaşın tabanında bulunuyor. Daha sonra kurtarma kazısı yapılıyor. 17,5 metre karelik bir alandaki durumu müzemizde sergileniyor. 2,5 metre karelik bir alanı da hala ahırda mevcut önemli bir örnek Roma dönemine ait bir örnektir. Üzerinde bulunan motifler açısından önemli en üst hizada kekli daha sonra ördek sonra ibibik en altta da hindi resmedilmeye çalışılmıştır. Aralara da bitkisel ve geometrik motifler yerleştirilmiş ve bunların hepsi bir simetri ve belli bir mesafede yerleştirilmiştir. Kurtarma kazısından kurtarıldıktan sonra vatandaşlarımızın görmesi için müzemizinde duvarında teşhir ediyoruz" dedi. 

Ahırın ve bulunduğu evin bir bölümününden çıkarılan mozaiğin hayvan dışkılarından dolayı da tahrip olduğunu ifade eden Sözcü, Arkeoloji Müzesi Müdürlüğü ile Kayseri Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Restorasyon Merkezi tarafından oluşturulan ekibin 14 günlük bir çalışma sonucundan mozaiği ahırın tabanından çıkardığını söyledi.  

Uğur Yiğit- Onur Erden
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul TFF, Süper Lig’de 37. haftanın VAR kayıtlarını açıkladı Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), Trendyol Süper Lig’in 37. haftasında oynanan karşılaşmaların VAR kayıtlarını açıkladı. TFF, Süper Lig’in 37. haftasında oynanan 4 karşılaşmanın Video Yardımcı Hakem (VAR) kayıtlarını Youtube hesabından ses ve görüntülü olarak paylaştı. Videoda yer alan maçlar ve alınan kararlar şöyle: - İstanbulspor - Sivasspor müsabakasının 64. dakikasında köşe vuruşu sonrası hakem Ömer Faruk Turtay, elle oynama belirleyerek penaltı noktasını gösterdi. VAR’dan gelen uyarı sonrası pozisyonu izleyen Turtay, penaltıyı iptal ederek köşe vuruşu kararı verdi. - Beşiktaş - Hatayspor maçının 90+3. dakikasında ev sahibi ekibin köşe vuruşu sonrası ceza sahasında Salih Uçan’a yapılan müdahale için VAR, potansiyel penaltı kararı için hakem Cihan Aydın’a uyarıda bulundu. Pozisyonu izleyen Aydın, Beşiktaş lehine penaltı noktasını gösterdi. - Gaziantep FK - Fatih Karagümrük karşılaşmasının 53. dakikasında Ceccherini’nin Markovic’e yaptığı müdahale sonrası hakem Zorbay Küçük sarı kart gösterdi. VAR uyarısıyla kenara gelerek pozisyonu izleyen Küçük, sarı kartı iptal ederek Ceccherini’yi kırmızı kartla oyun dışına gönderdi. - Kayserispor - Konyaspor mücadelesinin 14. dakikasında duran topta Uğurcan’ın yerde kalması sonrası VAR hakem Halil Umut Meler’e uyarıda bulundu. Pozisyonu izleyen Meler, Duckens Nazon’un kural dışı hareketi nedeniyle direkt kırmızı kart gösterdi.
Ankara Türk Mutfağı Haftası’nda Türkiye’nin eşsiz lezzetleri ve mutfak kültürü dünyaya tanıtılacak Türk mutfağının tarihi ve kültürel mirası, 21-27 Mayıs Türk Mutfağı Haftası’nda yurt içi ve yurt dışında düzenlenecek etkinliklerle tanıtılacak. Türk mutfağının kendine özgü niteliklerine dikkat çekilecek etkinliklerde, Türk mutfağı ve kültürü hakkında bilgi verilecek. Türk Mutfağı Haftası tanıtım etkinlikleri çerçevesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan himayelerinde Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde “Asırlık Tatların Buluşma Noktası: Yedi Bölgede Türk Mutfağı” temasıyla program ve sergi düzenlenecek. Etkinlikte Türk mutfağının geleneksel, sağlıklı ve atıksız kültürel mirasını vurgulayan ve Türk mutfağının zenginliğini aktaran bir video gösterilecek. 21-27 Mayıs Türk Mutfağı Haftası çerçevesinde gerçekleştirilecek etkinliklerde Türkiye’nin iklim yelpazesinin ve coğrafi çeşitliliğinin Türk mutfağının zenginliğine katkıları ile Türk misafirperverliğinin mutfak kültürüne yansımaları vurgulanacak. Türk mutfağında sadece yemeklerin değil aynı zamanda kültürün, geleneğin ve duygudaşlığın da paylaşıldığı yerli ve yabancı konukların dikkatine sunulacak. Türkiye’nin farklı bölgelerinin zengin mutfak kültürü ve özgün nitelikleri konuklarla paylaşılacak. Etkinlik kapsamında Cumhurbaşkanlığı Külliyesi Sergi Salonu’nda hazırlanan sergi ve dijital deneyim alanlarında Türkiye’nin Ege’den Doğu Anadolu’ya, Karadeniz’den İç Anadolu’ya kadar farklı coğrafi bölgelerinin sahip olduğu doğal ve kültürel miras ile tarımsal çeşitlilik beş duyuya hitap edecek şekilde sunulacak. Ayrıca Türkiye’nin tüm bölgelerinin mutfak zenginliği ve sofra kültürleri hakkında bilgi verilecek, çeşitli bölgelere ait mutfak araç gereçleri, el emeği dokuma işleri ve sofra sunumları görülebilecek. Ait oldukları yörede kültür, turizm ve ekonomi gibi pek çok alana etki ederek katma değer oluşturan coğrafi işaretli ürünler tanıtılacak. Kurulacak dijital ekranlarda Türk mutfağının hikâyesi, tarihi gelişimi ve bölgelerin kendine has dokuları izlenebilecek. 1 ay boyunca ziyaret edilebilecek sergide Türk mutfağının sahip olduğu zengin yiyecek ve içecek çeşitliliği, hazırlanma ve tüketme aşamalarındaki birlikte üretme kültürü, toplumsal dayanışma, kaynaşma ve paylaşma dinamikleri öne çıkarılacak.