POLİTİKA - 21 Ağustos 2015 Cuma 13:44

AK Parti'den yurt dışı seçmenlerle ilgili flaş hamle

A
A
A
AK Parti'den yurt dışı seçmenlerle ilgili flaş hamle

AK Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu, yurt dışında yaşayan vatandaşlara seçilme hakkının verilerek, Türkiye dışında bulunan 6 milyon seçmenin 15 milletvekili ile TBMM’de temsil edilmesini öngören kanun teklifini Meclis'e sundu.

AK Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu, yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarının TBMM’de temsili ve seçimlere katılımını düzenleyen kanun teklifini TBMM’ye sundu. Teklife göre yurt dışında yaşayan vatandaşları temsil için 15 milletvekili kontenjanı ayrılması öngörülüyor.

Meclis'e sunduğu kanun teklifine yönelik İHA muhabirinin sorularını cevaplayan AK Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu, yurt dışında 6 milyon Türk vatandaşının yaşadığını, Cumhurbaşkanlığı ve 7 Haziran seçimlerinde yurt dışı temsilciliklerinde vatandaşların oy kullandığını kaydederek, “Seçilme hakkına sahip değiller. Yurt dışında yaşayan 6 milyon insanımız var, 2.8 milyon seçmenimiz var. Son seçimlerde de yüzde 40’a varan bir katılım söz konusuydu, fakat bunların TBMM’de doğrudan temsilcileri seçim sistemine göre yok. Partilerin yurt dışı seçmenlere hassasiyetleri varsa sadece onlar var. AK Parti bu konularla ilgili öncü olmuştu. İstanbul’dan böyle bir imkan sağlayarak bizim yurt dışında yaşayan 6 milyon insanımızın meselelerini temsil etmek üzere bizlere bir imkan tanımıştır” açıklamasında bulundu.

Teklife göre yurt dışının tek bir seçim çevresi olarak öngörüldüğünü kaydeden Mustafa Yeneroğlu, “Türkiye dışında tüm ülkeler tek bir seçim çevresinde birleştirilmiş olacak, teklife göre 15 milletvekili seçme hakkına sahip olacaklar. Bununla birlikte TBMM’de diaspora ciddi manada temsil edilmiş, gündemleri ve sorunları TBMM’nin gündeminde olacak” dedi.

Yurt dışındaki seçmenleri temsil edecek olan temsilcilerin yurt dışında yaşayan vatandaşlar arasından olmasının daha uygun olacağını kaydeden Yeneroğlu, “Türkiye’nin diaspora politikaları ile ilgili iddia sahibi, uzman arkadaşlarımız Türkiye’den de olabilir tabi ki. Bu meselenin asıl amacı yurt dışında yaşayan ve insanların meselelerini yakından takip eden insanlar arasından seçilmesi ve onların Meclis'te temsil edilmesi” diye konuştu.

Yurt dışında yaşayan 6 milyon insanı temsil edecek milletvekili sayısının 15 olacağını belirten Yeneroğlu, “550 artı 15 yapmış olsaydık anayasa değişikliği zorunluluğu söz konusuydu. Bunun olmaması için 550’nin içinde değerlendirdik, 535 artı 15 olacak. Ancak, komisyonda bu mesele tartışılacak, eğer 550 artı olması noktasında bir öngörü olursa biz buna açığız” şeklinde konuştu.

Yasada randevu sisteminin kaldırılmasının öngörüldüğünü, vatandaşın sadece bağlı bulunduğu konsoloslukta değil kendisine yakın bulduğu tüm konsolosluklarda ve temsilciliklerde oy kullanabilmesi için değişiklikler yaptıklarını kaydeden Yeneroğlu, bu kanun teklifinin kanunlaşması durumunda yapılması öngörülen erken seçimden sonra oluşacak Meclis organlarında görüşüleceğini söyledi. 

