GÜNDEM - 31 Aralık 2014 Çarşamba 23:19

‘Aile içi şiddet nedeniyle Türkiye'de 170 kadın öldürülmüş’

A
A
A
‘Aile içi şiddet nedeniyle Türkiye'de 170 kadın öldürülmüş’

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, 'Aile içi şiddet nedeniyle Türkiye'de 170 kadın öldürülmüş, Almanya'da ise 303, Almanya'daki durumu hiç duymuyoruz ama Türkiye'dekini sağır sultan bile duyuyor' dedi.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı İslam, Ensar Vakfı Ankara Şubesi'nde, "Ensar Buluşmaları"na katıldı. Programda konuşan Bakan İslam, kadına yönelik şiddet konusunda Türkiye ile Almanya'yı kıyasladı. Aile içi şiddet nedeniyle Türkiye'de 170 kadın öldürüldüğünü buna karşılık aynı konuda Almanya'da ise 303 kadının hayatını kaybettiği bilgisini veren İslam, "Almanya'daki durumu hiç duymuyoruz ama Türkiye'dekini sağır sultan bile duyuyor" dedi.

"KADINA YÖNELİK ŞİDDETİ DURDURACAK OLAN KESİM ERKEKLERDİR"
Kadın cinayetlerinin bütün dünyanın ve Türkiye'nin baş etmesi gereken büyük bir problem olduğunu, bu konuda bugüne kadar gelen algıyı değiştirmek gerektiğini vurgulayan İslam, "Aile içi şiddet, çocuğa ve kadına yönelik şiddet dediğimiz zaman bilinçlendirme hareketlerinde ve tedavi mekanizmalarında ister istemez hep şuraya yöneliyoruz: Mağduru eğitmek, bilinçlendirmek ve güçlendirmek. Diğer taraftan bu mağduriyete sebep olan var. Asla bir cinsiyet ayrımı içerisine girmek istemiyorum ama toplumun diğer yarısıyla da uğraşmak zorundayız. Kadına yönelik ve aile içi şiddeti durduracak olan kesim erkeklerdir" ifadelerini kullandı.
Bu konuda Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile sivil toplum kuruluşlarının tam bir işbirliği içerisinde çalışmasının önemine dikkat çeken İslam, STK'lara "Duruma müdahil olun" çağrısında bulundu.

"BİZLER TOPLUMUN MÜREBBİYESİYİZ"
Bu tür davranışları bir Müslüman’ın asla yapmaması gerektiğini dile getiren İslam, "Apartmanınızda, mahallenizde, cami cemaati içerisinde, eşinizde dostunuzda. Yoksa bile 'vardır' düşüncesiyle sohbetlerinizle duruma müdahale etmenizi istiyorum. İnsanın insana müdahale, rehberlik ve öğretmenlik etmesi çok açık. Bu bizim fıtrattan görevimiz. Bizler toplumun mürebbiyesiyiz. Bunu hiç unutmamamız gerekiyor. Mürebbiyelik tavrımızı yerine getirmemiz gerekiyor, bu emrolunduğumuz iştir" şeklinde konuştu.  

SİNAN USLU 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa Uzmanlar diyabete bağlı ampütasyonu tartıştı Türkiye’de yetişkin nüfusun yaklaşık yüzde 15’inde diyabet görüldüğünü belirten Girişimsel Radyoloji Uzmanı Doç. Dr. Nurullah Doğan, kilo kaybı ve sık idrara çıkmanın diyabet belirtisi olabileceğini söyledi. Türkiye’nin dört bir yanından gelen doktorlar, diyabet hastalığı sebebiyle yapılan ampütasyonu tartıştı. Uzuv kaybı olmadan hastalara çare arayan hekimler, Doruk Nilüfer Hastanesinde bir araya geldi. Konferans öncesi basın mensuplarının sorularını cevaplayan Doruk Nilüfer Hastanesi Girişimsel Radyoloji Uzmanı Doç. Dr. Nurullah Doğan, "Türkiye’de yetişkin nüfusun yaklaşık yüzde 15’inde diyabet hastalığı var. Bu sayı da her yıl katlanarak artmaktadır. Diyabet hastalarının yüzde 20’sinde ise, hayatı boyunca en az bir kere ayak yarası oluşuyor. Ayak yarası olan hastaların da yüzde 20’sinde ampütasyon yaşanıyor. Bu parmak, ayak veya bacak ampütasyonu olabiliyor. Bugünkü toplantımızda bu sorunu tartışacağız. Hekimler olarak bu hastalık için ne yapabiliriz nasıl bir tedavi protokolü izlenmeli bu konuda bilgilerimizi paylaşacağız. Doruk Nilüfer hastanemizde diyabetik ayak konseyini ve polikliniği oluşturduk. Diyabet hastalarına daha fazla nasıl faydalı olabiliriz diye çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Buradaki en önemli şey hastalara düşüyor. Hastalara önerilerde bulunuyoruz, tedavi veriyoruz. Hastalar tedavilerine uyup önerilere dikkat ederler, hayat şartlarını buna göre değiştirirlerse bizim uygulayacağımız tedaviler daha etkili olur" dedi. Grişimsel Radyoloji Uzmanı Doç. Dr. Nurullah Doğan konuşmasını şöyle sürdürdü: "Hastanemizde oluşturduğumuz Diyabetik Ayak Konseyimiz radyoloji, dahiliye, enfeksiyon hastalıkları, kalp damar cerrahisi, plastik cerrahi ve dermatolojiden oluşuyor. Komisyonda diyabet hastası olan her hastayı münazara ediyoruz. Hastanın durumuna göre tedavi düzenliyoruz. Diyabet hastalarının birçok sıkıntısı oluyor. Bunların hepsini beraber değerlendirip en doğru tedaviyi bulmaya çalışıyoruz. Hastalarımız buraya başvurduklarında tek tek poliklinikleri dolaşmadan bütün sorunu çözebiliyoruz." "Sık idrara çıkma, kilo kaybı diyabetin habercisi olabilir" Diyabet hastalarının, en çok kilo kaybı ve sık idrara çıkma şikayeti ile başvurduklarını belirten Doç. Dr. Nurullah Doğan, "Genetik faktörlerin dışında, hazır gıdaların tüketimi, stresli hayat ve sağlıksız şartlarda sebebiyle diyabet hastalığı hızlı bir şekilde artmakta. Eğer spor yapıp beslenmemize dikkat edersek bu hastalıktan mümkün olduğu kadar uzak durabiliriz" diye konuştu.