AK Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu, yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarının TBMM’de temsili ve seçimlere katılımını düzenleyen kanun teklifini TBMM’ye sundu. Teklife göre yurt dışında yaşayan vatandaşları temsil için 15 milletvekili kontenjanı ayrılması öngörülüyor.
Meclis'e sunduğu kanun teklifine yönelik İHA muhabirinin sorularını cevaplayan AK Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu, yurt dışında 6 milyon Türk vatandaşının yaşadığını, Cumhurbaşkanlığı ve 7 Haziran seçimlerinde yurt dışı temsilciliklerinde vatandaşların oy kullandığını kaydederek, “Seçilme hakkına sahip değiller. Yurt dışında yaşayan 6 milyon insanımız var, 2.8 milyon seçmenimiz var. Son seçimlerde de yüzde 40’a varan bir katılım söz konusuydu, fakat bunların TBMM’de doğrudan temsilcileri seçim sistemine göre yok. Partilerin yurt dışı seçmenlere hassasiyetleri varsa sadece onlar var. AK Parti bu konularla ilgili öncü olmuştu. İstanbul’dan böyle bir imkan sağlayarak bizim yurt dışında yaşayan 6 milyon insanımızın meselelerini temsil etmek üzere bizlere bir imkan tanımıştır” açıklamasında bulundu.
Teklife göre yurt dışının tek bir seçim çevresi olarak öngörüldüğünü kaydeden Mustafa Yeneroğlu, “Türkiye dışında tüm ülkeler tek bir seçim çevresinde birleştirilmiş olacak, teklife göre 15 milletvekili seçme hakkına sahip olacaklar. Bununla birlikte TBMM’de diaspora ciddi manada temsil edilmiş, gündemleri ve sorunları TBMM’nin gündeminde olacak” dedi.
Yurt dışındaki seçmenleri temsil edecek olan temsilcilerin yurt dışında yaşayan vatandaşlar arasından olmasının daha uygun olacağını kaydeden Yeneroğlu, “Türkiye’nin diaspora politikaları ile ilgili iddia sahibi, uzman arkadaşlarımız Türkiye’den de olabilir tabi ki. Bu meselenin asıl amacı yurt dışında yaşayan ve insanların meselelerini yakından takip eden insanlar arasından seçilmesi ve onların Meclis'te temsil edilmesi” diye konuştu.
Yurt dışında yaşayan 6 milyon insanı temsil edecek milletvekili sayısının 15 olacağını belirten Yeneroğlu, “550 artı 15 yapmış olsaydık anayasa değişikliği zorunluluğu söz konusuydu. Bunun olmaması için 550’nin içinde değerlendirdik, 535 artı 15 olacak. Ancak, komisyonda bu mesele tartışılacak, eğer 550 artı olması noktasında bir öngörü olursa biz buna açığız” şeklinde konuştu.
Yasada randevu sisteminin kaldırılmasının öngörüldüğünü, vatandaşın sadece bağlı bulunduğu konsoloslukta değil kendisine yakın bulduğu tüm konsolosluklarda ve temsilciliklerde oy kullanabilmesi için değişiklikler yaptıklarını kaydeden Yeneroğlu, bu kanun teklifinin kanunlaşması durumunda yapılması öngörülen erken seçimden sonra oluşacak Meclis organlarında görüşüleceğini söyledi.
DERYA YETİM