DERYA YETİM 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Başakşehir’de parfüm imalatı tesisinde çıkan yangın 7 saattir devam ediyor: 1 itfaiye eri yaralandı bir kedi kurtarıldı Başakşehir’de akşam saatlerinde parfüm imalatı tesisinde yangın çıktı. Yangın, tesisin yanındaki bir başka dükkana ve otoparka da sirayet etti. İtfaiye ekiplerinin saatler süren müdahalesi sonunda yangın büyük oranda söndürülürken, mahsur kalan bir kedi kurtarıldı, ayağından yaralanan bir itfaiyeci ise hastaneye kaldırıldı. 7. saatin sonunda itfaiye ekipleri çalışmalarına devam ediyor. Yangın saat 22.30 sıralarında Başakşehir İkitelli Turgut Özal Caddesi üzerinde bulunan Eskoop Sanayi Sitesi’nde parfüm imalatı yapan 2 katlı iş yerinde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre elektrik tesisatında başlayan yangın hızla büyüdü ve yanındaki bir başka iş yeri dahil olmak üzere alt katta bulunan otoparka da sıçradı. İhbar üzerine olay yerine çok sayıda itfaiye, sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. Polis ekipleri çevrede güvenlik önlemi alırken itfaiye ekipleri yangına müdahaleye başladı. Saatler süren patlamaların da yaşandığı yangına çevre ilçe belediyelerinden de su tankı desteği geldi. Yangında ölen olmazken müdahale eden bir itfaiye eri bacağının yanması ile olay yerinde sağlık ekiplerinin ilk müdahalesi sonrası hastaneye kaldırıldı. Öte yandan yangından bir kedi yine itfaiye ekiplerince kurtarıldı. "Yer sallandı deprem sandık" Yangın anında orada olduğunu belirten ile ilgili konuşan vatandaş Fatih Kiper, "Arkadaşımızın dükkanında çalışıyorduk. Önce bir patlama sesi geldi. Yer sallandı. Deprem olarak düşündük. Ondan sonra dışarı çıkıp baktığımızda ‘Yangın var’ diyerek birileri kaçıyordu. Biz de direkt kendimizi dışarı attık. Tekrar gidip baktığımızda arkadaşımızın dükkanında yangın çıkmıştı. Oradan insanların çıkartıp geri dışarı çıktık. Duyduğumuza göre kolonya dükkanı yanmış. Yan dükkana sıçramış. Kendimizi zor kurtardık. İki üç patlama duyduk. Biz dışarı çıktığımızda otoparktan dumanlar çıkıyordu. Şu an durumla ilgili bilgim yok. Söndürmüşler diye biliyoruz" diye konuştu. Yangında alevler ekiplerin yaklaşık 2 saat süren müdahalesi sonrası bastırıldı. Soğutma ve duman tahliyesi dahil 7 saat süren mücadele sonunda yangın büyük oranda söndürüldü. Yangının başladığı parfüm imalatı yapan iş yeri dahil olmak üzere yangının sirayet ettiği diğer dükkan ve otoparkta büyük çapta hasar meydana geldi. Yangında soğutma çalışmaları sabahın ilk saatlerinde devam ediyor.
İstanbul Kurban Bayramı öncesi İstanbul’da sevk noktalarında yoğun mesai Yaklaşan Kurban Bayramı öncesi İstanbul’a kurbanlık hayvan girişlerine yönelik denetimler başladı. İstanbul’a giriş yapan kurbanlık hayvanlar, Riva Canlı Hayvan Sevk Kontrol Noktası’nda ekipler tarafından tek tek kontrol edildi. Yol kontrolleri kapsamında hayvanların küpeleri, pasaportları ve veteriner sağlık raporları incelendi. Denetimlere ilişkin açıklamalarda bulunan Suat Parıldar, 2026 yılı itibarıyla kontrollerin başladığını belirterek, geçtiğimiz yıl İstanbul’a yaklaşık 60 bin büyükbaş ve 81 binin üzerinde küçükbaş hayvan sevki gerçekleştirildiğini söyledi. Parıldar, 2025 yılında kent genelinde yaklaşık 80 bin büyükbaş ve 94 bin küçükbaş hayvanın kurban ibadeti kapsamında kesildiğini ifade ederek bu yıl da benzer rakamların beklendiğini kaydetti. Kurban Hizmetleri Komisyonu’nun çalışmalarına da değinen Parıldar, geçici kurban satış ve kesim alanlarına belge verilirken hijyen, sağlık ve hayvan refahı kriterlerinin titizlikle incelendiğini belirtti. Kesim alanlarında vatandaşların dini vecibelerini sağlıklı ve uygun şartlarda yerine getirebilmeleri için gerekli tüm şartların denetlendiğini aktardı. Vatandaşlara çağrıda bulunan Parıldar, kurbanlık alımlarında kulak küpesi, pasaport ve veteriner sağlık raporlarının mutlaka kontrol edilmesi gerektiğini söyledi. İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekiplerinin 7 gün 24 saat görev başında olduğunu belirten Parıldar, Kurban Bayramı’nın sağlık, huzur ve bereket getirmesi temennisinde bulundu.